Цей фрукт все ще вважається досить екзотичних для нас, тому далеко не всі знають, як почистити ананас не тільки швидко, але і красиво. З цією та іншою корисною інформацією ви можете ознайомитися нижче.
Які інструменти потрібні для чищення ананаса?
Щоб правильно почистити ананас потрібно запастися всім необхідним. Звичайно, ідеальний варіант, якщо у вас є спеціальний ніж для ананаса, причому вони бувають різних форм. Наприклад, такий, за допомогою якого можна відразу вийняти середину. Або інший варіант, чимось схожий на ніж для оброблення риби — їм дуже легко відколупувати луски ананаса. Придбати їх можна в магазинах з посудом і кухонним начинням.
Але не варто засмучуватися, якщо такого пристосування у вас не виявилося, можна скористатися звичайним ножем, головне, щоб він був тонким і гострим.
Очі ж легко зрізати ножем для очищення фруктів. Освойте лайфхак і вам більше не доведеться думати про те, який це важкий процес.
Кілька способів чищення ананаса ножем
У східних країнах, де цей фрукт такий же популярний, як у нас картопля, його чистять швидко, виконуючи всі дії автоматично. І майже у всіх є для цього обробні пристосування. Але у нас ситуація виглядає інакше, тому ми чистимо ананас ножем і зробити це можна декількома способами.
Вертикальна обрізка
Спосіб не найлегший, але використовується, коли потрібно отримати рівні колечка.
Процес чищення:
- Приберіть верхню частину ананаса (ту, що з листям). Її ще називають «розетка». Обріжте верх і низ, але не надто багато. Достатньо всього за два сантиметри. Це робиться для стійкості.
- Поставте фрукт на щось тверде обрізаної частиною і за допомогою тонкого ножа вертикальними рухами почніть прибирати шкіру з боків. Намагайтеся як можна менше зачіпати м’якоть.
- Скористайтеся ножем для очищення фруктів і приберіть те, що залишилося.
Видавлювання м’якоті
Процес не займе багато часу, але в цьому варіанті можна втратити багато м’якоті.
Знадобиться не просто гострий, але і довгий ніж.
Процес очищення:
- Для початку зрізаємо верх і низ так, щоб ананас став нагадувати бочонок. Багато не прибирайте — не більше двох сантиметрів.
- Тепер з внутрішньої сторони занурте ніж вниз, встановивши його дуже близько до шкірці, і акуратним круговим рухом пройдіться по всьому фрукту. Виштовхніть серцевину і приберіть з неї очі.
Очищення по-східному
Варіант чищення ананаса, в якому не видаляється повністю вся шкурка. Навпаки, фрукт приймає форму нарізаною дині, а шкірка служить підставкою для м’якоті.
Процес чищення:
- Перш ніж приступати до нарізки, потрібно обов’язково помити ананас зверху і прибрати всю грязь, якщо вона є.
- Потім, не видаляючи верхній зелені, з допомогою гострого ножа потрібно зверху розрізати його на чотири частини так, щоб вийшли великі часточки.
- М’якоть акуратно зріжте, поділіть на невеликі шматочки або смужки і знову укладіть на тверду частину, розташувавши їх в якомусь красивому, цікавому порядку.
Чистка вибірковим способом
Чистити весь ананас відразу є сенс, тільки коли вся м’якоть буде використана або з’їдена, оскільки фрукт без шкірки дуже швидко втрачає свої смакові властивості. Тому якщо вам необхідний лише невеликий шматочок плода для якого-небудь блюда або просто в якості десерту, то варто скористатися саме цим методом очищення.
Процес чищення:
- Покладіть ананас боком — так буде зручніше різати. Гострим тонким ножем відокремте кілька не надто товстих кілець.
- Шкіру на кільцях видаліть звичайним ножем, а щоб видалити серцевину, досить ананас нарізати на часточки.
- Решту фрукта найкраще зберігати в холодильнику і при потребі повторити описані дії.
Святкова кошик
Гарний спосіб подачі, який ідеально підійде для накритого святкового столу і порадує гостей.
Процес чищення:
- Фрукт з допомогою ножа рівне поділіть на дві частини, при цьому ні шкуру, ні зелень прибирати не потрібно.
- Опустіть ніж максимально близько до шкірці і виріжте м’якоть з половинок. Наріжте її на порційні шматочки і знову викладіть в ананас, основа якого тепер послужить кошиком. За бажанням, туди ж можна додати шматочки і інших фруктів або ягоди.
Як правильно видалити серцевину з ананаса?
Якщо ви думаєте, що такий нюанс зовсім неважливий, то помиляєтеся.
Від того як буде видалена серцевина залежить загальний вигляд решти м’якоті.
Зробити це можна різними способами, а який саме вибрати, залежить від того, яким чином буде використаний фрукт далі.
- Перший спосіб видалити серцевину — не порушуючи цілісності верхнього покриву. Зручніше всього для цього використовувати спеціальний ніж, але він мало в кого є, тому буде достатньо звичайного, але гострого. Процес цей не легкий і застосовувати його є сенс, коли ананас потрібно подати до столу в якості десерту.
- Інший спосіб використовується, якщо не знайшлося підходящого ножа. Тоді можна порізати весь плід на кільця і у кожного вийняти серцевину.
- Якщо вам потрібна м’якоть для якоїсь страви, то можна скористатися найпростішим варіантом — розрізати фрукт на чотири великі часточки і просто зрізати середину зсередини. Потім її можна перетворити в кубики або трикутники і готувати.
Вибираємо смачний і стиглий фрукт
Щоб повною мірою насолодитися смаком ананаса важливо вміти вибирати стиглий і соковитий плід. Є кілька моментів, на які просто необхідно звернути увагу, перш ніж зважитися на покупку.
- Аромат у доброго плоду повинен бути тонкий, ледь помітний. Якщо виразно відчувається різкий, важкий запах, значить, фрукт вже перезрілий і можливо навіть почав трохи підгнивати — брати його не варто. У зворотному випадку, коли запаху зовсім немає, це означає, що плід ще зелений або ж доспевал під час доставки у наші краї. Це теж не найкращий вибір і взагалі такий фрукт вже відноситься до другого сорту.
- Визначити рівень стиглості ананаса можна і по верхніх листків. Уважно огляньте їх і навіть поторкайте. Якщо вони густі, їх багато і вони відокремлюються, значить, фрукт хороший, його можна брати. Не відриваються від верхівки листя навіть при деяких зусиллях повідомляють про те, що ананас ще зелений. Жовті, некрасиві і підгнилі листя — перший і вірна ознака того, що він вже псується і швидше за все, підгниває. Ще один цікавий спосіб: можна взяти плід прямо за верхівку і почати його крутити — якщо вона крутиться, значить, фрукт стиглий.
- Не забудьте помацати шкірку. Занадто тверде покриття говорить про незрілість. Воно повинно бути трохи м’яким, але все одно зберігати пружність. Кірка зеленого кольору не означає, що плід недозрілий, а ось плями на ній, сигналізують про те, що він вже псується.
- Можна і злегка поплескати по фрукту. Звук, видаваний стиглим плодом повинен бути глухим. А ось «порожній» — явна ознака того, що йому пора на смітник, оскільки він вже не тільки перезрілий, але і усох.
- Колір м’якоті повністю зрілого плода має бути насиченого красивого золотистого кольору. Якщо він блідий, значить, не зовсім ще поспів. І зверніть увагу, що зберігати цілісний фрукт потрібно тільки при кімнатній температурі, а ось вже розрізаний – всього кілька днів в холодильнику.