Як почистити гранат швидко, правильно і без бризок?

Цей фрукт цілком можна назвати «важким», а все з-за того, що не так-то просто видалити з нього шкірку. Але все ж є кілька способів, як почистити гранат правильно, не забризкав все навколо.

Як правильно почистити гранат?

Багато люди повністю відмовляються купувати цей плід всього лише по причині того, що не вміють його очищати. Але ж цього зовсім не складно навчитися. Перед тим як перейти до процесу обов’язково добре промийте гранат і обітріть його паперовим рушником, щоб він став повністю сухим.

  • Дуже гострим ножем видаліть верхню частину так, щоб не зачепити зерна.
  • Обережно зробіть надрізи, з білим смужкам, намагаючись різати тільки шкірку і не чіпаючи ягідки.
  • Руками візьміть одну з прорізаних частин і почніть її тягнути. В результаті вона дуже просто відійде разом з вмістом. Так само поступите і з усіма іншими часточками.

Якщо ви хочете отримати не часточки, а тільки зернятка без шкірки, то скористайтеся іншим способом.

  • Покладіть промитий і висушений фрукт на дошку, зріжте його «корону».
  • Дуже гострим ножем на шкірці плоду вздовж проведіть чотири розрізи, як би ділячи його на часточки.
  • Тепер доведеться руками зробити невелике натискання в саму середину плоду і таким чином розділити його.
  • Кожну з утворених частин виверніть в миску, щоб в неї висипалися відокремилися зерна.

Чистка в 6 рухів

Існує і ще один спосіб очистити гранат без бризок, максимально зберігши цілісність зерен.

  • Трохи нижче «корони» плоду, зробіть круговий, не дуже глибокий надріз.
  • Візьміться за хвостик і акуратно зніміть відрізану «капелюшок».
  • Всередині ви побачите білі перетинки. Там, де вони закінчуються, у шкірки, потрібно зробити надріз півколом, щоб прорізати шкірку.
  • В самий центр плода помістіть тонкий ніж
  • Проверніть його за годинниковою стрілкою, при цьому гранат повинен розділитися на частини.
  • За допомогою ложки дістаньте зерна.
Дивіться також:  Пиріг на кефірі – 12 швидких і смачних рецептів

Як почистити гранат без бризок у воді?

Здається, почистити спілий, соковитий гранат – ціла проблема. Виявляється, його легко можна обробити у воді і обійтися без втрати соку. Але сам процес вийде тривалим.

  • Фрукт добре промийте, дайте йому обсохнути або витріть паперовими рушниками.
  • Покладіть його на тверду поверхню, зробіть зверху, під «короною», кругової зріз і зніміть «шапочку».
  • Візьміть глибоку ємність, наповніть її водою, опустіть туди плід і розділіть його руками на кілька частин або навпіл. Щоб було зручніше і простіше зробити, можна нанести ще кілька поздовжніх розрізів на самій шкірці фрукта.
  • Не виймаючи гранат з води, начиніть його там розділяти на зерна. Після цього заберіть звідти залишки шкірки і процідіть вміст. Або ж надішліть все на друшляк і приберіть зайві частини.

Очищення за 30 секунд

Спосіб, який показує, що насправді почистити цей фрукт можна не тільки просто, але ще і дуже швидко. До того ж, ви зовсім не испачкаетесь, і всі зерна збережуться цілими

  • Промитий і очищений гранат покладіть на тверду поверхню так, щоб «корона» була збоку. Гострим ножем зріжте її разом з частиною плода.
  • Всередині ви побачите білі перетинки, уздовж яких необхідно зробити розрізи.
  • Потім переверніть фрукт, не забувши помістити його в заздалегідь підготовлену ємність.
  • З обрізаною боку постукайте по ньому столовою ложкою. Робіть це, поки всі зерна не опиняться в мисці. Зверніть увагу, що вона повинна бути глибокою, щоб не розліталися бризки.

Як почистити гранат, щоб він залишився цілим?

Нижче описаний варіант очищення, коли у вас залишається цілий плід круглої форми без шкірки. Тут ніж потрібно лише для першого розрізу, а далі весь процес піде вручну.

Дивіться також:  Як приготувати пончики – 9 смачних рецептів

  • Як завжди, для початку промийте фрукт, видаліть з нього бруд і ретельно обсушіть.
  • Скористайтеся ножем для того щоб зробити невеликий надріз біля «корони» плоду.
  • Зараз можна ще трохи попрацювати ножем і зробити хрестоподібний розріз, у цьому випадку подальші дії будуть проходити ще простіше.
  • Схопитеся за будь-яку частину верхівки, там, де «корона» фрукта, і почніть тягнути її на себе дуже акуратно, не відриваючи.
  • Тягніть і дивіться, що виходить — ви повинні побачити нижче корони частини білих прожилок, які вказують на те, що шкурка почала відділятися від зерен.
  • Проробляйте ці дії, поки вся шкірка не буде повністю знята, так само не забудьте прибрати плівки. Якщо цього не зробити відразу і залишити їх, то вже через деякий час буде досить складно відокремити їх від зерен.

Чистка за допомогою ополоника

Перед тим як перейти до процесу очищення підготуйте все необхідне. Вам знадобиться досить глибока ємність, гострий ніж і ополоник.

Здійснювати чистку рекомендується в гумових рукавичках, оскільки вони допомагають уникнути пожовтіння шкіри. Вона забарвлюється під впливом соку і такий «камуфляж» потім дуже важко змити. Від розбризкування соку навколо в процесі чищення захистять високі бортики тарілки.

Звичайно, в цьому методі, замість ополоника, можна використовувати і столову ложку.

  • Ретельно промийте гранат, можна навіть обшпарити його окропом. Висушіть при кімнатній температурі або обітріть паперовими рушниками.
  • Помістіть фрукт на дошку, гострим ножем зріжте верхівку трохи нижче «корони». Видаліть її.
  • Зверху після обрізання ви побачите білу тверду частину, її необхідно витягти.
  • Відріжте і нижню частину фрукта до рівня зерен.
  • Покладіть плід боком, зробіть неглибокий надріз ножем так, щоб прорізалася тільки шкіра уздовж плоду, ніби ви хочете розділити його навпіл.
  • Тримайте гранат над глибокою тарілкою (бажано опустити його ближче до дна, щоб не розліталися бризки соку) і разламывайте по надрізу руками. При цьому випадають зерна повинні потрапляти в ємність.
  • Після поділу, для підстраховки, поставте тарілку в раковину (не забудьте надіти рукавички), переверніть спустошену половинку зернами граната вниз і постукайте зверху по шкірці ополоником, поки що залишився вміст не обсыплется. Так само поступите і з іншою частиною. З тарілки з очищеними зернами видаліть зайве, якщо раптом щось відділилося разом з ними.
Дивіться також:  Помадка для булочок – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Безумовно, на батьківщині фрукта його їдять багато і з задоволенням, а процес очищення не представляє труднощі навіть для дітей. Потренуйтеся і ви. У вас обов’язково все вийде!

Прокрутка до верху