Одне з улюблених страв господинь – смажені курячі ніжки. Що може бути швидше і простіше? За усією простотою рецептів прихований головний секрет, як посмажити курячі ніжки на сковороді так, щоб зверху утворилася апетитна скоринка, а біля кістки було просмажене ароматне м’ясо. Сьогодні ми постараємося розкрити магію приготування ніжного м’яса.
Курячі ніжки на сковороді з хрусткою скоринкою
Цей рецепт підійде тим, хто цінує час. Разом з маринуванням курки це блюдо займе не більше 50 хвилин, зате результат підкорить всі очікування.
Вам знадобиться:
- курячі ніжки 5-7 штук;
- невеликий шматочок кореня імбиру;
- солодка цибулина;
- улюблені спеції;
- мандарин (за бажанням);
- сіль і рослинне масло.
Покрокова інструкція:
- Розморожуємо і ретельно промиваємо курячі ніжки. Уважно придивіться до оброблення. Якщо невеликі шматочки шкіри висять без м’яса, то їх необхідно зрізати, щоб уникнути пригорання. Тут важливо не перестаратися.
- Змішуємо сіль, улюблені спеції і тертий корінь імбиру в невеликій мисці.
- Отриманою сумішшю змащуємо кожен шматочок, вкладаємо їх в контейнер з кришкою.
- Нарізаємо півкільцями цибулю і додаємо в контейнер. Після чого необхідно щільно зарити кришкою і потрясти. Для експрес-маринаду необхідно кілька разів протягом 20 хвилин потрясти контейнер і курка готова до смаження.
- У невеликій кількості олії при середній температурі обсмажуємо курку з двох боків до появи золотистої скоринки. За 5 хвилин до готовності додати в сковороду нарізану кубиками мандарин.
Подавати ніжки можна як з яскравим літнім салатом, так і з гарніром.
Гомілки птиці, смажені з майонезом
З великою кількістю різних соусів в магазині приготувати курячі ніжки простіше простого. В якості маринаду можна використовувати аджику, кетчуп, тар-тар та інше. Але головне місце в маринування віддано, звичайно ж, майонезу. Для вас рецепт гострих смажених гомілок.
Вам знадобиться:
- 1 кг курячих гомілок;
- 150 мл улюбленого майонезу;
- чорний перець – 0,5 ч. л.;
- червоний перець – 0,5 ч. л.;
- зубчик часнику;
- сіль, олія для смаження.
Покрокова інструкція:
- Видавлюємо майонез в миску, де змішуємо його з червоним і чорним перцем, додаємо сіль.
- Часник пропускаємо через чеснокодавку або ріжемо дрібними кубиками. Додаємо його в суміш з майонезу і перцю.
- Получившимся маринадом змащуємо кожну гомілку. Даємо постояти як можна довше. Якщо дуже хочеться поїсти або гості на порозі, то достатньо 20 хвилин.
- У випадку якщо ви різали часник кубиками, простежте, щоб він не потрапив в масло. Дрібні шматочки починають пригорати набагато швидше, ніж курка дійде до готовності.
- Смажити курячі ніжки на середньому вогні з кожного боку до апетитної скоринки.
- Враховуючи гостроту маринаду, подавайте блюдо з нейтральними за смаком крупами: рисом, кіноа або булгуром.
Цей рецепт можна варіювати, додаючи інші спеції, які припадають до смаку вашій родині. Також тут доречно використовувати майонез з добавками, наприклад, часнику, лимона або брусниці. Маринад можна використовувати для цілої курки, збільшивши час.
Готуємо з часником
Гостра курка – обов’язковий пункт у меню будь-якого ресторану. Щось так не поєднується з часником і великою кількістю трав, як ніжки курки. На приготування наступної страви піде трохи більше години, але результат того вартий.
Вам знадобиться:
- приблизно кілограм курячих ніжок;
- орегано 2 ч. л.;
- зубчик великого часнику 2 шт.;
- лимон;
- оливкова олія;
- сіль і мелений перець за смаком.
Покрокова інструкція:
- Натріть на дрібній тертці цедру лимона, сік вичавити в склянку.
- До цедрі додати орегано, часник, олію, сіль і перець. У вас вийде ароматна кашка.
- Позбавте ніжки від шкірки гострим ножем і натріть їх отриманої кашкою.
- Маринуйте 20-30 хвилин.
- Домогтися ароматною скоринки в цьому рецепті можна не тільки завдяки смаженні на сковороді, але і вдаючись до більш ледачому методом: відправивши блюдо в духовку. Якщо за попереднім рецептами зрозуміло як смажити апетитні ніжки, то більш детально розглянемо варіант з духовкою. Викладаємо на ніжки фольгу таким чином, щоб залишилася частиною можна було накрити зверху. Після 20 хвилин при температурі 200 градусів, відкриваємо їх і перевертаємо, трохи збризкуючи лимонним соком кожні 10-12 хвилин. Продовжуємо запікати приблизно 30 хвилин.
Подаючи страву, можна трохи полити його соусом, що залишився з сковорідки або листа.
Технологія приготування в паніровці
Курка в паніровці асоціюється в першу чергу з наггетсами, але приготувати з хрусткою скоринкою можна і ніжки, достатньо лише скористатися паніровкою. Паніровку можна приготувати самостійно, подрібнивши сухарі, або купити готовий продукт.
Вам знадобиться:
- кілограм курячих ніжок;
- грам 100 панірувальних сухарів;
- яйце;
- майонез;
- часник;
- гірчиця;
- хмелі-сунелі або інші улюблені трави;
- сіль і масло для смаження.
Покрокова інструкція:
- Ретельно ніжки промити і дати стекти зайвій воді.
- Поки ніжки сушаться, приготуємо маринад. Можна брати будь-який рецепт, але пропонуємо змішати майонез, часник, гірчицю і улюблені трави.
- Натираємо ніжки, отриманою сумішшю, і даємо постояти.
- В цей час насипаємо паніровку в блюдо з високими краями. В окремій мисці збиваємо яйце.
- Кожну ніжку мачає в яйце і обвалюємо в сухарях.
- Розігріваємо сковороду і зменшуємо температуру до середнього.
- Кожну ніжку необхідно смажити таким чином, щоб вона не стосувалася сусідніх виробів, а наприкінці відкидати на паперовий рушник для позбавлення від жиру.
Зверніть увагу, обсмажування з майонезом в олії дуже калорійний варіант, тому тим, хто стежить за зайвою вагою, варто зупинитися на цибульному маринаді.
Смажені курячі ніжки з овочами
Не хочете замислюватися про гарнірі? Добре, тоді наступний рецепт точно для вас. Залишилося лише знайти глибоку сковороду.
Вам знадобиться:
- кілограм курячих ніжок;
- томат – 1 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- невеликий цибуля – 1 шт.;
- кабачок – 1 шт.;
- сіль, перець, олія для смаження.
Покрокова інструкція:
- Промити курячі ніжки і кожну натерти сіллю. Поставити сковороду на середній вогонь і почати їх обсмажувати.
- Поки ніжки готуються, приступимо до нарізки овочів. Для того щоб курка з овочами не вийшла овочевим рагу, варто нарізати овочі великими скибочками.
- Після того, як курка засмажилась до золотистого кольору (це важливо!) у сковороду відправляється кабачок і моркву, тому що час їх приготування дещо більше, ніж у решти овочів.
- Доки вони обсмажуються можна дорізати овочі, що залишилися. Слідом за ними вирушає болгарський перець і цибуля.
- Томат необхідно додати в останні хвилини смаження.
- Тепер, коли овочі отримали скоринку і вже не расплывутся в кашу можна додати 100-150 мл води і сіль. Тушкувати до тих пір, поки вода повністю не випарується.
- Красиво блюдо викладаємо на тарілку і щедро посипаємо сіллю. Літній корисне блюдо готове.
Смажена курка вимоглива до сполученням з вином. Щоб курка ідеально заграла на смакові рецептори, не перевантажуйте її терпкими солодкими напоями. До смажених страв зі спеціями ідеально підходить рожеве вино, виготовлене з іспанської винограду.