Цвітна капуста – різновид капусти, овоч багатий вітамінами і мікроелементами. У порівнянні з білокачанною капустою вона містить в 2 рази більше вітамінів C, B1, B2, B6, PP. З мікроелементів в ній містяться залізо, фосфор, кальцій, магній.
Як посмажити цвітну капусту?
Багатий вітамінний склад і відмінні смакові якості роблять цвітну капусту овочем, який широко використовується в кулінарії. Капусту смажать, гасять, маринують. Вона може використовуватися як у складі складних гарнірів, так і самостійною стравою. Розглянемо деякі рецепти приготування кольорової капусти.
Цвітна капуста смажена з яйцем
Інгредієнти для цвітної капусти, смаженої з яйцем:
капуста – 400 гр.,
яйця – 2 шт.,
масло вершкове – 40 гр.,
сіль.
Приготування капусти, смаженої з яйцем.
Вилок очистити від покривних листків, капусту розібрати на невеликі суцвіття, обполоснути водою і варить в підсоленій воді до м’якості. Потім воду злити, а капусту трохи підсушити. Овоч, практично, готовий до вживання.
Яйця збити.
На прогріту сковороду покласти вершкове масло. Саме це масло використовується для смаження капусти. Коли масло розплавиться викласти на сковороду капусту, перемішати, трохи підсмажити і влити збиті яйця, посолити і смажити кілька хвилин.
Цвітна капуста, смажена у клярі
Інгредієнти для цвітної капусти, смаженої в клярі:
капуста – 1 кг,
сметана – 150 гр.,
борошно – 200 гр.,
яйця -4 шт,
масло – 120 гр.,
сіль.
Приготування кольорової капусти, смаженої у фритюрі.
Капусту розділити на суцвіття, відварити в окропі і відкинути на друшляк.
Приготувати кляр. Для цього збити яйця зі сметаною, додати борошно , сіль і все ретельно вимішати, щоб не було грудочок.
Кожне суцвіття відварної капусти нанизати на вилку і вмочити в кляр. Потім смажити капусту в розплавленому олії до рум’яності.
Інгредієнти для цвітної капусти, власно руч підсмаженої в сухарях:
капуста – 500 гр.,
сухарі – 2 ст. л.,
масло – 89 гр.,
сіль.
Приготування кольорової капусти, смажене в сухарях.
Суцвіття капусти відварити до м’якості. Відкинути капусту на друшляк і дати стекти воді.
Посипати капусту на друшляку сухарями, трохи потрясти друшляк. і дати можливість прибрати зайві сухарі.
Викласти капусту в сухарях на сковороду з олією, посолити і обсмажити до золотистої скоринки
Запіканка з кольорової капусти з молочним соусом і сиром
Інгредієнти для запіканки з молочним соусом і сиром:
капуста – 700 гр.,
молоко-200 мл,
борошно – 25 гр.,
масло – 60 гр.,
сир тертий – 90 гр., сіль.
Приготування запіканки під молочним соусом з сиром.
Відварену капусту покласти на сковороду кочешками вниз.
Приготуємо молочний соус. Для цього підсмажити борошно на маслі маленькій каструлі і потроху вливати молоко. Варити помішуючи до утворення густої маси. Потім соус процідити через сито і політ їм капусту.
Посипати заготівлю тертим сиром і поставити в прогріту духовку.
Запікати капусту до розплавлення сиру. Подавати як самостійне блюдо на вечерю.
Салат з цвітної капусти з креветками
Було б дивно, описуючи страви із цвітної капусти, не торкнутися чудових салатів, які можуть прикрасити будь-який святковий стіл.
Інгредієнти для салату з цвітної капусти з креветками:
капуста цвітна варена – 300 гр.,
креветки очищені – 180 гр.,
помідори -120 гр.,
оливки – 80 гр.,
кукурудза консервована – 10 0 гр.,
майонез – 200 гр.,
петрушка – 1 пучок,
спеції.
Приготування салату з цвітної капусти і креветок.
Відварену капусту з’єднати з вареними креветками. Креветки краще брати дрібні, щоб вони були в салаті.
Помідори промити, видалити плодоніжку, розрізати навпіл, а потім кожну половинку порізати тонкими півкільцями.
Маслини без кісточок порізати навпіл.
З’єднати капусту, креветки, помідори, маслини і кукурудзу, посолити, поперчити, заправити майонезом і добре перемішати.
Салатник вистилати листям зеленого салату і викласти на нього салат, розрівняти і прикрасити гілочками зелені.