Червона ікра на святковому столі – справжній делікатес, який любимо багатьма. Але вибрати натуральний якісний продукт не завжди вдається. У сьогоднішній статті ми розповімо, як посолити ікру форелі в домашніх умовах швидко і без особливих складнощів.
Як вибрати форель з ікрою
Форель відноситься до сімейства лососевих. Справжні цінителі кулінарії вважають смак риби вишуканим і витонченим. Ікра форелі – справжнє джерело вітамінів і корисних мікроелементів, але тільки в тому випадку, якщо продукт натуральний.
На жаль, багато виробників ікри нерідко економлять на її якості, замінюючи продукт звичайним підфарбовані желе. Щоб не нарватися на підробку, краще придбати икряную форель і підготувати блюдо самостійно.
Велика помилка покупців – вибирати рибу по черевцю. Навіть якщо воно велике й випукле, у ньому запросто може виявитися молока, а не ікра.
Щоб не помилитися, потрібно знати, як відрізнити самку форелі від самця:
- Голова риби. У самців на відміну від самок вона масивніша, нижня щелепа трохи висунута нагору.
- Забарвлення. У самців можна спостерігати блакитні, рожеві, зеленкуваті відтінки. Забарвлення самки класичний, переважають сірі кольори.
Купити икряную форель – велика удача. Якщо вам пощастило, потрібно правильно засолити ікру, про це і піде мова далі.
Підготовка ікри до засолюванні
Посол ікри не повинен викликати у господинь страх. Процес досить простий, не вимагає спеціальних навичок і вмінь. Перш ніж приступити до приготування розсолу, витягти ікру з ястика (особливої плівки).
Для цього скористатися одним із запропонованих способів:
- Використовуючи марлю. Для цього тканину скрутіть в 3-4 шари, в центр покладіть ястики. Опустіть у тару з теплою водою, починайте обертати марлю. Ви побачите, що плівка почне потроху відпадати, при цьому ікринки будуть залишатися в марлі. Цей спосіб вважається простим, не трудомістким, але досить довгим.
- За допомогою гарячої води. Для цього ястики потрібно занурити у воду певної температури (60-70 градусів). Протягом хвилини плівка відійде, можна буде вибирати ікринки. Цей спосіб простий у виконанні, але вимагає максимальної уваги від кулінара. Важливо вибрати потрібну температуру води, щоб ікра не зварилася.
- Використовуючи ніж. Ястики можна розрізати і акуратно діставати ікру. Застосовуючи цей спосіб, ви в будь-якому випадку пошкодите цілісність частини ікринок.
- Працюючи з віночком. Надсекіте ястика гострим ножем, помістіть його в теплу воду, активно помішуючи продукт віночком. Після цього ікру перекладіть в сито, прибравши при цьому плівку.
Якщо навиків в роботі з ястыками немає, професійні кухарі радять вдатися до першого способу, який був описаний вище.
Як посолити ікру форелі за класичним рецептом
Є безліч способів, як засолити ікру форелі в домашніх умовах, але почати, мабуть, варто з класичного рецепту. Він простий у виконанні, а готова ікра виходить, як по ГОСТу.
Інгредієнти:
- фільтрована вода – 1 л;
- сіль велика – 250 г;
- цукор – 125 г;
- ікра – 200 р.
На замітку кулінарам! Морську і йодовану сіль краще не використовувати, смак ікри вийде досить специфічним.
Процес приготування:
- Дістаньте ікру з ястиків, промийте, трохи підсушіть.
- У каструлю налийте літр води, поставте на вогонь.
- Як тільки вода закипить, додайте сухі інгредієнти, стежте за тим, щоб кристали солі і цукру повністю розчинилися.
- Дайте розсолу покипіти 8-10 хвилин.
- Остудіть розсіл.
- Як тільки розсіл охолов, помістіть в нього ікру, залиште на 5-10 хвилин. Якщо передбачається тривале зберігання готового продукту, час потрібно збільшити до 50 хвилин.
Готовий продукт виходить в міру солоним. Зберігати його можна в холодильнику до 1 місяця.
Готуємо в тузлуці
Якщо ви боїтеся пошкодити ікринки, дістаючи їх з ястика, можна скористатися рецептом приготування продукту в тузлуці (спеціальний розчин солі). Відразу варто відзначити, що готова ікра виходить з насиченим смаком, ідеально підходить в якості намазки на бутерброди, а ось для салатів буде занадто солонуватою.
Інгредієнти:
- сіль – 650 г;
- цукор – 50 г;
- очищена вода – 1 л;
- ікра – 200 р.
Для рецепту можна вибрати йодовану або куховарську сіль.
Приготування:
- У холодній воді змішайте сипучі інгредієнти, поставте на вогонь, дайте закипіти.
- Готовий сольовий розчин охолодіть до 45-50 градусів, опустіть туди ястики з ікрою.
- Починайте активно перемішувати ястики віночком, проробляйте процес до того, поки плівка не намотати на віночок.
- Залиште ікринки в розсолі на 20 хвилин, потім злийте через сито зайву рідину.
Цей спосіб засолу ікри досить простий. Але є в ньому невеликий мінус: зберігати готовий продукт можна не більше 3 днів.
В цукровому розсолі
Багато діти не їдять ікру форелі з-за її солонуватого присмаку. Цукровий розсіл виправить цю ситуацію.
Інгредієнти:
- очищена вода – 1 л;
- сіль крупного помелу – 80 г;
- цукор – 50 г;
- ікра – 200 р.
Приготування:
- Для початку потрібно гарненько промити ікру. Для цього використовуйте сито і проточну холодну воду.
- Літр води закип’ятіть, додайте сипучі компоненти.
- Остудіть розсіл, додайте в нього ікру. Щоб вони добре просолились, залиште на 20 хвилин.
- Злийте розсіл. Залиште готовий продукт на 20-30 хвилин. За цей час ікринки трохи підсохнуть.
Ікра, приготована за цим рецептом, виходить трохи солодкуватою. Вона ідеально підходить в якості додаткового інгредієнта до морського салату, можна застосовувати для прикраси страв.
Засолювання ікри форелі швидким способом
Як бути, якщо гості вже на порозі, а ікра ще не готова? Скористайтесь швидким способом її приготування.
Інгредієнти:
- сіль – 50 р;
- цукор – 25 г;
- ікра – 200 р.
Приготування:
- Ікру без плівки перекладіть в сито, добре промийте проточною водою.
- Помістіть продукт в скляну ємність, додайте сіль, цукор, акуратно перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися по икринкам.
- Дайте настоятися 10 хвилин.
- Покладіть ікру в марлю, підвісьте. Зайва рідина повинна стекти.
- Перекладіть ікринки будь-яку зручну тару. Поставте в холодильник на кілька годин.
Ікра, приготовлена за таким рецептом, виходить ніжною, малосольною.
Ікра пряного посолу
Якщо вам набрид звичний смак ікри, можна урізноманітнити його за допомогою спецій і трав.
Інгредієнти:
- вода – 0,5 л;
- кухонна сіль – 50 р;
- цукор – 25 г;
- запашний перець – 3 шт.;
- імбир – 3 г;
- коріандр або гвоздика – 2 шт.;
- ікра – 200 р.
Приготування:
- У холодну воду додати сіль і цукор, поставте на плиту, дочекайтеся закипання.
- Додайте спеції і трави, вимкніть вогонь.
- Дайте розсолу настоятися і охолонути. Цей процес, як правило, займає 50-60 хвилин.
- Процідіть розсіл через сито, занурте в нього ікру, залиште на 25-30 хвилин.
- Злийте зайву рідину, готову ікру приберіть в холодильник.
Щоб посолити ікру червоної риби в пряному розсолі можна використовувати будь-які спеції і трави на ваш смак.
Солона форелеве ікра з лимоном
Для справжніх гурманів можна запропонувати дивовижний рецепт засолу ікри з використанням соку лимона. Смак готового продукту виходить незвичним пікантним.
Інгредієнти:
- фільтрована вода – 600 мл;
- лимон – 1/2 частину;
- цукор – 15 г;
- сіль – 35 г;
- ікра – 200 р.
Приготування:
- З лимона акуратно видаліть цедру і видавити сік. Не використовуйте пакетований лимонний сік, він зіпсує смак ікри.
- Воду доведіть до кипіння, покладіть лимонні скоринки, сіль, цукор.
- Розсіл варіть 5 хвилин.
- Остудіть готовий розсіл (мінімум 40 хвилин).
- В охолоджений розсіл додайте лимонний сік і ікру.
- Дайте настоятися 30 хвилин.
- Видаліть зайву рідину, ікру приберіть в холодильник.
Така ікра ідеально підходить в якості намазки на бутерброди з солодким вершковим маслом.
Червона ікра не тільки смачна, але й корисна. Без цього продукту важко уявити будь-яке торжество. Останнім часом знайти справжню ікру не так-то просто. Саме тому ми запропонували вам перевірені рецепти засолу форелеве ікри. Скориставшись ними, ви отримаєте натуральний, смачний і вишуканий продукт.