Після походу в магазин, де на очі попався апетитний шматок солоної сьомги, часто виникає бажання повернутися і купити його. Але от ціна і стає вирішальним фактором, що не дозволяє це зробити. Благо, є альтернатива: можна придбати свіжу червону рибу і дізнатися, як посолити сьомгу самостійно.
Як посолити сьомгу сухим способом
Сухий спосіб засолу користується найбільшою популярністю із-за неможливості пересолити рибу.
Вона візьме тільки той обсяг приправи, який їй потрібен. Щоб засолити сьомгу подібним методом, необхідні такі складові:
- 1 кг філе;
- 30 г солі;
- 20 г цукру;
- за бажанням різні пряні спеції.
Хід роботи полягає у виконанні наступних дій:
- У невеликій мисочці змішуються всі сипучі інгредієнти.
- Філе промивається, обсушивается і натирається отриманою сумішшю.
- Потім сьомга поміщається в контейнер, який залишається на 2 години на столі, а потім переміщається в холодильник.
- Через добу від просолившегося філе відрізаються тонкі шматочки для бутербродів.
Рада. Якщо боїтеся «забити» аромат і смак червоної риби приправами, можна їх виключити, додавши лише сіль і цукор за смаком.
Готуємо в маринаді
Такий же простий спосіб засолювання, але вимагає більше часу, – посол в маринаді.
Для приготування останнього, який планується використовувати на 1,5 кг сьомги, необхідні:
- 1 л води;
- 50 г солі;
- 15 г цукрового піску;
- 15 мл оцту;
- 2 лаврових листки;
- 7 горошин перцю;
- трохи коріандру.
Схема приготування:
- З шматочка риби готуються стейки, які добре промиваються і залишають на паперових рушниках для просихання.
- У каструлю наливається вода, доводиться до кипіння.
- У киплячу рідину викладаються всі сипучі інгредієнти і приправи.
- Шматочки сьомги укладаються в контейнер, де вони заливаються розсолом, маринадом.
- Риба відправляється в холодильник.
Приступати до дегустації червоної риби слід не раніше, ніж через 48 годин, за які вона повинна придбати покладені смакові якості.
Слабосолона риба з лимоном
Як правило, в магазинах солона сьомга продається у вакуумних упаковках, попередньо пройшовши засолку в стандартному розчині. Однак на кухні ніхто не обмежує фантазію кулінара.
Щоб виконати цей рецепт, знадобляться:
- 2 шматки філе загальною вагою 1 кг;
- по 50 г солі і цукру;
- пряні спеції;
- лимон.
Щоб засолити червону рибу, отримавши на виході ласощі з пікантним смаком, робота виконується так:
- Для початку готується цукрово-пряна суміш з додаванням солі.
- З лимона вичавлюється сік.
- Дно контейнера покривається сипучої сумішшю, на яку, шкірою вниз, викладається перша половинка філе.
- Риба присипається сумішшю і сбрызгивается соком, після чого накривається другою половинкою, яка обробляється аналогічним чином.
- Контейнер ховається в холодильник на 2-3 доби.
Червона риба, засолена з лимоном, відмінно підходить для створення різноманітних салатів з додаванням морепродуктів.
Смачна сьомга солона швидкого приготування
Якщо свято не за горами, і захотілося подати до столу бутерброди з червоною рибою, можна скористатися наступним рецептом, передбачають експрес-посол.
Необхідні:
- 2 кг філе;
- 100 г солі;
- 55 г цукру.
Етапи створення основи для майбутніх закусок:
- Філе звільняється від шкіри й нарізати невеликими шматочками.
- В окремій ємності змішуються сипучі складові.
- Сьомга обвалюється в суміші і вкладається в ємність для засолювання, в якій залишається на 2 години під гнітом при кімнатній температурі.
Увага! Якщо прибрати контейнер в холодильник, час засолювання збільшиться в 2, або навіть в 3 рази.
Риба по-норвезьки
Традиційно в Норвегії до Різдва подається малосольна червона риба.
Рецепт передбачає наявність:
- 1 кг сьомги;
- 100 г солі;
- 55 г цукру;
- 100 г кропу;
- лимона;
- апельсину;
- ½ Стопки горілки.
Хід роботи:
- Якщо риба не очищена від кісток, для початку вони виймаються, а потім філе промивається і обсушивается.
- Сіль і цукор змішуються, після чого цією масою натирається сьомга.
- З цитрусів акуратно зрізати цедра, яка разом з кропом подрібнюється.
- У контейнер для засолювання шарами викладається «подушка» із зелені з цедрою і сьомга.
- Кожен шар сбрызгивается горілкою.
- У фіналі на рибу встановлюється вантаж, а потім ємність забирається в холод на 12 годин, після закінчення яких філейні частини перевертаються і продовжують маринуватися ще, протягом того ж часу.
Перед вживанням з филейных шматочків счищаются всі залишки маринаду. А як доповнення до риби подається соус з ложки діжонської гірчиці, 5 г цукру, 5 мл оцту і ½ стопки соняшникової олії.
Як засолити ікру сьомги
Якщо пощастило придбати сьомгу з ікрою, то варто скористатися рецептом її засолювання в домашніх умовах.
Інгредієнти:
- 1 л води;
- 50 г солі;
- 3 лаврових листа;
- 2 горошини запашного перцю.
Спосіб приготування:
- Ікра ошпаривается підсоленим окропом, будучи поміщеним в друшляк з осередками, здатними «пропустити» ікринки.
- Продукт протирається, щоб плівка залишилася в ємності.
- Із зазначених вище складових готується на плиті маринад, яким після остигання заливається очищена ікра.
Через добу знаходження в холодильнику ікру можна подавати до столу, намазати на хліб, або використовувати для створення різноманітних салатів.
Солоні черевця риби
Черевця сьомги в солоному вигляді – чудова закуска до пива, яка ще й корисна.
Щоб приготувати її самостійно, крім базового інгредієнта об’ємом 500 г, знадобляться:
- по 10 г солі і цукру;
- 15 мл оцту;
- 10 горошин запашного перцю;
- 5 г меленого чорного перцю;
- 250 мл води.
Кроки створення страви:
- Черевця добре промиваються і очищаються від луски.
- Підготовлені інгредієнти укладаються в ємність, де посипаються сіллю, цукром і перцем, поливаються розчином води і оцту.
- Все ретельно перемішується, ставиться під гніт і переноситься у прохолодне затемнене місце на 48 годин.
- Коли зазначений час пройде, з ємності, де солились черевця, зливається розсіл, і вміст подається до столу.
За бажанням при подачі закуску можна збризнути соком лайма, додає трохи пікантності.
Засолювання сьомги цілком
Рецепт підійде для засолювання невеликий сьомги вагою 2-2,5 кг
Крім основного інгредієнта, будуть потрібні:
- 150 г солі;
- 70 г цукру;
- за бажанням прянощі.
Послідовність дій:
- Спочатку видаляються голова і хвіст, потім риба потрошится.
- Після тушка добре промивається кип’яченою водою.
- Попередньо обсушенная риба натирається сумішшю солі і спецій, а далі обертається харчовою плівкою.
- Через 3 години знаходження при кімнатній температурі сьомга забирається в холод, де залишається на 12 годин.
Важливо! Промивати тушку при підготовці проточною водою не варто, оскільки це може помітно скоротити термін зберігання делікатесу.
Якщо захотілося поласувати корисним делікатесом, багатим поживними елементами, у вигляді шматочка солоної сьомги, неважко приготувати його самостійно, заощадивши при цьому певну суму.