Як готувати вінегрет знають практично всі. Але не всім відомо, що його можна урізноманітнити та зробити більш оригінальним і смачним. В залежності від переваги кулінара, крім звичних інгредієнтів можна додавати кальмари, горошок, сир, квасоля або гриби. Пробуйте, експериментуйте і радуйте близьких новими стравами.
Як правильно і смачно готувати класичний вінегрет
Ця варіація приготування знайома багатьом. Салат виходить корисним і смачним.
Інгредієнти:
- капуста – 110 г квашена;
- морква – 2 шт. варена;
- горошок консервований – 4 ст. ложки;
- олія соняшникова – 5 ст. ложок;
- картопля – 5 бульб варена;
- бурак – 1 шт. варений;
- цибуля – 55 г зелений;
- огірок – 3 шт. солоний.
Приготування:
- Зняти шкірку з відварених овочів.
- Буряк перетворити в кубики.
- Моркву потрібно порізати скибочками.
- Картопляні бульби – кубиками.
- Якщо у огірка жорстка шкіра, то краще її зрізати. Нарізати овочі кубиками.
- Вичавити сік з капусти.
- Перемішати підготовлені овочі.
- Всипати горошок.
- Нашаткувати цибулю.
- Влити олію.
- Розмішати.
Вінегрет з квашеною капустою — покроковий рецепт
Приготуйте відмінне блюдо, в якому гармонійно поєднуються і доповнюють один одного всі овочеві компоненти. Це джерело вітамінів і здоров’я.
Інгредієнти:
- цибуля – 1 велика головка;
- горошок – 120 г консервований;
- олія соняшникова – 3 ст. ложки;
- буряк – 2 шт.;
- сіль;
- оцет яблучний – 1 ст. ложка;
- цукровий пісок – 1 ч. ложечка;
- картопля – 3 середніх бульби;
- квашена капуста – 230 р.
Приготування:
- Відварити моркву в одній ємності з картоплею. Буряки зварити окремо.
- Почистити.
- Порізати кубиками.
- Цибулю нашаткувати.
- Віджати зайвий сік з капусти. Порізати. Довжина не повинна перевищувати трьох сантиметрів.
- З’єднати овочі.
- Насипати горошок.
- В масло влити оцет.
- Засипати цукор.
- Перемішати.
- Залити овочі. Підсолити. Перемішати.
З оселедцем, заправлений спеціальним соусом
Вінегрет з оселедцем набирає в суспільстві більшу популярність. Гарна заміна набридлим звичним салатів на столі.
Інгредієнти:
- листя петрушки – 25 г;
- оцет – 2 ст. ложки винний;
- цибуля – 1 головка червоний;
- суміш перців;
- лимон – 1,5 шт.;
- яблуко – 1 шт.;
- сіль;
- буряк – 1 шт.;
- цукровий пісок;
- оселедець філе – 1 шт.;
- кріп – 25 г;
- морква – 1 шт.;
- олія – 7 ст. ложок оливкова;
- картопля – 1 шт.;
- гірчиця – 1 ст. ложка зерниста.
Приготування:
- Зварити картоплю. У цій же ємності можна відварити і моркву.
- Проварити буряк окремо.
- Очистити від шкірки.
- Бурак знадобиться соломкою.
- Оселедець подрібнювати слід упоперек. Вийдуть пластинки.
- Цибулину порізати. Вийдуть півкільця.
- Залити соком, віджатим з лимона. Залишити на півгодини.
- З яблука обрізати шкірку. Порізати.
- Яблучну соломку залити соком, що вичавили з половини лимона.
- Порубати зелень.
- Тепер перетворити в кубики овочі: морква, картопля.
- Перемішати підготовлені овочі.
- В олію покласти гірчицю.
- Всипати цукровий пісок.
- Залити оцет.
- Присолити.
- Засипати сумішшю перців. Розмішати.
- Полити овочі. Перемішати.
Вінегрет з квасолею — склад продуктів
Відрізняється від традиційного методу приготування тим, що замість звичної картоплі додають квасолю. Смак виходить незвичайним, а вид апетитним.
Інгредієнти:
- квасоля – 260 г консервована;
- олія соняшникова – 43 мл;
- огірок солоний – 320 г;
- капуста – 320 г квашена;
- бурак – 360 г;
- велика сіль – 7 г;
- цибуля – 160 г ріпчаста.
Приготування:
- Буряк відварити.
- Очистити. Перетворити в кубики.
- Змішати з квасолею. Не забудьте злити рідину.
- Додати капусту.
- Нашаткувати дрібніші цибулинки.
- Огірки порізати так, щоб вийшли кубики.
- Присипати сіллю.
- Залити масло.
- Перемішати.
З кальмарами
Цей варіант приготування з родзинкою. У його склад включені кальмари, які роблять страву приголомшливим на смак.
Для більш насиченого смаку і приємного аромату, замість того щоб проварювати овочі, спробуйте запекти їх в духовій шафі. Запікати можна, загорнувши кожен овоч окремо у фольгу або просто виклавши на деко.
Інгредієнти:
- олія соняшникова – 5 ст. ложок;
- перець мелений – 0,5 ч. ложки;
- кальмар – 5 шт.;
- кріп – 27 г;
- бурак – 1 шт.;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- сіль;
- огірок – 2 шт.
Приготування:
- Поварити кальмари.
- Порізати, робити це слід упоперек волокон.
- Коренеплоди проварити. Перетворити в кубики.
- Змішати.
- Огірки порізати кубиками.
- Надіслати до варених овочів.
- Нашаткувати цибулю.
- Змішати.
- Посипати приправами.
- Присолити.
- Залити олією.
- Перемішати.
- Нашаткувати кріп.
- Посипати страву.
З грибами
Ще один незвичайний варіант, який ідеально підходить для любителів лісових дарів. Щоб салат міг зберігатися як можна довше, під час приготування всі продукти повинні бути охолодженими і мати однакову температуру.
Інгредієнти:
- гриби – 250 г мариновані;
- буряк – 1 шт.;
- огірок – 1 шт. солоний;
- сік лимонний – 1 ст. ложка;
- морква – 1 шт.;
- олія соняшникова – 3 ст. ложки;
- картопля – 2 бульби;
- сіль;
- перець чорний;
- цибулина – 1 шт.
Приготування:
- Картоплю проварити в одній ємності з морквою.
- Подрібнити. Для салату потрібні кубики.
- Зварити бурак.
- Нарізати.
- Порізати гриби.
- Нашаткувати цибулю.
- Змішати продукти.
- Підсипати перець з сіллю.
- Масло збити з доданим соком лимона.
- Залити овочі.
- Розмішати.
З зеленим горошком
Простий і дуже швидкий варіант приготування. Якщо бажаєте отримати більш насичений смак овочів, то замість відварювання запечіть їх в рукаві. Подібний метод приготування збереже в коренеплодах більше вітамінів, які при відварюванні пропадають.
Інгредієнти:
- винний оцет – 50 мл;
- огірок – 10 шт. солоний;
- цибуля червоний – 2 шт.;
- бурак – 6 шт. відварений;
- перець мелений;
- горошок – 470 г;
- картопля – 5 шт. відварена;
- олія оливкова;
- морква – 4 шт. відварена.
Приготування:
- Очистити коренеплоди.
- Нарізати кубиками з розміром в півсантиметра.
- Змішати.
- Масло залити оцтом. Всипати сіль і перець. Розмішати.
- Порізати огірки.
- Додати до овочів.
- Засипати горошок.
- Залити соусом. Розмішати.
З плавленим сиром
Ароматне блюдо смачно урізноманітнити сиром.
Інгредієнти:
- бурак – 210 г;
- зелень – 55 г;
- сіль;
- картопля – 170 г;
- майонез – 260 мл;
- морква – 120 г;
- сир плавлений – 90 г;
- цибуля – 55 г зеленого;
- огірок – 220 г солоний.
Приготування:
- Відварити коренеплоди.
- Порізати скибочками, попередньо знявши шкірку.
- Огірки потрібно порізати кружальцями.
- Нашаткувати зелень із зеленою цибулькою.
- Сир нарізати дрібними кубиками.
- Розмішати. Підсолити.
- Залити майонезом. Розмішати.
Поради
Використовуючи прості рекомендації, ви зможете приготувати не тільки гарне страву, але й смачне.
- Якщо вирішили приготувати за класичним варіантом, то цибулі додайте більше, ніж бурака, а кількість моркви використовуйте менше.
- Цибулю може давати гіркота в готовому салаті. Щоб цього не сталося, обдайте його окропом після шинкування. Гіркота зникне, а смакові якості страви стануть м’якше.
- Бурак завжди відварюйте окремо, якщо не хочете, щоб всі овочі придбали червоний колір.
- Щоб у готовому салаті овочі не забарвилися, бурак подрібнити і перемішати з олією соняшниковою. Дати постояти і додавати до інших продуктів останнім.
- Якщо ви приготували страву з солоними огірочками, то вживати його необхідно протягом доби. Це швидко псується страва, яку не можна зберігати довго навіть в холодильнику.
- Для приготування бурак підходить яскравий, червоний і солодкий. Якщо у вас кормовий сорт, то додайте ложечку цукру.
- Щоб салат вийшов смачним, слід дрібно нарізати овочі. Але не перестарайтеся, а то страва перетвориться на кашу.
- Перед тим як подрібнювати овочі, необхідно охолодити до кімнатної температури. Інакше заправка прогріється, і страва буде зіпсовано.