Як правильно і смачно посмажити картоплю? 8 способів і рецептів
Далеко не кожна навіть досвідчена господиня знає, як правильно посмажити картоплю і смачно. Адже в ідеального страви повинна бути апетитна золотава скоринка м’яка м’яка серединка. Далі зібрані найбільш вдалі рецепти смаженої картоплі.
Дуже важливо після водних процедур добре обсушити очищену картоплю. Тільки в такому разі вдасться приготувати її рум’яною і хрусткою.
Картопля ріжеться довгими брусочками, цибулю – полуколечками. Можна подрібнювати ці продукти будь-яким зручним способом.
В ідеалі для смаження використовується чавунна сковорідка з високими бортиками. У ній ретельно прогрівається масло.
Далі в сковорідку відправляються картопляні брусочки. Перші 8-9 хвилин їх не потрібно заважати і яким-небудь чином турбувати.
Далі перевертається весь пласт картоплі і готується ще хвилин 10.
Після додавання лука блюдо залишається на вогні 10-12 хвилин.
Сіль і приправи відправляються в страву за пару хвилин до повної готовності.
В мультиварці
Інгредієнти: кіло картоплі, повну склянку рафінованої олії та 60 г вершкового, 2 цибулинки, кам’яна сіль, ароматні трави. Як посмажити картоплю в мультиварці, докладно описується далі.
Картопля чиститься і ріжеться товстими шматочками.
Вони відразу викладаються в чашу «розумної каструлі» і поливаються фільтрованим маслом. На цьому етапі продукти солятся, за смаком присипаються будь ароматними травами.
Для приготування обговорюваного страви підійде відразу кілька режимів пристрою. Це «Овочі», «Випічка» або «Смаження». У будь-якому випадку таймер встановлюється на 20-25 хвилин.
Коли програма завершиться і прозвучить відповідний сигнал, потрібно перемішати картопляні шматочки, додати до них полуколечки цибулі і знову виставити таймер на такий же час.
Вершкове масло додається в уже готову картоплю. Відразу після цього страву гарячим подається до столу.
Легендарний рецепт по-одеськи
Інгредієнти: близько кілограма картоплі (8-10 бульб), 2 великі ріпчасті цибулини, кухонна сіль, 70 г жирного масла і півсклянки рафінованої.
Для початку вимита, і обсушенная картопля ріжеться однаковими скибочками. Це дозволить їй рівномірно готуватися надалі. Товщина скибочок повинна вийти не більше ½ див.
Нарізану картоплю ще раз промивається від зайвого крохмалю і обсушивается.
Цибуля шинкуется кільцями.
У сковорідці добре розігрівається рафінована олія. У нього викладаються картопляні скибочки і смажаться при частому помішуванні. Коли шматочки покриються легким рум’янцем, можна додати подрібнену цибулю і вершкове масло.
Далі блюдо смажиться ще 8-9 хвилин на сильному вогні при інтенсивному перемішуванні. Сковорідку кришкою накривати не треба.
Щоб частування не вийшло занадто жирним, готову картоплю можна викласти на друшляк і дати стекти зайвому маслу.
Картопля на сковороді з скоринкою
Інгредієнти: 6-7 картопляних бульб середнього розміру, велика сіль за смаком, рафінована олія.
Спочатку картопля миється, ріжеться однаковими за розміром шматочками довільної форми. Далі обов’язково пару раз добре промити їх проточною водою, щоб позбавити від зайвої крохмалю і обсушити паперовим рушником. Без цього кроку готову страву точно не вийде приготувати з скоринкою.
У широкій сковороді з товстим дном добре прогрівається рафінована олія. У нього в один шар викладається картоплю. Якщо насипати цілу гору овочевих шматочків, то про «хрустящести» частування також доведеться забути.
Чим менше порція картоплі, тим більше рум’яної вона вийде в підсумку.
Смажиться блюдо з відкритою кришкою при часто помішуванні.
Готова картопля на сковороді з скоринкою подається до столу гарячою. Дуже смачно доповнювати її різними пікантними соусами. Наприклад, сметанним з часником і рубаною зеленню.
Інгредієнти: 260 г м’якоті свинини, суміш кольорових мелених перчиком, велика біла цибулина, 1 ч. ложка кухонної солі, півкіло картоплі.
М’ясна м’якоть нарізане тонкими довгастими шматочками. За бажанням можна злегка відбити продукт спеціальним молоточком. Товщина кожного шматочка повинна вийти не більше 0,5 див.
Підготовлене м’ясо солиться, перчится і обсмажується до готовності в розпеченому маслі. Готувати його потрібно на великому вогні по парі хвилин з кожного боку.
Картопля чиститься, миється, обсушивается серветками і подрібнюється рівною однаковою соломкою. Далі її потрібно відправити на сковорідку зі свининою. Разом інгредієнти готуються ще 5-6 хвилин.
Після цього до них висипається цибулю, подрібнений полуколечками.
Сковорідка залишається на вогні до тих пір, поки всі її складові не будуть повністю готові. За бажанням крім цибулі в сковорідку можна додавати і свіжий подрібнений часник.
Заважати страву потрібно за весь час не більше 3 разів. Інакше вміст сковороди швидко перетвориться в неаппетитную масу.
Готова смажена картопля з м’ясом щедро посипається подрібненою зеленню і відразу ж подається до столу.
З додаванням грибів
Інгредієнти: півкіло картоплі, 1-2 білих цибулинки, 380-420 г будь-яких грибів, 4-5 часникових зубков, велика сіль, пахучі трави.
Якщо використовується молода картопля, її можна подрібнювати прямо з тонкою ніжною шкіркою. Старий овоч обов’язково потрібно почистити. Подрібнюється картопля довільними шматочками, які треба добре промити і обсушити рушниками з паперу.
Цибуля чиститься і шинкуется дрібним кубиком. Часник рубається ножем або ж просто пропускається через прес.
Спочатку на добре розігрітому маслі обсмажується цибуля з часником. Як тільки продукти злегка зарум’яняться, до них відправляється підготовлена картопля. Разом продукти готуються 12-14 хвилин.
Гриби промиваються, дрібно нарізати і злегка обсмажують в окремій каструлі.
Коли картопля буде в змозі напівготовності, до нього викладаються грибочки, також додається сіль і ароматні трави.