Як правильно і смачно посмажити картоплю? 8 способів і рецептів

Далеко не кожна навіть досвідчена господиня знає, як правильно посмажити картоплю і смачно. Адже в ідеального страви повинна бути апетитна золотава скоринка м’яка м’яка серединка. Далі зібрані найбільш вдалі рецепти смаженої картоплі.

Найпростіший спосіб посмажити картоплю

Інгредієнти: 5-6 картоплин, луковичка, свіжий часник за смаком, щіпка перцю, олія, сіль.

  • Картопля чиститься, миється, насухо витирається і ріжеться крупною соломкою.
  • Шматочки овоча викладаються в гаряче масло. Не можна солити їх і накривати ємність кришкою.
  • Смажаться продукти 12-14 хвилин при досить частому помішуванні.
  • Далі в сковорідку висипається подрібнену цибулю і часник.
  • Інгредієнти готуються ще 6-7 хвилин.
  • Блюдо солиться, перчится.
  • Залишилося довести його до повної готовності. На це знадобиться ще 3-4 хвилини.

    З цибулею на сковороді

    Інгредієнти: півкіло картоплі, 2 білі цибулини, приправи, сіль, олія.

  • Дуже важливо після водних процедур добре обсушити очищену картоплю. Тільки в такому разі вдасться приготувати її рум’яною і хрусткою.
  • Картопля ріжеться довгими брусочками, цибулю – полуколечками. Можна подрібнювати ці продукти будь-яким зручним способом.
  • В ідеалі для смаження використовується чавунна сковорідка з високими бортиками. У ній ретельно прогрівається масло.
  • Далі в сковорідку відправляються картопляні брусочки. Перші 8-9 хвилин їх не потрібно заважати і яким-небудь чином турбувати.
  • Далі перевертається весь пласт картоплі і готується ще хвилин 10.
  • Після додавання лука блюдо залишається на вогні 10-12 хвилин.
  • Сіль і приправи відправляються в страву за пару хвилин до повної готовності.

    В мультиварці

    Інгредієнти: кіло картоплі, повну склянку рафінованої олії та 60 г вершкового, 2 цибулинки, кам’яна сіль, ароматні трави. Як посмажити картоплю в мультиварці, докладно описується далі.

  • Картопля чиститься і ріжеться товстими шматочками.
  • Вони відразу викладаються в чашу «розумної каструлі» і поливаються фільтрованим маслом. На цьому етапі продукти солятся, за смаком присипаються будь ароматними травами.
  • Для приготування обговорюваного страви підійде відразу кілька режимів пристрою. Це «Овочі», «Випічка» або «Смаження». У будь-якому випадку таймер встановлюється на 20-25 хвилин.
  • Коли програма завершиться і прозвучить відповідний сигнал, потрібно перемішати картопляні шматочки, додати до них полуколечки цибулі і знову виставити таймер на такий же час.
  • Дивіться також:  Як приготувати індичку – 15 смачних рецептів

    Вершкове масло додається в уже готову картоплю. Відразу після цього страву гарячим подається до столу.

    Легендарний рецепт по-одеськи

    Інгредієнти: близько кілограма картоплі (8-10 бульб), 2 великі ріпчасті цибулини, кухонна сіль, 70 г жирного масла і півсклянки рафінованої.

  • Для початку вимита, і обсушенная картопля ріжеться однаковими скибочками. Це дозволить їй рівномірно готуватися надалі. Товщина скибочок повинна вийти не більше ½ див.
  • Нарізану картоплю ще раз промивається від зайвого крохмалю і обсушивается.
  • Цибуля шинкуется кільцями.
  • У сковорідці добре розігрівається рафінована олія. У нього викладаються картопляні скибочки і смажаться при частому помішуванні. Коли шматочки покриються легким рум’янцем, можна додати подрібнену цибулю і вершкове масло.
  • Далі блюдо смажиться ще 8-9 хвилин на сильному вогні при інтенсивному перемішуванні. Сковорідку кришкою накривати не треба.
  • Щоб частування не вийшло занадто жирним, готову картоплю можна викласти на друшляк і дати стекти зайвому маслу.

    Картопля на сковороді з скоринкою

    Інгредієнти: 6-7 картопляних бульб середнього розміру, велика сіль за смаком, рафінована олія.

  • Спочатку картопля миється, ріжеться однаковими за розміром шматочками довільної форми. Далі обов’язково пару раз добре промити їх проточною водою, щоб позбавити від зайвої крохмалю і обсушити паперовим рушником. Без цього кроку готову страву точно не вийде приготувати з скоринкою.
  • У широкій сковороді з товстим дном добре прогрівається рафінована олія. У нього в один шар викладається картоплю. Якщо насипати цілу гору овочевих шматочків, то про «хрустящести» частування також доведеться забути.
  • Чим менше порція картоплі, тим більше рум’яної вона вийде в підсумку.
  • Смажиться блюдо з відкритою кришкою при часто помішуванні.
  • Готова картопля на сковороді з скоринкою подається до столу гарячою. Дуже смачно доповнювати її різними пікантними соусами. Наприклад, сметанним з часником і рубаною зеленню.

    Дивіться також:  Риба по-грецьки – 6 рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

    Як приготувати картоплю з м’ясом?

    Інгредієнти: 260 г м’якоті свинини, суміш кольорових мелених перчиком, велика біла цибулина, 1 ч. ложка кухонної солі, півкіло картоплі.

  • М’ясна м’якоть нарізане тонкими довгастими шматочками. За бажанням можна злегка відбити продукт спеціальним молоточком. Товщина кожного шматочка повинна вийти не більше 0,5 див.
  • Підготовлене м’ясо солиться, перчится і обсмажується до готовності в розпеченому маслі. Готувати його потрібно на великому вогні по парі хвилин з кожного боку.
  • Картопля чиститься, миється, обсушивается серветками і подрібнюється рівною однаковою соломкою. Далі її потрібно відправити на сковорідку зі свининою. Разом інгредієнти готуються ще 5-6 хвилин.
  • Після цього до них висипається цибулю, подрібнений полуколечками.
  • Сковорідка залишається на вогні до тих пір, поки всі її складові не будуть повністю готові. За бажанням крім цибулі в сковорідку можна додавати і свіжий подрібнений часник.
  • Заважати страву потрібно за весь час не більше 3 разів. Інакше вміст сковороди швидко перетвориться в неаппетитную масу.
  • Готова смажена картопля з м’ясом щедро посипається подрібненою зеленню і відразу ж подається до столу.

    З додаванням грибів

    Інгредієнти: півкіло картоплі, 1-2 білих цибулинки, 380-420 г будь-яких грибів, 4-5 часникових зубков, велика сіль, пахучі трави.

  • Якщо використовується молода картопля, її можна подрібнювати прямо з тонкою ніжною шкіркою. Старий овоч обов’язково потрібно почистити. Подрібнюється картопля довільними шматочками, які треба добре промити і обсушити рушниками з паперу.
  • Цибуля чиститься і шинкуется дрібним кубиком. Часник рубається ножем або ж просто пропускається через прес.
  • Спочатку на добре розігрітому маслі обсмажується цибуля з часником. Як тільки продукти злегка зарум’яняться, до них відправляється підготовлена картопля. Разом продукти готуються 12-14 хвилин.
  • Гриби промиваються, дрібно нарізати і злегка обсмажують в окремій каструлі.
  • Коли картопля буде в змозі напівготовності, до нього викладаються грибочки, також додається сіль і ароматні трави.
  • Дивіться також:  Тефтелі з фаршу – 12 рецептів приготування смачних тюфтельок

    Залишилося смажити картоплю з грибами ще 6-7 хвилин без кришки.

    По-селянськи

    Інгредієнти: півкіло неочищеної картоплі, велика сіль, склянка олії, щіпка меленого запашного перцю і солодкої паприки.

  • Картопля миється, після чого кожна ріжеться на 4-6 частин. Шкірка не очищається.
  • З олії, солі і приправ готується маринад. Їм заливаються картопляні шматочки.
  • Через 10-12 хвилин можна викладати замариновану картоплю в розігріте масло і смажити на великому вогні до готовності.
  • Подається частування до столу гарячими з кетчупом.