Як правильно приготувати хрін в домашніх умовах?

Поєднуючи пікантний смак хрону з різними продуктами, можна створювати цікаві салати, святкові закуски, заготовки на зиму і оригінальні приправи. Якщо ви ще не знаєте, як приготувати хрін, щоб він був смачним, додайте в свою кулінарну скарбничку цікаві рецепти, які допоможуть впоратися з багатьма недугами.

Класичний хрін в домашніх умовах

Спробуйте приготувати хрін з кореня, який ідеально підкреслить смак рибних і м’ясних страв, холодцю і бутербродів. У поєднанні з часником, вийде дуже смачна російська приправа.

Інгредієнти:

  • оцет – 3 ст. ложки;
  • хрін – 4 кореня;
  • сіль – 4 ч. ложки;
  • часник – 17 зубков;
  • цукор – 2 ч. ложки;
  • вода – 140 мл гарячої.

Приготування:

  • Помістити у блендер часникові зубки і коріння. Подрібнити. Якщо у вас немає блендера, то скористайтеся теркою.
  • В цукор налити оцет. Насипати сіль. Залити окропом. Перемішати. Всі компоненти повинні розчинитися. Залити хреновую суміш. Перемішати. Остудити. Прибрати на зберігання в холодильник. Для вживання підходить відразу після охолодження.

Як правильно приготувати з буряком?

Дуже простий варіант приготування хрону з буряком, який виходить гарним на вигляд і смачним.

Великими порціями готувати не варто. У перетертому вигляді хрін моментально втрачає корисні властивості і гостроту.

Інгредієнти:

  • оцет яблучний – 7 ст. ложок;
  • хрін – 210 г;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • бурак – 1 шт.;
  • вода – 180 мл;
  • цукор – 1 ст. ложка.

Приготування:

  • Залити водою коріння. Залишити на півгодини. Дістати і очистити від шкірки. Нарізати брусками. Очистити бурак.
  • Помістити в м’ясорубку підготовлені продукти. Перекрутити. Використовуйте середню решітку. Щоб різкий запах не розповсюдився по кімнаті, на м’ясорубку надіньте пакет і обтягніть гумкою. Для приготування зручніше використовувати ручну м’ясорубку.
  • До вказаного В рецепті кількість води насипати цукор. Влити оцет і додати сіль. Закип’ятити. Остудити. Температура рідини потрібна 30 градусів.
  • Залити в перетерту суміш. Розмішати. Накрити плівкою і залишити на добу в холодильнику.
Дивіться також:  Медальйони зі свинини – 10 рецептів приготування

Хрін столовий

Домашній хрін – чудова приправа, яка підходить до багатьох частувань. Виходить смачним і гострим. Можна подавати перемішавши зі сметаною, тоді хрін стане ніжніше і м’якше.

Інгредієнти:

  • вода – 190 мл;
  • хрін – 320 г;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • оцет-3 ст. ложки столового (9%).

Приготування:

  • Цукор насипати сіль. Перемішати. Влити воду. Закип’ятити. Додати оцет. Перемішати. Завдяки додаванню оцту, приправу можна зберігати три місяці в холодильнику. Можна не додавати цей інгредієнт, тоді доведеться вжити протягом трьох днів.
  • Очистити коріння. Нарізати. Помістити у блендер. Подрібнити. Залити гарячою сумішшю. Перемішати. Викласти в ємність і накрити кришкою. Накривати слід обов’язково, інакше загубиться гострота.

Рецепт зимової заготівлі

Заготовте хрін на зиму за оригінальним варіантом з горіхами. Смак вийде більш насичений, ніж за класичною методикою приготування.

Інгредієнти:

  • сіль – 1 ч. ложка;
  • хрін – 420 г;
  • мелений волоський горіх – 5 ст. ложок;
  • вода – 240 мл тепла;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • оцет яблучний – 240 мл

Приготування:

  • Сіль влити воду. Додати цукор. Розчинити. Залити оцтом. Перемішати.
  • Перемолоти В блендері коріння. Залити розсолом. Додати горіхи. Перемішати.
  • Підготувати маленькі баночки. Помістити приправу. Зберігати можна три місяці.

Хріновий квас

Чудовий варіант напою, який допоможе втамувати спрагу, а також ідеально підійде для окрошки.

Інгредієнти:

  • тертий хрін – 110 г;
  • сухарі – 820 г житні;
  • цукор – 2 ст. ложки;
  • вода – 4050 мл окропу;
  • пшоно – 50 г;
  • дріжджі – 0,5 упаковки сухих;
  • родзинки – 50 г;
  • мед – 110 мл

Приготування:

  • Сухарі залити окропом. Відставити на три години. Процідити.
  • Насипати дріжджі. Накрити марлею. Дати п’ять годин для бродіння. Потім нагріти і додати мед з хріном. Розмішати.
  • Насипати родзинки, цукор і пшоно. Перемішати. Перелити в бутель. Закупорити.
  • Настояти два дні і процідити.
Дивіться також:  Хачапурі з сиром – 7 рецептів, як приготувати на сковороді і в духовці

Найпростіший спосіб з коренів хрону

Це найпростіша варіація, де використовується мінімум продуктів.

Інгредієнти:

  • хрін – 950 г;
  • маринад від помідор – 550 мл

Приготування:

  • Коли з’їли всі помідори, не поспішаєте виливати розсіл. З його допомогою вийде приготувати смачну приправу.
  • Розсіл злегка підігріти.Коріння перемолоти. Можна скористатися м’ясорубкою, теркою або блендером. Залити теплою рідиною. Перемішати. Зберігати в баночках.

Готуємо хренодер

Ця приправа, завдяки корисним властивостям, допоможе захистити організм від інфекцій в зимовий період.

Інгредієнти:

  • цукор – 1 ч. ложка;
  • томати – 1500 г;
  • хрін – 5 коренів;
  • часник – 7 зубків;
  • сіль – 1 ст. ложка;
  • перець гострий червоний – 1 стручок.

Приготування:

  • Відправити в м’ясорубку коріння, помідори, часникові зубки і чилі. Перемолоти.
  • Насипати цукор і сіль. Розмішати. Настояти годину. Перелити в баночки.

Це цікаво. В ніяких коренях містяться фітонциди, які знищують бактерії і цвіль.

Як правильно приготувати хріновуху?

Ця настоянка ще в стародавні часи славилася не тільки смаком, а й корисними властивостями. Відродити традиції наших предків, приготувавши чудовий напій.

Інгредієнти:

  • горілка – 550 мл;
  • гірчиця в зернах – 1 ч. ложка;
  • мед – 1 ч. ложка рідкого;
  • лимонний сік – 2 ст. ложки;
  • хрін – корінь.

Приготування:

  • Відправити в м’ясорубку корінь. Подрібнити.
  • Мед залити соком. Додати гірчицю. Змішати з хріном.
  • Залити горілкою. Можна використовувати самогон. Закрити кришкою. Струсити. Залишити в теплі на четверо діб. Один раз на добу струшувати.
  • Пропустити настойку через марлю, потім через вату. Якщо на бутель, де знаходиться напій, не буде потрапляти сонце, то він може зберігатися до трьох років.

З яблуками

Приправа володіє вишуканим смаком і зберігається кілька місяців.

Інгредієнти:

  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • хрін – 350 г кореня;
  • вода – 4 ч. ложки;
  • яблуко – 110 г;
  • цукор – 1 ч. ложка.
Дивіться також:  Пельмені в мультиварці – 6 рецептів

Приготування:

  • Зрізати верхній шар з кореня. Очистити яблуко.
  • Взяти дрібну тертку і перетерти підготовлені продукти. Змішати. Посолити. Присипати цукром. Перемішати.
  • Для тари підійдуть маленькі баночки, які необхідно промити і обдати окропом. Помістити приправу.
  • У великій ємності нагріти воду. Помістити баночки, які заздалегідь вкрили кришками. Потримати півгодини. Дістати і остудити. Зберігати в підвалі.

Поради:

  • Вибирайте коріння, у яких немає сухих частин і пошкоджень.
  • Приправа з хрону виходить гострою. Якщо хочете пом’якшити смак, то перед тим як подавати, змішайте з медом або сметаною.
  • Смак вийде м’якше, якщо збільшити в рецепті кількість томатів.
  • Якщо хочете поліпшити смак салатів, то додавайте до складу трохи хрону.
  • Для подрібнення використовуйте ручну м’ясорубку. Хрін перемелювати слід останнім.
  • Якщо на горловину м’ясорубки надіти пакет, то позбавитеся від гострого запаху кореня.
  • Якщо хочете, щоб хрін вийшов менш гострим, то замочіть його на пару годин до приготування.
  • Для заготовок викопуйте коріння в середині осені. Корисні властивості приправа зберігає три тижні, тому багато заготовляти відразу не варто.
  • Восени можна засушити коріння і використовувати взимку для приготування хріновухи.