Азербайджанський
Відмінність азербайджанського плову від узбецького в тому, що м’ясо в ньому готується окремо від рису, а для приготування рисової частини використовується спеціальна коржик, іменована газмахом.
Ось як готують плов в Азербайджані:
- Підібрати продукти — 700 г баранини, 200 г гарбуза, п’ять цибулин, 100 г топленого масла, пів граната, півсклянки родзинок, трохи води, куркума, сіль за смаком. Ще треба взяти яйце і борошна 220 г для тесту на корж.
- Рис навмисно не вказуємо в дозуванні — він вариться окремо, тому можна брати на свій розсуд. Його промиваємо під проточною водою або кілька разів змінюючи воду. Викладаємо в підсолений окріп і варимо майже до готовності. Після цього відкидаємо, промиваємо холодною водою.
- Робимо газмах: у борошно додаємо яйце і дуже холодну воду, замішуємо сильно круте тісто. Розкачуємо його в тонкий коржик.
- Корж викладаємо по стінах і дна казана.
- На корж кладемо половину рису.
- Другу частину рису підкрашуемо жовтим кольором, змішавши з розведеною в ложці топленого масла і чайній ложці окропу куркумою (куркуми взяти дрібку).
- Першу частину рису полити топленим маслом, зверху викласти жовтий рис, прикрити казан кришкою і ще трохи потомити на мінімумі вогню до готовності.
- Тим часом у товстостінному сотейнику або сковороді обсмажити на маслі або власному жирі шматки баранини. Як зарум’яниться, покласти нарізані дрібно гарбуз і цибулю, влити гранатовий сік, додати родзинки, все перемішати, посолити і, вливши півсклянки окропу, тримати півгодини під кришкою на невеликому вогні.
- Коли всі частини плову готові, на велике кругле блюдо викласти рис, поверх нього — м’ясо і овочі, все прикрасити зернами граната і тут же укласти газмах — корж поламати руками.
Якщо побоюєтеся нетрадиційних смаків, можна обійтися без гарбуза.