Таджицький плов з бараниною
Основні інгредієнти в цьому плові традиційні: рис, цибулю і моркву. Але м’ясо — тільки баранина. До того ж таджицький плов готують з особливого рису — цей червоний злак називається девзира, він найкращий і якісний з усіх «пловных» видів. Втім, зі звичайного круглозерного краснодарського рису теж можна приготувати цілком хороший таджицький плов.
Особливість приготування полягає в тому, що спочатку на рослинному маслі пережарюють нарізану півкільцями цибулю (2 голівки), домагаючись сильної прожарювання, потім додають м’ясо (600 г). Його теж засмажують до відчутної скоринки. Після цього кладуть моркву брусками (600 г), ще раз пережарюють і після цього вливають півлітра окропу. М’ясо повинно бути полуготово, після цього закладають замочений в солоній воді рис (600г) і заливають окропом, щоб вода трохи покривала поверхню. Спеції — зіра і часник. Під кришкою плов готується ще півгодини.