Смажена картопля в деяких сім’ях найулюбленіше і затребуване блюдо. Відомі чимало чоловіків, які готові їсти його щодня (і навіть без м’яса). Розповімо, як правильно смажити картоплю на сковороді, щоб вона не розвалилася і залишилася апетитно-засмаженою, а також про те, як легко доповнювати страви незвичайними інгредієнтами.
Як правильно смажити картоплю на сковороді — простий спосіб
Розсипчаста, з скоринкою і без, на салі і на вершковому маслі, з кетчупом або квашеною капустою — смачніше смаженої картоплі може бути тільки смажена картопля! У кожної господині свої секрети смаження, але все – таки загальна між рецептами є — зазвичай використовується два інгредієнти: картопля та олія. Інші інгредієнти завжди залишаються на розсуд майстрині.
Для найпростішого способу нам буде потрібно:
- картопля — 1 кг (кількість бульб залежить від числа їдців);
- сіль — щіпка;
- рослинна олія — 150 мл
Картоплю чистимо і ріжемо на брусочки. Головне, щоб вони були не занадто товсті, однакового розміру. Як зорієнтуватися? Дуже просто — згадуйте звичну всім картоплю-фрі і нарізайте, намагаючись надати ту ж форму. Шматочки картоплі викладайте в миску з холодною водою, щоб вона не встигла потемніти.
Секрет дослідної господині: для обжарювання підходять сорти, де вміст крохмалю невелике. Краще всього використовувати світло-жовті і червоні, а от білі гарні для пюре і перших страв.
Поки картопля ріжеться, нагріємо сковорідку з рослинним маслом. Краща посуд для такої страви — з товстим чавунним дном. Вогонь надто сильним бути не повинен, інакше коренеплоди швидко підгорять внизу, а зверху залишаться сирими. Оптимальна температура — трохи нижче середньої. Тим часом відкидаємо картоплю, ретельно витираємо його від води паперовим рушником або кухонним, але чистим і сухим.
Настала пора викласти картопляну соломку на сковорідку. А тепер, увага, запам’ятовуємо інструкцію правильної смаження!
- Перші 8-10 хвилин чіпати картоплю не можна: нехай він спокійно підсмажується: якщо почати ворушити шматочки, вони швидко втратять форму.
- Акуратно подцепляем лопаткою соломку, перевертаючи її одним суцільним пластом: зазвичай скоринка знизу схоплює шматочки рівномірно.
- Перевертаємо і знову займаємося своїми справами. Лише через 5-7 хвилин можна буде підійти до картоплі і перешкодити її другий раз.
- Підсолювати страву правильно, в кінці, щоб картопля не розвалився.
- За хвилину—дві до кінця процесу прикриваємо картоплю кришкою, щоб вона злегка протомилась.
Добре засмажена картопля рум’яна, золотиста, виділяє чарівні аромати, а всередині кожного шматочка ховається ніжна чудова м’якоть. Їмо її з соліннями або вмочуючи в соус барбекю.
Може здатися, що процес трудомісткий. Насправді досить приготувати картоплю кілька разів, щоб добре і надовго освоїти навик. До речі, на піджарку одного-двох бульб (а цього цілком достатньо для ситного обіду на одну людину) йде всього кілька хвилин.
З додаванням цибулі
Багато господинь смажать картоплю на сковороді з цибулею і не визнають інших варіантів страви. Цибуля надає солодощі, соковитості, чудово відтіняють картоплю. Варто визнати, якщо не знати деяких хитрощів блюдо більше виходить тушкованим, так що розповімо покроковий рецепт правильної «цибульного» картоплі.
Краща картопля однакового розміру — так вона прожарюється рівномірніше.
- Картоплю очистимо і присмажимо до напівготовності.
- Коли соломка дійшла до стадії «альденте» (залишилася злегка похрустывающей всередині), додаємо цибулю і перемішуємо.
- Якщо покласти різану цибулину відразу, вона вийде «вареної» і змінить смак страви не в кращу сторону, так що варто додавати її в кінці обсмажування.
- Присаливаем картоплю. Доводимо до готовності і подаємо.
Картопля з цибулею подаємо з шматочками чорного хліба, діжковими огірками, зеленню і сметаною. Або їмо її як гарнір до риби або курки.
З скоринкою
Картопля на олії вийде апетитніше, якщо смажити її не на рослинному, а з додаванням вершкового. Скоринка виходить хрустким, картопля тане в роті, а страва набуває приємне вершкове післясмак.
Для отримання хрусткої скоринки можна заздалегідь вимочити картопля — зайвий крохмаль піде, і вона відмінно захрустит після обжарювання.
Скоринка завжди виходить рум’яної, якщо не прикривати сковорідку кришкою, а смажити картоплю на відкритій сковорідці.
У цьому рецепті можна відійти від традицій і порізати коренеплоди кругляшками: вони підсмажаться швидше, утворюється правильна рум’яна кірочка. В іншому, дотримуйтеся інструкції першого рецепта — все вийде ідеально!
З грибами
Смажена картопля з грибами (її ще називають грибницею) — традиційне блюдо для осені, коли народ активно збирає лісові гриби. Основна помилка багатьох кухарок — додавати відварені гриби в готову страву, а потім тушкувати все разом. Картопля починає «плисти», набуває не надто приємну кашоподібну консистенцію.
Запам’ятайте поради, як цього уникнути:
- Картоплю обсмажимо на сковорідці практично до повної готовності.
- В окремому сотейнику обсмажимо відварні лісові гриби з цибулею, поки не випарується вся рідина.
- Додамо в гриби шматочок вершкового масла (вони ідеально доповнюють один одного і роблять смак картоплі набагато яскравіше).
- З’єднуємо з картоплею.
- Злегка тушкуємо все разом до повної готовності.
Перед подачею можна присипати картоплю свіжим кропом, приправити ложкою свіжої сметани. Їмо блюдо з овочевим салатом, приправленим запашною олією або соком лимона.
Як правильно смажити картоплю на сковороді з м’ясом?
Покажіть хоч одного чоловіка, який після важкого трудового дня відмовиться від ніжної і ситної картоплі, засмаженої з м’ясом?
Для того, щоб картопля вийшла смаженим, а не тушкується, рекомендуємо записати кілька правил:
- Для картоплі краще брати м’ясо, що готується швидко: свинина, куряче філе, молоду телятину.
- М’ясо і картоплю зажариваются окремо і з’єднуються в останній момент.
- Якщо хочете зробити блюдо соковитіше — додайте більше цибулі або шматочки сала.
- Картопля ріжеться на квадратні шматочки — соломка в цьому рецепті швидко зламається, чого консистенція втратить акуратність.
Загальний час готування картоплі розраховується виходячи від сорту м’яса, але в цілому рідко перевищує 60 хвилин (враховуємо час чищення картоплі!). Вегетаріанці можуть замінити м’ясо на сою або шматочки баклажанів — виходить дуже смачно і «нажористо».
Варіант смаження картоплі на салі
На Україні картопля на салі — національна гордість і традиційне блюдо всіх жителів країни. Хитрість страви полягає саме в обжарке сала: важливо випарити з нього жир, і тільки в кінці засмажити, перетворивши на шкварки. Для цього шматочки сала ріжемо на кубики величиною в 5 мм і обсмажуємо на сильному вогні. Потім зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності, поки сало не почне танути.
У розтануло сало додаємо картоплю, розрізаний на кубики, гуртки або брусочки, і обсмажуємо його до готовності. Картопля готується швидше, адже температура нагріву сала висока. І в цьому випадку можна підсолити його відразу, щоб він ввібрав в себе всі соки, став соковитим і ароматним.
Така версія ситна, калорійна, по-справжньому чоловіча. Зазвичай їх подають з копченої або солоною рибою, маринованими овочами. По святах можна піднести їдцю «біленьку» — крижану, неодмінно, з крихітних чарочок.
Смажена картопля «по-селянськи»
Страва на швидку руку, але разом з тим ситне, дуже «теплий» навчилися готувати в селах. В пору збирання врожаю, коли часу на приготування мало, воно споконвіку виручає господинь. А паралельно допомагає пустити в справу некондиційну картоплю дрібного розміру, яка довго не зберігається.
Можна відварити картоплю заздалегідь — залишиться тільки обсмажити його на великий сковорідці з цибулею і сіллю.
Для приготування нам знадобиться:
- картопля дрібний — 1 кг;
- цибуля — 2 шт.;
- сіль — за смаком;
- рослинна олія — за смаком;
Дрібну картоплю ретельно промиємо, очистивши від бруду твердою щіткою. У великій каструлі закип’ятимо воду, відваримо картоплю «в мундирах» і дамо йому охолонути. Далі треба вирішувати вам: хто-то любить картоплю з шкіркою, а хто не лінується, зчищаючи шкірку. Смак буде різним, але і той, і інший варіант — дуже смачні.
Далі картоплю ріжемо на 2 частини. Ріпчасту цибулю подрібнюємо на кубики, пасеруємо до золотистого кольору на сковороді в рослинному маслі. Додаємо до цибулі картопля, смажимо все разом до золотистої скоринки. Готову страву виділяє чарівні аромати і манить їдців. Подаємо із зеленню, соліннями, соліннями — всім, що є в будинку. Картопля по-селянськи самодостатня, ситна, не вимагає доповнень у вигляді стейків, а ще вона смачна в холодному вигляді.
Якщо раптом залишки вечері з невідомої причини вціліли, з ранку залийте їх яйцями, додайте болгарський перець, часник і томати — отримаєте оригінальний сніданок.
Кілька секретів приготування смачної страви
Чому в одних майстринь картопля виходить ароматним, солодким, а у других водянистим і постійно пригорає?
Варто взяти на озброєння декілька порад:
- Для смаження підходить широка сковорідка, при цьому шар соломки не повинен бути товстим — так вона не звариться у власному соку.
- Добре просушена рушником картопля — запорука приємного хрускоту і апетитною скоринки.
- Сковорідка повинна бути грунтовно і рівномірно розігріта.
- Можна замочити соломку заздалегідь (наприклад, ввечері) — зайвий крохмаль вийде, а страва вийде ще смачніше.
- Солять картоплю тільки в самому кінці — так вона не розм’якшується і не вбирає зайвий жир.
Готувати страву можна з будь-якими овочами, шматочками бекону, мисливськими ковбасками, шинкою, вбивати туди яйця і додавати часник з зеленню — варіантів дуже багато, і легко радувати себе стравою кілька разів в тиждень, не побоюючись, що воно набридне.
Прихильники дієт вигукнуть: «А як же фігура! Всього в 100 грамах картоплі «ховається» понад 300 калорій!» Але згадаймо, про те, яке гастрономічне задоволення доставляє це страви та нагадаємо про мірою — досить їсти страву невеликими порціями, не приправляти жирними соусами, не заїдати хлібом і шкоди воно не принесе точно! Приємного апетиту.