Ароматні, смачні котлети з хрусткою рум’яною скоринкою виходять далеко не у всіх. Щоб приготувати їх такими, потрібно знати, як смажити котлети на сковороді. Для цього необхідно дотримувати всі правила і розкрити не один секрет приготування цієї страви нескладного.
Як смажити домашні котлети на сковороді?
Велике значення при смаженні обговорюваного страви має фарш: його склад і якість використовуваного м’яса. Однак не тільки він впливає на готову страву, але також і дотримання технології смаження. Якщо при готуванні поставитися до цього етапу недостатньо серйозно, то можна отримати сухі несмачні котлетки зі слабким запахом, або красиві і апетитні, але не прожарені всередині, або взагалі безформну масу, що прилипла до поверхні сковороди.
Отже, що потрібно врахувати, щоб запобігти такий результат:
- Сковорода повинна бути розпеченій, щоб фарш відразу покрився скоринкою, яка буде утримувати сформовані вироби від разваливания. У недостатньо прогрітій посуді котлети будуть прилипати.
- Паніровка після опускання виробів в жир часто осипається. Щоб запобігти цьому, потрібно після обвалювання биточки помістити в холодильник приблизно на чверть години, а потім обсмажують.
- Обсмажують вироби на рослинному маслі або смальці: на олії (для цих цілей краще підходить очищене, яке не псує смак та запах готового блюда) котлети рідше пригоряють, а ось приготовані у великій кількості розтопленого жиру вони не тільки не підгорять, але і будуть більш ароматними і сочними.
- Биточки опускають після того, як олія або жир сильно розжариться. Для перевірки використовують хліб, опустивши шматочок в жир: якщо він підрум’янюється і «ворушиться», то можна відправляти підготовлені вироби.
Як правильно викласти, щоб було безпечно:
Кілька способів при смаженні котлет:
Перевірити готовність котлет можна, проткнувши їх. Якщо з’явилася прозора рідина, то вони готові, сік мутнуватий – значить, їх потрібно залишити ще на деякий час.
Скільки часу готувати, залежно від м’яса?
На питання, скільки смажити котлети на сковороді, не можна отримати однозначну відповідь.
Цей аспект залежить від багатьох обставин: від температури нагріву сковороди, вологості котлетної маси, складу фаршу:
- домашні котлетки обсмажують на відкритій сковороді приблизно 10 хвилин, потім додають чверть склянки води, накривають і тушкують приблизно стільки ж;
- напівфабрикати прожарюють в 2 рази довше, а після тушкують ще 5 хвилин.
- курячі і рибні котлети смажаться швидше – приблизно 5 хвилин з кожного боку.
Довести до готовності биточки можна також в духовій шафі, пропарити у власному соку, воді або в спеціальному соусі на сковороді.
Точний час приготування биточків залежить не тільки від виду фаршу, а також від розміру і товщини котлеток, якості посуду. Якщо на приготування середнього розміру виробів йде близько третини години, то для обсмажування великих котлет знадобиться не менше півгодини, в той час як маленькі і тонкі будуть готуватися хвилин 10.
Як смажити заморожені котлети-напівфабрикати
Заготівля напівфабрикатів – мила справа. Особливо потреба в них відчувається, коли не вистачає часу і сил, а готувати щось потрібно. Ось і приходять на допомогу раніше виготовлені, а тепер заморожені котлетки, які потрібно терміново підсмажити, але як?
І тут є 2 варіанти розвитку подій: чекаєте, коли вони відтануть або смажите відразу. У першому випадку технологія смаження аналогічна приготування свіжоприготовлених котлет. Однак при цьому велика вірогідність того, що велика частина соку з котлет витече, а готові вироби вийдуть сухуватими.
При смаженні заморожених биточків слідують тим же принципам, проте деякі радять биточки викладати відразу після включення вогню на ще не прогріту посуд.
Курячі котлети на сковороді
Для приготування фаршу знадобиться куряче м’ясо, пропущене через м’ясорубку (0,5 кг), манна крупа (3-4 ст. л.), 2 яйця, дрібно порубана луковичка, подрібнена зелень і спеції (за смаком).
Биточки курячі перед приготуванням панірують у манній крупі, щоб зберегти їм форму й додати золотисту скоринку в процесі смаження. Тому знадобиться ще столова ложка манки-для панірування.
Обсмажувати вироби рекомендується на вершковому маслі, молочні складові якого в ході обсмажування прилипають до поверхні посуд і пригорають.
Вирішити цю проблему можна трьома способами:
Смажити будемо першим способом, тому готуємо рослинне і вершкове масло.
Як готувати:
Готові битки викладають на тарілку і подають до столу з будь-яким гарніром.
Як приготувати без додавання олії?
Приготувати без масла можна будь-які биточки. Ось тільки посуд для цих цілей потрібно підбирати з антипригарним покриттям: титанову, тефлонову або керамічну. Чавунна ємність для цих цілей не підійде, адже до риплячого жиром поверхні будуть прилипати вироби.
Як смажити:
Ще один спосіб приготування курячих котлет без додавання олії:
Готовність перевіряють, проколів биточки: якщо витікає прозора рідина, то їх виймають і готують до подачі.
Правильна приготування рибних котлет
Дієтичне блюдо – рибні котлети – теж необхідно вміти готувати. Перший етап — формування з рибного фаршу плоских лепешечек невеликого розміру. Для більшої соковитості їх потрібно занурити в збите яйце, а потім обваляти в панірувальних сухарях.
Обсмажують котлети з риби двома способами:
- Опускають в розпечену масу і прожарюють з обох боків до підрум’янення приблизно 7-8 хвилин;
- З обох сторін прожарюють до рум’яного кольору (близько п’яти хвилин), а потім гасять на повільному вогні, вливши чверть склянки води. Можна також гасити на молоці або сметані до повного википання рідини, тоді котлети будуть більш м’якими і соковитими.
Кілька секретів від кухарів
- Перевірити раскаленность посуду можна за допомогою води: якщо крапелька шипить, то вироби можна відправляти на сковороду.
- Краще відправити посуд нагріватися перед створенням котлет, поки вона нагрівається можна наліпити достатню кількість биточків.
- Для панірування використовують не тільки сухарі, але також манку або борошно.
- Викладені котлети потрібно трохи посувати, щоб вони не прилипли до поверхні.
- Перевертати биточки краще лопаткою або спеціальними щипцями, але не виделкою, інакше вони будуть розвалюватися.
- Після першої партії можна смажити на маслі, другу, але після остигання цей жир використовувати більше не можна, так як в ньому після обсмажування залишаються отруйні речовини – канцерогени.
- Якщо биточки готують з соусом, то його вливають за 3 хвилини до готовності.
- Непросмажені котлети повертають на сковороду, наливають приблизно 60 мл води, накривають і тушкують приблизно 5 хвилин.
- Видалити зайве масло з биточків допоможуть звичайні серветки. Для цього потрібно ними застелити дно плоскої тарілки і викласти одним шаром смажені котлети. Через 2-3 хвилини промаслений папір прибирають.
- Якщо забули фарш посолити, то виправляють упущення, подавши розрізають на порційні шматочки і посипані сіллю або политі солоним соусом котлети.