Солона хрустка капуста – універсальна закуска. Її можна подавати з алкогольними напоями, як легкий гарнір до м’яса, додавати в салати або навіть використовувати для приготування супу. Нижче докладно розповідається, як солити капусту на зиму швидко і смачно.
Класична солона капуста на зиму?
Інгредієнти: капуста і морква в пропорції 1 до 4, велика кам’яна сіль (20 г на кожен кілограм овочів).
- Овочі дрібно нарізати звичайним ножем або спеціальною шатківницею. Далі вони ретельно розминаються руками за принципом замішування тіста. М’яти капусту і моркву потрібно до тих пір, поки не з’явиться багато овочевого соку.
- Підготовлені інгредієнти укладають у вибрані ємності. Найзручніше за таким рецептом солити капусту в банку.
- Капуста і морква щільно утрамбовується в скляну тару. Це зручно робити кулаком або товкачиком для картопляного пюре.
- На 3-4 дні овочі в банках залишаються в кімнаті. По кілька разів на добу їх потрібно протикати до самого дна скіпою.
Далі закуска переміщається в холод для зберігання.
Засолювання капусти холодним способом
Інгредієнти: кіло свіжої соковитої капусти, 1 л очищеної води, невелика солодка морква, 3-5 листочків лаврушки, 4-6 горошин запашного перцю, 1 ст. л. кухонної солі, 1,5 ст. л. цукрового піску.
- Ідеальними для засолювання капусти холодним способом стануть білі і злегка приплюснуті качани овоча. Вони позбавляються від верхніх листочків і добре промиваються проточною водою, після чого діляться на частини, зручні для нарізування.
- Ножем з довгим гострим лезом овоч шинкуется як можна дрібніше.
- За допомогою терки з самими великими поділками подрібнюється очищена морквина.
- На плиту відправляється ємність з водою. У рідину відразу додаються всі сипучі інгредієнти (перець і лаврове листя цілком). Суміш кип’ятити 5-6 хвилин, після чого охолоджується.
- Підготовлені овочі перемішуються і легенько перетираються руками. Отриманими «стружками» заповнюються добре вимиті банки.
- Овочева маса ущільнюється дном пляшки або картофеледавилкой.
- Вміст банок заливається вже повністю розсолом, маринадом.
- Капуста буде солитись в кімнаті 3-4 доби.
- На другий день майбутню закуску потрібно почати щодня протикати шпажкою з дерева до дна.
Готові овочі закриваються чистими кришками і відправляються на зберігання в холод.
З буряком
Інгредієнти: 2 кг свіжої пружною капусти, середня буряк, половина головки часнику, 3-5 листочків лаврушки, по 3 ст. л. солі крупного помелу і білого цукру, 1 л відфільтрованої води, півсклянки столового оцту, 8-9 горошин чорного перцю.
- Капуста ділиться на листя. Вони позбавляються від товстих прожилок, після чого ріжуться великими квадратними шматочками.
- Очищена буряк подрібнюється тонкою соломкою.
- Кожна часникова часточка ріжеться на кілька частин.
- Всі інгредієнти добре перемішуються і утрамбовували в чисту трилітрову банку.
- Для маринаду в емальованій каструлі до кипіння доводиться вода з сіллю і цукром-піском. У рідину відразу додається перець і лаврове листя.
- Після 10-12 хвилин кип’ятіння спеції виймаються, а у воду вливається оцет.
- Капуста в банку заливається вже охолодженим маринадом.
- Коли вміст ємності повністю охолоне, її можна відправляти на нижню полицю холодильника на 3 доби.
Зберігається закуска в холоді під герметичною поліетиленовою кришкою.
Як капусту посолити у бочці?
Інгредієнти: 9 кіло капусти зимових сортів, 350 г моркви, 250 г свіжої журавлини, повний стакан великої кам’яної солі.
- Дерев’яна бочка якісно промивається і просушується. На дно ємності викладаються цілі листя капусти.
- Далі чергуються шари всіх овочів, а також журавлина і сіль. Процес триває, поки не закінчаться інгредієнти.
- Зверху всі верстви так само закриваються цілими капустяним листям.
- На продукти встановлюється дерев’яна дощечка і гніт.
Солити капусту в бочці потрібно до півтора місяців. Потім закуску можна пробувати і розкладати по банках.
Засолювання у відрі
Інгредієнти: 5 кіло капусти, 90-120 г великої повареної солі, половина корінці селери, 250 г моркви.
- Капуста дрібно шинкуется і руками розминається з кухонною сіллю.
- Селера дрібно шинкуется, морквина крупно треться.
- Всі інгредієнти перемішуються і укладаються в емальоване відро, застелене цілими капустяним листям.
- Поверх ущільнених овочів та ж укладаються листочки капусти.
- Далі розташовуються чиста біла тканина і тарілка з гнітом.
- Щодня вміст відра потрібно протикати загостреною гладкою паличкою.
В залежності від температури в приміщенні, закуска буде повністю готова через 17-20 днів. Залишиться перекласти її в скляні банки, закрити і відправити в прохолоду.
Хрустка капуста
Інгредієнти: 3 невеликих качана капусти, 3 моркви, 3 великі ложки крупної солі, 2 ст. ложки цукрового піску.
- Починати процес потрібно з розсолу. Для цієї мети сіль і цукор розчиняють у 2 л очищеної води до повного розчинення. Рідина доводиться до кипіння.
- Капусту зручно подрібнювати спеціальної шатківницею. Далі вона перекладається в широку миску, заливають розсолом розсолом і залишається на 20-25 хвилин.
- За цей час треться морквина. Потім з капусти зливається рідина і засипається подрібнений коренеплід.
- Овочі щільно утрамбовували в банку, заповнюючи її приблизно на¾.
Закуска буде настоюватися 2 дні в кімнаті.
У її поверхні потрібно періодично робити поглиблення для виходу образовывающего газу.
Далі капуста закривається кришкою і забирається на холод.
Гарячим способом
Інгредієнти: кіло соковитою капусти, середня морквина, по 8-9 шт. горошків перцю і листочків лаврушки, підлогу-літра очищеної води, склянку рафінованої олії, 4 ст. л. крупної солі без йоду, 9 ст. л. цукрового піску.
- У великий таз зсипається терта морква і дрібно нашаткована капуста. До овочів відразу додається лаврове листя і перець.
- В окремій каструлі з’єднуються всі залишилися компоненти. Після закипання води вони варяться 3-4 хвилини.
- Гарячим розсолом заливаються овочі, накриваються кришкою і залишають на добу.
Пізніше закуска розподіляється по банкам, герметично закривається кришками і відправляється на холод.