Як правильно солити капусту на зиму? 7 рецептів в банці, відрі, каструлі

Солона хрустка капуста – універсальна закуска. Її можна подавати з алкогольними напоями, як легкий гарнір до м’яса, додавати в салати або навіть використовувати для приготування супу. Нижче докладно розповідається, як солити капусту на зиму швидко і смачно.

Класична солона капуста на зиму?

Інгредієнти: капуста і морква в пропорції 1 до 4, велика кам’яна сіль (20 г на кожен кілограм овочів).

  • Овочі дрібно нарізати звичайним ножем або спеціальною шатківницею. Далі вони ретельно розминаються руками за принципом замішування тіста. М’яти капусту і моркву потрібно до тих пір, поки не з’явиться багато овочевого соку.
  • Підготовлені інгредієнти укладають у вибрані ємності. Найзручніше за таким рецептом солити капусту в банку.
  • Капуста і морква щільно утрамбовується в скляну тару. Це зручно робити кулаком або товкачиком для картопляного пюре.
  • На 3-4 дні овочі в банках залишаються в кімнаті. По кілька разів на добу їх потрібно протикати до самого дна скіпою.

Далі закуска переміщається в холод для зберігання.

Засолювання капусти холодним способом

Інгредієнти: кіло свіжої соковитої капусти, 1 л очищеної води, невелика солодка морква, 3-5 листочків лаврушки, 4-6 горошин запашного перцю, 1 ст. л. кухонної солі, 1,5 ст. л. цукрового піску.

  • Ідеальними для засолювання капусти холодним способом стануть білі і злегка приплюснуті качани овоча. Вони позбавляються від верхніх листочків і добре промиваються проточною водою, після чого діляться на частини, зручні для нарізування.
  • Ножем з довгим гострим лезом овоч шинкуется як можна дрібніше.
  • За допомогою терки з самими великими поділками подрібнюється очищена морквина.
  • На плиту відправляється ємність з водою. У рідину відразу додаються всі сипучі інгредієнти (перець і лаврове листя цілком). Суміш кип’ятити 5-6 хвилин, після чого охолоджується.
  • Підготовлені овочі перемішуються і легенько перетираються руками. Отриманими «стружками» заповнюються добре вимиті банки.
  • Овочева маса ущільнюється дном пляшки або картофеледавилкой.
  • Вміст банок заливається вже повністю розсолом, маринадом.
  • Капуста буде солитись в кімнаті 3-4 доби.
  • На другий день майбутню закуску потрібно почати щодня протикати шпажкою з дерева до дна.
Дивіться також:  Варення з гарбуза з курагою – 7 рецептів

Готові овочі закриваються чистими кришками і відправляються на зберігання в холод.

З буряком

Інгредієнти: 2 кг свіжої пружною капусти, середня буряк, половина головки часнику, 3-5 листочків лаврушки, по 3 ст. л. солі крупного помелу і білого цукру, 1 л відфільтрованої води, півсклянки столового оцту, 8-9 горошин чорного перцю.

  • Капуста ділиться на листя. Вони позбавляються від товстих прожилок, після чого ріжуться великими квадратними шматочками.
  • Очищена буряк подрібнюється тонкою соломкою.
  • Кожна часникова часточка ріжеться на кілька частин.
  • Всі інгредієнти добре перемішуються і утрамбовували в чисту трилітрову банку.
  • Для маринаду в емальованій каструлі до кипіння доводиться вода з сіллю і цукром-піском. У рідину відразу додається перець і лаврове листя.
  • Після 10-12 хвилин кип’ятіння спеції виймаються, а у воду вливається оцет.
  • Капуста в банку заливається вже охолодженим маринадом.
  • Коли вміст ємності повністю охолоне, її можна відправляти на нижню полицю холодильника на 3 доби.

Зберігається закуска в холоді під герметичною поліетиленовою кришкою.

Як капусту посолити у бочці?

Інгредієнти: 9 кіло капусти зимових сортів, 350 г моркви, 250 г свіжої журавлини, повний стакан великої кам’яної солі.

  • Дерев’яна бочка якісно промивається і просушується. На дно ємності викладаються цілі листя капусти.
  • Далі чергуються шари всіх овочів, а також журавлина і сіль. Процес триває, поки не закінчаться інгредієнти.
  • Зверху всі верстви так само закриваються цілими капустяним листям.
  • На продукти встановлюється дерев’яна дощечка і гніт.

Солити капусту в бочці потрібно до півтора місяців. Потім закуску можна пробувати і розкладати по банках.

Засолювання у відрі

Інгредієнти: 5 кіло капусти, 90-120 г великої повареної солі, половина корінці селери, 250 г моркви.

  • Капуста дрібно шинкуется і руками розминається з кухонною сіллю.
  • Селера дрібно шинкуется, морквина крупно треться.
  • Всі інгредієнти перемішуються і укладаються в емальоване відро, застелене цілими капустяним листям.
  • Поверх ущільнених овочів та ж укладаються листочки капусти.
  • Далі розташовуються чиста біла тканина і тарілка з гнітом.
  • Щодня вміст відра потрібно протикати загостреною гладкою паличкою.
Дивіться також:  Тещин язик з кабачків – 7 рецептів, як приготувати смачні закуски і заготовки на зиму

В залежності від температури в приміщенні, закуска буде повністю готова через 17-20 днів. Залишиться перекласти її в скляні банки, закрити і відправити в прохолоду.

Хрустка капуста

Інгредієнти: 3 невеликих качана капусти, 3 моркви, 3 великі ложки крупної солі, 2 ст. ложки цукрового піску.

  • Починати процес потрібно з розсолу. Для цієї мети сіль і цукор розчиняють у 2 л очищеної води до повного розчинення. Рідина доводиться до кипіння.
  • Капусту зручно подрібнювати спеціальної шатківницею. Далі вона перекладається в широку миску, заливають розсолом розсолом і залишається на 20-25 хвилин.
  • За цей час треться морквина. Потім з капусти зливається рідина і засипається подрібнений коренеплід.
  • Овочі щільно утрамбовували в банку, заповнюючи її приблизно на¾.

Закуска буде настоюватися 2 дні в кімнаті.

У її поверхні потрібно періодично робити поглиблення для виходу образовывающего газу.

Далі капуста закривається кришкою і забирається на холод.

Гарячим способом

Інгредієнти: кіло соковитою капусти, середня морквина, по 8-9 шт. горошків перцю і листочків лаврушки, підлогу-літра очищеної води, склянку рафінованої олії, 4 ст. л. крупної солі без йоду, 9 ст. л. цукрового піску.

  • У великий таз зсипається терта морква і дрібно нашаткована капуста. До овочів відразу додається лаврове листя і перець.
  • В окремій каструлі з’єднуються всі залишилися компоненти. Після закипання води вони варяться 3-4 хвилини.
  • Гарячим розсолом заливаються овочі, накриваються кришкою і залишають на добу.

Пізніше закуска розподіляється по банкам, герметично закривається кришками і відправляється на холод.