Кава, як і будь-який інший напій, треба вміти правильно готувати. Зробити це можна, використовуючи різні пристосування (турку, кавоварку, кавоварку або навіть звичайну каструлю). Щоб бажаний напій дійсно вийшов по-справжньому смачним і ароматним, необхідно чітко знати, як правильно варити каву. Адже в будь-якому з перерахованих варіантів має свої правила і тонкощі, які обов’язково потрібно дотримуватися.
Як правильно варити каву в турці на плиті
Здавна посудом, яка традиційно використовується для варіння кави, є турка. Це металева посудина з ручкою, зроблений у формі усіченого конуса.
Завдяки широкому дну вміст швидко нагрівається, а вузьке горлечко забезпечує мінімальне випаровування вологи.
Крім того, гуща в цій посудині дуже швидко осідає. Зварити в турці кава можна на відкритому вогні або на гарячому піску. В умовах домашньої кухні це найзручніше робити на плиті. Для роботи крім турки і чашки знадобляться наступні основні компоненти:
- пів склянки води;
- 2 чайні ложечки (з гіркою) меленої кави;
- 15 грам цукру;
- трішки солі.
Як правильно варити каву в турці:
- Першим ділом посуд перед роботою треба злегка прогріти. Тому турку потрібно потримати трохи на плиті або обдати окропом.
- Висипати в неї каву.
- Додати цукор. Фахівці стверджують, що такий напій повинен бути або дуже солодким, або зовсім гірким. Часткове зменшення кількості цукру призведе тільки до втрати його смаку.
- Залити в турку воду. Вона повинна бути майже крижаною.
- Процес варіння вести на малому вогні. При цьому вона не повинна кипіти. Як тільки піна, що утворилася зверху, почне підніматися, турку треба відразу ж зняти з вогню.
- Почекати 6-7 секунд і ще пару раз повторити цю процедуру. Тут треба стежити, щоб «шапка» з піни не лопнула. Інакше напій втратить свій неповторний аромат.
- Акуратно стукнути туркою про стіл. Це потрібно, щоб гуща опустилася вниз.
- Прогріти чашки, наповнивши їх окропом.
- Воду злити, а в теплу посуд одразу налити кави.
- Почекати пару хвилин, поки зважені частинки осядуть на дно.
Після цього ароматну каву можна пити із задоволенням.
Правила варіння в кавомашині
Для тих, кому ніколи стояти біля плити, фахівцями були створені кавомашини. Ці апарати в процесі приготування напою виконують відразу кілька функцій:
- перемелювання зерен;
- дозування порошку;
- нагрівання води;
- нагнітання рідини під тиском.
Як результат, виходить дуже навіть непоганий кави. Як можна помітити, всю основну роботу агрегат бере на себе. В залежності від конкретної моделі і виду напою технологія приготування кави буває різною. Якщо ж говорити узагальнено, то необхідно здійснити наступні дії:
- Засипати в бункер натуральна кава (зерна). У деяких машинах використовується вже перемелений продукт.
- У розташовану поруч спеціальну ємність залити воду. Бажано брати дистильовану або бутильовану питну.
- Включити апарат. Після цього машина починає молоти зерна. Частина подрібненого порошку через дозатор поступає в заварний пристрій. Сюди ж під тиском нагнітається підігріта вода (зазвичай не вище 90 градусів). На приготування чашки ароматної кави йде не більше хвилини. В результаті процесу екстракції готовий продукт насичується смаковими і ароматичними компонентами.
Людині залишається тільки підставити чашку і почекати, поки вона наповниться довгоочікуваним напоєм.
В кавоварці крапельного типу
Кавоварка – це, звичайно ж, зручний, але часто досить громіздкий і зовсім не дешевий агрегат. Тому вдома краще мати кавоварку. Залежно від способу приготування кавові напої бувають семи типів. Найбільшою популярністю для домашнього використання користуються саме краплинні апарати. Вони являють собою колбу (як правило, скляний), яка розташовується на підставці з електронагрівом. Як правильно варити каву в такому пристрої?
Для цього треба:
- У воронку, розташовану у верхній частині апарату, встановити фільтр.
- Висипати на нього мелену каву, а потім злегка утрамбувати його ложечкою.
- У бічний відсік налити воду.
- Включити кавомолку. В цей час вода починає нагріватися. Пар від неї піднімається вгору, а потім конденсується і у вигляді крапель потрапляє на фільтр. Далі, проходячи через шар кави, вже готовий напій стікає в колбу.
Багато сучасні моделі таких кавоварок мають додаткові функції, з допомогою яких можна, наприклад, регулювати міцність напою або швидкість проходження рідини, а також автоматичний підігрів протягом півгодини.
Рецепт в каструлі на плиті
Як бути тим любителям популярного напою, у кого ні в будинку, ні турки, ні кавоварки? У такій ситуації для роботи можна скористатися звичайною каструлею. Як правильно варити каву в ній? Спочатку потрібно підготувати основні компоненти: на літр води знадобиться 50 грам кави. Бажано брати продукт грубого помелу, так як після заварювання великі частинки швидше осядуть на дно.
Далі потрібно:
- Прогріти каструлю. Зробити це можна двома способами: нагріти в ній воду або залити вже готовий окріп.
- В прогріту посуд засипати каву.
- Поставити каструлю на плиту і варити її вміст на малому вогні.
- На поверхні з часом утворюється невеликий шар піни. Коли вона почне підніматися, каструлю треба відразу ж зняти з плити.
- Накрити кришкою і почекати не більше п’яти хвилин.
Після цього можна розливати гарячу каву по чашках і насолоджуватися ароматним свіжоприготованим напоєм.
Як варити каву в гейзерній кавоварці
В Європі до цих пір у багатьох сім’ях каву готують з допомогою кавоварок гейзерного типу. У нашій країні до певного часу вони теж були досить популярні.
Апарат дуже простий і складається з трьох головних елементів:
- резервуара для води;
- ситечка (фільтра);
- резервуара для готового продукту.
Щоб заварити каву в гейзерній кавоварці, потрібно:
- В нижню ємність залити воду.
- На фільтр висипати потрібну кількість меленої кави.
- Закріпити його на ємності з водою.
- Зверху встановити ємність для готового напою і закріпити його гвинтовим з’єднанням.
- Кавоварку тут же поставити на вогонь. Процес відбувається в два етапи. Спочатку закипіла вода по внутрішній трубці поступово піднімається вгору. Потім, проходячи через ситечко, вона проварює кави і витікає у верхню ємність у вигляді вже готового напою. У середньому на це йде не більше десяти хвилин.
Для такого варіанту бажано використовувати каву саме дрібного помелу. Він буде краще заварюється. Крім того, небажано встановлювати занадто велике полум’я. Кава може пригоріти, і в готовому напої буде відчуватися неприємна гірчинка.
Покрокові рецепти еспрессо, капучіно, латте
Сьогодні існує кілька десятків різних рецептів приготування кави. А справжні любителі повинні не тільки знати, але й вміти правильно їх готувати. Серед найбільш популярних видів цього напою без сумніву вважається «еспрессо».
Для його приготування знадобиться:
- 7-8 грам меленої кави;
- 30-35 мл питної води.
Щоб приготувати еспресо, наприклад, в рожкової кавоварці, треба:
- Включити апарат.
- Встановити зверху чашку, щоб вона поступово нагрівалася.
- Кава мелена засипати в холдер. Гарненько збити його з допомогою темпера.
- Вставити рожок в апарат і натиснути кнопку «пуск». Знизу на піддон відразу встановити теплу чашку. Буквально через 20 секунд в неї тонкою цівкою почне виливатися свіжозаварений кави.
В Італії, наприклад, великою популярністю користується «капучіно». По суті, це той же еспрессо, в який додано спінене молоко.
Для 1 порції (180 мл) потрібно:
- 200 мілілітрів молока;
- трохи цукру;
- 10 грам меленої кави;
- 35 мілілітрів води.
Як слід готувати каву «капучіно»:
- У резервуар налити воду.
- Молоко налити в чашку і збити його в м’яку піну. Для цього в кавоварці збоку є особлива парова трубка (капучинатор).
- В ріжок насипати кави і утрамбувати його там.
- Ріжок вставити в апарат.
- Встановити чашку з піною на піддон (під ріжком).
- Натиснути кнопку «рідина» і чекати, поки не з’являться перші краплі кави.
Виходить оригінальний тришаровий напій з приємним вершково-кавовим ароматом.
«Латте» — це ще один кавовий напій, який відрізняється від капучіно:
- об’ємом (250 мл);
- рецептурою (не 200, а 300 мілілітрів молока);
- способом подачі.
Як треба правильно робити «латте»:
- Збити у великій чашці молоко.
- Окремо приготувати еспресо і вилити його на дно келиха.
- Зверху залити збите молоко. Продукти в келиху перемішуються і «латте» виходить практично однорідним, а зверху зберігається молочна піна товщиною не більше 1 сантиметра.
Правильно приготований «латте» має приємний матовий колір і ніжний кремовий відтінок.
Напій в домашніх умовах з морозивом, карамеллю, молоком
Є багато інших, не менш цікавих напоїв, приготовлених на основі кави. Взяти, приміром, «гляссе». Щоб його зробити, потрібно мати в наявності:
- 10 грам натурального кави;
- 20 грам цукру;
- 50 грам морозива.
Готується «гляссе» дуже просто:
- Спочатку потрібно будь-яким зручним способом заварити звичайний чорний кави.
- Процідити його, а потім додати цукор і перемішати.
- Зверху покласти кульку морозива.
Ласунам і справжнім гурманам обов’язково сподобається кави з карамеллю.
Для його приготування треба брати:
- 2 чайні ложечки меленої кави і стільки ж цукру;
- 200 мілілітрів холодної води.
Як треба правильно готувати «чудо-напій»:
- Цукор засипати в суху турку. Нагрівати його на мінімальному вогні до повного розплавлення.
- Додати каву разом з водою.
- Довести суміш до кипіння.
- Розлити гарячу каву по чашках, проціджуючи через ситечко.
Найпростіший варіант – це, звичайно ж, кава з молоком. Але і тут є свої тонкощі. Найчастіше молоко додають у вже готову каву. Але можна поступити і по-іншому. Наприклад, щоб зробити каву «по-варшавськи», його заварюють на молоці.
Як це потрібно робити:
- Молоко залити в турку, ввести (якщо треба) цукор і трохи підігріти.
- Засипати каву.
- Нагрівати, поки «шапка» з піни не підніметься доверху. Процедуру повторити 2-3 рази.
Напій виходить ніжний, ароматний і надзвичайно смачний. До речі, він буде трохи солодкуватим навіть без цукру.