Лист лаваша, наповнений шматочками м’яса, овочами і соусом вже давно став популярною їжею в усьому світі. Приготувати блюдо зовсім не складно, але важливо знати, як завертати шаурму правильно, що б її зручно було їсти і вона не розвалювалася.
Як правильно загортати шаурму в лаваш?
Зробити це можна кількома способами, давайте розглянемо їх більш докладно.
Шаурма в лаваші конвертом:
- Беремо великий аркуш лаваша, добре промазуємо його соусом.
- У нижню частину викладаємо обрану начинку, згинаємо бічні краї до середини так, щоб вони утворили паралельні лінії.
- Край, де розташувалася начинка, підгинаємо один раз вперед, щоб вона повністю була закутана, і далі скручуємо у формі трубочки.
Шаурма квадратом;
- Лист лаваша потрібно розділити на дві частини, одну з них промазуємо обраним соусом, а другу відкладаємо в сторону.
- На ту, що покрили соусом, викладаємо начинку в середину так, щоб по краях було ще достатньо місця.
- Візьміться за нижній край і загорніть його вгору. Він повинен накрити частину начинки.
- Загорніть край з правого боку і повністю приховати під ним начинку.
- Тепер те ж проробіть і з лівою частиною, а потім згорніть навпіл до утворення квадрата.
Загортаємо круглу шаурму: покрокова інструкція
Якщо для приготування ви вирішили взяти лаваш круглої форми або зовсім піту, то ця інструкція допоможе вам так згорнути пласт, щоб він рівномірно покрив всі шари начинки і добре підтримував її під час вживання.
- Помістіть круглий лаваш на тверду рівну поверхню, покрийте його соусом.
- Обрану начинку викладіть в нижню третину аркуша і поверніть бічні краю у напрямку до центру.
- Візьміть нижній край і підверніть його вгору, далі продовжуйте скручувати лаваш, захоплюючи зігнуті бічні краї і підбираючи начинку.
- Після цього злегка руками натисніть на отриманий рол і підверніть верхній край так, щоб він вийшов на середині. Остаточно зафіксувати положення допоможе обсмажування.
Як загорнути шаурму з відкритим верхом?
Ще один варіант «скрутки» шаурми в домашніх умовах. Верхня частина залишається відкритою, і її можна полити соусом.
- Лаваш ділимо на дві половини. З одного будемо працювати, а іншу прибираємо.
- Промазуємо робочу частину шаром обраного соусу і розподіляємо начинку рівномірно в центрі так, щоб з усіх боків залишилося достатньо місця.
- Поверніть верхню частину до центру так, щоб вона покривала третину начинки, а потім і правий край, теж заходить на третину начинки.
- Ще раз поверніть лаваш праворуч і підігніть ліву частину, щоб повністю покрити вміст. Верхній край можна згорнути під шаурму.
Як приготувати лаваш для закуски?
Якщо в магазині не знайшлося підходящого лаваша або ви більше любите готувати самі, то це ідеальний варіант – швидка, тонка і смачна основа для шаурми. Вона виходить еластичною, досить міцної і з неї не випливає соус.
Необхідні продукти:
- 2 великі ложки рослинного масла;
- половина маленької ложки солі;
- 0,2 літра гарячої води;
- близько 350 грам борошна.
Процес приготування:
- Для початку нагріваємо воду, вона обов’язково повинна закипіти.
- У вказану кількість борошна відразу вливаємо олію, кладемо сіль, перемішуємо, а потім вливаємо окріп і руками доводимо масу до еластичного стану. Вона не має клеїтися.
- Чим-небудь прикриваємо ємність і залишаємо на 30 хвилин.
- Через це час, масу ділимо на кілька частин, їх розмір залежить від діаметру сковороди, на який ви будете випікати лаваш.
- Максимально тонко розкачуємо кожну частину. Товщина повинна бути не більше півтора міліметрів.
- Добре прогріваємо сковороду, включаємо найвищий рівень нагріву, поміщаємо туди підготовлений пласт і смажимо з двох сторін по кілька хвилин. Якщо починають з’являтися бульбашки, значить можна перевертати лаваш.
Соус для шаурми в домашніх умовах
Ви досі промазуєте шаурму майонезом і кетчупом? Вам обов’язково варто придивитися до цих простим і швидким рецептами приготування смачного соусу. До того ж він робиться з натуральних продуктів і набагато корисніше куплених в магазині.
Класичний соус
Необхідні продукти:
- щіпка цукор;
- спеції за смаком;
- 0,2 літра ряжанки;
- 200 грам сметани;
- три зубчики часнику;
- чверть лимона.
Процес приготування:
- В будь-яку ємність помістіть всі молочні продукти із списку і добре перемішайте до однорідності.
- Із чверті лимона максимально відіжміть сік і додати до молочної суміші.
- Наріжте часник на дрібні шматочки і передавите його чимось твердим. Потім з’єднайте часникову кашку з сіллю, цукром і іншими спеціями. Додайте цей склад до решти продуктів.
- Збийте все міксером і перед вживанням охолодіть кілька годин.
Соус з йогурту
Необхідні продукти:
- 0,1 кг натурального несолодкого йогурту;
- п’ять зелених оливок без кісточок;
- орегано мелений перець – по щіпці;
- 10 мілілітрів соку лимона;
- ложка гірчиці;
- десять зерен коріандру.
Процес приготування:
- Зазначене кількість насіння потрібно сильно подрібнити, за допомогою кавомолки або в спеціальній ступці так, щоб вони перетворилися в порошок.
- До того, що вийшло, додаємо інші приправи, сіль, сік лимона і гірчицю, все добре перемішуємо.
- Оливки нарізаємо зовсім мілко, викладаємо їх до йогурту, змішуємо обидві маси. Доводимо до однорідності і наполягаємо деякий час в холодильнику.
Часниковий «як у ларьку»
Якщо ви є шанувальником соусу, який кладуть на шаурму в кіосках, то можете повторити його будинку.
Необхідні продукти:
- 100 грам сметани;
- різні спеції;
- п’ять зубчиків часнику;
- 100 грам майонезу;
- 0,1 літра кефіру.
Процес приготування:
- Часник очищаємо і пропускаємо через прес, змішати з перцем, сіллю та іншими вибраними спеціями. Добре всі перетираємо і додаємо кефір.
- Потім кладемо в склад сметану, майонез і збиваємо вінчиком або міксером на слабкою швидкості.
- Залишаємо масу на 30 хвилин, не прибираючи в холодильник. По закінченні цього часу часниковий соус готовий до вживання.