Баранина вважається складним в приготуванні м’ясом. Зазвичай за страви з неї вирішуються взятися тільки досвідчені кулінари. Як приготувати баранину смачно і просто навіть недосвідченим господаркам, підкажуть наші рецепти.
Класична шурпа з баранини
Інгредієнти:
- м’ясо на кістках – 700 – 1000 м;
- цибуля – 1 велика головка;
- помідор – 1 середній;
- зелений перець – 1 середній;
- морква – 1 шт.;
- картопляні бульби – 4 шт. середні або 2 великі;
- сіль, кмин, перець.
Приготування:
- Промите м’ясо крупно порубати, залити водою, відправити на плиту.
- Після закипання злити рідину. Залити м’ясо заново вже кип’яченою водою.
- Варити на середньому вогні до повної готовності баранини (близько 120 хвилин). Очистити поверхню бульйону ситечком або ложкою. Інакше суп в результаті не вийде прозорим.
- Всі підготовлені овочі порізати середніми шматочками. Відправити їх у вже готовий бульйон разом із сіллю і спеціями.
Варити шурпу з баранини ще 20 – 25 хвилин.
Смачний шашлик із м’яса
Інгредієнти:
- сідло молодий овечки – 2,5 кг;
- цибуля – 300 – 350 г;
- свіжа петрушка і кінза – за цілого пучка;
- самостійно перемелений чорний перець – за смаком;
- сіль;
- мед – 30 г;
- сильно газована мінералка – 1 ст.
Приготування:
- Видалити з м’ясного шматка підшкірну плівку. За хребців розрізати м’ясо на порційні шматки.
- Надіслати до баранині довільно нарізану цибулю, всю подрібнену зелень, перець, сіль, рідкий бджолиний мед. Останній можна також додавати вже безпосередньо перед смаженням.
- Все залити холодною газованою мінеральною водою.
- Залишити м’ясо при таких умовах на 4 – 5 годин.
Перш ніж смажити шашлик з баранини на мангалі, шампура протерти сирою цибулею, щоб їх присмак не зіпсував готове частування.
Традиційний суп-харчо
Інгредієнти:
- баранина (м’якоть) – півкіло;
- ріпчаста цибуля – 3 головки;
- сухий рис – 5 десертних ложок;
- великі помідори – 5 шт.;
- сіль, горошок перець, рослинна олія;
- кінза, петрушка, кріп – 1 пучок;
- свіжий часник – 5 зуб.;
- суха лаврове листя – 4 шт.
Приготування:
- Добре м’ясо промити, порізати невеликими шматочками. Залити 2 л води. Варити 60 хв, після чого засипати в каструлю всю промиту і подрібнену зелень. Варити ще півгодини. Обов’язково прибирати пінку.
- Зняти з помідорів шкірку, використовуючи крутий окріп. Порізати м’якоть кубиками.
- Подрібнений довільно цибулю засмажити до рум’яності. Додати помідори. Готувати ще чверть години разом.
- Вміст сковорідки перекласти до м’яса. Після закипання засипати крупу.
- Додати сіль, горошини перцю, лаврушку. Відмінно поєднується з таким супом з баранини базилік як в свіжому, так і в сухому вигляді. Варити ще 10 – 12 хвилин.
У вже готове частування додати роздавлений часник. Залишити настоюватися під щільно закритою кришкою мінімум на 1 годину.
Готуємо плов
Інгредієнти:
- м’ясна м’якоть – 1 кілограм;
- цибуля – 3 головки;
- морква – 3 шт.;
- рис (довгий) – 1 кілограм;
- соняшникова олія – ½ ст.;
- сіль (часникова) і перець.
Приготування:
- Розігріти в казані масло або будь-який жир. Відправити в нього заздалегідь промиту, обсушену і нарізану шматочками баранину. Обсмажити м’ясо до легкої рум’яності і «запечатування» соків на сильному вогні.
- Зменшити нагрів плити. Всипати в казан півкільця цибулі. Засмажити до рум’яності овоча.
- Всипати тонку соломку морквини.
- Через 10 хвилин додати сіль, перець, трохи води. Гасити масу приблизно 25 хвилин. За смаком можна додати шматочки часнику.
- Викласти в казан чисту крупу. Залити водою на 1 палець вище рівня зерен. При необхідності досолити.
- Тушкувати страву на маленькому вогні під кришкою до випаровування всієї рідини.
Обов’язково дати плову настоятися перед подачею близько 20 хвилин.
М’ясо, тушковану з картоплею
Інгредієнти:
- м’якоть баранини – 600 – 700 г;
- сирий картопля – 6 – 7 шт.;
- часник – 3 – 4 зубчики;
- солодкий червоний перець – половина;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – велика головка;
- сіль, зіра, перець;
- свіжа кінза – 1/2 пучка.
Приготування:
- Порізати м’ясо середніми шматочками і злегка засмажити на будь-якому жирі. Баранина повинна покритися легкої скоринкою.
- Залити рідину (звичайну воду), щоб вона повністю закрила м’ясо.
- Закрити ємність кришкою і томити баранину до готовності. При необхідності доливати ще воду.
- Додати до м’яса довільно нарізані овочі, дрібні кубики свіжого часнику, сіль і спеції. Злегка обсмажити.
- Всипати великі шматочки картоплі. Долити трохи води.
- Закрити ємність кришкою і томити на слабкому вогні до готовності овочів. Відмінно підходить для цієї мети казан.
- Досолити страву за смаком.
Дати частування настоятися, присипати подрібненою свіжою зеленню і подати до обіду.
Бешбармак в мультиварці
Інгредієнти:
- м’якоть баранини – 1 кілограм;
- велика цибуля – 2 шт.;
- бешбармачная локшина – 250 г;
- перець горошком – 6 – 8 шт.;
- лавровий лист – 1 – 2 шт.;
- сіль і вода.
Приготування:
- Відправити в чашу мультиварки м’ясо, очищений цибулю (1 шт), лаврушку, сіль і перець.
- Повністю інгредієнти залити киплячою водою.
- Активувати режим гасіння на 120 хвилин.
- Цибуля викинути.
- М’ясо порізати на невеликі шматочки. Викласти на велику плоску тарілку.
- Зверху висипати кружечки залишилася цибулини, попередньо ошпарені окропом.
- Кухонну «помічницю» переключити в режим варіння на пару. Всипати локшину. Варити 10 – 12 хвилин. Кришку не закривати.
- Готову локшину викласти на м’ясо з цибулею.
Подати частування на загальному блюді.
Суп піті з баранини
Інгредієнти:
- м’якоть баранини – півкіло;
- цибуля ріпчаста – 2 великі головки;
- сирий картопля – 5 шт.;
- томат – 1 великий;
- айва – 1 шт.;
- сухий нут – 100 – 120 г;
- сіль, перець, свіжа зелень.
Приготування:
- Очищену цибулю порізати півкільцями.
- М’ясо порізати невеликими шматочками. Айву – кубиками.
- Нут попередньо замочити на кілька годин у холодній воді. Викласти на сито висихати.
- У глибоку каструлю шарами викласти підготовлені продукти: цибуля – м’ясо – айву – нут. Повністю залити окропом всі інгредієнти.
- Доведіть вміст каструлі до закипання. Зменшити вогонь і залишити нудитися суп під кришкою на 120 хвилин.
- Додати шматочки помідорів і картоплі.
- Варити страву ще півгодини. Посолити, поперчити.
Їсти в гарячому вигляді, притрусивши січеною зеленню.
Оскільки суп виходить досить жирним, до нього прийнято подавати піалу з меленим сумахом. Ця червона спеція з кислуватим смаком прекрасно відтіняє сільський колорит та смак піті.
Готуємо лагман
Інгредієнти:
- борошно – 1 кілограм;
- сирі яйця – 5 шт.;
- сіль;
- м’якоть баранини – 600 – 650 г;
- паста з помідорів – 3 десертні ложки;
- цибуля – 4 головки;
- мелені куркума, паприка, чилі – по 1 ч. ложці;
- пажитник – 10 зерен;
- червоні томати – 3 шт.;
- солодкий перець – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 4 шт.;
- дайкон – 100 г;
- часник – 7 – 8 зуб.
Приготування:
- Борошно просіяти у велику миску. Вбити в неї яйця. Посолити. Замісити пельменний по консистенції тісто. У процесі при необхідності додавати теплу кип’ячену воду.
- Прибрати тісто в пакет, поки готуються інші продукти.
- М’ясо порубати і відправити в казан. Засипати довільно порізаною цибулею. Додати всі заявлені в рецепті спеції.
- Влити 1 ст. води з пастою з помідорів. Гасити масу 7 – 8 хвилин.
- Долити ще 2 л води і готувати страву 70 хвилин.
- Всі овочі почистити, крупно порізати. Закласти до вже готового м’яса. Долити воду і посолити.
- Під кришкою тушкувати масу до готовності овочів.
- Тісто тонко розкачати і присипати борошном. Порізати тонкими смужками.
- Відварити локшину в солоній воді 2 хвилини. Викласти на друшляк і відправити по тарілках.
- Доповнити локшину м’ясом з овочами.
Подати блюдо гарячим з коржиками.
Варто відзначити, що лагман – це не суп, і не друге блюдо. Це щось середнє, тому не шкодуйте локшини і овочів – у тарілці має бути густа страва з деякою кількістю бульйону.
Запечені баранячі реберця
Інгредієнти:
- баранячі реберця – 1 кілограм;
- сіль, орегано і часник сушений;
- соєвий соус – 4 десертні ложки;
- бальзамічний оцет – 4 десертні ложки;
- оливкова олія – 3 десертні ложки;
- мед – 4 десертні ложки.
Приготування:
- Ребра промити, обсушити рушниками з паперу, розрізати на окремі частини.
- Залити заготовки оцтом і олією оливи. Додати всі інші, заявлені в рецепті інгредієнти.
- Все добре перемішати. Залишити на півгодини.
- Застелити деко фольгою (блискучою стороною вгору). Розташувати на ній м’ясо. Готувати чверть години в духовці, розігрітій до 220 градусів.
- Зменшити температуру нагрівання на 30 – 40 градусів і залишити в духовій шафі ще на 7 – 8 хвилин.
Отримані реберця подати з гострими соусами.
Чанахи з м’яса у каструлі
Інгредієнти:
- баранина (тазостегнова частина) – 1 кілограм;
- картопля – 1,5 кіло;
- баклажани – 1 кілограм;
- цибуля – 1 головка;
- помідор – 1 шт.;
- кінза, петрушка – 1 пучок;
- томатний сік – 1,5 ст.;
- сіль, перець.
Приготування:
- Порізати м’ясо шматочками, як на шашлик. Відправити в товстостінну каструлю.
- Зверху висипати картоплю, порізану довільно, але не дуже крупно.
- Додати шматочки баклажанів без шкірки.
- Засипати всі найтоншими кільцями цибулі.
- Залити солоним і перченим томатним соком.
- Посипати інгредієнти подрібненою зеленню.
- Покрити вміст тонкими пластинками помідорів.
- Гасити частування 2 – 3 години на повільному вогні.
Точний час готування залежить від величини шматків продуктів і м’якості м’яса.
Баранина, запечена у фользі
Інгредієнти:
- бараняча нога – 1 шт.;
- чорнослив без кісточок – 1 ст.;
- лимон – 1 шт.;
- часник – 3 – 4 зуб.;
- солодка гірчиця – 2 десертні ложки;
- пісне масло – ½ ст.;
- зелень петрушки – 20 р.
Приготування:
- Змішати порізану петрушку, роздавлений свіжий часник і всі спеції.
- Залити масло, гірчицю, сік лимона.
- Покрити м’ясо ароматною сумішшю. Ногу нашпигувати чорносливом. Решту порізати і розкласти зверху. Загорнути майбутнє частування у фольгу.
- Відправити баранину в духовку на 90 хвилин. Оптимальна температура – 170 градусів.
Подати готове м’ясо з будь-яким овочевим гарніром.
Вак балиш – маленькі пиріжки з м’ясом
Інгредієнти:
- кефір середньої жирності – 1 повний стакан;
- вершковий маргарин – 130 г;
- борошно (першосортна) – 2 ст.;
- сіль і сода для замісу тіста – по половині маленької ложки;
- яловича вирізка – 250 – 300 г;
- сіль для начинки і бульйону – за смаком;
- цибуля – 2 головки;
- вершковий жир – 30 г;
- картопля – 3 – 4 шт.;
- сире яйце – 1 шт.;
- вода – 2/3 ст.
Приготування:
- Просіяти в миску борошно. Додати маргарин, порізаний шматочками. Перетерти руками до стану дрібної крихти. Посолити.
- Соду погасити кефіром.
- Вмішати кисломолочний продукт до борошна і маргарину. Замісити нелипким, але ніжне тісто. Скачати в кулю і прибрати в пакет на півгодини. Відправляти тісто в прохолоду не потрібно.
- Для начинки змішати дрібні кубики сирої картоплі, цибулі і м’яса. Все посолити. Додати спеції.
- Отриманою масою начинити коржі. Зліпити невеликі пиріжки, залишивши отвір зверху.
- Змастити заготовки збитим яйцем.
- Запікати 20 хвилин при середній температурі.
- В ½ склянки води, додати масло, сіль. Довести до кипіння.
- Залити отриманий бульйон в отвори пиріжків по 1 ст. ложці.
Запікати страву ще трохи більше півгодини при тих же умовах.
Хашлама з баранини
Інгредієнти:
- м’ясо – 1 кілограм;
- цибуля ріпчаста – 3 головки;
- жовтий солодкий перець – 2 шт.;
- стиглі томати – 4 шт.;
- сіль, пахучі трави.
Приготування:
- Півкільця цибулі висипати на дно казана. Зверху розподілити соломку перцю. Додати скибочки томатів. Використовувати тільки половину овочів!
- Засипати середні м’ясні шматочки і покрити їх рештою продуктами.
- Всипати сіль, спеції, перець.
Закрити кришкою і залишити на повільному вогні приблизно на 3 години.
Будь-які страви з баранини готуються довше, ніж з будь-якого іншого м’яса, але виходять дуже ситними і колоритними. Якщо молода баранина запікається в духовці або смажиться у вигляді шашлику, то не варто переборщувати зі спеціями – ними легко можна перебити особливий смак ніжного м’яса.