Яйця бика подаються до столу як делікатес після особливою, тривалої підготовки. Цю частину туші можна не тільки запікати в духовці, але також смажити на сковорідці, мангалі. Нижче розповідається, як приготувати бичачі яйця смачно і правильно.
Підготовка бичачих яєць до приготування страв
Щоб смачно і правильно приготувати обговорювану частина бичачої туші, насамперед потрібно провести підготовку насінників.
Купувати можна тільки свіжий субпродукт – з щільною текстурою, блідо-рожевою оболонкою і чітко просматривающимися судинами. Яйця сіро-зеленого або сіруватого відтінку непридатні для приготування.
Схема підготовки бичачих насінників:
- Ретельно промити продукт.
- Посушити на повітрі 10 – 12 хвилин. Обвітрену оболонку легше зняти без пошкодження основного продукту.
- На підсохлій шкірці зробити поздовжні розрізи. Оптимальна глибина кожного – близько 2 див.
- Акуратно стягнути пальцями верхній шар, як би вивернувши субпродукт навиворіт.
- Далі, видалити внутрішню оболонку.
- Решту м’яку частину порізати довільними шматочками.
- Повторно ретельно промити субпродукт. Важливо в процесі водних процедур видалити з м’яса решту сім’яну рідину. Працювати з м’якоттю насінників потрібно акуратно, так як вона може легко розвалитися і перетворитися в фарш.
Далі потрібно опустити м’якоть яєць в окріп і поварити 6 – 8 хвилин. Після такої обробки варто ще раз промити продукт гарячої (!) водою і обсмажити або запекти.
Смажені бичачі яйця на сковороді
Інгредієнти:
- бичачі яйця – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль і ароматні трави;
- масло.
Приготування:
- Підготувати субпродукт за описаною вище схемою.
- Цибулю порізати великими полуколечками і обсмажити на розігрітій олії до розм’якшення.
- Надіслати до овочу на сковороду шматочки бичачих яєць.
- Посолити, всипати пряні трави.
- Смажити 12 – 14 хвилин при частому помішуванні.
Подати з часниковим соусом.
Як смачно приготувати в духовці
Інгредієнти:
- яйця бика – 580 – 600 г;
- паста з помідорів – 70 г;
- сметана – 90 г (жирна!);
- сіль, кріп.
Приготування:
- Щоб смачно приготувати бичачі яйця по такому рецепту, насамперед їх потрібно очистити і порізати.
- Потім без попередньої варіння покласти в керамічний горщик.
- Для соусу змішати інгредієнти, що залишилися. Розбавити їх половиною склянки води.
- Залити соусом м’ясо насінників.
- Відправити ємність в холодну духовку.
Запікати при 150 градусах 55 хвилин. Подати зі свіжим кропом.
В мультиварці
Інгредієнти:
- бичачі яйця – 2 шт.;
- сметана – 2/3 ст.;
- петрушка (тільки листя) – 10 – 15 г;
- соняшникова олія – 3 десертні ложки;
- лимон – половинка;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Очистити яйця від усього зайвого. Кожне розрізати на 4 частини.
- Акуратно, але ретельно промити продукт і залити водою. Першу рідина відразу злити і додати нову порцію.
- Залишити заготівлю вимочуватися на 12 – 14 хвилин. Знову промити і викласти м’якоть на друшляк.
- Присолити шматочки, залити процідженим від кісточок соком цитруса. За бажанням додати спеції.
- Підготовлений субпродукт відправити в чашу кухонного «помічниці». Готувати в режимі випічки до тих пір, поки випарується вся виділилася рідина, і м’ясо значно зменшиться в розмірі.
- Вийняти шматочки насінників, коли вони стануть злегка золотистим.
- Додати масло і смажити до рум’яності великі шматочки цибулі. До овочу відправити рубану зелень, сіль, сметану.
- Через 5 – 6 хвилин томління соусу в тому ж режимі повернути в чашу яйця.
- Включити режим гасіння на 20 хвилин.
Подати готові шматочки субпродукту разом з цим густим соусом і свіжим хлібом.
Шашлик з бичачих яєць
Інгредієнти:
- бичачі яйця – 3 шт.;
- бекон – 3 смужки;
- черрі – 1 жменя;
- сіль, приправи.
Приготування:
- Очистити яйця. Після чого замочити їх у холодній воді на 2 години.
- Варити у чистій солоній воді 7 – 8 хвилин. Злити рідину, а м’ясний продукт знову промити.
- Порізати яйця великими шматочками. Натерти сіллю і приправами, збризнути будь-яким маслом. Залишити на півгодини.
- Насадити на шпажки по черзі м’ясо і черрі. Зверху обернути заготовки смужками бекону. Можна закріпити зубочистками.
- Смажити шашлик в духовці при 190 градусах близько 20 хвилин. При цьому потрібно включити режим «гриль».
За бажанням, можна готувати страву і на мангалі, розклавши шматочки на решітці, або на вугіллі, нанизавши на шампури, як звичайний шашлик. В такому разі він буде готовий, коли з скибочок перестане випаровуватися рідина, і вони зарум’яняться.
Технологія приготування з грибами
Інгредієнти:
- бичачі яйця – 7 шт.;
- цибуля – 3 – 4 головки;
- сметана – 170 – 200 г;
- гриби – 280 – 300 г;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Замочити очищені м’ясні продукти у воді на півгодини. Промити. Дати стекти рідини.
- Лук порубати довільно.
- Гриби крупно порізати. Відмінно підійдуть до такого рецепту гливи.
- В глибокий сотейник з будь-яким жиром відправити відразу цибулю і гриби. Смажити до прозорості овоча і до тих пір, поки гриби не розм’якшаться. Якщо в сковорідці утворилася велика кількість рідини, потрібно почекати, поки вона випарується.
- Яйця порізати тонкими довгими смужками. Ще раз промити.
- Опустити в киплячу солону воду на 8 – 9 хвилин. У процесі варіння обов’язково потрібно видаляти піну.
- Промити варений продукт гарячою водою.
- Відправити його в сковорідку з засмажкою. Посолити, присипати спеціями. Перемістити до решти інгредієнтів сметану.
- Готувати 12 – 14 хвилин. При необхідності можна долити в сковороду бульйон/воду.
Подати готове частування з будь-яким гарніром.
З картоплею
Інгредієнти:
- бичачі сім’яники – 1 кілограм;
- картопля – 300 г;
- томат і червоний солодкий перець – 2 шт.;
- цибуля і морква – по 1 шт.;
- сіль, борошно, базилік кінза в свіжому вигляді.
Приготування:
- Очищені яйця проварити 6 – 7 хвилин, після чого промити.
- Далі опустити в свіжий окріп і готувати ще 17 – 20 хвилин. Знову промити.
- М’ясо порізати тонкими скибочками. Обваляти в борошні із сіллю і обсмажити на сковорідці з маслом до готовності.
- В окремій сковороді обсмажити до розм’якшення брусочки картоплі з сіллю. Потім додати до них шматочки інших овочів.
- Коли всі компоненти в сковорідці стануть м’якими, перекласти сюди ж готовий продукт.
Все перемішати і подати страву до обіду, притрусивши січеною зеленню.
Готуємо бичачі яйця зі сметаною
Інгредієнти:
- яйця бика – 6 шт.;
- цибуля і часник – за смаком;
- сметана – 1 повний стакан;
- гірчиця – 1 ч. ложка;
- сіль, спеції.
Приготування:
- Очищені і вже відварені 6 – 7 хвилин в окропі яйця порізати середніми шматочками.
- У сковорідці обсмажити дрібні шматочки цибулі та часнику. Можна взяти для цього вершкове масло.
- Додати до засмажки сметану і гірчицю. Все посолити. Тушкувати пару хвилин.
- Викласти в сковорідку шматочки яєць. Тушкувати страву 17 – 20 хвилин на маленькому вогні під кришкою.
Подавати бичачі яйця в сметані з вареним молодою картоплею.
Багато господинь відмовляються від кулінарних експериментів з бичачими насінниками з-за специфічного запаху такого продукту. Але, якщо правильно його підготувати, то неприємний «аромат» повністю піде. Для вимочування насінників можна використовувати не тільки воду, але також і молоко.