Якщо вам захотілося чогось ситного і смачного на обід – зробіть біляші. Вони набагато краще втамовують голод, ніж звичайні пиріжки з м’ясом. Ми розповімо, як приготувати біляші за різними рецептами.
Як приготувати біляші на сковороді в духовці
Приготування кайнаров – саме так називають наші біляші татари – ділиться на два етапи. Спочатку треба замісити смачне тісто потрібної консистенції, щоб біляш вийшов повітряним і ніжним. Другий етап – виготовлення начинки з фаршу.
Класичне тісто для біляшів
Класичне тісто замішується на основі води з додаванням дріжджів. Така основа для біляшів незмінно виходить дуже податливою і пористої, а вода в тесті дозволить в повній мірі відчути дивовижний смак м’ясної начинки.
Секрети соковитою начинки з фаршу
Щоб біляші вийшли соковитими, для фаршу краще використовувати два види м’яса, наприклад, свинину та яловичину. Це найважливіше правило.
- Не можна допускати, щоб начинка вийшла сухою. Тому в приготований фарш можна налити трохи води.
- Якщо ви робите начинку для біляшів з м’яса, то разом з ним необхідно пропустити через м’ясорубку цибулю або часник.
- Щоб фарш всередині кайнара добре просмажився, викладайте його на сковороду отвором вниз, прожарте, а потім перевертайте на іншу сторону.
Як приготувати біляші з м’ясом на сковороді
Що потрібно взяти:
- дріжджі – 12 м;
- молоко – 0,2 л;
- свинячий фарш – 0,4 кг;
- борошно – 0,4 кг;
- дві цибулини;
- сіль – за смаком;
- одне яйце;
- масло рослинне – 46 мл;
- перець мелений;
- цукор – 16 р.
Алгоритм приготування:
- Починаємо виконання закуски з виготовлення тіста. Виливаємо в ємність з високими бортами сире яйце, додаємо до нього сіль, солодкий пісок, наливаємо молоко кімнатної температури, пісне масло і розведені дріжджі. Залишилося висипати борошно і все перемішати.
- Ставимо ємність з тістом в темне місце і займемося начинкою.
- У свинячий фарш сиплемо сіль, дрібно порубаний лук і мелений перець.
- Як тільки колобок тесту піднявся, посипаємо його невеликою кількістю борошна і сминаем руками.
- Поділяємо тісто на невеликі грудочки і розгортаємо їх в кругляш.
- У середину кожного викладаємо трохи фаршу, краї тіста заліплюємо, але нагорі біляша необхідно залишити отвір.
- Викладаємо заготовки в сковороду з нагрітою олією отвором вниз і починаємо обсмажувати по 6 хвилин з кожного боку. Остуджуємо отримані кайнари і подаємо на стіл. Приємного апетиту!
З тіста на основі кефіру
Список інгредієнтів для начинки:
- чорний перець – за смаком;
- яловичий фарш – 0,25 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль – за смаком.
Для тіста:
- сода – 3 г;
- борошно – 230 г;
- пісне масло – 50 мл;
- кефір – 250 г;
- сіль – 5 р.
Готуємо біляші на кефірі:
- Дрібно рубаємо очищену цибулину і зсипаємо її в миску з м’ясним фаршем, додаємо сіль, перець і перемішуємо. Якщо здалося, що маса фаршу вийшла густий, – просто налийте трохи води або бульйону.
- Накриваємо фарш плівкою і ховаємо в холодильнику поки готуємо тісто.
- Змішуємо в мисці кефір, борошно, додаємо соду харчову і сіль. Тепер можна формувати тісто.
- Наливаємо в нього масло і вимішуйте до тих пір, коли воно перестане бути липким. Залишаємо основу для біляшів на 30 хвилин.
- Заздалегідь дістаємо деко, змащуємо її маслом. Грудку тіста ділимо на 8 – 10 невеликих шматочків.
- Розминаємо кожен коржик прямо на деку. На них кладемо м’ясну начинку, збираємо краю, залишаємо відкритими середину.
- Залишилося посмажити заготовки в киплячому маслі до золотистої плівки.
Ледачі біляші в домашніх умовах
Необхідні компоненти рецепту:
- цукор – 4 г;
- фарш – 0,5 кг;
- перець чорний мелений – за смаком;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 0,5 кг;
- сода – 5 м;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль – 6 г;
- пісне масло;
- кефір – 400 р.
Спосіб приготування:
- Прогріваємо кефір до теплого стану. Насипаємо в нього сіль, цукор, соду і залишити на 15 хвилин.
- У фарш виливаємо яйце, додаємо нашатковану цибулину, чорний перець і сіль. Вимішуємо складу руками.
- Поступово сиплемо в кефірну масу борошно, постійно помішуючи лопаткою, щоб уникнути утворення грудочок. Тісто по своїй консистенції повинна нагадувати сметану.
- На прогріту в сковороді олію з допомогою столової ложки викладаємо рідкувате тісто і на нього фарш. Не забудьте, що нагорі необхідно залишити отвори.
- Печемо до рум’яного кольору на одній стороні, потім перевертаємо.
Залишилося подати гарячу закуску до столу.
На дріжджовому тесті
Що потрібно взяти для тіста:
- сіль – 10 г;
- вода – 0,4 л;
- будь пісне масло – 45 мл;
- борошно – 0,7 кг;
- мокрі дріжджі – 40 г;
- цукор – 15 г;
Для начинки:
- сіль – за смаком;
- фарш – 0,4 кг;
- прянощі за смаком;
- одна цибулина.
Покрокова інструкція:
- Наповніть миску водою, покладіть туди дріжджі, насипте цукор. Перемішайте склад ложкою, потім влийте масло і додайте сіль.
- Насипте 350 грамів борошна, обережно перемішайте. Додайте решту борошна і сформуйте руками тісто.
- На півгодини зніміть посуд з тестом в тепло, щоб воно піднімалося.
- Очищену цибулю обробіть на тертці. З’єднайте його з прянощами і сіллю і висипте всю масу в готовий м’ясний фарш. Перемішайте лопаткою.
- Присипте борошном чисту стільницю. Розкачайте тісто і склянкою вирізати кружки.
- У центр кожного коржика чайною ложкою викладаємо фарш. Формуємо біляші і готуємо в сковороді з маслом. Як тільки пиріжки придбають золотистий відтінок, вимикаємо плиту.
Пишна випічка в духовці
Список продуктів в тісто:
- цукор – 20 г;
- дріжджі сухі – 15 г;
- молоко – 0,21 л;
- борошно пшеничне – 0,5 кг;
- шматок масла – 45 г;
- два яйця;
- сіль – 18 г;
Начинка:
- три часникові часточки;
- печериці – 0,4 кг;
- сіль за смаком;
- свинина – 0,3 кг;
- перець мелений і свіжа зелень за смаком;
- яловичина – 0,5 кг;
- чотири цибулини.
Алгоритм дій:
- Обидва види м’яса проводимо через м’ясорубку і слідом додаємо зелень.
- З інгредієнтів для тіста готуємо основу для біляшів. Після того як тісто піднялося, розрізаємо його на частини.
- Кожен шматочок розкочуємо качалкою на стільниці. На коржі перекладаємо фарш, звертаємо тісто в біляш.
- Викладаємо заготовки на деко, змащуємо кожну з них сирим яйцем.
- Запікаємо протягом 20 хвилин. Коли ви побачите, що пиріжки вкрилися рум’яною скоринкою – пора їх виймати з духовки.
Татарські біляші з м’ясом
Необхідні продукти:
- вода – 0,3 л;
- сухі дріжджі – 5 г;
- яловичий фарш – 1 кг;
- масло – 300 мл;
- борошно – 0,6 кг;
- цибуля – 1 шт.;
- цукровий пісок – 40 р.
Алгоритм приготування:
- У глибоку миску насипаємо через сито борошно, додаємо сіль, дріжджі і цукор.
- Наливаємо в суміш трохи води і 20 мл соняшникової олії. Виливаючи воду, що залишилася, поступово замішуючи тісто.
- Колобок тіста змащуємо невеликою кількістю масла і залишаємо на 20 хвилин.
- Після цього помісіть його руками і приберіть під рушник на годину.
- Фарш з’єднайте з сіллю, подрібненою цибулею, перцем.
- Тісто ділимо на грудочки, формуємо їх них коржики і накладаємо фарш.
- Формуємо кайнари з дірочками і обсмажуємо в маслі.
На заварне тісто
Вам знадобиться:
- борошно – 570 г;
- окріп – 200 мл;
- сіль – 10 г;
- цибулина;
- цукор – 16 г;
- масло рослинне – 50 мл;
- дріжджі сухі – 15 г;
- тепла вода – 200 мл;
- фарш – 0,4 кг;
- сіль зі спеціями за смаком.
Варіант приготування:
- У глибокій ємності з’єднуємо сіль, 70 грамів борошна, рослинне масло і цукор. Заливаємо суміш окропом.
- Коли маса трохи охолоне, насипаємо дріжджі, борошно і наливають теплу воду. Місимо тісто і відразу ділимо його на шматки.
- З фаршу, цибулі та прянощів готуємо м’ясну начинку.
- Кожен шматочок тіста розкачуємо і кладемо в середину ароматний фарш. Формуємо біляші і смажимо на сковороді, спочатку опустивши їх отвором вниз.
Викладайте пиріжки в добре прогріту масло, якщо хочете домогтися рум’яної скоринки і зберегти начинку соковитою.
Вак-біляш в духовці
Склад рецепта для начинки:
- вода – 70 мл;
- яловиче м’ясо – 0,5 кг;
- сіль за смаком;
- дві цибулини;
- чорний перець за смаком;
Для основи:
- кефір – 300 мл;
- сода – 3 г;
- борошно – 530 г;
- сіль – 10 г;
- шматок вершкового масла – 200 г;
- масло рослинне для смаження.
Як зробити біляші:
- З’єднуємо сіль, борошно і цукор. Додаємо розм’якшене масло і ножем перемішуємо тісто в крихту.
- Наливаємо туди 200 мл кефіру, заважаємо і вводимо залишився кефір.
- Отриманий шар тіста закриваємо в холодильнику на 30 хвилин.
- Починаємо готувати фарш для біляшів. Для цього подрібнюємо яловичину і цибулини в м’ясорубці. Додаємо в м’ясну масу сіль, воду і перець.
- Замерзле тісто розрізаємо на невеликі шматочки, формуємо з них коржики, на які викладаємо фарш. Загортаємо заготівлі та надаємо їм форму біляшів.
- Залишилося розподілити всі кайнари по листу і запекти в духовці. На це виділяється 40 хвилин. Приємного апетиту!
З додаванням картоплі
Компоненти рецепту:
- шматок вершкового масла – 50 г;
- чотири картоплини;
- сушена зелень – 8 г;
- одна морквина;
- тісто на дріжджах – 500 г;
- сіль за смаком;
- одне яйце;
- чорний мелений перець за смаком.
Покрокове приготування:
- Звичайним способом замісити дріжджове тісто, поставити його підніматися в тепло.
- Очищені картоплини нарізати на кубики. Підготовлену моркву подрібнюємо на тертці.
- Інгредієнти з’єднуємо в одній чаші, додаємо туди перець, сушену зелень і сіль.
- Натираємо на тертці заморожене вершкове масло і висипаємо в картоплю.
- Тісто ділимо на шматочки, кожен з них перетворюємо в коржик, на яку кладемо картопляну начинку.
- Формуємо з коржів з картоплею мішечок з отвором посередині.
- Деко застеляємо пергаментом, викладаємо на нього біляші.
- Окремо збовтуємо куряче яйце і змащуємо їм поверхню тіста.
- Запікаємо ласощі близько 40 хвилин при 180 градусах. Подаємо до столу гарячими і насолоджуємося їх чудовим смаком. Приємного апетиту!