Знаючи, як приготувати брокколі смачно, кожен кулінар зможе урізноманітнити свій звичний раціон численними цікавими стравами. Обговорювана капуста відмінно підходить для приготування супів, салатів, запіканок і, звичайно, гарнірів. Крім того, вона ще й дуже корисна.
Смачний суп-пюре з брокколі і вершків
Інгредієнти: 390 г свіжої капусти, 90 мл жирних вершків, 3 г меленого мускатного горіха, шматочок вершкового масла, ціла цибулина, сіль, мелений чорний перчик.
- Цибулина чиститься, мельчится кубиками і обсмажується на розтопленому маслі до появи легкого рум’янцю у товстостінній каструлі. Якщо перетримати овоч на вогні, суп надалі буде гірчити.
- Капустяний качан розрізається на суцвіття, промивається.
- Брокколі відправляється в ємність з вже готовим цибулею разом з перцем і сіллю.
- Вливається стакан крутого окропу. Овочі нудяться на середньому вогні до розм’якшення брокколі. На це піде 20 – 25 хвилин.
- Далі овочева маса пробивається блендером. Вона повинна стати однорідною.
- Додається мускатний горіх, дуже жирні вершки, знову включається блендер.
Потім треба лише підігріти суп-пюре з брокколі на маленькому вогні. Кип’ятити його не потрібно!
Як приготувати капусту на пару в мультиварці?
Склад продуктів: півкіло свіжої капусти, половина склянки дуже жирної густої сметани, сіль.
- Брокколі добре промивається, розрізається на суцвіття. Видаляється щільний стебло.
- Кожен «квіточка» ріжеться скибочками, зручними для наколювання виделкою.
- На дно «розумної каструлі» виливається приблизно склянку сирої води. Зверху встановлюється насадка для приготування на пару.
- У контейнер з отворами висипається подрібнена капуста. Він повинен бути заповнений не більше, ніж на 2/3. Інакше верхній шар шматочків овоча залишиться сирим.
- У відповідному режимі брокколі на пару в мультиварці буде готуватися 12 – 15 хвилин. Далі її відразу можна подавати до обіду.
Зверху частування поливається сметаною, змішаною з сіллю.
Брокколі, тушкована у вершковому соусі
Склад продукти: 620 г капустяних суцвіть, півлітра вершків середньої або високої жирності, по 40 г білого борошна, шматочок вершкового масла, сіль, мускатний горіх і чорний перчик.
- Розділений на невеликі суцвіття овоч занурюється у воду на 3,5 хвилини. Рідина краще відразу підсолити.
- У сотейники розтоплюється вершкове масло. До нього відразу всипається борошно. При частому помішуванні лопаткою маса злегка обсмажується до появи золотистого відтінку.
- У сотейник вливаються вершки, додається сіль і всі приправи. На вказаний обсяг ніжного соусу зазвичай виявляється достатньо 1,5 ч. л. дрібної солі.
- Вершкова маса вариться 3 – 4 хвилини, поки не загусне і не стане повністю однорідною. Тільки після цього ківш знімається з вогню.
- У соус викладається тепла капуста.
Залишилося добре перемішати продукти, і можна подавати страву до обіду.
Омлет з капустою і беконом
Інгредієнти: 4 смужки бекону, 4 сирих великих яйця, 110 мл жирного молока, 2 помідора, гілочка петрушки, 120 г броколі, половинка солодкого кольорового перцю, сіль.
- Смужки бекону дрібно нарізати і підсмажуються до хрустящести на сухій сковороді з обох сторін. Перекладаються на рушники з паперу.
- Перець мельчится брусками або кубиками і розм’якшується на тій же сковороді. До нього додаються капустяні «парасольки» і шматочки помідорів без шкірки.
- Молоко солиться, перчится, до нього виливаються добре збиті яйця.
- Яєчно-молочна суміш виливається на вже размягчившиеся овочі. Зверху розподіляються шматочки бекону.
- Під кришкою смажиться до готовності.
Одержаний омлет щедро посипається свіжою зеленню.
Кіш з куркою і брокколі
Склад продуктів: склянка з гіркою борошна, 65 г вершкового масла, 2 сирих яйця, 3 ст. л. очищеної води, щіпка солі, 280 г філе курятини, 380 г свіжих печериць, 220 г капусти, половинка білої цибулини, склянка среднежирных вершків, 160 г сиру, 1 мал. ложка мускатного горіха.
- Курятина відварюється.
- Сир дрібно треться.
- Одне сире яйце змішується з розм’якшеним вершковим маслом. Не потрібно домагатися однорідності маси.
- До яєчно-масляної суміші борошно висипається, просеянная з дрібною сіллю, а також вливається вода.
- Тісто вимішується, яке потрібно загорнути в харчову плівку і прибрати на півгодини на холод.
- Капуста ділиться на суцвіття, після чого опускається в окріп на 3 – 4 хвилини. Потім вода зливається, а брокколі переміщається в крижану воду.
- Остигле м’ясо ріжеться невеликими шматочками, гриби – пластинками, цибулю – мініатюрними кубиками. Разом компоненти обсмажуються до повної готовності печериць.
- До вмісту сковороди додається варена капуста, мускатний горіх, сіль, половину тертого сиру.
- У круглу форму викладається підготовлене тісто. Робляться бортики.
- В основу викладається начинка. Зверху виливається суміш з решти яєць, тертого сиру та вершків.
Кіш випікають в гарячій духовці 40 – 45 хвилин до рум’яності верхівки.
Овочі, запечені в духовці з сиром
Склад продуктів: 290 г капусти, 120 — 140 г сиру, 2 великих яйця, 110 мл жирного молока, сіль.
- Спочатку капуста розрізається на «парасольки» і опускається в солону воду буквально на 4 – 5 хвилин. Відразу після цього вона заливається холодною водою і викласти на друшляк.
- Сирі яйця добре збиваються з сіллю. До них виливається молоко. Можна замінити його нежирними вершками. У масу висипається відразу весь тертий сир. Потрібно вибирати продукт тих сортів, які добре плавляться в духовці.
- Форма для запікання промаслюється. У неї рівним шаром викладається підготовлена капуста. Овоч солиться за смаком.
- Далі виливається яєчна суміш з другого кроку.
Частування запікається 20 – 25 хвилин при 180 – 190 градусах. На поверхні страви повинна з’явитися рум’яна сирна скоринка.
Пісні котлети
Склад продуктів: 430 г суцвіть броколі, 2 ст. ложки борошна + трохи для панірування, 6 – 7 відварених картоплин середнього розміру, сіль і улюблені прянощі, зелень.
- Охолоджена картопля чиститься і дрібно треться.
- На добре розігрітому маслі до м’якості обсмажується нарізана невеликими шматочками капуста.
- Картоплю і брокколі змішуються, перебиваються блендером. У масу додаються прянощі, сіль, борошно.
- Після перемішування продуктів з овочевого фаршу руками ліпляться котлети.
Вони панируются залишилася в борошні і обсмажуються на розпеченому маслі до апетитної скоринки. Оформляють зеленню і порцією зеленого горошку.
Запіканка з додаванням кольорової капусти
Склад продуктів: півкіло брокколі, 290 г сметани, 220 г сиру, 5 великих яєць, 2 ст. л. вершкового масла, 2 ст. л. сухарній крихти, щіпка меленого мускатного горіха, сіль, перець.
- Суцвіття замороженої капусти броколі відправляються в солону воду на 10 хвилин.
- В цей час дрібно треться сир. До нього виливається вміст всіх сирих яєць, додається сметана, сіль, перець, мускатний горіх.
- Жароміцний форма добре промащується розтопленим вершковим маслом і присипається сухарній крихтою.
- Зверху викладається варена капуста, виливається яєчно-сметанна маса.
Страва готується в дуже гарячій духовці трохи менше півгодини. Подається запіканка до столу гарячою зі сметаною або майонезом.
Салат з брокколі, яєць і огірка
Склад продуктів: 220 г капусти (замороженої або свіжої), 3 великих варених яйця, пучок будь свіжої зелені, великий свіжий огірок, сметана, сіль.
- Брокколі ріжеться на суцвіття і вариться у воді з сіллю. Вони повинні зм’якнути, але не розвалюватися. Остиглі суцвіття ріжуться невеликими шматочками.
- Варені яйця позбавляються від шкаралупи і мельчатся кубиками. Таким же чином ріжеться і свіжий огірок. Попередньо його можна звільнити від шкірки.
- Зелень промивається, підсушується і дрібно рубається.
- Всі підготовлені складові салату змішуються в одній мисці. Залишилося додати сіль.
Заправляти готовий салат із броколі можна сметаною, домашнім майонезом або будь-яким іншим відповідним соусом.
Куряча грудка з брокколі в мультиварці
Склад продуктів: 2 філе курки, 220 г жирної сметани, 330 г капусти, 1 – 3 часникові часточки, 130 г сиру, сіль, суміш спецій.
- Кожна грудка промивається, обсушивается, розрізається на дві частини (але не до кінця), розгортається і злегка відбивається.
- М’ясо з усіх боків натирається кам’яною сіллю, улюбленими спеціями.
- Часник дрібно треться і змішується зі сметаною.
- Брокколі і сир нарізати мініатюрними шматочками.
- На грудку викладається підготовлена присоленная капуста з сиром. Заготівля згортається конвертом. При необхідності можна закріпити зубочистками.
- М’ясо ретельно змащують сметаною.
- На дно «розумної каструлі» виливається стакан води. Зверху встановлюється контейнер для приготування страв на пару. На нього викладаються курячі конвертики.
У відповідному режимі частування готується 50 хвилин. Гарнірують свіжими овочами.
Броколі в клярі — просто і смачно
Склад продуктів: 390 г замороженої капусти, 160 мл сильногазованою мінеральної води, 120 г першосортної борошна, яйце, часточка часнику, сіль, ½ ч. ложки пекарського порошку, суміш перців.
- Суцвіття замороженої капусти опускаються в крутий окріп. Після чергового закипання рідини вони варяться 3 хвилини.
- Готова брокколі перекладається сито.
- Щоб тісто виявилося повітряним, збиваються окремо яєчні білки. У мисці повинні з’явитися щільні піки.
- В окрему ємність виливається половина мінералки, жовток, додаються всі інші інгредієнти з рецепту. Часник попередньо подрібнюється.
- Суміш дуже інтенсивно перемішується. Після цього в неї вливається залишилася газована вода. У кляр акуратно втручаються білки.
- Суцвіття овоча по черзі накалываются на вилку і занурюються в густу пишну масу.
Брокколі обсмажується в клярі на добре розігрітому маслі з усіх боків до появи бронзової скоринки.
Листковий пиріг з куркою і брокколі
Склад продуктів: півкіло замороженого магазинного листкового тіста, стільки ж філе курятини, 120 г сиру, 230 г капусти, лимон, свіжий часник, дрібку кунжуту, сіль, перець, 3 ст. л. олії оливи.
- Тісто заздалегідь витягується з холодильника.
- Філе курки нарізати дрібними шматочками, заливають соком лимона. До м’яса відправляється і цедра, знята з фрукта дрібної теркою.
- До курячим скибочкам перекладається подрібнений часник, виливається масло, додається сіль, перчик. Після перемішування маса залишається хвилин на 20.
- Брокколі, розібрана на суцвіття, готується в окропі 5 – 7 хвилин. Далі овоч викладається на рушник з паперу, щоб пішла зайва рідина.
- Шматочки замаринованной курки обсмажуються до рум’яності на розігрітому маслі.
- Тісто ділиться на дві частини, вони злегка розкочуються. На першу розкладається капуста і м’ясо. Зверху розподіляється друга половина. Краї добре скріплюються.
Блюдо запікається в духовці 17 – 20 хвилин до появи золотистої скоринки.
Готуємо на гарнір
Інгредієнти: півкіло капусти, 230 г стручкової квасолі, 2 морквини, 2 – 3 часникового зубчики, 2 – 3 ст. ложки масла оливи, половина лимона, пучок свіжої петрушки, дрібна сіль.
- Морква чиститься і ріжеться великої довгою соломкою.
- Капуста ретельно миється, після чого зрізається з основи і ділиться на невеликі суцвіття. Брокколі відварюється в окропі 8 – 9 хвилин до повної готовності.
- Морква і квасоля відправляються в окріп і варяться 10 – 12 хвилин.
- Всі готові овочі викладають у друшляк і відразу ж обливає крижаною водою. Це дозволить брокколі і квасолі зберегти свій насичений апетитний зелений колір.
- У бобових зрізаються хвостики. Квасоля ріжеться на 3 – 4 частини.
- У сковорідці розігрівається оливкова олія. На ньому півхвилини обсмажується роздавлений часник. Як тільки з’явиться приємний аромат, можна додавати в сковороду всі підготовлені овочі.
- Обсмажування триває 3 – 4 хвилини. На цьому етапі в майбутній гарнір додається сіль. Можна використовувати будь-які приправи на свій смак.
- Готові овочі викладаються на плоску широку тарілку. Зверху висипається дрібно нарізана свіжа петрушка. Підійде й інша ароматна зелень. Овочі поливаються соком з половини лимона.
Брокколі на гарнір подається до столу в гарячому вигляді. Склад додаткових овочів у страві можна міняти по своєму смаку.
Рецепт супу з капусти для самих маленьких
Склад продуктів: 1 літр овочевого бульйону, по 1 шт. цибулі і моркви, 1 ст. довгого рису, 310 г капустяних суцвіть, сіль, зелена маса.
- Овочі (цибуля і морква) дуже дрібно нарізати і відправляється в розігрітий бульйон.
- В рідину засипається промита рисова крупа.
- Через 15 хвилин можна додавати брокколі, сіль.
- Ще через 10 – 12 хвилин суп знімається з вогню, остуджується, пюрируется.
- У каструлю відправляється зелень, і маса доводиться до кипіння.
Залишається поварити страву ще пару хвилин. Столова зелень є цілющим засобом, збагачуючи зростаючий організм вітамінами і мінеральними речовинами.
Салат з додаванням тунця
Склад продуктів: баночка тунця (консерви у власному соку), 340 г суцвіть капусти, 2 стиглих томатів, по 2 ст. л. оливкової олії, соєвого соусу і лаймового соку, зубок часнику.
- Суцвіття капусти варяться 4 – 5 хвилин. Вони не повинні стати м’якими.
- З тунця зливається сік, риба розминається виделкою.
- Томати ріжуться середніми шматочками.
- На викладається капуста блюдо в один шар. Зверху розподіляються скибочки томатів, шматочки риби.
- Змішується соус, роздавлений часник, сік лайма, масло.
Заправкою щедро поливається готовий салат.
Капуста, смажена з овочами на сковороді
Інгредієнти: півкіло капустяних суцвіть, 5 ст. л. олії, 2 – 5 часникових зубчиків, 2 – 3 ст. л. пасти з томатів, 2 пучки сухих ароматних трав, кам’яна сіль.
- Брокколі миється, розбирається на «парасольки», підсушується.
- Часник ріжеться великими шматочками і обсмажується на розпеченому маслі до появи характерного аромату. Його скибочки прибираються зі сковороди. На місце часнику в масло відправляються суцвіття капусти. Додається пара ложок води, сіль.
- Брокколі на сковороді готується 6 – 7 хвилин.
- У сотейнику нагрівається 120 мл води. До неї вливається паста з томатів, 1 ст. л. масла, всипати ароматні трави. Інгредієнти добре перемішуються.
- Маса відправляється на вогонь, доводять до кипіння і нудиться пару хвилин під кришкою.
Готова капуста подається з цим ароматним соусом.