Є кілька доступних рецептів, які підкажуть, як приготувати буженину. Серед них не тільки найпростіший спосіб з мінімумом інгредієнтів, але також варіанти з грибами, гірчицею, майонезом, овочами. Основою страви може стати свинина, яловичина або птах.
Класична буженина по-домашньому
Інгредієнти:
- будь-яке м’ясо – шматок вагою близько 1,5 кг;
- вода – 1,5 л;
- ароматні трави – 1 ст. л.;
- перець – 1 ч. л.;
- солодка паприка – 1 ч. л.;
- лаврове листя – 3 листочка.
Приготування:
- Промити і підсушити м’ясо.
- У каструлю вилити воду. Додати ароматні трави та інші сухі інгредієнти. Потрібно посолити суміш таким чином, щоб рідина здавалася трохи пересоленим.
- Спочатку довести воду з добавками до кипіння, потім охолодити.
- Покласти в каструлю м’ясо. Прибрати на всю ніч в прохолоду. При цьому шматок повинен бути повністю залитий рідиною.
- Вранці натерти м’ясо перцем. Зробити на ньому прорізи. Наповнити їх шматочками часнику.
- Загорнути заготовку в рукав для запікання разом з лаврушкой. Зав’язати з 2-х сторін зав’язками, проколоти отвори для виходу пари. Головне, щоб рукав був значно довший м’ясної заготовки, інакше він може лопнути при запіканні.
- Укласти м’ясо на деко. Готувати при 190°З 50 — 55 хвилин.
Після зняття рукава румянить частування при тій же температурі ще чверть години.
Як приготувати буженину з свинини в духовці у фользі
Інгредієнти:
- свинина – 1,5 кг;
- гірчиця (звичайна) – 4 десертні ложки;
- мелений імбир – 25 г;
- сухий часник – за смаком;
- лаврушка – пару листочків;
- сіль крупного помелу – за смаком.
Приготування:
- Промити, обсушити м’ясо цілим шматком. Можна використовувати м’якоть з прошарками жиру.
- Натерти підготовлений шматок сіллю, ретельно приправивши сухим компонентом.
- Зверху розподілити сухий часник, мелений імбир.
- Зробити на поверхні м’яса кілька надрізів. Якщо сухого часнику під рукою не виявилося, можна наповнити їх шматочками свіжого.
- Промазати м’ясо гірчицею.
- Відправити його на сковорідку, промазану мінімальною кількістю масла. Придавити важкою кришкою. Обсмажити з кожного боку по 5 — 6 хвилин.
- Загорнути м’ясо у фольгу. Покриття повинно вийти щільним без отворів.
- Перекласти шматок свинини в жароміцну форму.
- Запікати частування 90 хвилин при 180°С.
Перед подачею порізати шинку з свинини порційними шматочками.
Готуємо з яловичини
Інгредієнти:
- м’якоть яловичини – 700 — 750 г;
- часник – 1/3 головки;
- велика сіль – 1 ч. л.;
- перець – за смаком;
- чебрець – половинка маленької ложки;
- гостра гірчиця – 1,5 ч. л.
Приготування:
- Змішати всі заявлені спеції і сіль. Розтерти їх ступкою.
- Часник порізати шматочками. Обваляти їх в ароматній сухої суміші.
- Зробити на м’ясі отвори і наповнити їх часниковими скибочками в прянощах.
- Залишилася сумішшю натерти весь шматок яловичини.
- Покрити його гірчицею.
- Залишити заготовку з яловичини в прохолоді. Мінімальний термін 4 години, але краще потримати його подовше.
- Покрити шматок фольгою. Піч 40 хвилин при 200°С. Потім ще 20 хвилин при 180°С.
Готового блюда дати охолонути прямо в покритті і увібрати в себе назад всі виділилися м’ясні соки.
З індички в рукаві
Інгредієнти:
- грудка індички (філе) – 850 — 900 г;
- вода – півлітра;
- сіль – 60 г;
- масло оливи і соєвий соус – по 1 десертній ложці;
- мелена паприка – 2 малий. ложки;
- асорті кольорових перців – за смаком;
- мелений коріандр і прованські трави – по 1 мал. ложці;
- свіжий часник – 5 — 6 часточок.
Приготування:
- Із зазначеної кількості води і солі зробити розчин. Залишити в ньому філе птиці на всю ніч (в прохолоді).
- З’єднати всі спеції, соус і масло. Ступкою перетворити їх в однорідну густу масу.
- По поверхні м’яса птиці зробити надрізи. Наповнити їх шматочками часнику. Зверху змастити індичку ароматною масляною сумішшю.
- Відправити грудку в пакет для запікання. Укласти заготовку на деко.
- Готувати це дуже смачне блюдо з індички трохи більше півгодини при 200°С.
Дати птахові охолонути, не виймаючи її з духовки.
Святкова буженина в мультиварці
Інгредієнти:
- свиняча шия – 1,3 — 1,5 кг;
- готова гірчиця 70 г;
- мед – 1,5 десертні ложки;
- рафінована олія – 30 мл;
- часник – 5 зубків;
- сіль і ароматні трави.
Приготування:
- Всі компоненти, крім часнику і м’яса, відправити в загальну миску. Перемішати. Мед повинен бути рідким.
- Підготовлену шию нашпигувати часниковими шматочками.
- Покрити свинину маринадом.
- Загорнути заготовку в 2 — 3 шари фольги. Покласти в чашу кухонного помічниці.
Готувати буженину в мультиварці 90 хвилин в режимі випічки.
З курки
Інгредієнти:
- куряча грудка – 2 шт.;
- подрібнений чилі і солодка паприка – 1 ч. л.;
- сіль і чорний перець – по 1 ч. л.;
- часник в порошку – 1 ч. л.;
- масло оливи – 2 десертні ложки.
Приготування:
- Відправити всі заявлені в рецепті сухі інгредієнти в загальну посуд. За бажанням можна змінити склад спецій, додавши в нього свої улюблені варіанти ароматних трав. Головне, щоб всі вони добре поєднувалися з курятиною.
- Залити все якісний маслом оливи. Перемішати суміш.
- Ароматною кашкою натерти кожну грудку.
- Окремо загорніть їх у фольгу.
- Запікати на деку по 30 хвилин при 170°С.
Готову птицю смачно укладати на бутерброди замість звичної ковбаси.
М’ясо, яке тривалий час запікається в духовці: фользі, пакет або просто на листі обов’язково слід залишити там же остигати. Це дозволить свинини або яловичини увібрати в себе виділилися м’ясні соки. В результаті буженина буде соковитою і м’якою.
Рецепт з грибами
Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 1,3 кг;
- асорті з лісових грибів – 1 кг;
- черрі – 10 шт.;
- копчений бекон – 5 смужок;
- чебрець, сушена петрушка, улюблені спеції – по 1 ч. л.;
- сіль і олію.
Приготування:
- Цілісний м’ясної шматок обсушити серветками. Зробити на ньому надрізи-кишеньки.
- Натерти свинину усіма спеціями, зеленню і сіллю.
- Гриби залити водою і варити 15 — 17 хвилин (бульйон не виливати). Потім перекласти на сковорідку з розігрітою олією і обсмажити до випаровування вологи.
- Кишеньки на свинині начинити грибний засмажкою. Частина останньої залишити для підливи.
- М’ясо обсмажити з кожної сторони по 6 — 7 хвилин лишилося після грибів олії.
- Викласти свинину у форму. Поруч розподілити черрі і залишилися гриби. Все залити невеликою кількістю бульйону, в якому вони варилися.
- Верхівку м’яса покрити смужками бекону.
- Упакувати форму у фольгу. Відправити запікатися. Готувати буженину в духовці у фользі 90 хвилин при 180°С.
За 20 хвилин до готовності видалити з форми покриття.
Домашня буженина з телятини
Інгредієнти:
- телятина – 1 кг;
- морква – 1 шт.;
- часник – 6 — 7 часточок;
- сіль – 2 малий. ложки;
- сушена зелень – 4 ч. л.;
- гранатовий соус – 120 мл
Приготування:
- Моркву і часник очистити, довільно порізати. Головне, щоб один кінець у кожного шматочка був загострений.
- Цілісний промитий і обсушенный м’ясної шматок надрізати ножем. Отвори повинні бути досить глибокими. Наповнити їх шматочками моркви і часнику.
- Змішати зелень і сіль. Додати соус.
- Отриманою масою натерти заготовку з телятини.
- Миску з м’ясом затягнути харчовою плівкою. Залишити в прохолоді на 6 – 7 годин.
- Загорнути замариновану телятину у фольгу і прибрати в форму.
Готувати домашню буженину 80 — 90 хвилин при 170°С.
З морквою і гірчицею
Інгредієнти:
- свинина – 700 — 750 г;
- морква – 1 шт.;
- часник – 10 зубків;
- солодка гірчиця – 2 ст. л.;
- сіль, мелений базилік, перець.
Приготування:
- На промиті і обсушенном м’ясі зробити надрізи. Наповнити їх шматочками очищеної моркви і часнику.
- Зверху щедро натерти свинину обраними спеціями, сіллю.
- Покрити гірчицею.
- Загорнути м’ясо у фольгу.
- Запікати 80 хвилин при 180°С.
Готове частування порізати тонкими шматочками і подати зі свіжим пшеничним хлібом.
З майонезом і чебрецем
Інгредієнти:
- свиняча шия – 1 кілограм;
- суха гірчиця – 40 г;
- майонез – 5 десертних ложок;
- часник – 2 зубчики;
- сухий чебрець – 2 ч. л.;
- сіль і перець.
Приготування:
- Зробити на шийці надрізи. Наповнити їх часником.
- Натерти м’ясо сіллю і перцем за смаком.
- Хвилин через 15 покрити його сумішшю з гірчиці, майонезу і чебрецю.
- Залишити свинину в такому вигляді на 4 ч.
- Спочатку обсмажити підготовлений шматок на розігрітій сковорідці з 6 — 7 хвилин з кожного боку (без олії). Потім загорнувши його у фольгу відправити на 2 години в духовку.
Готувати страву при 170°С.