Існує кілька рецептів, як приготувати чак-чак. Це смачне хрустке ласощі, полите медовим сиропом, нескладно зробити в домашніх умовах.
Чак-чак – класичний рецепт
Освоївши цей спосіб приготування чак-чака, ви зможете експериментувати, щоразу роблячи солодке блюдо по-новому.
Знадобиться:
- 0,5 кг пшеничного борошна;
- 5 великих яєць;
- 120 г цукру;
- 5 г солі;
- 5 г пекарського розпушувача;
- 200 г меду;
- 150 мл рослинного масла.
Покроковий рецепт:
- Яйця збивають з сіллю, розпушувачем і 20 г цукру. Додають просіяне борошно і замішують щільне тісто, працюючи спочатку ложкою, а потім руками.
- Тісто залишають для «відпочинку» на 15 хвилин, накривши рушником.
- Після закінчення цього часу готову основу розкочують в коржик і дають їй трохи підсохнути. Це полегшить процес нарізку виробів.
- Пласт нарізають смужками шириною 2 см, які складають один на одного і нарізають шматочками товщиною 3 мм
- У глибокій сковороді розігрівають масло. В одержаний фритюр частинами опускають заготовки і обсмажують до рум’яного кольору.
- З олії тісто перекладають в сито або на паперову серветку.
- Цукор, що залишився і мед нагрівають і кип’ятять протягом 2 хвилин.
- Заливають гарячим сиропом обсмажені заготовки і поки мед не застиг, чак-чак укладають у вигляді гірки.
- Перед подачею десерт тримають в холодильнику 40 хвилин.
Порада: у тісто для чак-чака обов’язково потрібно додавати сіль, інакше, незважаючи на солодкість, десерт буде здаватися прісним.
Частування по-татарськи
Великий чак-чак, приготований за цим рецептом, буде ефектно виглядати на святковому столі.
Склад:
- 320 г борошна;
- 2 яйця;
- 50 г цукру;
- 3 г солі;
- 10 г вершкового масла;
- 70 г меду;
- 40 мл молока;
- 100 мл соняшникової олії.
Етапи готування:
- Охолоджені жовтки збивають міксером з цукром і додають шматок підталого вершкового масла.
- Окремо збивають білки з сіллю до піни і з’єднують обидва складу.
- Додають молоко, засипають просіяне борошно, замішують тісто і дають йому полежати 30 хвилин.
- Потім розкачують тонкий коржик і нарізають її довгими прямими. Кожну частину поділяють на кілька смужок.
- Заготовки частинами обсмажують у фритюрі, а потім надлишки масла прибирають паперовим рушником.
- З меду і цукру протягом 2 хвилин варять сироп, в який вмочують заготовки, поки він ще теплий. Укладають їх гіркою.
- Перед подачею на стіл чак-чак по-татарськи тримають в холодильнику до застигання.
Східний десерт з медом
Це ласощі готується дуже швидко і просто тане в роті!
Список продуктів:
- 4 яйця;
- 350 г борошна;
- 3 г солі;
- 40 мл води;
- 200 г меду;
- 40 г цукру;
- олія для обсмажування.
Послідовність дій:
- З яєць, борошна і солі замішують тісто.
- Основу ділять на 4 частини, з кожної формують кульки, а потім розкочують їх у коржі.
- Пласти нарізають тонкою соломкою і трохи підсушують.
- У сотейнику розігрівають масло і в нього порціями викладають тісто, обсмажуючи до рум’яного відтінку.
- Воду, мед і цукор кладуть у невелику каструлю і варять до повного розчинення солодких крупинок.
- Обсмажену соломку засипають в макітру і заливають гарячим сиропом.
- Щоб десерт добре просочився, його прибирають в холодильник на годину.
Як приготувати башкирська чак-чак
Технологія приготування тіста для цього ласощі відрізняється від рецепту по-татарськи.
Склад:
- 500 г борошна;
- 4 яйця;
- 20 мл розтопленого масла;
- 2 р солі;
- 2 г соди;
- 0,5 л рослинної олії;
- 100 г цукру;
- 150 г меду;
- 50 г цукатів.
Кроки приготування:
- Борошно з’єднують з содою і просівають. Вбивають яйця, додають вершкове масло і замішують м’яке тісто. Залишають його на столі на годину.
- Розкочують коржик і спочатку розрізають її на смужки, потім на невеликі квадрати.
- У казані розігрівають масло. Шматочки тіста невеликими порціями засипають у фритюр і обсмажують до апетитного рум’яного відтінку.
- З меду і цукру варять сироп.
- Заготовки з тіста складають купкою, поливають сиропом і посипають нарізаними цукатами.
- Башкирська чак чак з медом перед подачею прибирають в морозильну камеру на чверть години.
Без додавання яєць
Навіть без цього важливого інгредієнту можна приготувати ароматний, смачний і ніжний чак-чак.
Потрібно:
- 150 г цукру;
- 450 г борошна;
- 100 мл води;
- 50 г меду;
- 200 мл сметани;
- 3 г солі;
- 200 г ядер волоського горіха;
- фритюр.
Хід приготування:
- Сметану солять, з’єднують з просіяним борошном і замішують м’яке тісто. Відкладають його в сторону на 15 хвилин.
- Нагрівають воду, засипають в неї цукор і розмішують до повного розчинення. Полум’я пальника зменшують, через 15 хвилин в сироп додають мед, перемішують до однорідності і прибирають з плити.
- Горіхи дрібно рубають ножем.
- З підготовленого тіста розкачують пласт, який нарізають спочатку широкими смужками, а потім тонкою соломкою.
- Вироби обсмажують у фритюрі і викладають на паперові серветки.
- Хрусткі заготовки посипають горіхами, заливають сиропом, перемішують, складають гіркою і подають на стіл.
Незвичайний варіант з горілкою
У цьому рецепті горілка виступає в ролі розпушувача і консерванту. У готовому десерті присутність алкоголю ніяк себе не видає.
Потрібно:
- просеянная борошно – 0,4 кг;
- яйця – 2 шт.;
- горілка – 30 мл;
- сіль – щіпка;
- мед – 250 г;
- цукор-пісок – 70 г;
- олія соняшникова – 0,4 л.
Порядок дій:
- Охолоджені яйця збивають вінчиком і виливають у борошно. Додають горілку і сіль. Замішують тісто спочатку віночком, а потім руками.
- З тіста формують кулю і поміщають його в холодне місце на 30 хвилин.
- Потім розкачують коржик і нарізають її довільними шматочками.
- Тісто порціями обсмажують в киплячому маслі і виймають шумівкою на серветки.
- Мед кип’ятять з цукром до утворення піни.
- Остиглий хмиз чак-чак заливають теплим сиропом і подають на стіл повністю остившім.
Зі згущеним молоком
Замінивши мед згущеним молоком, можна отримати не менш смачне і оригінальне ласощі.
Знадобиться:
- 0,25 кг борошна;
- 2 яйця;
- 20 г цукру;
- 2 р солі;
- 60 мл нежирного молока;
- 15 г вершкового масла;
- 350 г згущеного молока;
- 0,25 л рослинного масла.
Рецепт по-кроків:
- З яєць, цукру, борошна, вершкового масла і молока замішують тісто.
- Основу охолоджують, розгортають і розрізають на тонкі смужки. Кожну з них поділяють ще на 3 – 4 частини.
- У казані розігрівають масло, опускають в нього смужки тіста і смажать до золотистого кольору.
- З готових виробів прибирають зайвий жир.
- Обсмажену соломку складають у миску і заливають згущеним молоком. Формують гірку.
- Блюдо прибирають в холодильник для просочення на годину.
Чак-чак з кукурудзяних паличок
Смачний аналог східній солодощі можна швидко приготувати без замішування тіста і його обжарювання.
Необхідні компоненти:
- 200 г кукурудзяних паличок;
- 180 г масла вершкового;
- 500 г ірисок.
Процес приготування.
- Іриски звільняють від фантиків, складають у сотейник разом з маслом і розтоплюють на мінімальному вогні, постійно перемішуючи.
- У гарячу масу швидко занурюють кожну паличку.
- Поки іриски не застигли, десерт укладають у вигляді піраміди.
- Ласощі готовий до вживання після застигання.
Домашній чак-чак, приготований по будь-якому із запропонованих рецептів, довгий час залишається м’яким. Його можна зберігати в герметичному контейнері 2 – 3 тижні.