Як приготувати чак-чак – 8 рецептів в домашніх умовах

Існує кілька рецептів, як приготувати чак-чак. Це смачне хрустке ласощі, полите медовим сиропом, нескладно зробити в домашніх умовах.

Чак-чак – класичний рецепт

Освоївши цей спосіб приготування чак-чака, ви зможете експериментувати, щоразу роблячи солодке блюдо по-новому.

Знадобиться:

  • 0,5 кг пшеничного борошна;
  • 5 великих яєць;
  • 120 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 5 г пекарського розпушувача;
  • 200 г меду;
  • 150 мл рослинного масла.

Покроковий рецепт:

  • Яйця збивають з сіллю, розпушувачем і 20 г цукру. Додають просіяне борошно і замішують щільне тісто, працюючи спочатку ложкою, а потім руками.
  • Тісто залишають для «відпочинку» на 15 хвилин, накривши рушником.
  • Після закінчення цього часу готову основу розкочують в коржик і дають їй трохи підсохнути. Це полегшить процес нарізку виробів.
  • Пласт нарізають смужками шириною 2 см, які складають один на одного і нарізають шматочками товщиною 3 мм
  • У глибокій сковороді розігрівають масло. В одержаний фритюр частинами опускають заготовки і обсмажують до рум’яного кольору.
  • З олії тісто перекладають в сито або на паперову серветку.
  • Цукор, що залишився і мед нагрівають і кип’ятять протягом 2 хвилин.
  • Заливають гарячим сиропом обсмажені заготовки і поки мед не застиг, чак-чак укладають у вигляді гірки.
  • Перед подачею десерт тримають в холодильнику 40 хвилин.

Порада: у тісто для чак-чака обов’язково потрібно додавати сіль, інакше, незважаючи на солодкість, десерт буде здаватися прісним.

Частування по-татарськи

Великий чак-чак, приготований за цим рецептом, буде ефектно виглядати на святковому столі.

Склад:

  • 320 г борошна;
  • 2 яйця;
  • 50 г цукру;
  • 3 г солі;
  • 10 г вершкового масла;
  • 70 г меду;
  • 40 мл молока;
  • 100 мл соняшникової олії.

Етапи готування:

  • Охолоджені жовтки збивають міксером з цукром і додають шматок підталого вершкового масла.
  • Окремо збивають білки з сіллю до піни і з’єднують обидва складу.
  • Додають молоко, засипають просіяне борошно, замішують тісто і дають йому полежати 30 хвилин.
  • Потім розкачують тонкий коржик і нарізають її довгими прямими. Кожну частину поділяють на кілька смужок.
  • Заготовки частинами обсмажують у фритюрі, а потім надлишки масла прибирають паперовим рушником.
  • З меду і цукру протягом 2 хвилин варять сироп, в який вмочують заготовки, поки він ще теплий. Укладають їх гіркою.
  • Перед подачею на стіл чак-чак по-татарськи тримають в холодильнику до застигання.
Дивіться також:  Пиріг з листкового тіста – 8 рецептів смачних і швидких

Східний десерт з медом

Це ласощі готується дуже швидко і просто тане в роті!

Список продуктів:

  • 4 яйця;
  • 350 г борошна;
  • 3 г солі;
  • 40 мл води;
  • 200 г меду;
  • 40 г цукру;
  • олія для обсмажування.

Послідовність дій:

  • З яєць, борошна і солі замішують тісто.
  • Основу ділять на 4 частини, з кожної формують кульки, а потім розкочують їх у коржі.
  • Пласти нарізають тонкою соломкою і трохи підсушують.
  • У сотейнику розігрівають масло і в нього порціями викладають тісто, обсмажуючи до рум’яного відтінку.
  • Воду, мед і цукор кладуть у невелику каструлю і варять до повного розчинення солодких крупинок.
  • Обсмажену соломку засипають в макітру і заливають гарячим сиропом.
  • Щоб десерт добре просочився, його прибирають в холодильник на годину.

Як приготувати башкирська чак-чак

Технологія приготування тіста для цього ласощі відрізняється від рецепту по-татарськи.

Склад:

  • 500 г борошна;
  • 4 яйця;
  • 20 мл розтопленого масла;
  • 2 р солі;
  • 2 г соди;
  • 0,5 л рослинної олії;
  • 100 г цукру;
  • 150 г меду;
  • 50 г цукатів.

Кроки приготування:

  • Борошно з’єднують з содою і просівають. Вбивають яйця, додають вершкове масло і замішують м’яке тісто. Залишають його на столі на годину.
  • Розкочують коржик і спочатку розрізають її на смужки, потім на невеликі квадрати.
  • У казані розігрівають масло. Шматочки тіста невеликими порціями засипають у фритюр і обсмажують до апетитного рум’яного відтінку.
  • З меду і цукру варять сироп.
  • Заготовки з тіста складають купкою, поливають сиропом і посипають нарізаними цукатами.
  • Башкирська чак чак з медом перед подачею прибирають в морозильну камеру на чверть години.

Без додавання яєць

Навіть без цього важливого інгредієнту можна приготувати ароматний, смачний і ніжний чак-чак.

Дивіться також:  Пиріг з чорною смородиною – кращі рецепти

Потрібно:

  • 150 г цукру;
  • 450 г борошна;
  • 100 мл води;
  • 50 г меду;
  • 200 мл сметани;
  • 3 г солі;
  • 200 г ядер волоського горіха;
  • фритюр.

Хід приготування:

  • Сметану солять, з’єднують з просіяним борошном і замішують м’яке тісто. Відкладають його в сторону на 15 хвилин.
  • Нагрівають воду, засипають в неї цукор і розмішують до повного розчинення. Полум’я пальника зменшують, через 15 хвилин в сироп додають мед, перемішують до однорідності і прибирають з плити.
  • Горіхи дрібно рубають ножем.
  • З підготовленого тіста розкачують пласт, який нарізають спочатку широкими смужками, а потім тонкою соломкою.
  • Вироби обсмажують у фритюрі і викладають на паперові серветки.
  • Хрусткі заготовки посипають горіхами, заливають сиропом, перемішують, складають гіркою і подають на стіл.

Незвичайний варіант з горілкою

У цьому рецепті горілка виступає в ролі розпушувача і консерванту. У готовому десерті присутність алкоголю ніяк себе не видає.

Потрібно:

  • просеянная борошно – 0,4 кг;
  • яйця – 2 шт.;
  • горілка – 30 мл;
  • сіль – щіпка;
  • мед – 250 г;
  • цукор-пісок – 70 г;
  • олія соняшникова – 0,4 л.

Порядок дій:

  • Охолоджені яйця збивають вінчиком і виливають у борошно. Додають горілку і сіль. Замішують тісто спочатку віночком, а потім руками.
  • З тіста формують кулю і поміщають його в холодне місце на 30 хвилин.
  • Потім розкачують коржик і нарізають її довільними шматочками.
  • Тісто порціями обсмажують в киплячому маслі і виймають шумівкою на серветки.
  • Мед кип’ятять з цукром до утворення піни.
  • Остиглий хмиз чак-чак заливають теплим сиропом і подають на стіл повністю остившім.

Зі згущеним молоком

Замінивши мед згущеним молоком, можна отримати не менш смачне і оригінальне ласощі.

Дивіться також:  Торт з безе – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

Знадобиться:

  • 0,25 кг борошна;
  • 2 яйця;
  • 20 г цукру;
  • 2 р солі;
  • 60 мл нежирного молока;
  • 15 г вершкового масла;
  • 350 г згущеного молока;
  • 0,25 л рослинного масла.

Рецепт по-кроків:

  • З яєць, цукру, борошна, вершкового масла і молока замішують тісто.
  • Основу охолоджують, розгортають і розрізають на тонкі смужки. Кожну з них поділяють ще на 3 – 4 частини.
  • У казані розігрівають масло, опускають в нього смужки тіста і смажать до золотистого кольору.
  • З готових виробів прибирають зайвий жир.
  • Обсмажену соломку складають у миску і заливають згущеним молоком. Формують гірку.
  • Блюдо прибирають в холодильник для просочення на годину.

Чак-чак з кукурудзяних паличок

Смачний аналог східній солодощі можна швидко приготувати без замішування тіста і його обжарювання.

Необхідні компоненти:

  • 200 г кукурудзяних паличок;
  • 180 г масла вершкового;
  • 500 г ірисок.

Процес приготування.

  • Іриски звільняють від фантиків, складають у сотейник разом з маслом і розтоплюють на мінімальному вогні, постійно перемішуючи.
  • У гарячу масу швидко занурюють кожну паличку.
  • Поки іриски не застигли, десерт укладають у вигляді піраміди.
  • Ласощі готовий до вживання після застигання.

Домашній чак-чак, приготований по будь-якому із запропонованих рецептів, довгий час залишається м’яким. Його можна зберігати в герметичному контейнері 2 – 3 тижні.

Прокрутка до верху