Дика птиця менш жирна, ніж домашня і специфічний на смак. Щоб зробити смачна страва, необхідно знати всі тонкощі. Ми розповімо, як приготувати дику качку правильно і в результаті отримати ніжне й ароматне м’ясо.
Підготовка птиці до приготування
Щоб одержати смачні страви, необхідно правильно підготувати птицю:
- Підготовку птахи починають з общипування. Щоб спростити процес, необхідно обдати тушку крутим окропом. Або опустити на три хвилини в гарячу, але не киплячу воду.
- Видаліть всі пір’я. Щоб позбутися від коротких пір’їнок, які неможливо дістати вручну, обпалити птицю на вогні. Цей процес буде більш ефективним, якщо заздалегідь натрете тушку борошном.
- Знайдіть і видаліть дробинки, які здатні зламати зуби.
- Випатрайте качку. Відріжте лапи, голову, кінчики крил і стравохід з кишечником. Ділянки, просочені жовчю, зріжте. Ретельно промийте.
Досвідчені мисливці рекомендують відразу не приступати до приготування, а потримати напівфабрикат три дні в холодильнику. Це допоможе зробити смак гармонійним і прибрати специфічний аромат.
Дика качка, запечена в духовці
Дика качка в духовці виходить ніжною і м’якою. Варення з брусниці вигідно підкреслює смак дичини, роблячи його більш насиченим.
Інгредієнти:
- чорний перець;
- брусничне варення;
- дика качка – 1700 м;
- морська сіль – 4 ст. ложки.
Приготування:
- З потрошенной тушки обрізати зайвий жир. Натерти зовні і всередині рясно сіллю і перцем. Помістити грати на деко для запікання. Викласти качку.
- Прогріти духову піч. Режим 230 градусів. Помістити деко. Запікати півтори години. Кожні півгодини обливайте виділився жиром.
- Подавати птицю із брусничним варенням.
Смачне перше блюдо
Щоб суп вийшов смачним і ароматним, суворо дотримуйтесь рекомендовані пропорції і не переваріть. Суп із дикої качки виходить корисним і ситним.
Інгредієнти:
- морська сіль – 1,5 ч. ложки;
- м’ясо дикої качки – 430 г;
- вода – 2100 мл;
- картопля – 550 г;
- морква – 1 шт.;
- зелень – 65 г;
- цибуля – 1 шт.;
- сметана – 50 мл;
- томати – 3 шт.
Приготування:
- Закип’ятити воду. Порубати на порційні шматочки дичину. Залити окропом. Коли рідина закипить – підсолити. Видалити піну. Проварити півтори години.
- Порубати цибулю. Нарізати моркву. Відправити в бульйон. Варити 8 хвилин.
- Подрібнити картоплю. Помістити в суп. Проварити чверть години. Влити сметану. Закип’ятити.
- Нарізати помідори. Додати у готовий суп разом з нашаткованої зеленню. Підсолити. Посипати перцем. Відразу подавати.
Як загасити з картоплею в мультиварці
Приготувати дику качку не складе великої праці, знаючи тонкощі приготування.
Щоб качине м’ясо вийшло соковитим і тануло в роті, слід готувати його довго, але не пересушувати.
Мультиварка створює ідеальні умови та допомагає контролювати весь процес.
Інгредієнти:
- дика качка – 350 г;
- сіль;
- лаврушка – 2 аркуша;
- качиний жир – 110 г;
- спеції;
- вода – 240 мл;
- картопля – 550 г;
- цибуля – 1 шт.;
- морква – 1 шт.
Приготування:
- Тонкими півкільцями знадобиться нарізати цибулю. Морквина – слайсами.
- Нарізати качиний жир. Помістити в чашу. Включити режим «Підігрів». Таймер – 5 хвилин.
- Переключити на «Смаження». Витопиться Жир швидше і стане золотистим. Дістати шкварки.
- Помістити в жир цибулю. Через дві хвилини морквину. Через три хвилини закинути качині шматочки. Смажити 7 хвилин.
- Нарізати картоплю. Відправити в чашу. Підсолити і присипати спеціями. Закинути лаврушку. Влити воду.
- Закрити прилад. Переключити на «Гасіння». Таймер повернути на 120 хвилин.
Шулюм із дикої качки
Мисливське блюдо, яке прийнято готувати на вогнищі. Всі складові нарізаються обов’язково великими шматками.
Інгредієнти:
- чорний перець;
- морква – 1 шт.;
- сіль;
- цибуля – 4 шт.;
- рослинна олія – 60 мл;
- дика качка – 3 тушки;
- томати – 4 шт.;
- кріп – 25 г;
- болгарський перець – 2 шт.;
- яблуко – 1 шт.;
- гострий перець – 2 шт.;
- картопля – 5 шт.;
- часник – 8 зубчиків.
Приготування:
- Порубати зелень. Ощипанную качку обпалити. Випатрати і порізати на шматки. Нарізати цибулини. Перець – півкільцями. Подрібнити помідори. Порубати морквину.
- Нашаткувати часникові зубки. Розрізати яблуко. Видалити насіння. Нарізати скибочками. Порізати картоплю.
- У казан помістити качині шматки. Залити олією. Смажити півгодини. Закинути морквину, слідом цибулю. Через чверть години залити продукти окропом. Рідина повинна заповнити казан практично до верху. Варити півтори години.
- Закинути картоплю. Через чверть години залишилися продукти. Підсолити, посипати спеціями. Варити чверть години.
- Закрити кришкою і настояти без вогню чверть години.
Простий рецепт в утятнице
Дичину для приготування не доведеться обробляти. Тушку готують цілком, що допомагає м’яса залишатися соковитим.
Інгредієнти:
- сіль;
- сухе червоне вино – 0,5 склянки;
- вершки – 50 мл;
- дика качка – тушка;
- спеції;
- яблуко – 2 великих;
- цибуля – 2 шт.;
- перець;
- вода – 0,5 склянки.
Приготування:
- Натерти спеціями, перцем і крупною сіллю дичину. Промаринувати три години. Викласти в сковорідку і смажити з усіх боків.
- Нарізати яблука. За формою підійдуть часточки або кубики. Нашаткувати цибулю.
- Тушку перемістити в гусятницю. Спинка повинна бути вгору. Викласти з усіх боків яблука і посипати цибулею.
- Змішати з водою вершки і вино. Полити тушку. Закрити кришкою.
- Перемістити в духову шафу. Витримати дві години.
- Для соковитості періодично поливайте дичину виділився жиром. Перед подачею приготовану тушку обов’язково обсушіть.
Дичина, приготована на багатті
Делікатесне м’ясо дикої качки володіє ніжним смаком. У мисливців прийнято очищати птицю відразу після полювання і готувати смачні страви на вогнищі.
Інгредієнти:
- дика качка – тушка;
- вода – 1600 мл;
- велика сіль – 8 ст. ложок;
- мариновані гриби – 2 банки;
- тонкі скибочки сала – 500 р.
Приготування:
- Вищипнути пір’я і обпалити тушку. Зрізати зайвий жир.
- Розчинити сіль у воді. Помістити підготовлену качку. Відставити на півдня.
- У центр тушки викласти гриби. Краї закріпити дерев’яними шпажками.
- Птицю обернути сальними скибочками. Замотати шпагатом. Насадити на рожен.
- Обсмажувати над багаттям. Вогонь повинен бути сильним. Коли з’явиться золотава скоринка перемістити на більш слабкий жар. Постійно перевертаючи тушкувати близько години.
Дика качка, смажена на рожні з фруктовим соусом і рисом
Немає нічого смачнішого, ніж приготовлена відразу після полювання видобуток. Вогнище просочить м’ясо особливим ароматом. Качка вийде ніжною і ситної.
Інгредієнти:
- морська сіль;
- дика качка – тушка;
- апельсиновий сік – 130 мл;
- перець – 1 ч. ложка;
- ананасовий сік – 130 мл;
- сметана – 5 ст. ложок;
- ананас кубиками – 1 банка;
- жовтий рис – 1 склянка;
- яблуко – 1 шт.
Приготування:
- Видалити з тушки пір’я. Випатрати. Обпалити над багаттям.Зрізати жир. Підсолити. Посипати перцем. Настояти кілька годин.
- Відварити рис. Помістити в центр качки. Краї закріпити зубочистками. Надіти на шампур.
- Постійно перевертаючи смажити годину. Регулярно вмочайте силіконову пензлик в сметану і змащуйте тушку.
Яблуко натерти. Обсмажувати разом з ананасами п’ять хвилин. Залити соком. Тушкувати 3 хвилини. Полити готову качку.