Готуємо по азербайджанському рецептом
Пам’ятайте легендарний діалог з фільму «Міміно» між вірменином і азербайджанцем. «Ти любиш долма? Немає. Це тому, що у вас не вміють її готувати». В цих двох країнах оскаржують сотнями років право називати долму своїм національним блюдом. Цікаво, що Міністерство Культури Азербайджану вже звернувся до Юнеско з проханням визнати долму нематеріальною спадщиною країни. А поки Юнеско приймає рішення, навчимося хитрощів приготування фірмової азербайджанської долми.
Ідеальний розмір листя – з долоню молодої жінки, а «пальчики» долми повинні бути невеликими, акуратними. Велика долма — ознака ледачою майстрині.
Готуємо таким способом:
- Для фірмового рецепта знадобиться кілограм телятини, рис і ніжні виноградні лиття. Вони повинні бути тонкими, молодими, а ще краще, зірваними з дерева у власному соку. Взимку на ура піде долма з маринованих виноградного листя, але все-таки смак її буде зовсім іншим. В Азербайджані воліють свіжі листя маринованою.
- Телятину прокручуємо з курдючним салом через м’ясорубку, додаємо туди цибулю, зелень, заливаємо теплою кип’яченою водою (приблизно склянку). Консистенція повинна бути злегка рідкої, в іншому випадку, впевнені азербайджанці, долма виходить сухою.
- Засипаємо фарш половиною склянки круглого рису.
- Скручуємо долму, як у класичному рецепті, формуючи акуратні «пальчики».
- Укладаємо їх у каструлю щільними шарами.
- Заливаємо водою.
- Притискаємо тарілкою.
- Даємо каструлі закипіти.
- Доводимо до готовності приблизно годину.
- Вимикаємо, даємо охолонути.
- Викладаємо на плоске блюдо.
Подаємо долму з соусом з натурального йогурту з часником (можна додати туди пучок будь рубаної зелені), запрошуємо гостей і насолоджуємося!