Свіжоприготовлена домашня ковбаса з якісних продуктів анітрохи не поступається магазинної, склад та термін придатності якої часто викликають сумніви у господинь. Асортимент складових і способи створення делікатесу дуже різноманітні, але перед тим як приготувати домашню ковбасу, варто познайомитися з деякими технологічними основами процесу і вибрати продуктовий набір за смаком.
Кров’яна ковбаса домашня
Відома всім «кров’янка» на основі очищеної крові – продукт, перевірений століттями, традиційне блюдо кочових народів. Втім, і сьогодні кров’яну ковбасу люблять не менше.
Для підготовки знадобиться:
- 3 л крові;
- 1,5 кг сала;
- товсті свинячі кишки;
- сіль і спеції (гвоздика, кмин, мускатний горіх та інші).
Спосіб приготування:
- Свіжа кров змішується з сіллю, що вбереже першу від згортання. Вже утворилися кров’яні згустки протирають через сито.
- Сало, нарізане маленькими шматочками і змішується з кров’ю.
- Фарш перчится і при необхідності досаливается.
- Кишки ретельно промиваються з сіллю, яка усуває неприємний запах, після чого наповнюються фаршем і зав’язуються з двох сторін кулінарним шпагатом.
- Вариться ковбаса 30 хвилин на повільному вогні.
Дієтична куряча ковбаска
Домашня куряча ковбаса – просто, швидко, смачно.
Досить мати під руками:
- ½ Кг курячого філе;
- 100 мл вершків;
- 2 яйця;
- зубчик часнику;
- 5 г крохмалю;
- трохи солі, перцю, гострої паприки;
- пергамент і шпагат.
Етапи підготовки:
- Промите філе перемелюється в кухонному комбайні або двічі пропускають через м’ясорубку.
- М’ясна маса змішується з крохмалем, сіллю, спеціями і тертим часником.
- Після додавання в суміш 2 яєчних білків, які її скріплюють, вона ще раз перемішується в комбайні.
- Не зупиняючи процес замісу фаршу, в нього вливаються вершки.
- Отриманий склад викладається на пергамент, який схоплюється ниткою з двох кінців у вигляді цукерки, а потім перемотується шпагатом уздовж.
- Щоб вода не розмочила виріб, воно поміщається в рукав і вариться 40 хвилин на повільному вогні.
Як приготувати з печінки
Домашня ковбаса печінкова повністю позбавлена «хімії» і прекрасно підійде для дитячого раціону, будучи поживним і корисним продуктом.
Використовуються:
- 800 г печінки;
- 250 г сала;
- 70 г манки;
- 100 мл вершків;
- цибулина;
- морквина;
- 2 яйця;
- сіль і спеції.
Хід роботи:
- Сало нарізається кубиками, які обсмажують до золотистого кольору і витягуються з вытопившегося жиру.
- Моркву і цибулю подрібнюються, а потім обсмажують на жирі, що залишився до легкої рум’яності.
- Печінка ріжеться шматочками і змішується з смаженими інгредієнтами. Потім все перемелюється в блендері.
- У фарш забиваються яйця, вводиться манка і додаються спеції.
- Печінкова маса залишають у спокої на 40 хвилин для набухання крупи.
- Фарш відправляється в пакети, які обертаються харчовою плівкою, що допомагає надати їм форму ковбасок.
- Варяться вироби 50 хвилин, після чого остуджувати, звільняються від целофану і перекладаються в герметичну тару, щоб не обвітрювалися.
Простий рецепт вареної ковбаси
Це прекрасна домашня ковбаса, яку без побоювання можна давати маленьким домочадцям.
Для виконання рецепта необхідні:
- ½ Кг м’якоті свинини;
- 100 мл молока;
- яйце;
- 20 г крохмалю;
- сіль, перець, інші спеції.
Щоб приготувати варену ковбасу, слідуємо простим алгоритмом:
- М’ясо подрібнюється в блендері разом з сіллю, перцем, іншими спеціями і ½ заявленої кількості молока.
- Далі отриманий склад додаються яйце, крохмаль і молоко, що залишилося, після чого фарш повторно подрібнюється в блендері.
- М’ясна заготівля поміщається в рукав, де за допомогою ниток виріб добре обмотується, знаходячи форму ковбаски.
- Запікається страву в духовці в три етапи: 15 хвилин при 180 °C, 25 хвилин при 150 °с, 10 хвилин – з тією ж температурою без плівки.
Готуємо по-українськи
Ковбасу з свинини вагою 1,2 кг можна приготувати з додаванням:
- 200 г сала;
- головки часнику;
- 30 г солі;
- суміші перців;
- базиліка;
- чарки коньяку;
- 2 м кишок.
Черговість дій:
- М’ясо промивається, звільняється від плівок і сухожиль, нарізати дуже дрібними шматочками.
- Сало ріжуть маленькими кубиками, які змішуються з шматочками м’якоті, спеціями і сіллю.
- Із часнику готують кашка, яка також відправляється в фарш.
- Після додавання коньяку м’ясна маса накривається харчовою плівкою і маринується 5 годин.
- Кишки вимочуються в сольовому розчині, промиваються і щільно набиваються фаршем.
- Сформовані і зав’язані ковбаски відварюються 5 хвилин у воді, після чого перекладаються на деко.
- Вироби випікаються 60 хвилин при 180 °C.
Краківська ковбаса домашня
Ароматна, соковита домашня ковбаса, яка заслуговує найвищих похвал, готується з:
- 1,2 кг яловичини;
- 1,5 кг свинини;
- 1,2 кг грудинки;
- 75 г солі;
- 6 г цукру;
- перцю;
- зубчики часнику;
Всім відома «Краківська» готується так:
- Пісна свинина і яловичина пропускаються через м’ясорубку, а зрізана жирна частина відправляється в морозилку.
- Фарш солиться, вимішується і залишається в холоді маринуватися добу.
- Потім підморожене сало шпик нарізати дрібними кубиками.
- М’ясна маса приправляється, пропускається через м’ясорубку і змішують з шматочками сала.
- Фаршем набиваються підготовлені оболонки, після чого ковбаски витримуються в підвішеному стані при 12 °C близько 6 годин.
- Далі на ніч вироби переміщаються в кімнатну температуру.
- Потім ковбаски коптяться на дубовій трісках близько 3 годин з поступовим зниженням температури з 90 до 40 °C.
- Готова ковбаса поміщається в холодильну камеру на добу, після чого вона подається до столу.
Як зробити сиров’ялену ковбасу в домашніх умовах
Підготовка сыровяленой ковбаси в домашніх умовах – процес трудомісткий, але результат перевершить всі очікування.
Необхідні:
- 1,5 кг яловичини;
- 600 г солоного сала;
- 60 г цукру;
- 45 г нитритной солі;
- стільки ж звичайної солі;
- по стопці горілки і коньяку;
- головка часнику;
- мелений перець.
Нитритную сіль із складу продуктів можна виключити, але саме завдяки їй ковбаси та шинка набувають особливі смакові якості.
При приготуванні:
- Молода яловичина нарізається скибочками, які перемішуються з половиною заявленої кількості цукру, перцем, горілкою, третю нитритной і такою ж кількістю звичайної солі.
- На 24 години заготівля відправляється в холод.
- М’ясо прокручується через м’ясорубку.
- Сало натирається часником, а через 30 хвилин перебування в холоді нарізається кубиками.
- Фарш змішується з салом, залишилися кількістю солі, цукром і коньяком, після чого ставиться в холод на 2 години.
- Промиті кишки заповнюються м’ясною масою, а потім майбутня ковбаса залишається на кухні в підвішеному стані під витяжкою на 2 тижні.
Як приготувати без кишок
Домашню ковбасу можна приготувати з різних сортів м’яса. Але кращим рішенням стане складу з двох – трьох різних видів.
Для виконання рецепта знадобляться:
- 700 г м’яса;
- ½ Головки часнику;
- 100 мл вершків;
- 200 г печериць;
- орегано, базилік, розмарин, перець, сіль.
Основні кроки підготовки ковбаси:
- Часник товчеться.
- М’ясна м’якоть пропускається через м’ясорубку і ретельно перемішується з вершками, сіллю і часниковою кашкою.
- Фарш збивається блендером.
- Гриби дрібно нарізають, обсмажують до рум’яної скориночки і втручаються в м’ясну масу.
- Фарш загортається у вигляді ковбаси в пергамент, який обертається фольгою у кілька шарів.
- Заготівля відправляється варитися на повільному вогні протягом години.
- По досягненні готовності ковбаса остуджується, звільняється від обгортки і обвалюється в пряних травах.
- Через 24 години м’ясний виріб домашнього приготування готове до подачі на стіл.
Маючи обґрунтовані сумніви у якості готової магазинної ковбаси, будь-яка господиня може без особливих зусиль приготувати в домашніх умовах ароматний делікатес самостійно обраного м’яса. Це просто, швидко і чудово смачно!