Як приготувати домашню ковбасу – 8 смачних рецептів

Свіжоприготовлена домашня ковбаса з якісних продуктів анітрохи не поступається магазинної, склад та термін придатності якої часто викликають сумніви у господинь. Асортимент складових і способи створення делікатесу дуже різноманітні, але перед тим як приготувати домашню ковбасу, варто познайомитися з деякими технологічними основами процесу і вибрати продуктовий набір за смаком.

Кров’яна ковбаса домашня

Відома всім «кров’янка» на основі очищеної крові – продукт, перевірений століттями, традиційне блюдо кочових народів. Втім, і сьогодні кров’яну ковбасу люблять не менше.

Для підготовки знадобиться:

  • 3 л крові;
  • 1,5 кг сала;
  • товсті свинячі кишки;
  • сіль і спеції (гвоздика, кмин, мускатний горіх та інші).

Спосіб приготування:

  • Свіжа кров змішується з сіллю, що вбереже першу від згортання. Вже утворилися кров’яні згустки протирають через сито.
  • Сало, нарізане маленькими шматочками і змішується з кров’ю.
  • Фарш перчится і при необхідності досаливается.
  • Кишки ретельно промиваються з сіллю, яка усуває неприємний запах, після чого наповнюються фаршем і зав’язуються з двох сторін кулінарним шпагатом.
  • Вариться ковбаса 30 хвилин на повільному вогні.

Дієтична куряча ковбаска

Домашня куряча ковбаса – просто, швидко, смачно.

Досить мати під руками:

  • ½ Кг курячого філе;
  • 100 мл вершків;
  • 2 яйця;
  • зубчик часнику;
  • 5 г крохмалю;
  • трохи солі, перцю, гострої паприки;
  • пергамент і шпагат.

Етапи підготовки:

  • Промите філе перемелюється в кухонному комбайні або двічі пропускають через м’ясорубку.
  • М’ясна маса змішується з крохмалем, сіллю, спеціями і тертим часником.
  • Після додавання в суміш 2 яєчних білків, які її скріплюють, вона ще раз перемішується в комбайні.
  • Не зупиняючи процес замісу фаршу, в нього вливаються вершки.
  • Отриманий склад викладається на пергамент, який схоплюється ниткою з двох кінців у вигляді цукерки, а потім перемотується шпагатом уздовж.
  • Щоб вода не розмочила виріб, воно поміщається в рукав і вариться 40 хвилин на повільному вогні.
Дивіться також:  Гнізда з макаронів з фаршем — 6 рецептів приготування

Як приготувати з печінки

Домашня ковбаса печінкова повністю позбавлена «хімії» і прекрасно підійде для дитячого раціону, будучи поживним і корисним продуктом.

Використовуються:

  • 800 г печінки;
  • 250 г сала;
  • 70 г манки;
  • 100 мл вершків;
  • цибулина;
  • морквина;
  • 2 яйця;
  • сіль і спеції.

Хід роботи:

  • Сало нарізається кубиками, які обсмажують до золотистого кольору і витягуються з вытопившегося жиру.
  • Моркву і цибулю подрібнюються, а потім обсмажують на жирі, що залишився до легкої рум’яності.
  • Печінка ріжеться шматочками і змішується з смаженими інгредієнтами. Потім все перемелюється в блендері.
  • У фарш забиваються яйця, вводиться манка і додаються спеції.
  • Печінкова маса залишають у спокої на 40 хвилин для набухання крупи.
  • Фарш відправляється в пакети, які обертаються харчовою плівкою, що допомагає надати їм форму ковбасок.
  • Варяться вироби 50 хвилин, після чого остуджувати, звільняються від целофану і перекладаються в герметичну тару, щоб не обвітрювалися.

Простий рецепт вареної ковбаси

Це прекрасна домашня ковбаса, яку без побоювання можна давати маленьким домочадцям.

Для виконання рецепта необхідні:

  • ½ Кг м’якоті свинини;
  • 100 мл молока;
  • яйце;
  • 20 г крохмалю;
  • сіль, перець, інші спеції.

Щоб приготувати варену ковбасу, слідуємо простим алгоритмом:

  • М’ясо подрібнюється в блендері разом з сіллю, перцем, іншими спеціями і ½ заявленої кількості молока.
  • Далі отриманий склад додаються яйце, крохмаль і молоко, що залишилося, після чого фарш повторно подрібнюється в блендері.
  • М’ясна заготівля поміщається в рукав, де за допомогою ниток виріб добре обмотується, знаходячи форму ковбаски.
  • Запікається страву в духовці в три етапи: 15 хвилин при 180 °C, 25 хвилин при 150 °с, 10 хвилин – з тією ж температурою без плівки.

Готуємо по-українськи

Ковбасу з свинини вагою 1,2 кг можна приготувати з додаванням:

  • 200 г сала;
  • головки часнику;
  • 30 г солі;
  • суміші перців;
  • базиліка;
  • чарки коньяку;
  • 2 м кишок.
Дивіться також:  Паста з куркою в вершковому соусі – 8 рецептів приготування

Черговість дій:

  • М’ясо промивається, звільняється від плівок і сухожиль, нарізати дуже дрібними шматочками.
  • Сало ріжуть маленькими кубиками, які змішуються з шматочками м’якоті, спеціями і сіллю.
  • Із часнику готують кашка, яка також відправляється в фарш.
  • Після додавання коньяку м’ясна маса накривається харчовою плівкою і маринується 5 годин.
  • Кишки вимочуються в сольовому розчині, промиваються і щільно набиваються фаршем.
  • Сформовані і зав’язані ковбаски відварюються 5 хвилин у воді, після чого перекладаються на деко.
  • Вироби випікаються 60 хвилин при 180 °C.

Краківська ковбаса домашня

Ароматна, соковита домашня ковбаса, яка заслуговує найвищих похвал, готується з:

  • 1,2 кг яловичини;
  • 1,5 кг свинини;
  • 1,2 кг грудинки;
  • 75 г солі;
  • 6 г цукру;
  • перцю;
  • зубчики часнику;

Всім відома «Краківська» готується так:

  • Пісна свинина і яловичина пропускаються через м’ясорубку, а зрізана жирна частина відправляється в морозилку.
  • Фарш солиться, вимішується і залишається в холоді маринуватися добу.
  • Потім підморожене сало шпик нарізати дрібними кубиками.
  • М’ясна маса приправляється, пропускається через м’ясорубку і змішують з шматочками сала.
  • Фаршем набиваються підготовлені оболонки, після чого ковбаски витримуються в підвішеному стані при 12 °C близько 6 годин.
  • Далі на ніч вироби переміщаються в кімнатну температуру.
  • Потім ковбаски коптяться на дубовій трісках близько 3 годин з поступовим зниженням температури з 90 до 40 °C.
  • Готова ковбаса поміщається в холодильну камеру на добу, після чого вона подається до столу.

Як зробити сиров’ялену ковбасу в домашніх умовах

Підготовка сыровяленой ковбаси в домашніх умовах – процес трудомісткий, але результат перевершить всі очікування.

Необхідні:

  • 1,5 кг яловичини;
  • 600 г солоного сала;
  • 60 г цукру;
  • 45 г нитритной солі;
  • стільки ж звичайної солі;
  • по стопці горілки і коньяку;
  • головка часнику;
  • мелений перець.
Дивіться також:  Фрукт папайя – 7 рецептів страв з екзотичним фруктом

Нитритную сіль із складу продуктів можна виключити, але саме завдяки їй ковбаси та шинка набувають особливі смакові якості.

При приготуванні:

  • Молода яловичина нарізається скибочками, які перемішуються з половиною заявленої кількості цукру, перцем, горілкою, третю нитритной і такою ж кількістю звичайної солі.
  • На 24 години заготівля відправляється в холод.
  • М’ясо прокручується через м’ясорубку.
  • Сало натирається часником, а через 30 хвилин перебування в холоді нарізається кубиками.
  • Фарш змішується з салом, залишилися кількістю солі, цукром і коньяком, після чого ставиться в холод на 2 години.
  • Промиті кишки заповнюються м’ясною масою, а потім майбутня ковбаса залишається на кухні в підвішеному стані під витяжкою на 2 тижні.

Як приготувати без кишок

Домашню ковбасу можна приготувати з різних сортів м’яса. Але кращим рішенням стане складу з двох – трьох різних видів.

Для виконання рецепта знадобляться:

  • 700 г м’яса;
  • ½ Головки часнику;
  • 100 мл вершків;
  • 200 г печериць;
  • орегано, базилік, розмарин, перець, сіль.

Основні кроки підготовки ковбаси:

  • Часник товчеться.
  • М’ясна м’якоть пропускається через м’ясорубку і ретельно перемішується з вершками, сіллю і часниковою кашкою.
  • Фарш збивається блендером.
  • Гриби дрібно нарізають, обсмажують до рум’яної скориночки і втручаються в м’ясну масу.
  • Фарш загортається у вигляді ковбаси в пергамент, який обертається фольгою у кілька шарів.
  • Заготівля відправляється варитися на повільному вогні протягом години.
  • По досягненні готовності ковбаса остуджується, звільняється від обгортки і обвалюється в пряних травах.
  • Через 24 години м’ясний виріб домашнього приготування готове до подачі на стіл.

Маючи обґрунтовані сумніви у якості готової магазинної ковбаси, будь-яка господиня може без особливих зусиль приготувати в домашніх умовах ароматний делікатес самостійно обраного м’яса. Це просто, швидко і чудово смачно!

Прокрутка до верху