Як приготувати філе індички – 10 смачних рецептів

Філе індички – цінне дієтичне м’ясо, яке годиться для будь-яких кулінарних експериментів. За своїми смаковими якостями індичка багато в чому перевершує традиційну курку. До того ж індиче м’ясо виходить більш ніжним і соковитим, потрібно лише його трохи промаринувати.

Про користь індичого м’яса складаються цілі легенди. Цей продукт вважається дієтичним, адже в 100 г готового філе міститься всього лише 194 ккал. В хімічному складі філе індички міститься стільки ж фосфору, скільки і в цінних породах червоної риби. Крім того в нього входить магній, сірка, йод, калій, селен, натрій, залізо, кальцій та інші мікроелементи.

У індичому м’ясі практично немає шкідливого холестерину, зате багато легкозасвоюваного білка. За рахунок підвищеного вмісту натрію рясно солити індичку зовсім не обов’язково, а тим, хто сидить на дієті для приготування страв краще взагалі обійтися без солі.

Вважається, що при регулярному вживанні м’яса індички можна захиститися від ракових захворювань, істотно збільшити рівень заліза в крові, нормалізувати травлення і обмінні процеси. Цей продукт абсолютно не викликає алергії, а тому рекомендується для дитячого харчування.

Філе індички в духовці — рецепт

Страва з філе індички, приготоване за таким рецептом з відео, відмінно підходить для великих сімейних свят. Але навіть у звичайне неділю можна побалувати сімейство ніжним индюшиным м’ясом, запечений в духовці з фруктами.

  • 1.5–2 кг філе;
  • 100 г меду;
  • 150 г соєвого соусу;
  • 2 великих апельсина;
  • 4 середніх яблука;
  • 1 ч. л. гранульованого часнику;
  • стільки ж чорного великого помелу перцю.

Приготування:

  • Цільний шматок індичого філе обмийте проточною водою, злегка підсушіть паперовим полотенчиком.
  • Рясно натріть гранульованим часником і перцем крупного помелу, не соліть, так як буде використовуватися соєвий соус. Залиште маринуватися на 2-3 години, в ідеалі на всю ніч.
  • Яблука розрізати на четвертинки, видалити насінну коробочку, апельсини більш тонкими часточками.
  • Глибокий лист промажте вершковим або рослинним маслом. В центр викладіть промаринований шматок м’яса, навколо розкладіть скибочки фруктів.
  • Залийте соєвим соусом, а зверху тонкою цівкою полийте м’ясо і фрукти медом.
  • Поставте в прогріту до 200°С духовку на 40-60 хвилин. Уважно спостерігайте за процесом, індичка дуже швидко готується і її легко пересушити. Тому іноді краще м’ясо трохи недотримати і вийняти з духовки трохи раніше, а щоб страва «дійшло» затягніть деко фольгою і залиште на 15-20 хвилин.
  • Подавайте нарізане на шматочки м’ясо на великому блюді, розклавши красиво запечені фрукти.

Філе індички в мультиварці — покроковий рецепт з фото

В мультиварці з філе індички можна приготувати смачний «гуляш», який відмінно поєднується з будь-яким гарніром. Адже за своїм виглядом індиче м’ясо дуже нагадує свинину, але має більш ніжний і м’який смак.

  • 700 г індичого філе;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. пасти томата;
  • 1 ч. л. крупної солі;
  • 1 ст. води;
  • 4 ст. л. рослинного масла;
  • лавровий листочок.

Приготування:

  • Почистіть цибулю і порубаєте її дрібними кубиками. Увімкніть мультиварку в режимі смаження, влийте соняшникову олію.
  • М’ясо індички наріжте середніми кубиками.
  • Обсмажте шматочки філе з цибулиною близько 15-20 хвилин до рум’яного кольору. Додайте борошно, сіль і томат, перемішайте для з’єднання. Опустіть лаврушку.
  • Потім все разом хвилин п’ять, потім влийте воду і виставте програму гасіння. Якщо такий режим не передбачений, то залиште смаження.
  • Тушкуйте індичку не менше 50-60 хвилин. Після закінчення програми дайте страві відпочити десять хвилин і подавайте з довільним гарніром, наприклад з розсипчастою гречкою.
Дивіться також:  Омлет в мікрохвильовці – 9 рецептів приготування

Запечене філе індички

Щоб філе індички, запечене в духовці, вийшло особливо соковитим, готувати його потрібно швидко і бажано під шубкою з овочів та сиру.

  • 500 г філе;
  • 1-2 стиглих червоних помідора;
  • сіль і ароматні спеції за смаком;
  • 150-200 г твердого сиру.

Приготування:

  • Шматок філе розріжте на 4-5 товстих скибочки. Дуже легенько відбийте їх дерев’яним молоточком, щоб шматки стали трохи тонше.
  • Натріть кожен спеціями і трохи присолите. Викладіть на змащене деко, відступаючи один від одного.
  • Чисті помідори наріжте тонкими кружечками і покладіть їх поверх кожного скибочки.
  • Зверху рясно притрусіть сиром, натертим на маленькій терочке.
  • Поставте підготовлене м’ясо в духовку, прогріту в середньому до 180°С і запікайте близько 15-20 хвилин. Головне, не пережарьте, інакше м’ясна закуска вийде сухуватою.

Філе індички на сковороді

Використовуючи філе індички прямо на сковороді можна приготувати м’ясо по–строгановськи. За методом і використовуваних інгредієнтів це страва нагадує класичний бефстроганов і, власне, є його різновидом.

  • 300 г чистого філе;
  • 100 г будь-яких свіжих грибів;
  • 1-2 середні цибулини;
  • 1 ст. л. гірчиці;
  • 100 г жирної сметани;
  • олія для смаження;
  • за смаком сіль і перець.

Приготування:

  • Філе наріжте тонкими брусочками і швидко обсмажте на невеликій кількості олії до золотистої скоринки.
  • Очищені від шкірки цибулини нарубаєте, гриби наріжте довільно. В ідеалі це повинні бути білі, але можна використовувати печериці або гливи.
  • Додайте гриби і цибулю до м’яса, як тільки в сковороді з’явитися рідина, зменшіть вогонь до малого і тушкуйте, поки вона випарується майже повністю (в середньому 10-15 хвилин).
  • Посоліть і поперчіть, додайте гірчицю і сметану, швидко і переміщайте протомите під кришкою ще близько п’яти хвилин. Подавайте з рисом, картоплею або салатом.

Як смачно приготувати філе індички — найкращий рецепт

Смачніше всього індичка виходить, якщо її філе запікати цілком. Особливу родзинку і пікантність блюду, приготовленого за наступним рецептом, додає чорнослив.

  • 1.2 кг м’яса індички;
  • 100 г великого чорносливу без кісточок;
  • велика цибулина;
  • половинка лимона;
  • 4-5 середніх зубків часнику;
  • сухий базилік і розмарин;
  • щедра жменю паприки;
  • трохи солі, чорного і червоного перцю;
  • 30 г рослинної олії;
  • 120-150 г білого сухого вина.

Приготування:

  • У невеликій мисочці змішати всі спеції і трави, щоб було зручніше обмазувати м’ясо.
  • Саме філе швидко обмийте у холодній воді, просушіть. Змастіть рослинною олією, а потім натріть змішаними раніше спеціями. Приберіть в прохолодне місце для маринування мінімум на годину, краще більше.
  • Чорнослив наріжте на четвертинки, цибулю – великими півкільцями, часник – тонкими пластинками. Складіть в миску, додайте 1 ч. л. вичавленого з половини лимона соку і трохи цедри, перемішайте.
  • Форму з високими бортиками, але невеликого розміру намажте маслом. Викладіть шматок маринованої індички, зверху розкладіть масу з чорносливу.
  • Запікайте в духовій шафі при температурі не більше 200°С близько 30 хвилин.
  • Шматок переверніть на іншу сторону і залийте вином. Знизьте температуру до 180°С і запікайте ще близько півгодини.
  • Знову переверніть, полийте утворився соусом, перевірити на готовність і, якщо потрібно запікайте ще від 10 до 30 хвилин.
Дивіться також:  Квашена капуста з журавлиною – 9 рецептів смачної, хрусткої квашеної капусти домашнього приготування

Філе індички в соусі

Якщо у приготуванні індичого філе не використовувати достатню кількість соусу, то воно може вийти занадто сухим на смак. В цьому і полягає основний секрет особливо смачного страви.

  • 700 г м’яса індички;
  • 250 г оливкової м’яса;
  • 1.5 ст. л. свіжого соку лимона;
  • 1 цибулина;
  • 3 часникових зубки;
  • орегано, сіль, мелений чорний перець, кмин, лавровий лист.

Приготування:

  • В першу чергу займіться приготуванням соусу, для чого в глибокій мисці змішайте оливкова олія, свіжовичавлений лимонний сік, сухі трави, сіль і перець.
  • Цибулину наріжте найтоншими півкільцями і теж додайте в соус. Добре перемішайте.
  • Обмитий і просушений шматок філе укладіть в каструлю відповідного розміру, зверху залийте підготовленим соусом, накрийте кришкою і маринуйте в холодильнику близько 8-12 годин. При необхідності час можна скоротити до 2-3 годин, але дуже небажано, так як м’ясо не встигне просочитися ароматами трав.
  • Укладіть промаринований шматок в глибоке деко, зверху залийте залишками соусу. Затягніть верх фольгою і запікайте близько 30-40 хвилин в духову печі (200°С).
  • Щоб отримати невелику скориночку, зніміть фольгу, змастіть поверхню м’ясного шматка соусом і залиште в духовці ще хвилин на п’ять–десять.

Як приготувати соковите і м’яке філе індички

Запечене цілісним шматком філе індички відмінно заміняє ковбасу на ранковому бутерброді. Це не тільки смачніше, але й, безсумнівно, корисніше. А щоб мяско вийшло особливо ніжним і соковитим, використовуйте докладний рецепт.

  • 1-1.5 кг м’яса;
  • 300 мл з жирністю 1% кефіру;
  • сік половинки лимона;
  • будь-які спеції і трохи солі;

Приготування:

  • Зробіть гострим ножем на поверхні цільного шматка багато надрізів для кращого і більш швидкого маринування.
  • Окремо в каструльці змішайте кефір, лимонний сік за смаком будь-які відповідні спеції. Опустити філе в соус, затягніть верх харчовою плівкою і маринуйте близько 3–х годин. За цей час не забудьте пару раз шматок перевернути.
  • Запікати мариноване індиче м’ясо можна двома способами:
  • загорніть в пару шарів фольги і запікайте близько 25-30 хвилин при температурі близько 200°С;
  • викладіть філе прямо на решітку, попередньо встановивши внизу деко і запікайте 15-20 хвилин (температура в цьому випадку повинна бути близько 220°С).

Філе індички в фользі — смачний і корисний рецепт

Простий і швидкий рецепт розповість, як приготувати філе індички у фользі. Готове блюдо в гарячому вигляді відмінно поєднується з будь-яким гарніром, а в холодному підходить для бутербродів.

  • 1 кг індички;
  • 4-5 зубків часнику;
  • 50-100 г гірчиці строго з зернятками;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Обмытое і просушену м’ясо нашпигуйте часником, порізаним тонкими часточками. Для цього зробіть в шматку глибокі надрізи і затолкайте туди часникові часточки.
  • Злегка притрусіть сіллю і перцем, а потім рясно обмажте гірчицею. Якщо не вдалося знайти м’яку гірчицю з зернятками, то можна використати і звичайну, але її краще розбавити ложкою сметани.
  • Підготовлений шматок загорніть в декілька шарів фольги, щоб під час запікання не витекла жодна крапля соку.
  • Запікайте 45-50 хвилин при середній температурі близько 190-200°С.
  • Дістаньте пакет з духовки і залиште хвилин на 10-15 в загорнутому вигляді, щоб м’ясо ввібрало в себе виділилися соки.
Дивіться також:  Кабачки — 34 рецепта швидкого і смачного приготування вдома

Як приготувати філе індички в рукаві

Оригінальний рецепт пропонує приготувати філе індички з особливо пікантним смаком в кулінарному рукаві. Завдяки такому простому способу ваше м’ясо ніколи не підгорить, а при цьому залишиться соковитим і ароматним.

  • 1.2 кг індичини;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. бальзамічного оцту;
  • 1 болгарський перець червоного кольору;
  • свіжий корінець імбиру довжиною 3-5 см;
  • 2-3 часникових зубки;
  • 1 цибулина;
  • половинка стручка гострого перцю.

Приготування:

  • Корінець імбиру очистіть і натріть на тертці, цибулю без шкірки, дрібно порубаєте, болгарський і гострий перець без насіння подрібніть в блендері. Змішайте всі інгредієнти подрібнені, додати бальзамічний оцет і соєвий соус.
  • Отриманою масою рясно змастіть всю поверхню цілого шматка індичого м’яса, покладіть його в миску, зверху вилийте залишки соусу і дайте на маринування кілька годин.
  • Відріжте кулінарний рукав потрібної довжини, одну сторону відразу ж зав’яжіть на вузол. Всередину покладіть мариноване м’ясо, розподіливши зверху соус. Міцно зав’яжіть інший край, залишивши трохи вільного простору всередині.
  • Запікайте приблизно одну годину на середньому спеку (190-200°С). За кілька хвилин до кінця приготування рукав акуратно порвіте, щоб з’явилася скориночка.

Рецепт філе індички з овочами

Як нагодувати всю сім’ю ситним і корисним вечерею і не витратити на це багато сил? Потрібно лише приготувати філе індички з овочами зручним способом.

  • 600 г м’яса;
  • невеликий кабачок;
  • 3-4 середніх картоплини;
  • пара середніх морквин;
  • пара болгарських перців;
  • пара середніх цибулин;
  • трохи оливкової олії;
  • 400 г томатного соку;
  • 2 великі часточки часнику;
  • за смаком сіль, чорний перець, паприка.

Приготування:

  • Всі овочі (можна взяти будь-які інші) при необхідності почистіть і наріжте довільними кубиками, при цьому моркву трохи дрібніше.
  • М’ясо (можна взяти філе або ж зрізати м’якоть з стегна) нарізати такими ж кубиками.
  • Якщо немає томатного соку, його можна замінити натертими помідорами або розведеною до потрібної консистенції томатною пастою.
  • Далі готуйте будь-яким способом:
  • Обсмажте овочі і м’ясо окремо, з’єднайте в сотейнику. Посоліть і приправте за смаком. Прогрійте томатний сік і залийте всі продукти. Тушкуйте на малому газу після закипання хвилин 15.
  • Складіть всі підготовлені продукти сирими в сотейник, додайте сіль і перець, залийте холодним соком і поставте на великий вогонь. Як тільки закипить, зменшіть його до мінімуму і тушкуйте під кришкою близько 25-35 хвилин.
  • Підготовлені інгредієнти викладіть шарами в глибоке деко, щоб картопля виявилася знизу, а м’ясо індички зверху. У цьому варіанті філе можна порізати тонкими пластинками. Залийте томатом, змішаним із сіллю і перцем. В ідеалі зверху рясно присипте тертим сиром, але можна обійтися і так. Запікайте 50 хвилин при 180°С.
Прокрутка до верху