Як приготувати гороховий суп: ТОП 10 найбільш смачних рецепта

Гороховий суп – одна з улюблених багатьма перших страв. І зовсім не важливо, за яким рецептом він приготований, з м’ясом або без, з копченостями або звичайною куркою. Щоб отримати наваристий і апетитний суп потрібно знати лише кілька секретів його приготування.

Перший стосується головного інгредієнта, тобто самого гороху. У продажу можна зустріти крупу у вигляді цілих горошин, їх половинок або повністю роздроблену. Від цього вибору залежить час приготування страви, але достатньо замочити горох на пару годин, а краще на ніч, і ця проблема вирішується. До речі, час варіння залежить і від особистих уподобань. Одним подобається, коли горошини плавають в супі, іншим, коли вони повністю перетворюються в пюре.

Другий секрет стосується наваристості самого бульйону. Багато рецепти пропонують знімати піну, яка з’являється після закипання. Робити цього не варто, краще акуратно втопити її в бульйоні. Адже саме пінка дає страві потрібну густоту.

І останній секрет стверджує, що солити і приправляти гороховий суп потрібно в самий останній момент – приблизно за 5-10 хвилин до закінчення варіння. Справа в тому, що поки вариться горох, м’ясо або копченості, википає рідина, а сіль і інші приправи залишаються і набувають велику концентрацію. І якщо посолити суп в самому початку, то в підсумку можна одержати просто неїстівне блюдо.

Як приготувати гороховий суп з копченостями — найсмачніший рецепт

Ситний, наповнений ароматами копченостями гороховий суп, стане гідним пропозицією для смачної вечері. Щоб його приготувати, візьміть:

  • 300 г лущеного гороху;
  • близько 1 кг копченої свинячої рульки або будь-яких інших копченостей;
  • 3 л холодної води;
  • 2-3 великих картоплини;
  • цибулину;
  • одну морквину;
  • сіль;
  • часникову часточку;
  • трохи свіжої або сушеної зелені

Приготування:

  • Горох промийте і залийте водою, щоб покрила крупу на один–два пальця, залиште на деякий час.
  • Покладіть рульку у велику каструлю і залийте її холодною водою. Доведіть до кипіння і варіть при невеликому бурління приблизно годину.
  • Дістаньте рульку, відокремте м’ясні волокна від кісток, наріжте їх на більш дрібні шматочки, поверніть м’ясо в каструлю.
  • Злийте воду зі злегка розбухлого гороху і перекладіть його в каструлю з киплячим бульйоном. Продовжуйте варити ще 30-60 хвилин в залежності від початкового стану крупи і бажаного результату.
  • В цей час почистіть картоплю, цибульку і моркву. Картоплю наріжте довільними кубиками, овочі тонкими смужками.
  • Закладіть підготовлені овочі в киплячий супчик, присолите і приправте його за смаком, варіть при легкому кипінні ще 20-30 хвилин.
  • За пару хвилин до закінчення додати дрібно нарубану зелень і часточку часнику. Подавайте з сухариками або тостами.

Як приготувати гороховий суп в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Щоб отримати годину–півтори вільного часу і приготувати при цьому смачний гороховий суп, скористайтеся наступним рецептом її приготування в мультиварці. Візьміть:

  • 3-4 штуки картоплі;
  • близько ½ склянки сухого, краще дробленого гороху;
  • трохи масла для обсмажування овочів;
  • 300-400 г будь-яких копченостей (м’ясо, ковбаса);
  • 1.5 л холодної води;
  • по одній штуці цибулі і моркви;
  • на смак сіль, спеції, зелень.
Дивіться також:  Шарлотка з яблуками в духовці – Рецепт з фото!

Приготування:

  • Наріжте довільними шматочками будь-які вибрані копченості.
  • Очистіть цибулю і моркву нашаткуйте тонкою соломкою.
  • Влийте в чашу мультиварки рослинне масло, встановіть програму на режим «Смаження» і обсмажте підготовлені продукти протягом 15-20 хвилин.
  • Для супу, приготовленого в мультиварці, краще всього вибирати подрібнений горох. Його дрібні шматочки не потребують попередньому замочуванні. Крупу треба лише добре промити.
  • Картоплю почистіть від шкірки, промийте і нарубайте кубиками.
  • Мультиварку вимкніть, додайте в чашу горохову крупу, картоплю і воду (1.5 л).
  • Переведіть програму у режим «Суп» або «Гасіння».
  • Через півтори години блюдо буде готово. Потрібно лише додати в нього трохи зеленушки.

Як приготувати гороховий суп з реберцями

Самі по собі копчені реберця добре йдуть під пиво, але з них можна приготувати чудове перше блюдо. Для цього знадобиться:

  • близько 0.5 кг копчених ребер;
  • 300 г копченої грудинки;
  • склянку з гіркою лущеного гороху;
  • 0.7 кг картоплі;
  • пара невеликих цибулин;
  • велика морква;
  • на смак сіль, перець та інші спеції;
  • 3-4 лаврушки;
  • трохи олії для смаження.

Приготування:

  • Горох залийте водою і відставте в сторону.
  • Ребра укладіть в простору каструлю, влийте близько 3 л води, закип’ятити, зніміть пінку і варіть на мінімальному газу приблизно 40-60 хвилин.
  • Ребра дістаньте, злегка остудіть і зніміть з них м’ясо. Наріжте шматочками і повернути в каструлю. Злийте з гороху зайву воду і відправте його до м’яса.
  • Через 30-40 хвилин додайте порізаний часточками або кубиками картоплю і лаврові листочки.
  • В цей час наріжте цибулю і моркву довільній соломкою, кубиками грудинку. Розігрійте сковороду, швидко обсмажте на ній грудинку (без жиру) і перекладіть її в киплячий суп.
  • До залишився на сковороді жиру долийте трохи олії і припустіть до золотистого кольору овочі. Їх також відправте в каструлю.
  • Продовжуйте варити до повної готовності картоплі. Як тільки він буде готовий, вимкніть плиту і дайте відпочити супу хвилин 15-20. Не забудьте пізніше видалити із страви лавровий лист.

Як приготувати гороховий суп з м’ясом

Знатний гороховий супчик виходить і з звичайним м’ясом. І хоча він не має пікантним ароматом, за своєю харчової та енергетичної цінності б’є всі рекорди. Підготуйте набір продуктів:

  • 500-700 г м’яса з невеликою кісточкою;
  • 200 г гороху;
  • 3-4 л води;
  • 4-5 шт. дрібного картоплі;
  • 1 шт. моркви;
  • пару невеликих цибулин;
  • 2-3 ст. л. масла рослинного;
  • на смак сіль, перець.

Приготування:

  • У каструлю налийте воду, доведіть її до бурхливого кипіння.
  • М’ясо з кісточкою обмийте і покладіть в киплячу рідину, як тільки закипить повторно, зберіть утворилася на поверхні пінку. Прикрутіть вогонь і варіть близько півгодини.
  • Це ж відведіть час на короткочасне замочування гороху. Через 20-25 хвилин воду злити, горох ретельно промийте і відправте до м’яса.
  • Ще через 20-30 хвилин почистіть картоплю, наріжте картоплю кубиками і викладіть в каструлю.
  • Поки супчик кипить, підготуйте засмажку. Моркву і цибулю очистіть, наріжте і натріть на тертці. Розжаримо масло на сковороді і протягом 7-10 хвилин обсмажуйте в ньому овочі.
  • Додайте за смаком спеції і сіль, дайте страві поваритися ще 10-15 хвилин.
  • Вимкніть вогонь і дайте супу настоятися 5-10 хвилин, після чого скликайте усіх до столу.
Дивіться також:  Суп з квасолі – 5 рецептів, просто і смачно

Як приготувати суп з горохом і куркою

Якщо під рукою не виявилося копченого м’яса – не біда. Приготувати не менш смачний гороховий суп можна і з звичайною куркою. Важливо лише знати кілька секретів. Візьміть:

  • 1.5 ст. колотого гороху;
  • близько 300 г курячого м’яса можна з кістками;
  • 3-4 середнього розміру картоплини;
  • по штучці моркви і цибулі;
  • 0.5 ч. л. куркуми;
  • сіль, чорний перець, лист лавра та інші приправи за смаком.

Приготування:

  • Горох промийте проточною водою і замочіть на годину–півтора.
  • Куряче м’ясо готується дуже швидко, тому варити його можна разом з горохом. Для цього опустіть у каструльку порцію курки і злегка набряклий горох (не забудьте злити з неї воду). Як тільки бульйон закипить, прикрутіть газ і залиште варитися на годину.
  • Картоплю почистіть від шкірки, наріжте подобається: часточками або кубиками. Очищений лук наріжте півкільцями, моркву натріть на тертці.
  • На невеликій кількості рослинного масла обсмажте цибульку і моркву до золотистого відтінку. Надішліть слідом за картоплею в вируючий супчик.
  • Додайте спеції, сіль, куркуму, лаврушку і варіть до повної готовності картоплі та гороху. Подавати краще зі свіжою зеленню і грінками.

Як приготувати гороховий суп зі свининою

Коли на вулиці холодно так приємно зігрітися тарілочкою наваристого горохового супчику і допоможуть у цьому свинячі реберця. Візьміть:

  • близько 0.5 кг свинячих ребер;
  • 1 ст. сушеного гороху;
  • 3 великих картопляні бульби;
  • пару невеликих морквин;
  • велику скіпу;
  • на смак сіль;
  • для смаження овочів приблизно 1 ст. л. рослинного масла.

Приготування:

  • Горох промийте в проточній воді і залийте, щоб вона покрила крупу. Залиште на годину–дві для набухання.
  • Свинячі ребра промийте, розріжте на окремі кісточки. Складіть в каструлю, влийте туди ж пару літрів холодної води. Поставте на сильний вогонь, а після закипання прикрутіть його до мінімуму. Варіть при легкому бурління близько півтора годин.
  • З замоченого гороху злийте воду, яка не вбралася, і перекладіть його до киплячим ребрах. Варіть ще 30 хвилин.
  • Почищену моркву натріть на крупній тертці, цибулю наріжте тонкими смужками. Обсмажте в розпеченому маслі до золотистого відтінку.
  • Картопля, попередньо почищену і помиту, наріжте кубиками і разом з зажаркою викладіть з супчик.
  • Виловите з нього реберця, відокремте м’ясні волокна і поверніть їх в каструлю. Посоліть суп по смаку і при бажанні додайте приправи.
  • Ще через 10-15 хвилин вимкніть вогонь.

Пісний суп гороховий — рецепт без м’яса

Під час посту, на дієті і в інших обставин можна приготувати гороховий суп взагалі без м’яса. А щоб він вийшов таким же гарним і наваристим, використовуйте наступний рецепт. Візьміть:

  • 0.3 кг круглого гороху;
  • одну невелику моркву;
  • 4-5 картоплин;
  • пару середніх цибулин;
  • два часникових зубки;
  • ½ Ст. борошна;
  • сіль;
  • кілька горошин запашного перцю;
  • пару лаврових листочків.
Дивіться також:  Кутя з пшениці – смачний рецепт

Приготування:

  • Горох залийте водою і залиште на 10-12 годин. Після цього добре вимийте його, перекладіть в каструлю і залийте водою (3 л). Додайте перець горошком, лавровий лист.
  • Доведіть до кипіння, зменшіть газ і варіть 20-30 хвилин.
  • Наріжте картопляні бульби відповідними шматочками і киньте їх в каструлю.
  • В цей час сковороду прожарити, насипте на неї борошно і злегка обсмажте, постійно заважаючи. Як тільки вона набуде золотистий відтінок, потроху додавайте бульйон і постійно заважайте, щоб розбити грудочки. Отриману масу, що нагадує густу сметану, ложкою покладіть в суп, переміщайте його.
  • Моркву і цибулю наріжте, як побажаєте і обсмажте на рослинному маслі, після перекладіть в супчик, посоліть, додайте подрібнений часник.
  • Варіть ще хвилин 15-20. Подавайте з зеленню, сметаною і тостами.

Гороховий суп з брикету — готуємо правильно

Якщо зовсім немає часу, то гороховий суп можна зварити з брикету. Головне, зробити це правильно. Для цього знадобиться:

  • 1 брикет супу;
  • 4-5 середніх картоплин;
  • морква і скіпка;
  • пара лаврушек;
  • зовсім трохи солі;
  • 100 г будь-копченої ковбаси.

Приготування:

  • Влийте в каструлю кількість води, зазначену на упаковці. Увімкніть газ і закип’ятіть її.
  • Почистіть картопляні бульби, наріжте їх довільно і відправте в каструлю.
  • Цибулю і моркву наріжте, обсмажте в рослинному маслі. Ковбасу порізати соломкою і додайте до овочів на сковороду, потім кілька хвилин на слабкому газу.
  • Розімніть брикет практично в крихту, пересипте її в каструлю, добре помішуючи. Додайте туди ж засмажку з ковбасою.
  • Нехай покипить хвилин 10-15. Тепер спробуйте на смак, при необхідності трохи підсолити. Всі магазинні брикети обов’язково мають у своєму складі сіль, тому дуже важливо не пересолити блюдо.
  • Ще хвилин через 5-10 суп готовий.

Рецепт горохового супу пюре

І наостанок, оригінальний рецепт горохового супу–пюре, який захоплює своїм вершковим смаком і ніжною консистенцією. Візьміть:

  • 1 ст. сушеного гороху;
  • 3-4 картоплини;
  • по одній цибулині і моркви;
  • один зубок часнику;
  • 200 мл вершків (15%);
  • невеликий шматочок (25-50 г) вершкового масла;
  • сіль;
  • по дрібці червоної паприки і чорного перцю.

Приготування:

  • Горох замочити на ніч.
  • Перекладіть його в каструлю, додати 2 л води, після закипання зменшіть вогонь і варіть близько півгодини.
  • Всі овочі, включаючи картоплю і часник очистіть, помийте і наріжте Додайте в суп і варіть до повної готовності.
  • Зніміть з вогню, додати теплі вершки і масло. Збийте блендером або міксером.
  • Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і негайно зніміть. Додайте порцію сухої або свіжої зелені і подавайте на стіл.
Прокрутка до верху