Гороховий суп – одна з улюблених багатьма перших страв. І зовсім не важливо, за яким рецептом він приготований, з м’ясом або без, з копченостями або звичайною куркою. Щоб отримати наваристий і апетитний суп потрібно знати лише кілька секретів його приготування.
Перший стосується головного інгредієнта, тобто самого гороху. У продажу можна зустріти крупу у вигляді цілих горошин, їх половинок або повністю роздроблену. Від цього вибору залежить час приготування страви, але достатньо замочити горох на пару годин, а краще на ніч, і ця проблема вирішується. До речі, час варіння залежить і від особистих уподобань. Одним подобається, коли горошини плавають в супі, іншим, коли вони повністю перетворюються в пюре.
Другий секрет стосується наваристості самого бульйону. Багато рецепти пропонують знімати піну, яка з’являється після закипання. Робити цього не варто, краще акуратно втопити її в бульйоні. Адже саме пінка дає страві потрібну густоту.
І останній секрет стверджує, що солити і приправляти гороховий суп потрібно в самий останній момент – приблизно за 5-10 хвилин до закінчення варіння. Справа в тому, що поки вариться горох, м’ясо або копченості, википає рідина, а сіль і інші приправи залишаються і набувають велику концентрацію. І якщо посолити суп в самому початку, то в підсумку можна одержати просто неїстівне блюдо.
Як приготувати гороховий суп з копченостями — найсмачніший рецепт
Ситний, наповнений ароматами копченостями гороховий суп, стане гідним пропозицією для смачної вечері. Щоб його приготувати, візьміть:
- 300 г лущеного гороху;
- близько 1 кг копченої свинячої рульки або будь-яких інших копченостей;
- 3 л холодної води;
- 2-3 великих картоплини;
- цибулину;
- одну морквину;
- сіль;
- часникову часточку;
- трохи свіжої або сушеної зелені
Приготування:
- Горох промийте і залийте водою, щоб покрила крупу на один–два пальця, залиште на деякий час.
- Покладіть рульку у велику каструлю і залийте її холодною водою. Доведіть до кипіння і варіть при невеликому бурління приблизно годину.
- Дістаньте рульку, відокремте м’ясні волокна від кісток, наріжте їх на більш дрібні шматочки, поверніть м’ясо в каструлю.
- Злийте воду зі злегка розбухлого гороху і перекладіть його в каструлю з киплячим бульйоном. Продовжуйте варити ще 30-60 хвилин в залежності від початкового стану крупи і бажаного результату.
- В цей час почистіть картоплю, цибульку і моркву. Картоплю наріжте довільними кубиками, овочі тонкими смужками.
- Закладіть підготовлені овочі в киплячий супчик, присолите і приправте його за смаком, варіть при легкому кипінні ще 20-30 хвилин.
- За пару хвилин до закінчення додати дрібно нарубану зелень і часточку часнику. Подавайте з сухариками або тостами.
Як приготувати гороховий суп в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Щоб отримати годину–півтори вільного часу і приготувати при цьому смачний гороховий суп, скористайтеся наступним рецептом її приготування в мультиварці. Візьміть:
- 3-4 штуки картоплі;
- близько ½ склянки сухого, краще дробленого гороху;
- трохи масла для обсмажування овочів;
- 300-400 г будь-яких копченостей (м’ясо, ковбаса);
- 1.5 л холодної води;
- по одній штуці цибулі і моркви;
- на смак сіль, спеції, зелень.
Приготування:
- Наріжте довільними шматочками будь-які вибрані копченості.
- Очистіть цибулю і моркву нашаткуйте тонкою соломкою.
- Влийте в чашу мультиварки рослинне масло, встановіть програму на режим «Смаження» і обсмажте підготовлені продукти протягом 15-20 хвилин.
- Для супу, приготовленого в мультиварці, краще всього вибирати подрібнений горох. Його дрібні шматочки не потребують попередньому замочуванні. Крупу треба лише добре промити.
- Картоплю почистіть від шкірки, промийте і нарубайте кубиками.
- Мультиварку вимкніть, додайте в чашу горохову крупу, картоплю і воду (1.5 л).
- Переведіть програму у режим «Суп» або «Гасіння».
- Через півтори години блюдо буде готово. Потрібно лише додати в нього трохи зеленушки.
Як приготувати гороховий суп з реберцями
Самі по собі копчені реберця добре йдуть під пиво, але з них можна приготувати чудове перше блюдо. Для цього знадобиться:
- близько 0.5 кг копчених ребер;
- 300 г копченої грудинки;
- склянку з гіркою лущеного гороху;
- 0.7 кг картоплі;
- пара невеликих цибулин;
- велика морква;
- на смак сіль, перець та інші спеції;
- 3-4 лаврушки;
- трохи олії для смаження.
Приготування:
- Горох залийте водою і відставте в сторону.
- Ребра укладіть в простору каструлю, влийте близько 3 л води, закип’ятити, зніміть пінку і варіть на мінімальному газу приблизно 40-60 хвилин.
- Ребра дістаньте, злегка остудіть і зніміть з них м’ясо. Наріжте шматочками і повернути в каструлю. Злийте з гороху зайву воду і відправте його до м’яса.
- Через 30-40 хвилин додайте порізаний часточками або кубиками картоплю і лаврові листочки.
- В цей час наріжте цибулю і моркву довільній соломкою, кубиками грудинку. Розігрійте сковороду, швидко обсмажте на ній грудинку (без жиру) і перекладіть її в киплячий суп.
- До залишився на сковороді жиру долийте трохи олії і припустіть до золотистого кольору овочі. Їх також відправте в каструлю.
- Продовжуйте варити до повної готовності картоплі. Як тільки він буде готовий, вимкніть плиту і дайте відпочити супу хвилин 15-20. Не забудьте пізніше видалити із страви лавровий лист.
Як приготувати гороховий суп з м’ясом
Знатний гороховий супчик виходить і з звичайним м’ясом. І хоча він не має пікантним ароматом, за своєю харчової та енергетичної цінності б’є всі рекорди. Підготуйте набір продуктів:
- 500-700 г м’яса з невеликою кісточкою;
- 200 г гороху;
- 3-4 л води;
- 4-5 шт. дрібного картоплі;
- 1 шт. моркви;
- пару невеликих цибулин;
- 2-3 ст. л. масла рослинного;
- на смак сіль, перець.
Приготування:
- У каструлю налийте воду, доведіть її до бурхливого кипіння.
- М’ясо з кісточкою обмийте і покладіть в киплячу рідину, як тільки закипить повторно, зберіть утворилася на поверхні пінку. Прикрутіть вогонь і варіть близько півгодини.
- Це ж відведіть час на короткочасне замочування гороху. Через 20-25 хвилин воду злити, горох ретельно промийте і відправте до м’яса.
- Ще через 20-30 хвилин почистіть картоплю, наріжте картоплю кубиками і викладіть в каструлю.
- Поки супчик кипить, підготуйте засмажку. Моркву і цибулю очистіть, наріжте і натріть на тертці. Розжаримо масло на сковороді і протягом 7-10 хвилин обсмажуйте в ньому овочі.
- Додайте за смаком спеції і сіль, дайте страві поваритися ще 10-15 хвилин.
- Вимкніть вогонь і дайте супу настоятися 5-10 хвилин, після чого скликайте усіх до столу.
Як приготувати суп з горохом і куркою
Якщо під рукою не виявилося копченого м’яса – не біда. Приготувати не менш смачний гороховий суп можна і з звичайною куркою. Важливо лише знати кілька секретів. Візьміть:
- 1.5 ст. колотого гороху;
- близько 300 г курячого м’яса можна з кістками;
- 3-4 середнього розміру картоплини;
- по штучці моркви і цибулі;
- 0.5 ч. л. куркуми;
- сіль, чорний перець, лист лавра та інші приправи за смаком.
Приготування:
- Горох промийте проточною водою і замочіть на годину–півтора.
- Куряче м’ясо готується дуже швидко, тому варити його можна разом з горохом. Для цього опустіть у каструльку порцію курки і злегка набряклий горох (не забудьте злити з неї воду). Як тільки бульйон закипить, прикрутіть газ і залиште варитися на годину.
- Картоплю почистіть від шкірки, наріжте подобається: часточками або кубиками. Очищений лук наріжте півкільцями, моркву натріть на тертці.
- На невеликій кількості рослинного масла обсмажте цибульку і моркву до золотистого відтінку. Надішліть слідом за картоплею в вируючий супчик.
- Додайте спеції, сіль, куркуму, лаврушку і варіть до повної готовності картоплі та гороху. Подавати краще зі свіжою зеленню і грінками.
Як приготувати гороховий суп зі свининою
Коли на вулиці холодно так приємно зігрітися тарілочкою наваристого горохового супчику і допоможуть у цьому свинячі реберця. Візьміть:
- близько 0.5 кг свинячих ребер;
- 1 ст. сушеного гороху;
- 3 великих картопляні бульби;
- пару невеликих морквин;
- велику скіпу;
- на смак сіль;
- для смаження овочів приблизно 1 ст. л. рослинного масла.
Приготування:
- Горох промийте в проточній воді і залийте, щоб вона покрила крупу. Залиште на годину–дві для набухання.
- Свинячі ребра промийте, розріжте на окремі кісточки. Складіть в каструлю, влийте туди ж пару літрів холодної води. Поставте на сильний вогонь, а після закипання прикрутіть його до мінімуму. Варіть при легкому бурління близько півтора годин.
- З замоченого гороху злийте воду, яка не вбралася, і перекладіть його до киплячим ребрах. Варіть ще 30 хвилин.
- Почищену моркву натріть на крупній тертці, цибулю наріжте тонкими смужками. Обсмажте в розпеченому маслі до золотистого відтінку.
- Картопля, попередньо почищену і помиту, наріжте кубиками і разом з зажаркою викладіть з супчик.
- Виловите з нього реберця, відокремте м’ясні волокна і поверніть їх в каструлю. Посоліть суп по смаку і при бажанні додайте приправи.
- Ще через 10-15 хвилин вимкніть вогонь.
Пісний суп гороховий — рецепт без м’яса
Під час посту, на дієті і в інших обставин можна приготувати гороховий суп взагалі без м’яса. А щоб він вийшов таким же гарним і наваристим, використовуйте наступний рецепт. Візьміть:
- 0.3 кг круглого гороху;
- одну невелику моркву;
- 4-5 картоплин;
- пару середніх цибулин;
- два часникових зубки;
- ½ Ст. борошна;
- сіль;
- кілька горошин запашного перцю;
- пару лаврових листочків.
Приготування:
- Горох залийте водою і залиште на 10-12 годин. Після цього добре вимийте його, перекладіть в каструлю і залийте водою (3 л). Додайте перець горошком, лавровий лист.
- Доведіть до кипіння, зменшіть газ і варіть 20-30 хвилин.
- Наріжте картопляні бульби відповідними шматочками і киньте їх в каструлю.
- В цей час сковороду прожарити, насипте на неї борошно і злегка обсмажте, постійно заважаючи. Як тільки вона набуде золотистий відтінок, потроху додавайте бульйон і постійно заважайте, щоб розбити грудочки. Отриману масу, що нагадує густу сметану, ложкою покладіть в суп, переміщайте його.
- Моркву і цибулю наріжте, як побажаєте і обсмажте на рослинному маслі, після перекладіть в супчик, посоліть, додайте подрібнений часник.
- Варіть ще хвилин 15-20. Подавайте з зеленню, сметаною і тостами.
Гороховий суп з брикету — готуємо правильно
Якщо зовсім немає часу, то гороховий суп можна зварити з брикету. Головне, зробити це правильно. Для цього знадобиться:
- 1 брикет супу;
- 4-5 середніх картоплин;
- морква і скіпка;
- пара лаврушек;
- зовсім трохи солі;
- 100 г будь-копченої ковбаси.
Приготування:
- Влийте в каструлю кількість води, зазначену на упаковці. Увімкніть газ і закип’ятіть її.
- Почистіть картопляні бульби, наріжте їх довільно і відправте в каструлю.
- Цибулю і моркву наріжте, обсмажте в рослинному маслі. Ковбасу порізати соломкою і додайте до овочів на сковороду, потім кілька хвилин на слабкому газу.
- Розімніть брикет практично в крихту, пересипте її в каструлю, добре помішуючи. Додайте туди ж засмажку з ковбасою.
- Нехай покипить хвилин 10-15. Тепер спробуйте на смак, при необхідності трохи підсолити. Всі магазинні брикети обов’язково мають у своєму складі сіль, тому дуже важливо не пересолити блюдо.
- Ще хвилин через 5-10 суп готовий.
Рецепт горохового супу пюре
І наостанок, оригінальний рецепт горохового супу–пюре, який захоплює своїм вершковим смаком і ніжною консистенцією. Візьміть:
- 1 ст. сушеного гороху;
- 3-4 картоплини;
- по одній цибулині і моркви;
- один зубок часнику;
- 200 мл вершків (15%);
- невеликий шматочок (25-50 г) вершкового масла;
- сіль;
- по дрібці червоної паприки і чорного перцю.
Приготування:
- Горох замочити на ніч.
- Перекладіть його в каструлю, додати 2 л води, після закипання зменшіть вогонь і варіть близько півгодини.
- Всі овочі, включаючи картоплю і часник очистіть, помийте і наріжте Додайте в суп і варіть до повної готовності.
- Зніміть з вогню, додати теплі вершки і масло. Збийте блендером або міксером.
- Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і негайно зніміть. Додайте порцію сухої або свіжої зелені і подавайте на стіл.