Це соковита, барвиста і корисна закуска, про яку, напевно, чули всі. Вона буде до речі в дієтичному раціоні, підійде для сімейного вечері і навіть для зустрічі гостей. Давайте подивимося, як приготувати грецький салат, слідуючи традиціям, і з додаванням інших компонентів.
Класичний грецький салат з сиром Фетакса
Класичний рецепт найпростіший. Для його реалізації вам знадобляться тільки доступні складові.
Необхідні продукти:
- одна салатна цибулина;
- помідори та огірки – по дві штуки;
- дві ложки масла оливок;
- будь-які спеції на свій смак;
- 0,3 кг очищених від кісточок маслин;
- близько 200 грам сиру Фетакса.
Процес приготування:
- Овочі зі списку промиваємо, нарізаємо на квадратики і відправляємо в салатницю.
- Зверху кладемо цибульні кільця, маслини і додаємо Фетаксу кубиками.
- Присипаємо інгредієнти обраними спеціями і поливаємо олією. Тепер можна подавати страву заждавшимся їдцям, навіть не перемішуючи.
Добре поєднуються зі свіжими овочами прованські трави. Але в сезон, коли доступна молода зелень, краще використовувати її.
Рецепт приготування з бринзою
Грецький салат з бринзою – варіант для тих випадків, коли немає сиру, який використовується в традиційному рецепті.
Заздалегідь підготуйте набір продуктів:
- півбанки маслин;
- два огірка і стільки ж помідор;
- спеції на свій смак;
- дві великі ложки масла оливок;
- 0,1 кг бринзи;
- один солодкий перець.
Процес приготування:
- Огірки і помідори нарізаємо великими шматочками, викладаємо в обрану ємність. З перцю видаляємо капелюшок і насіння, дрібно нарізаємо його і змішати з іншими інгредієнтами.
- Далі в салатницю відправляються маслини і солонуватий сир, який теж подрібнюємо на акуратні невеликі квадратики.
- Вливаємо вказану кількість олії і заправляємо будь-якими спеціями за своїм бажанням.
З куркою і сухариками
У такому варіанті приготування використовуються сухарики, які надають страві особливу пікантність і деяку схожість з популярним «Цезарем».
Сухарики можна зробити самостійно в духовці, а якщо немає часу, то без шкоди для смаку страви підійдуть і куповані.
Заздалегідь підготуйте такий продуктовий набір:
- 100 грам маслин;
- невелика солодка цибулина;
- трави і спеції за смаком;
- два огірка і стільки ж помідор;
- 0,3 кг курячого філе;
- листя салату;
- три ложки масла оливок;
- 0,1 кг Фетаксы;
- 50 грам білих сухариків.
Процес приготування:
- Промиваємо салат рвемо його будь-якими шматочками і викладаємо на тарілку. Зверху вирушать помідори і огірки, нарізані на шматочки середнього розміру, а також цибулю півкільцями.
- Курку необхідно відварити, подрібнити і додати до решти інгредієнтів.
- Залишилося тільки покрити блюдо маслинами, кубиками Фетаксы і сухариками, приправити спеціями і влити оливкову олію.
Як приготувати грецький салат з квасолею
Це не найпоширеніший варіант приготування обговорюваного страви, але обов’язково спробуйте його виконати. Можливо, вам він сподобається навіть більше класичного салату.
Необхідні продукти:
- пучок салатних листків;
- 40 мілілітрів масла оливок;
- два огірка і два щільних томата;
- склянка квасолі;
- 100 грам маслин;
- одна синя цибулина;
- 0,15 кг Фетаксы.
Процес приготування:
- Перед початком приготування необхідно замочити квасолю, а потім відварити до готовності.
- На блюдо викладіть подрібнене листя салату, а зверху покладіть овочі, нарізані кубиками. Слідом йде чергу цибулевих півкілець, а потім і квасолі.
- Змішайте оливкова олія з різними спеціями, наприклад, з прованськими травами – вийде цікава заливка. Полийте нею страву.
- Залишилося додати маслини і сир, подрібнений невеликими кубиками.
З сиром Фета
Легкий, освіжаючий салат ідеально підходить до будь-якого гарніру і м’ясної страви. Його також можна готувати, використовуючи не тільки вже розглянуті сири, але і сир Фета, який роблять з козячого молока.
Необхідні продукти:
- будь-мікс свіжих трав;
- дві ложки масла оливок;
- 0,2 кг огірків;
- до 200 г Фети;
- півбанки маслин;
- салат свіжий пучок;
- невелика головка салатного лука;
- стручок солодкого перцю.
Процес приготування:
- Підготуйте велике блюдо, на яке будете викладати всі інгредієнти.
- Промийте салатні листя, порвіть їх руками і відправте на тарілку.
- Далі подрібнюємо огірки, помідори і перець, який попередньо потрібно очистити від насіння. Розміщуємо всю овочеву нарізку поверх листя.
- Додаємо цибулю, подрібнений півкільцями, сир, нарізаний кубиками, і маслини. Все це заправляємо обраними спеціями, виходячи зі свого смаку. Заливаємо закуску оливковою олією і після цього її можна подавати.
З пекінською капустою
Завчасно підготуйте всі потрібні продукти:
- козячого сиру 200 грам;
- стільки ж пекінкі;
- стручок не гострого перцю;
- пара томатів і стільки ж огірків;
- олія оливок – три ложки;
- приправи за смаком;
- 0,1 кг маслин.
Процес приготування:
- Всі зазначені в списку овочі добре промиваємо і подрібнюємо: капусту — на смужки, огірки і помідори — невеликими шматочками. Перець попередньо звільняємо від насіння і теж перетворюємо в кубики або недовгі смужки.
- Викладаємо всі подрібнені компоненти в обрану ємність, додаємо до них козячий сир і маслини.
- Залишилося тільки залити блюдо оливковою олією і додати спеції.
Не соліть салат, поки його не спробуєте. Сир і так досить солоний, можна не вгадати і переборщити з звичної пропорцією.
Грецький салат в лаваші
Це блюдо швидше закуска, ніж салат. Якщо використовувати невелике лаваш або піту, то її можна подати порційно.
Необхідні продукти:
- 0,2 кг будь-якого козячого сиру;
- пара м’ясистих помідорів;
- одна салатна цибулина;
- два огірка;
- спеції на свій смак;
- два лаваша;
- 30 мілілітрів оливкової олії;
- 100 грам маслин.
Процес приготування:
- Готується такий салат не складніше, ніж звичайний. Підготуйте всі інгредієнти, зазначені у списку: промийте овочі, перець очистіть від насіння і наріжте все на невеликі шматочки квадратиками або смужками. Цибулю можна пошинкувати півкільцями — так страва буде навіть красивіше. Викладайте все спочатку в якусь миску.
- Додайте туди ж обраний подрібнений сир і маслини, влийте олія оливкова, присипте спеціями. Також можна заздалегідь змішати масло з травами і дати йому трохи постояти — тоді вийде більш ароматний соус.
- Перемішуємо отриману масу, відправляємо на розгорнутий лаваш і щільно скручуємо його у вигляді рулету.
Варіанти соусів
Зовсім необов’язково заправляти дане блюдо тільки оливковою олією та спеціями, адже завжди можна приготувати соус для грецького салату.
Класична заправка
Необхідні продукти:
- ложка лимонного соку;
- оливкова олія – дві ложки;
- сіль, орегано і перець – за смаком.
Процес приготування:
- Для початку з’єднуємо лимонний сік і масло.
- Добре збиваємо склад за допомогою віночка або виделки.
- Потім кладемо зазначені спеції, знову все перемішуємо і соус готовий.
З соєвим соусом
Необхідні продукти:
- дві ложки соку лимона і стільки ж соєвого соусу;
- ложка меду;
- 4 ложки оливкової олії.
Процес приготування:
- Мед необхідно використовувати рідкий. Якщо у вас густий, то спочатку розпустіть його в мікрохвильовці або іншим способом, і тільки потім з’єднайте з соєвим соусом.
- Вливаємо в отриманий склад лимонний сік, при цьому постійно заважаючи масу. Не перестаючи робити це, додаємо оливкову олію.
З вареним жовтком
Необхідні продукти:
- 0,1 літра оливкової олії;
- два варених жовтки;
- три ложки зернової гірчиці.
Процес приготування:
- Помістіть жовтки в ємність з високими бортами.
- За допомогою вилки розітріть їх в пюре.
- Додайте інші інгредієнти і все добре збийте вінчиком або, навіть краще, блендером.
- Якщо хочете, щоб зерна гірчиці зберегли свою цілісність, то перебивайте масу без них.
Рецептів грецького салату існує багато. Тому кожен кулінар має можливість змінювати смак страви, виходячи зі своїх уподобань. Але все ж одним із кращих варіантів завжди буде залишатися класичний.