Це відмінне доповнення до багатьох страв. Сьогодні ми детально розповімо, як приготувати гуляш. У представлених рецептах буде задіяно три види м’яса.
Класичний гуляш з курки (з підливою)

Інгредієнти:
- куряче філе – 0,5 кг;
- борошно – 1 ст. ложка;
- цибуля – 1 головка;
- сметана – 2 ст. ложки;
- морква – 1 штука;
- чебрець – 1 щіпка;
- помідори – 3 штуки;
- сіль і червоний пекучий перець – за смаком.
Приготування:
Промийте філе і наріжте його середніми кубиками. Додайте сіль.
Натріть моркву на великій тертці.
Цибулю наріжте середніми кубиками.
Обсмажте м’ясо до золотистого кольору.
Окремо обсмажте овочі, додайте до них трохи пекучого перцю.
В товстостінну каструлю покладіть м’ясо і підсмажені овочі.
Помідори натерти на крупній тертці. Шкуру можна викинути, а м’якоть нам скоро знадобиться.
На розпечену суху сковорідку покладіть ложку борошна і обсмажте її до рум’яного кольору. Тепер додайте півсклянки очищеної води. Все змішайте
Додайте до борошна помідорну масу і сметану. Все змішайте і доведіть підливу до кипіння. Додайте трохи солі і чебрецю.
Залийте м’ясо томатною підливою. Додайте туди ще півсклянки води.
Поставте вогонь на мінімум і томіть гуляш курячий близько 15-20 хвилин.
Гуляш з курки готовий! Подавайте його разом з локшиною або рисом. Приємного вам апетиту.
З галушками

Інгредієнти:
- рафінована соняшникова олія – 1 ст. ложка;
- пшеничне борошно – 2 ст. ложки;
- курячі стегенця – 2 штуки;
- лавровий лист – 1-2 штуки;
- бекон – 0,1 кг;
- борошно блинная – 80 грам;
- селера – 4 штуки;
- яловичий жир – 40 грам;
- цибулю-порей (пера) – 2 штуки;
- курячий бульйон (можна замінити овочевим) – 0,6 л;
- морква – 2 штуки;
- шніт-цибулю – 1 ст. ложка.
Приготування:
Виберіть глибоку форму, в якій можна буде приготувати гуляш в духовці. Змастіть її маслом.
Нагрійте духовку до 170 градусів і обсмажте в ньому стегенця з обох сторін (в глибокій формі).
Половину утворився жиру перелийте в каструлю. Решті жир в цьому рецепті не знадобиться.
Викладіть в каструлю тонко нарізаний бекон, селера, цибуля-порей і моркву (наріжте тонкими півкільцями). Тушкуйте цю суміш близько півгодини.
Додайте у форму пшеничне борошно і готуйте все разом ще 1-2 хвилини.
Покладіть в каструлю м’ясо і доведіть гуляш до кипіння.
Перекладіть цю суміш у форму для духовки. Зверху накрийте гуляш фольгою. Запікайте блюдо близько години.
Тепер можна зайнятися ліпленням галушок. Для цього, змішайте разом яловичий жир, млинцеву борошно, сіль та цибулю. Додайте 2-3 ложки води.
Замішайте тісто і зліпити з нього галушки. За 20-30 хвилин до готовності гуляшу, покладіть до нього галушки.
Готуйте до ніжної консистенції м’яса і м’яких галушок.
Грибний гуляш (в мультиварці)

Інгредієнти:
- куряче філе – 0,5 кг;
- вершки – 0,2 л;
- цибуля – 1 головка;
- сіль і солодка паприка – за смаком;
- печериці – 0,3 кг;
- рафінована олія для обсмажування;
- борошно – 1 ст. ложка.
Приготування:
Курку наріжте довгими тонкими смужками. Додайте сіль і паприку. Обваляйте м’ясні смужки в борошні.
Цибулю наріжте півкільцями.
Гриби кілька разів промийте і зніміть шкірку. Розріжте їх на 2 або на 4 частини (залежно від розміру).
Влийте в чашу рафінована олія і виставте режим «смаження». Коли олія нагріється – всипайте гриби.
Після того, як гриби пустили сік, посоліть їх. За п’ять хвилин до закінчення смаження грибів – додайте цибулю і куряче м’ясо.
Коли філе підрум’яниться, заливайте вершки. Тепер переставте електроприлад на режим «гасіння».
Приблизний час готування грибного гуляшу – 65 хвилин.
З картоплею

Інгредієнти:
- курячі гомілки (можна замінити стегнами) – 4 штуки;
- сіль – 1 ч. ложка;
- цибуля – 1 головка;
- кайенский перець – 1 щіпка;
- картопля – 0,8 кг;
- курячий бульйон – 0,4 л;
- сало – 0,15 кг;
- кмин – 2 ч. ложки;
- червоний перець (солодкий) – 1 штука.
Приготування:
Промийте гомілки і зніміть з них шкіру. Додайте до м’яса трохи кайенского перцю, солі і дрібку кмину.
Обсмажте ніжки на сковороді до рум’яної скоринки (по 3 хвилини з кожної сторони).
Наріжте сало дуже дрібними шматочками і покладіть його на суху розігріту сковороду.
Наріжте цибулю і солодкий перець півкільцями. Коли сало розтопиться, викладайте на сковороду цибулю і червоний перець.
Картопля наріжте часточками або кубиками. Викладайте його до інших овочів, на сковороду.
Посипте весь вміст сковороди кайенским перцем, сіллю і кмином. Смажте всі разом близько 10-15 хвилин.
Перекладіть ніжки і всі обсмажені овочі в товстостінну каструлю.
Залийте все бульйоном і готуйте на мінімальному вогні близько 30-40 хвилин.
Класичний гуляш з яловичини (в мультиварці)

Інгредієнти:
- морква – 2 штуки;
- м’ясний бульйон – 0,7 л;
- борошно – 3 ст. ложки;
- яловичина (вона повинна мати жирну прошарок)– 1 кг;
- помідори (великі) – 7 штук;
- болгарський перець – 2 штуки;
- сіль, паприка і зелень – за смаком;
- лавровий лист – 2 штуки;
- цибуля – 3 головки.
Приготування:
Промийте яловичину і наріжте її брусочками.
Виставте на електроприладі програму «випічка» на 40 хвилин.
Викладайте яловичину жирної стороною донизу. Тоді жир почне растапливаться, і яловичина буде на ньому смажитися. Не закривайте кришку.
Цибулю і моркву наріжте півкільцями. Перекладіть їх до яловичині, і закрийте кришку. Не забувайте час від часу відкривати кришку електроприладу і все помішувати.
Болгарський перець наріжте півкільцями або соломкою.
Помідори промийте і натріть їх на крупній тертці. Шкіру викиньте, а кашку перекладіть в каструлю.
Додайте в електроприлад ще солодкий перець, сіль, паприку і дрібно нарубану зелень. Виберіть програму «гасіння», необхідний час – 2 години.
Залийте все м’ясним бульйоном (0,5 л). Все змішайте і зверху покладіть лаврові листочки.
Обсмажте борошно на сухій сковорідці, коли вона потемніє – влийте бульйон, що залишився. На мінімальному вогні доведіть цю масу до густої консистенції.
За 10 хвилин до закінчення тушкування, влийте в гуляш бульйонну підливку.
Після завершення обраної програми, залиште трохи настоятися, після цього можете подавати страву на стіл.
По-грузинськи

Інгредієнти:
- яловичина (м’якоть) – 0,5 кг;
- часник – 1 зубчик;
- борошно – 1 ст. ложка;
- цибуля – 2 головки;
- сухе вино – 0,5 склянки;
- томатна паста – 3 ст. ложки;
- сіль і перець – за смаком;
- солоні огірки – 2 штуки.
Приготування:
Наріжте яловичу м’якоть невеликими шматочками. Обсмажте її до золотистої скоринки на рафінованій олії.
Додайте подрібнену цибулю. Смажте всі разом до м’якості цибулі, в процесі смаження додайте сіль і перець.
Присипте все борошном.
Огірки наріжте дрібними кубиками.
Влийте до яловичині томатну пасту. Додайте в сковороду огірки і подрібнений часник.
Влийте сухе вино.
Залийте все водою і тушкуйте грузинський гуляш на мінімальному вогні близько 40-50 хвилин.
З підливкою з борошна

Інгредієнти:
- яловичина – 0,5 кг;
- сметана – 1 ст. ложка;
- цибуля – 1 головка;
- томатна паста – 1 ст. ложка;
- морква – 1 штука;
- сіль і лавровий лист – за смаком;
- борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
Дрібно наріжте яловичину.
Цибулю подрібніть, а моркву натріть на тертці.
Обсмажте м’ясо, додайте до нього овочі.
Залийте все склянкою окропу. Виставте маленький вогонь і тушкуйте яловичину під закритою кришкою близько 40-50 хвилин.
Додайте сіль і кілька лаврових листочків. Залиште гуляш гаситися ще на 10-15 хвилин.
Тепер зробимо підливку. Для цього змішайте в глибокій мисці такі компоненти: склянку гарячої води, борошно, сметану і томатну пасту. Змішайте підливу до однорідної консистенції і залийте нею гуляш.
Томіть страву ще близько 10-15 хвилин. Гуляш з яловичини з підливою готовий, подавайте його разом з гарніром. Приємного вам апетиту.
За угорським рецептом (з картоплею)

Інгредієнти:
- томатна паста – 2 ст. ложки;
- картопля – 1 кг;
- цибуля (великі головки) – 3 штуки;
- помідори – 0,5 кг;
- яловичина – 0,7 кг;
- мелена паприка – 1 ст. ложка;
- часник – 1 головка;
- болгарський перець – 2 штуки;
- перець чилі – 1 штука;
- сіль і свіжа зелень – за смаком.
Приготування:
Наріжте цибулю півкільцями. Обсмажте на рослинному маслі до м’якості.
Наріжте яловичину середніми кубиками і обсмажте її на іншій сковорідці. Виставте великий вогонь і швидко смажте м’ясо до темної апетитною скоринки.
До цибулі додайте паприку.
Часник дрібно наріжте або роздушіть пресом. Перекладіть його на сковороду до цибулі і паприці.
Тепер складіть вміст обох сковорідок в товстостінну каструлю. Залийте гуляш склянкою гарячої води.
Через 20 хвилин додайте в каструлю томатну пасту, сіль і спеції. Виставте слабкий вогонь і тушкуйте на ньому гуляш не менше години.
Картоплю почистіть, наріжте середніми кубиками.
Солодкий болгарський перець наріжте довгими брусочками.
Зніміть шкірку з помідорів і наріжте їх великими кубиками.
Після того, як яловичина протушкується, можете додавати до неї солодкий перець, картоплю і помідори.
Наріжте зелень і додайте її в каструлю.
Зробіть в гострому перці кілька надрізів і покладіть його в гуляш.
Тушкуйте все разом близько 20 хвилин.
Тепер влийте в масу стакан або два кип’яченої води. І залиште готуватися до м’якості картоплі.
Угорський гуляш готовий. Подавайте його гарячим, разом зі свіжою зеленню.
Гуляш зі свинини з капустою в духовці (з картоплею)
Такий гуляш буде вже не доповненням до гарніру, а самостійним ситним блюдом.

Інгредієнти:
- свинина – 0,5 кг;
- ягоди ялівцю – 5 штук;
- картопля – 0,6 кг;
- лавровий лист – 2-3 штуки;
- квашена капуста – 0,5 кг;
- паприка (мелена) – 2 ст. ложки;
- цибуля – 1 головка;
- чорний перець (горошком) – 5 штук;
- томатний сік – 0,5 л;
- мелений чорний перець і сіль – за смаком.
Приготування:
Квашену капусту складіть у марлю і відіжміть її, щоб пішла зайва волога.
Свинину промийте і наріжте її на середні шматочки.
У розпеченій сковорідці обсмажте м’ясо до готовності. Трохи поперчіть свинину.
Цибулю наріжте дрібними кубиками і додайте його до свинини. Смажте всі разом близько хвилини.
Візьміть глибоке деко і перекладіть в нього м’ясо. Додайте сіль, горошинки чорного перцю, ягоди ялівцю, паприку і сіль. Влийте у форму ще 500 мл томатного соку.
Зверху все залийте кип’яченою водою. Її потрібно небагато – півсклянки.
Запечатайте деко у фольгу і поставте блюдо в духовку на півгодини.
Картоплю наріжте кубиками або брусочками.
Через 30 хвилин додайте на деко квашену капусту і картоплю. Зверху накрийте фольгою і випікайте ще 40-50 хвилин.
Готовий гуляш розкладайте по тарілках.
Класичний гуляш з підливкою з томатів



Інгредієнти:
- свинина (м’якоть) – 0,7 кг;
- кмин – 1 ч. ложка;
- сіль і мелений перець – за смаком;
- зіра – 1 щіпка;
- цибуля (ріпчаста) – 2 головки;
- кукурудзяне борошно – 1 ст. ложка;
- помідори (великі) – 3-4 штуки;
- сметана – 0,1 кг;
- паприка – 2 ст. ложки.
Приготування:
Наріжте цибулю великими півкільцями. Обсмажте до м’якості на середньому вогні. У процесі смаження додайте кмин, зіру і мелену паприку.
Свинину наріжте кубиками і перекладіть її до цибулі.
Додайте в сковороду склянку кип’яченої води і тушкуйте свинину на повільному вогні до м’якості.
Зніміть шкірку з помідорів і подрібніть в блендері або на м’ясорубці.
Перекладіть подрібнені помідори на сковороду.
Коли свинина стане м’якою, перекладіть до неї ложку кукурудзяного борошна і сметану. Все змішайте. Трохи присолите блюдо і дайте закипіти. Якщо воно здасться густим, то розбавте його гарячою водою.
Гуляш зі свинини з підливою готовий. Подавайте його гарячим, з гарніром.
В мультиварці (з підливою)

Інгредієнти:
- свиняча вирізка – 0,5 кг;
- томатна паста – 2-3 ст. ложки;
- морква – 1 штука;
- чабер – 1 щіпка;
- вода – 2 склянки;
- ріпчаста цибуля – 1 головка;
- сіль, перець, хмелі-сунелі – за смаком;
- борошно – 2 ст. ложки;
- паприка – 1 ст. ложка.
Приготування:
Наріжте свинину кубиками або тонкими смужками.
Виставте на приладі режим «смаження» на 25 хвилин. Викладіть всередину порізану свинину, півкільця цибулі і натерту моркву. Додайте трохи солі і чабер. Він поліпшить смак. Під час смаження кілька разів перемішайте вміст.
Влийте півтори склянки кип’яченої води. Додайте хмелі-сунелі, паприку і перець.
В половині склянки розведіть борошно і влийте цю рідину до м’яса. Виберіть програму «тушкування» на 1 годину.
Свинячий гуляш готовий! Приємного вам апетиту.