Промийте гомілки і зніміть з них шкіру. Додайте до м’яса трохи кайенского перцю, солі і дрібку кмину.
Обсмажте ніжки на сковороді до рум’яної скоринки (по 3 хвилини з кожної сторони).
Наріжте сало дуже дрібними шматочками і покладіть його на суху розігріту сковороду.
Наріжте цибулю і солодкий перець півкільцями. Коли сало розтопиться, викладайте на сковороду цибулю і червоний перець.
Картопля наріжте часточками або кубиками. Викладайте його до інших овочів, на сковороду.
Посипте весь вміст сковороди кайенским перцем, сіллю і кмином. Смажте всі разом близько 10-15 хвилин.
Перекладіть ніжки і всі обсмажені овочі в товстостінну каструлю.
Залийте все бульйоном і готуйте на мінімальному вогні близько 30-40 хвилин.
Класичний гуляш з яловичини (в мультиварці)
Інгредієнти:
морква – 2 штуки;
м’ясний бульйон – 0,7 л;
борошно – 3 ст. ложки;
яловичина (вона повинна мати жирну прошарок)– 1 кг;
помідори (великі) – 7 штук;
болгарський перець – 2 штуки;
сіль, паприка і зелень – за смаком;
лавровий лист – 2 штуки;
цибуля – 3 головки.
Приготування:
Промийте яловичину і наріжте її брусочками.
Виставте на електроприладі програму «випічка» на 40 хвилин.
Викладайте яловичину жирної стороною донизу. Тоді жир почне растапливаться, і яловичина буде на ньому смажитися. Не закривайте кришку.
Цибулю і моркву наріжте півкільцями. Перекладіть їх до яловичині, і закрийте кришку. Не забувайте час від часу відкривати кришку електроприладу і все помішувати.
Болгарський перець наріжте півкільцями або соломкою.
Помідори промийте і натріть їх на крупній тертці. Шкіру викиньте, а кашку перекладіть в каструлю.
Додайте в електроприлад ще солодкий перець, сіль, паприку і дрібно нарубану зелень. Виберіть програму «гасіння», необхідний час – 2 години.
Залийте все м’ясним бульйоном (0,5 л). Все змішайте і зверху покладіть лаврові листочки.
Обсмажте борошно на сухій сковорідці, коли вона потемніє – влийте бульйон, що залишився. На мінімальному вогні доведіть цю масу до густої консистенції.
За 10 хвилин до закінчення тушкування, влийте в гуляш бульйонну підливку.
Після завершення обраної програми, залиште трохи настоятися, після цього можете подавати страву на стіл.
Наріжте яловичу м’якоть невеликими шматочками. Обсмажте її до золотистої скоринки на рафінованій олії.
Додайте подрібнену цибулю. Смажте всі разом до м’якості цибулі, в процесі смаження додайте сіль і перець.
Присипте все борошном.
Огірки наріжте дрібними кубиками.
Влийте до яловичині томатну пасту. Додайте в сковороду огірки і подрібнений часник.
Влийте сухе вино.
Залийте все водою і тушкуйте грузинський гуляш на мінімальному вогні близько 40-50 хвилин.
З підливкою з борошна
Інгредієнти:
яловичина – 0,5 кг;
сметана – 1 ст. ложка;
цибуля – 1 головка;
томатна паста – 1 ст. ложка;
морква – 1 штука;
сіль і лавровий лист – за смаком;
борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
Дрібно наріжте яловичину.
Цибулю подрібніть, а моркву натріть на тертці.
Обсмажте м’ясо, додайте до нього овочі.
Залийте все склянкою окропу. Виставте маленький вогонь і тушкуйте яловичину під закритою кришкою близько 40-50 хвилин.
Додайте сіль і кілька лаврових листочків. Залиште гуляш гаситися ще на 10-15 хвилин.
Тепер зробимо підливку. Для цього змішайте в глибокій мисці такі компоненти: склянку гарячої води, борошно, сметану і томатну пасту. Змішайте підливу до однорідної консистенції і залийте нею гуляш.
Томіть страву ще близько 10-15 хвилин. Гуляш з яловичини з підливою готовий, подавайте його разом з гарніром. Приємного вам апетиту.
За угорським рецептом (з картоплею)
Інгредієнти:
томатна паста – 2 ст. ложки;
картопля – 1 кг;
цибуля (великі головки) – 3 штуки;
помідори – 0,5 кг;
яловичина – 0,7 кг;
мелена паприка – 1 ст. ложка;
часник – 1 головка;
болгарський перець – 2 штуки;
перець чилі – 1 штука;
сіль і свіжа зелень – за смаком.
Приготування:
Наріжте цибулю півкільцями. Обсмажте на рослинному маслі до м’якості.
Наріжте яловичину середніми кубиками і обсмажте її на іншій сковорідці. Виставте великий вогонь і швидко смажте м’ясо до темної апетитною скоринки.
До цибулі додайте паприку.
Часник дрібно наріжте або роздушіть пресом. Перекладіть його на сковороду до цибулі і паприці.
Тепер складіть вміст обох сковорідок в товстостінну каструлю. Залийте гуляш склянкою гарячої води.
Через 20 хвилин додайте в каструлю томатну пасту, сіль і спеції. Виставте слабкий вогонь і тушкуйте на ньому гуляш не менше години.
Квашену капусту складіть у марлю і відіжміть її, щоб пішла зайва волога.
Свинину промийте і наріжте її на середні шматочки.
У розпеченій сковорідці обсмажте м’ясо до готовності. Трохи поперчіть свинину.
Цибулю наріжте дрібними кубиками і додайте його до свинини. Смажте всі разом близько хвилини.
Візьміть глибоке деко і перекладіть в нього м’ясо. Додайте сіль, горошинки чорного перцю, ягоди ялівцю, паприку і сіль. Влийте у форму ще 500 мл томатного соку.
Зверху все залийте кип’яченою водою. Її потрібно небагато – півсклянки.
Запечатайте деко у фольгу і поставте блюдо в духовку на півгодини.
Картоплю наріжте кубиками або брусочками.
Через 30 хвилин додайте на деко квашену капусту і картоплю. Зверху накрийте фольгою і випікайте ще 40-50 хвилин.
Готовий гуляш розкладайте по тарілках.
Класичний гуляш з підливкою з томатів
Інгредієнти:
свинина (м’якоть) – 0,7 кг;
кмин – 1 ч. ложка;
сіль і мелений перець – за смаком;
зіра – 1 щіпка;
цибуля (ріпчаста) – 2 головки;
кукурудзяне борошно – 1 ст. ложка;
помідори (великі) – 3-4 штуки;
сметана – 0,1 кг;
паприка – 2 ст. ложки.
Приготування:
Наріжте цибулю великими півкільцями. Обсмажте до м’якості на середньому вогні. У процесі смаження додайте кмин, зіру і мелену паприку.
Свинину наріжте кубиками і перекладіть її до цибулі.
Додайте в сковороду склянку кип’яченої води і тушкуйте свинину на повільному вогні до м’якості.
Зніміть шкірку з помідорів і подрібніть в блендері або на м’ясорубці.
Перекладіть подрібнені помідори на сковороду.
Коли свинина стане м’якою, перекладіть до неї ложку кукурудзяного борошна і сметану. Все змішайте. Трохи присолите блюдо і дайте закипіти. Якщо воно здасться густим, то розбавте його гарячою водою.
Гуляш зі свинини з підливою готовий. Подавайте його гарячим, з гарніром.
В мультиварці (з підливою)
Інгредієнти:
свиняча вирізка – 0,5 кг;
томатна паста – 2-3 ст. ложки;
морква – 1 штука;
чабер – 1 щіпка;
вода – 2 склянки;
ріпчаста цибуля – 1 головка;
сіль, перець, хмелі-сунелі – за смаком;
борошно – 2 ст. ложки;
паприка – 1 ст. ложка.
Приготування:
Наріжте свинину кубиками або тонкими смужками.
Виставте на приладі режим «смаження» на 25 хвилин. Викладіть всередину порізану свинину, півкільця цибулі і натерту моркву. Додайте трохи солі і чабер. Він поліпшить смак. Під час смаження кілька разів перемішайте вміст.
Влийте півтори склянки кип’яченої води. Додайте хмелі-сунелі, паприку і перець.
В половині склянки розведіть борошно і влийте цю рідину до м’яса. Виберіть програму «тушкування» на 1 годину.