Промийте гомілки і зніміть з них шкіру. Додайте до м’яса трохи кайенского перцю, солі і дрібку кмину.
Обсмажте ніжки на сковороді до рум’яної скоринки (по 3 хвилини з кожної сторони).
Наріжте сало дуже дрібними шматочками і покладіть його на суху розігріту сковороду.
Наріжте цибулю і солодкий перець півкільцями. Коли сало розтопиться, викладайте на сковороду цибулю і червоний перець.
Картопля наріжте часточками або кубиками. Викладайте його до інших овочів, на сковороду.
Посипте весь вміст сковороди кайенским перцем, сіллю і кмином. Смажте всі разом близько 10-15 хвилин.
Перекладіть ніжки і всі обсмажені овочі в товстостінну каструлю.
Залийте все бульйоном і готуйте на мінімальному вогні близько 30-40 хвилин.
Класичний гуляш з яловичини (в мультиварці)
Інгредієнти:
морква – 2 штуки;
м’ясний бульйон – 0,7 л;
борошно – 3 ст. ложки;
яловичина (вона повинна мати жирну прошарок)– 1 кг;
помідори (великі) – 7 штук;
болгарський перець – 2 штуки;
сіль, паприка і зелень – за смаком;
лавровий лист – 2 штуки;
цибуля – 3 головки.
Приготування:
Промийте яловичину і наріжте її брусочками.
Виставте на електроприладі програму «випічка» на 40 хвилин.
Викладайте яловичину жирної стороною донизу. Тоді жир почне растапливаться, і яловичина буде на ньому смажитися. Не закривайте кришку.
Цибулю і моркву наріжте півкільцями. Перекладіть їх до яловичині, і закрийте кришку. Не забувайте час від часу відкривати кришку електроприладу і все помішувати.
Болгарський перець наріжте півкільцями або соломкою.
Помідори промийте і натріть їх на крупній тертці. Шкіру викиньте, а кашку перекладіть в каструлю.
Додайте в електроприлад ще солодкий перець, сіль, паприку і дрібно нарубану зелень. Виберіть програму «гасіння», необхідний час – 2 години.
Залийте все м’ясним бульйоном (0,5 л). Все змішайте і зверху покладіть лаврові листочки.
Обсмажте борошно на сухій сковорідці, коли вона потемніє – влийте бульйон, що залишився. На мінімальному вогні доведіть цю масу до густої консистенції.
За 10 хвилин до закінчення тушкування, влийте в гуляш бульйонну підливку.
Після завершення обраної програми, залиште трохи настоятися, після цього можете подавати страву на стіл.
По-грузинськи
Інгредієнти:
яловичина (м’якоть) – 0,5 кг;
часник – 1 зубчик;
борошно – 1 ст. ложка;
цибуля – 2 головки;
сухе вино – 0,5 склянки;
томатна паста – 3 ст. ложки;
сіль і перець – за смаком;
солоні огірки – 2 штуки.
Приготування:
Наріжте яловичу м’якоть невеликими шматочками. Обсмажте її до золотистої скоринки на рафінованій олії.
Додайте подрібнену цибулю. Смажте всі разом до м’якості цибулі, в процесі смаження додайте сіль і перець.
Присипте все борошном.
Огірки наріжте дрібними кубиками.
Влийте до яловичині томатну пасту. Додайте в сковороду огірки і подрібнений часник.
Влийте сухе вино.
Залийте все водою і тушкуйте грузинський гуляш на мінімальному вогні близько 40-50 хвилин.
З підливкою з борошна
Інгредієнти:
яловичина – 0,5 кг;
сметана – 1 ст. ложка;
цибуля – 1 головка;
томатна паста – 1 ст. ложка;
морква – 1 штука;
сіль і лавровий лист – за смаком;
борошно – 2 ст. ложки.
Приготування:
Дрібно наріжте яловичину.
Цибулю подрібніть, а моркву натріть на тертці.
Обсмажте м’ясо, додайте до нього овочі.
Залийте все склянкою окропу. Виставте маленький вогонь і тушкуйте яловичину під закритою кришкою близько 40-50 хвилин.
Додайте сіль і кілька лаврових листочків. Залиште гуляш гаситися ще на 10-15 хвилин.
Тепер зробимо підливку. Для цього змішайте в глибокій мисці такі компоненти: склянку гарячої води, борошно, сметану і томатну пасту. Змішайте підливу до однорідної консистенції і залийте нею гуляш.
Томіть страву ще близько 10-15 хвилин. Гуляш з яловичини з підливою готовий, подавайте його разом з гарніром. Приємного вам апетиту.
За угорським рецептом (з картоплею)
Інгредієнти:
томатна паста – 2 ст. ложки;
картопля – 1 кг;
цибуля (великі головки) – 3 штуки;
помідори – 0,5 кг;
яловичина – 0,7 кг;
мелена паприка – 1 ст. ложка;
часник – 1 головка;
болгарський перець – 2 штуки;
перець чилі – 1 штука;
сіль і свіжа зелень – за смаком.
Приготування:
Наріжте цибулю півкільцями. Обсмажте на рослинному маслі до м’якості.
Наріжте яловичину середніми кубиками і обсмажте її на іншій сковорідці. Виставте великий вогонь і швидко смажте м’ясо до темної апетитною скоринки.
До цибулі додайте паприку.
Часник дрібно наріжте або роздушіть пресом. Перекладіть його на сковороду до цибулі і паприці.
Тепер складіть вміст обох сковорідок в товстостінну каструлю. Залийте гуляш склянкою гарячої води.
Через 20 хвилин додайте в каструлю томатну пасту, сіль і спеції. Виставте слабкий вогонь і тушкуйте на ньому гуляш не менше години.
Зніміть шкірку з помідорів і наріжте їх великими кубиками.
Після того, як яловичина протушкується, можете додавати до неї солодкий перець, картоплю і помідори.
Наріжте зелень і додайте її в каструлю.
Зробіть в гострому перці кілька надрізів і покладіть його в гуляш.
Тушкуйте все разом близько 20 хвилин.
Тепер влийте в масу стакан або два кип’яченої води. І залиште готуватися до м’якості картоплі.
Угорський гуляш готовий. Подавайте його гарячим, разом зі свіжою зеленню.
Гуляш зі свинини з капустою в духовці (з картоплею)
Такий гуляш буде вже не доповненням до гарніру, а самостійним ситним блюдом.
Інгредієнти:
свинина – 0,5 кг;
ягоди ялівцю – 5 штук;
картопля – 0,6 кг;
лавровий лист – 2-3 штуки;
квашена капуста – 0,5 кг;
паприка (мелена) – 2 ст. ложки;
цибуля – 1 головка;
чорний перець (горошком) – 5 штук;
томатний сік – 0,5 л;
мелений чорний перець і сіль – за смаком.
Приготування:
Квашену капусту складіть у марлю і відіжміть її, щоб пішла зайва волога.
Свинину промийте і наріжте її на середні шматочки.
У розпеченій сковорідці обсмажте м’ясо до готовності. Трохи поперчіть свинину.
Цибулю наріжте дрібними кубиками і додайте його до свинини. Смажте всі разом близько хвилини.
Візьміть глибоке деко і перекладіть в нього м’ясо. Додайте сіль, горошинки чорного перцю, ягоди ялівцю, паприку і сіль. Влийте у форму ще 500 мл томатного соку.
Зверху все залийте кип’яченою водою. Її потрібно небагато – півсклянки.
Запечатайте деко у фольгу і поставте блюдо в духовку на півгодини.
Картоплю наріжте кубиками або брусочками.
Через 30 хвилин додайте на деко квашену капусту і картоплю. Зверху накрийте фольгою і випікайте ще 40-50 хвилин.
Готовий гуляш розкладайте по тарілках.
Класичний гуляш з підливкою з томатів
Інгредієнти:
свинина (м’якоть) – 0,7 кг;
кмин – 1 ч. ложка;
сіль і мелений перець – за смаком;
зіра – 1 щіпка;
цибуля (ріпчаста) – 2 головки;
кукурудзяне борошно – 1 ст. ложка;
помідори (великі) – 3-4 штуки;
сметана – 0,1 кг;
паприка – 2 ст. ложки.
Приготування:
Наріжте цибулю великими півкільцями. Обсмажте до м’якості на середньому вогні. У процесі смаження додайте кмин, зіру і мелену паприку.
Свинину наріжте кубиками і перекладіть її до цибулі.
Додайте в сковороду склянку кип’яченої води і тушкуйте свинину на повільному вогні до м’якості.
Зніміть шкірку з помідорів і подрібніть в блендері або на м’ясорубці.
Перекладіть подрібнені помідори на сковороду.
Коли свинина стане м’якою, перекладіть до неї ложку кукурудзяного борошна і сметану. Все змішайте. Трохи присолите блюдо і дайте закипіти. Якщо воно здасться густим, то розбавте його гарячою водою.
Гуляш зі свинини з підливою готовий. Подавайте його гарячим, з гарніром.
В мультиварці (з підливою)
Інгредієнти:
свиняча вирізка – 0,5 кг;
томатна паста – 2-3 ст. ложки;
морква – 1 штука;
чабер – 1 щіпка;
вода – 2 склянки;
ріпчаста цибуля – 1 головка;
сіль, перець, хмелі-сунелі – за смаком;
борошно – 2 ст. ложки;
паприка – 1 ст. ложка.
Приготування:
Наріжте свинину кубиками або тонкими смужками.
Виставте на приладі режим «смаження» на 25 хвилин. Викладіть всередину порізану свинину, півкільця цибулі і натерту моркву. Додайте трохи солі і чабер. Він поліпшить смак. Під час смаження кілька разів перемішайте вміст.
Влийте півтори склянки кип’яченої води. Додайте хмелі-сунелі, паприку і перець.
В половині склянки розведіть борошно і влийте цю рідину до м’яса. Виберіть програму «тушкування» на 1 годину.