Гусак, приготований в духовці, у багатьох країнах є обов’язковим різдвяною стравою. Птицю випікають цілком або порізів на шматочки, а кращим гарніром вважаються запечені яблука, картопля або рис. Щоб м’ясо вийшло м’яким і соковитим, необхідно знати, як приготувати гусака правильно. В іншому випадку м’якоть залишиться жорсткою і грубою, і є її буде досить незручно.
Гусак в духовці цілком з яблуками
Красиво і святково виглядає на столі гусак, приготований в духовці цілком. Щоб м’ясо стало м’яким, його краще випікати в фользі.
Для роботи потрібні:
- тушка птиці;
- 3 – 4 зелених яблука;
- домашня сметана;
- сіль;
- перемелений перець;
- сушена зелень;
- приправа для птиці;
- кулінарна фольга.
Як приготувати гусака з яблуками в духовці:
- Вимити тушку і висушити паперовими серветками.
- Змішати сметану з сіллю, меленим перцем, сушеної зеленню і приправами. Порізати часточками яблука.
- Малою частиною отриманого соусу змастити гусака зсередини, укласти туди ж яблучну начинку і скріпити розріз нитками або зубочистками.
- Рівномірно розподілити залишився соус по поверхні тушки, а потім обернути її фольгою в декілька шарів, так, щоб не залишалося отворів.
- Покласти згорток з цінним вантажем на деко і пекти 3 години. За півгодини до того, як отримати блюдо, слід розгорнути фольгу, щоб гусак покрився скоринкою.
Увага! Час запікання залежить від ваги гусака. Якщо птах невелика, вистачить і 2,5 – 3 годин, а велика особина може готуватися до 4 годин.
Готуємо шматочками в мультиварці
Смачним, соковитим і дуже м’яким виходить гусак, порізаний шматочками і приготований за нижченаведеним рецептом в мультиварці.
Щоб зробити таке блюдо, будуть потрібні наступні продукти:
- 550 – 600 г гусячого м’яса;
- 2 цибулини;
- 2 – 3 моркви;
- кілька плодів солодкого болгарського перцю;
- томатна паста;
- сушений базилік;
- сіль і чорний перець.
Гусак шматочками в мультиварці готується так:
- Спочатку слід вимити м’ясо, обтерти серветкою і порізати маленькими шматочками. Кістки потрібно видалити.
- Обсмажити м’ясні заготовки в чашу мультиварки, а потім вийняти. Бажано взяти для готування гусячий, а не рослинний жир.
- У жирі, де смажився гусак, припустити порізану соломкою моркву, нарізані півкільцями цибулини і плоди перцю.
- Розвести томатну пасту кип’яченою водою, покласти в чашу м’ясо, влити вийшов соус і поставити в режимі гасіння 1 годину.
На замітку. Якщо птах готується тільки для дорослих, за чверть години до того, як вимкнути прилад, можна налити в ємність склянку сухого вина. Тоді м’ясо вийде особливо ніжним і ароматним.
Запікаємо в рукаві
У кулінарному рукаві продукти зберігають свої смакові якості, тому як готуються у власному соку.
Щоб зробити таким способом гусака, потрібні такі компоненти:
- тушка птиці;
- 120 г рису;
- 50 г родзинок;
- 70 г кураги;
- майонез;
- куркума;
- сушена зелень;
- приправа для птиці;
- сіль;
- кулінарний рукав.
Порядок роботи:
- Перебрати рис, скласти по містку миску і залити окропом на чверть години для набухання.
- Замочити курагу і родзинки в прохолодній воді.
- Помити тушку гусака і висушити серветками.
- Злити воду з рисових зерен і сухофруктів, компоненти з’єднати і посипати куркумою для додання приємного золотистого кольору. Насипати солі і приправ.
- Змастити майонезом внутрішню частину птиці, наповнити начинкою і закріпити розріз.
- Обмазати сумішшю тушку майонезу, сушеної зелені і приправ, вкласти в кулінарний рукав і щільно зав’язати.
- Зробити кілька надрізів ножем у верхній частині рукава, щоб міг виходити повітря, і поставити птицю запікатися.
Увага! Набиваючи начинкою тушку, треба залишати вільним приблизно третина простору, оскільки в процесі запікання рис буде збільшуватися в об’ємі.
Як смачно приготувати дикого гусака
Дика гуска — птиця більш примхлива в приготуванні. Він може виявитися досить жорстким, тому щоб приготувати таку птицю смачно, краще попередньо нарізати тушку на шматки і потримати в маринаді.
Для приготування знадобиться:
- тушка дикої птиці;
- червоне вино;
- вишневий сік;
- яблука;
- груші;
- порошковий імбир;
- коріандр сушений;
- приправи;
- сіль.
Порядок дій:
- Обробити птицю, натерти сумішшю шматочки солі і приправ, скласти в каструлю, залити червоним вином і маринувати в холоді на 7 – 9 годин.
- Покласти птицю по містку посуд, полити залишками маринаду, прикрити ємність фольгою і поставити випікатися.
- Коли маринад випарується, розкласти між шматочками порізані скибочками груші і яблука, влити вишневий сік і запікати до готовності.
Можна готувати таке блюдо не тільки в духовці, але і на плиті, взявши велику посуд з товстими стінками.
Різдвяний птах
Це традиційний англійський рецепт приготування справжнього різдвяного гусака. Найголовніше — правильно вибрати птицю. Вона повинна бути молодою і не особливо великою.
Для приготування знадобиться:
- тушка гусака;
- 5 – 6 цибулин;
- скибочка білого хліба;
- молоко;
- лимон;
- перемелений перець;
- щіпка сушеного шавлії;
- мелені мускатні горіхи;
- трохи дрібної солі.
Порядок дій:
- Помити птицю, обсушити серветками і натерти сумішшю солі, перцю і шавлії. Помариновать 2 – 3 години.
- Помістити на деко цибулини, не очищаючи їх, і відправити в духовку на 40 – 45 хвилин. Потім вийняти, охолодити, зняти лушпиння і дрібно порізати.
- Замочити хлібний скибочку в молоці, віджати, подрібнити, змішати з цибулею, перцем, сіллю, шавлією і мускатом.
- Цією сумішшю нафарширувати гусака і скріпити розріз нитками.
- Полити птицю цитрусовим соком, помістити в глибоку жаростійкий посуд, долити трохи води і відправити запікатися.
Увага! Щоб на гусе утворилася рум’яна кірочка, а м’ясо не було пересушеним, потрібно кожні 10 – 15 хвилин поливати тушку виділився жиром.
Рецепт з апельсинами
Гусак — досить жирна птах, і апельсини додадуть м’ясу приємну кислинку. Але маринувати його перед запіканням буде потрібно не менше 8 годин.
Для приготування знадобиться:
- гусак;
- апельсини;
- зелена цибуля;
- імбирний корінь;
- 30 мл соєвого соусу;
- трохи цукру;
- сіль і відповідні приправи.
Порядок дій:
- Помити птицю, висушити рушником і обрізати кінці крилець.
- Апельсини почистити, подрібнити цедру і перемішати з цукром, сіллю і приправами. Потім залити суміш соєвим соусом, дати настоятися і натерти одержаним складом птицю.
- Звільнити м’якоть цитрусових від плівок і кісточок, подрібнити і з’єднати з тертим імбиром, рубаним цибулею і сіллю. Після цього начинити цією масою гусака і відправити в холод на 8 – 10 годин.
- Коли тушка промаринується, викласти її на застелений фольгою деко і запікати до готовності, часто поливаючи жиром.
Щоб не витрачати час на приготування гарніру, за 30 – 40 хвилин до готовності птиці потрібно покласти у форму поруч з нею порізаний часточками картоплю.
Гусак, запечений з рисом і печінкою
Щоб начинити гусака субпродуктами, краще взяти курячу печінку. Сорт рису при цьому не має значення, можна використовувати як круглий, так і довгозернистий.
Для приготування знадобиться:
- тушка птиці;
- 250 г печінки;
- 120 г рису;
- цибулина;
- біле вино;
- оливкова олія;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Перемішати сіль і приправи з олією, натерти отриманим складом промиту і висушену птицю, відправити її в холодильник на 8 – 10 годин.
- Пропустити печінку через м’ясорубку і посмажити на сковорідці з подрібненою цибулею.
- Додати до продукту промитий і висушений рис, біле вино, сіль і приправи. Тушкувати, поки крупа не стане м’якою, а рідина не випарується.
- Набити птицю начинкою, скріпити розріз і відправити тушку запікатися.
Гусак, приготований за таким рецептом, вийде рум’яним, красивим і смачним.
Як загасити з квашеною капустою
Для приготування цієї страви потрібна велика посуд з товстими стінками. Краще взяти гусятницю.
Знадобляться такі продукти:
- 650 г гусака;
- 700 г квашеної капусти;
- 2 цибулини;
- морквина;
- лаврові листи;
- зелень;
- сіль і приправи.
Послідовність роботи:
- Відокремити м’ясо гусака від кісточок і порізати його дрібними скибочками.
- Налити на дно посуду масло, розжарити і посмажити птицю, присмачивши сіллю і спеціями.
- Нашаткувати цибулини і морквину, перекласти до м’яса і тушкувати до м’якості.
- Ввести в блюдо квашену капусту, лавровий лист, долити води і готувати, щільно закривши кришкою, 45 – 50 хвилин.
Подавати готову страву потрібно гарячим, посипавши рубаною свіжої зеленню.
Гусячі ніжки в медовому соусі
Гусячі ніжки, запечені зі спеціями в медовому соусі, займуть почесне місце на святковому столі.
Для приготування знадобляться:
- ніжки гусака;
- рідкий мед;
- лимонний сік;
- мелена паприка;
- орегано;
- чорний або червоний перець;
- сіль.
Порядок приготування:
- Вимити гусячі ніжки і висушити рушником.
- Натерти заготовки сумішшю солі і спецій, а потім скласти в глибоку посуд.
- Змішати мед з лимонним соком, залити отриманим соусом гусячі ніжки, перемішати і залишити маринуватися на 5 – 6 годин.
- Застелити фольгою посуд для запікання викласти м’ясо і готувати до м’якості, поливаючи соком, що виділяється.
Рада. Щоб надати гусятині неповторний аромат, за 40 хвилин до того, як дістати страву, потрібно розкласти на деку посипані корицею яблучні дольки.
Печеня з картоплею
З гусятини можна приготувати приголомшливо смачну печеню, якщо перед запіканням потримати м’ясо в пиві кілька годин.
Для приготування знадобиться:
- 700 г гусятини;
- 5 – 6 картоплин;
- 2 цибулини;
- 3 морквини;
- світле пиво;
- приправи для картоплі і птиці;
- перемелений перець і сіль.
Порядок дій:
- Порізати гусяче м’ясо шматочками, натерти сіллю і приправами, залити пивом і відправити в холод на 2 – 3 години.
- Почистити овочі і порізати: картоплю великими шматками, моркву — тонкими круглими скибочками, а цибулю нашаткувати півкільцями.
- Посипати картоплю сіллю і спеціями, перемішати з цибулею і морквою, злити з м’яса маринад.
- Помістити заготовлені складові в кулінарний рукав, щільно зав’язати і зробити кілька проколів у верхній частині. Укласти рукав на деко і відправити в духовку.
Після запікання можна відразу ж розкладати гаряче блюдо по тарілках, прикрасивши гілочками свіжої зелені.
Покрокове приготування з айвою
Зробити жирне гусяче м’ясо особливо м’яким і ніжним допоможуть айва і ківі.
Для приготування такої страви знадобляться наступні продукти:
- гусяча тушка;
- 2 – 3 айви;
- кілька плодів ківі;
- сметана;
- трохи гірчиці;
- сіль і відповідні приправи.
Порядок приготування:
- Вимити гусячу тушку і висушити рушником.
- Змішати сметану, гірчицю, сіль і спеції до однорідності.
- Намазати отриманою масою птицю і відправити маринуватися на 6 – 8 годин.
- Порізати айву і ківі, змішати і трохи посолити.
- Набити начинкою птицю, укласти її в кулінарний рукав або обернути фольгою і запікати до готовності.
Щоб гусак вийшов з рум’яною скоринкою, за 30 – 40 хвилин до того, як витягти з духовки, його потрібно розгорнути.
Птах, запечена з чорносливом
Дуже смачним виходить гуска з чорносливом і горіхами, а щоб м’ясо не пересохло, його запікають у солоному тесті.
Для приготування знадобиться:
- тушка птиці;
- чорнослив;
- волоські горіхи;
- борошно;
- очищена вода;
- сіль і приправи.
Порядок роботи:
- Вимити гусака, натерти сіллю і приправами, після чого відправити в холодильник на пару годин.
- Замочити чорнослив в воді, а потім злити рідину, висушити сухофрукти і змішати з подрібненими ядрами волоських горішків.
- Приготувати з борошна і води тісто, додавши кілька столових ложок солі.
- Набити гусака начинкою, зашити нитками розріз, а потім обернути тушку тістом так, щоб не залишилося ні єдиного отвори. Відправити заготівлю запікатися в духовку.
Солоне тісто в цьому випадку виконує функцію рукава або кулінарної фольги. Воно не дає соку витікати, і м’ясо виходить ніжним і м’яким.