Традиційне блюдо грузинської кухні давно завоювало серця багатьох народів світу. У статті підібрані перевірені рецепти пирога з сиром. Ви дізнаєтеся як приготувати хачапурі у себе вдома.
Класичний хачапурі — простий рецепт в духовці
- слив. масло — 100 гр;
- цукор — 2 чайн. л.;
- сметана — 6 стіл. л.;
- сіль ¼ чайн. л.;
- борошно — 2 скл. (320 гр);
- сода — ¼ чайн. л.;
- картопля — 300 гр;
- бринза (з овечого молока) — 100 гр;
- яйце — 1.
Заздалегідь з холодильної камери дістати масло, щоб воно нагрілося.
Картоплю помиємо, чистимо і ріжемо невеликими шматочками, ставимо варитися в підсоленій воді.
Далі розімніть масло вилкою, додамо в нього сметану з цукром і сіллю, добре опрацюємо віночком до отримання однорідної маси. Окремо з’єднаємо борошно з содою, потім невеликими порціями просеем їх до сметано-маслянисту масу. Швиденько замісимо тісто вручну, скачаємо в кулю і залишимо на кілька хвилин під рушником.
До цього часу картопля має зваритися. З неї приготуємо начинку: розтолочимо в пюре, натремо бринзу на дрібній тертці і перемішати.
Тісто ділиться на 10 шматків, розкачати кожен в круглий пласт, в центр якого кладеться начинка і защипываются краю. Вийшов кульку злегка придавлюємо долонями, щоб вийшов круг товщиною в 1-1,5 см. Виробу поміщаємо на деко, покритий тонким шаром масла.
Яйце збиваємо виделкою і за допомогою пензлика їх змащуємо. Випікаємо протягом 20-25 хвилин при 220-х град.
На замітку. Допускається заміна вершкового масла шматком маргарину.
З дріжджового тіста
Хачапурі з сиром з домашнього дріжджового тіста виходять неймовірно ароматними і поживними.
Для заготівлі домашнього дріжджового тіста:
- 500 гр натурального йогурту;
- 1 скл. молока;
- 100 гр злив. масла;
- яйце сільське;
- 1 кг борошна;
- пачка сухих дріжджів;
- цукор;
- сіль.
Підігріти молоко, щоб воно стало теплим. Висипати дріжджі, дрібку цукру і жменю борошна, трохи розмішати і залишити — це буде опара для дріжджового тіста. Коли почне пузиритися, з’єднайте з йогуртом, яйцем, сіллю і маслом, гарненько розмішати. Потім перелити суміш в широку миску, де буде зручно формувати тісто. Поверх потроху просіяти борошно, перемішуючи все разом. Коли тісто стане досить слухняною, не липким — накрити і залишити підходити на 1-2 години, не забуваючи раз в півгодини трохи його обминати.
Підготувати начинку:
- 500 гр твердого сиру;
- 2 яйця;
- пара дрібок солі;
- 30-50 гр пряної суміші.
Сир натерти на крупній тертці, з’єднати з яйцем, перемішати. Суміш петрушки і кропу сполоснути, дрібно порубати і викласти в сирно-яєчну суміш. Все посолити і повторно перемішати.
Залишився заключний етап: сформувати закриті хачапурі, гарненько розкачати качалкою, так як при випіканні вони будуть підходити. Вироби робити невеликі, інакше готова випічка буде великою.
Випікати при 180-200-х град. протягом 20-25 хвилин.
Ледачі хачапурі на сковороді
Такий рецепт підійде для приготування ситного і швидкого сніданку для всієї родини:
- 200 гр будь-якого твердого сиру;
- кілька гілочок свіжої зелені;
- 200 гр сметани;
- 2 яйця;
- 2 стіл. л. борошна;
- 2 стіл. л. олії.
Зелень дрібно ріжемо, попередньо сполоснувши під проточною водою.
Сир крупно трьох і перемішуємо з яйцями, зеленню, сметаною і борошном.
Розігріваємо на сковороді масло, викладаємо підготовлену масу і обсмажуємо з двох боків до появи хрусткої скоринки. Готовий хачапурі нарізаємо на невеликі шматочки і подаємо до столу.
З додаванням сиру
- 200 гр сиру;
- 150 гр злив. масла;
- чверть стіл. л. цукру;
- 2 яйця;
- 1 ½ скл. борошна;
- ½ Чайн. л. соди;
- 250 гр твердого сиру;
- 1 стіл. л. сметани;
- 1-2 часникових зубка.
Масло розтопити і з’єднати з сиром, перемішати. В отриману масу влити гашену соду, цукор, вбити яйце і знову перемішати. Потім потроху просіяти борошно, поступово вмішуючи її в тісто. Залишити на кілька хвилин просочитися.
Тим часом підготувати начинку: часник дрібно порубати, сир натерти, все перемішати і додати сметану.
Тісто розділити на 2 кулі одного розміру. На одне коло викласти рівномірно начинку, прикрити другим шаром, защипати краї, змастити збитим яйцем і випекти на листі при 180 град. протягом 40-45 хвилин.
Готуємо з листкового тіста з сиром
Хачапурі з готового листкового тіста виходять легкими, швидкими — відмінний варіант страви на швидку руку.
Простий рецепт хачапурі з готового тіста:
- 500 гр листкового тіста;
- 200 гр тертого сиру;
- яйце;
- жменя борошна.
Борошно просіваємо на робочу поверхню. Викладаємо розморожене тісто розкочуємо тонким шаром. Ріжемо квадратами.
Сирну стружку змішуємо з яйцем і викладаємо потроху на квадрати тесту. Куточки потрібно з’єднати так, щоб вийшли конвертики.
Випікаємо при 180 град. до появи рум’яного відтінку.
Традиційні хачапурі по-аджарськи
Особливість хачапурі по-аджарськи в тому, що вони робляться відкритими і з цілісним яйцем.
- 350 гр сиру сулугуні;
- 100 гр сиру моцарелла;
- 3 яйця;
- 200 гр молока;
- ¾ Стіл. л. сухих дріжджів;
- 300 гр борошна;
- 1 стіл. л. цукру;
- 1 чайн. л. солі;
- перець мелений;
- італійські трави;
- пісне масло.
З’єднати цукор з просіяним борошном і дріжджами, посолити. Влити в суміш трохи підігріте молоко і перемішати. Замісити тісто, скачати його в кулю, злегка змастити олією і на час залишити, прикривши кришкою.
Поки тісто настоюється, підготувати начинку: обидва види сиру натерти, додати пару ложок молока, перемішати.
Тісто розділити на 2 частини, кожну розкачати в довгастий тонкий пласт. Рівномірним шаром розкласти сирну заготовку. Бокові сторони злегка скрутити і кінці бортиків склеїти між собою — вийдуть «човники». Всередину посипати трави з перцем, а бортики покрити збитим яйцем. Відправити в розігріту піч на 15-20 хвилин. Потім в кожну човник вбити яйце і залишити на 3-4 хвилини, щоб воно трохи схопилося. Жовток повинен залишитися рідким.
Проста випічка з лаваша
- 2 упаковки тонкого лаваша;
- 500 гр кефіру;
- 2 яйця;
- 1 стіл. л. олії;
- 600 гр сиру;
- 1 чайн. л. солі;
- 300-350 гр сиру;
- 20 гр злив. масла.
З’єднуємо кефір і сіль, вбиваємо яйця і вливаємо олію. Ця суміш знадобиться для вимочування лаваша.
Сир перетираємо блендером в кремову масу. Сир натираємо на дрібну тертку в сир і перемішуємо.
Для приготування використовуємо глибоку сковорідку. Змащуємо її трохи олією. Лист лаваша добре вимочуємо в кефірі і кладемо в сковорідку так, щоб краї піднімалися уздовж бортів. Далі формуємо пошарове хачапурі: рівномірно розкладаємо шар начинки, потім лаваш, і знову начинку. Останнім повинен бути лаваш. Під час складання стежити за тим, щоб краї хачапурі (починаючи з другого) загорталися всередину. В кінці це буде виглядати як закритий пиріг. Зверху поливаємо залишками кефіру і посипаємо твердим сиром. Пиріг протикаємо в різних місцях виделкою. Масло ріжемо невеликими шматочками і кладемо на основу. Випікаємо в духовці при 200 град. протягом чверті години, поки не зарум’яниться.
По-мегрельські
- 500 гр борошна;
- 200 гр сулугуні;
- 150 гр молока;
- 5 гр сухих дріжджів;
- ½ Чайн. л. солі;
- яйце;
- 70 гр злив. масла;
- 50 гр пост. масла.
Молоко трохи нагріти, розвести в ньому дріжджі, додати масло, яйце і все збити віночком.
Борошно просіяти в миску і влити в неї рідку масу. Вимісити тісто, при необхідності додати трохи борошна. Залишити під рушником підійти на годину-дві.
Сир тремо. Готове тісто ділимо на кілька рівних частин, кожну скачуємо в кулю і після розгортаємо в пласт. Посипаємо сиром і з’єднуємо в центрі за принципом хінкалі. Далі злегка розгортаємо в коржик. Зверху трохи посипаємо сиром і викладаємо хачапурі на деко. Випікаємо 15 хвилин.
По-грузинськи
Істинно грузинські хачапурі готуються на основі мацоні. Це кисломолочний продукт з ферментованого молока, який часто зустрічається в вірменської та грузинської кухні.
Тісто:
- 2 скл. мацоні;
- яйце;
- 100 гр злив. масла;
- ½ Ч. л. солі;
- ½ Стіл. л. оцту;
- 1 чайн. л. соди;
- 6 скл. борошна.
Начинка:
- 800 гр твердого сиру;
- 2 яйця;
- 1 яйце + 1 стіл. л. молока для змазування випічки.
Масло розтоплюємо. Гасимо оцтом Соду. У великій мисці змішуємо тісто: масло, соду, просіяне борошно і інші компоненти. Вимішуємо тісто.
Начинка: сир крупно трьох і перемішуємо з яйцем. Тісто ділимо на 2 частини, кожну розкачуємо. На одну розкладаємо начинку, накриваємо другим шаром і защипуємо краю. Верх щедро змащуємо збитим яйцем з молоком. Печемо при 180 град. протягом 40 хвилин.
Хачапурі-човник по-абхазьки
Абхазький варіант, хачапурі-човник, практично нічим не відрізняється від відкритих хачапурі по-аджарськи. В рецепті також використовується дріжджове тісто. Допускається спочатку формування човники, а начинку складати всередину. Якщо рідкий жовток не «по душі», можна відразу вбити його поверх сиру і запекти.
По-імеретинськи
- 500-600 гр готового дріжджового тіста;
- 2 яйця;
- 350-400 гр сиру сулугуні або адигейського;
- 1 стіл. л. сметани.
Тісто використовувати заготовлене заздалегідь домашнє або магазинне.
Підготувати начинку — натерти сир (можна змішати кілька різновидів) вбити в стружку яйце, перемішати.
Коли тісто буде готове, відщипувати від нього невеликі кульки, розминати, всередину класти ложку з гіркою начинки і защипывать. Розкачати, щоб вийшов пласт до 1 см завтовшки, при цьому діяти так, щоб начинка не вилізла назовні. Викласти на деко, змастити збитим яйцем зі сметаною. Випікаємо при 180 град. протягом 20-ти хвилин, поки не з’явиться рум’яна кірочка.
На замітку. На упаковці, як правило, вказана дозування: 1 пакетик дріжджів на 1 кг борошна.