Як приготувати хаш – 7 рецептів в домашніх умовах

Меню гарячих перших страв дуже велике і різноманітне. Однак на приготування деяких з них потрібно досить багато часу і зусиль, хоча вони окупаються насиченістю смаку і непередаваним ароматом. Перед тим, як приготувати хаш – традиційне блюдо кавказької кухні з неперевершеними гастрономічними якостями, слід дізнатися секрети його створення.

Хаш — що це за страва?

Хаш являє собою першу страву, яка подається в гарячому вигляді. Страва, що йде корінням у Вірменії, де в той час носило назву «хашоу», сьогодні поширене по всьому Кавказу. Сучасна форма «хаш», яка більш звична, увійшла в побут з 17 століття.

Як приготувати вірменський хаш з яловичини

Відоме блюдо кавказької кухні, яке славиться своїм холодним ефектом, готується з:

  • 1,5 кг яловичих ніг;
  • ½ Кг тельбухи;
  • ½ Головки часнику;
  • редьки;
  • зелені петрушки;
  • листя базиліка;
  • естрагону;
  • 30 мл винного оцту;
  • соняшникової олії;
  • лаврового листа, солі і перцю горошком.

Вірменський хаш готується наступним чином:

  • Ноги добре опаливаются, обскабливаются, промиваються, рубаються і замочуються на добу.
  • По закінченні вказаного часу продукт поміщається в широку каструлю, де покривається водою, рівень якої перевищує м’ясні шматочки на 20 див.
  • Вариться бульйон 7-8 годин на слабкому вогні з дворазовим доливанням холодної води.
  • Тельбух ретельно промивається і також відварюється в каструльці з водою до зникнення специфічного запаху.
  • У процесі підготовки бульйону і тельбуха піна систематично знімається.
  • Готова тельбух витягується з рідини, ділиться на шматки, які відправляються до яловичині.
  • За 20 хвилин до готовності хаш приправляється.
  • Наваристий суп подається з заправкою з 50 мл бульйону, товченого часнику, солі, оцту, а також салатом із зелені, редьки, заправлених рослинним маслом.

З баранини

Цікава варіація класичного рецепту, на виконання якої потрібно набагато менше часу.

Дивіться також:  Як приготувати шурпу в домашніх умовах

Необхідні:

  • 1,5 кг баранини;
  • 4 л води;
  • корінь петрушки;
  • 8 горошин перцю;
  • 2 пучка кінзи;
  • ½ Головки часнику;
  • сіль, лист лавра.

Технологія виконання:

  • М’ясо добре промивається і надрізається до кістки, після чого покривається водою, яка зливається після закипання.
  • Далі баранина знову заливається свіжої води, з поверхні якої після закипання знімається піна.
  • У бульйон в марлевому мішечку поміщаються корінь петрушки, лаврове листя і перець.
  • Через 4 години м’ясо виймають з бульйону і нарізати на шматки.
  • З часнику, солі, кінзи готується заправка, яка разом з м’ясними шматочками розкладається по тарілках, де заливається підготовленим бульйоном.

Суп-хаш азербайджанською

В Азербайджані страва готується по-іншому і відрізняється цікавим смаком, отриманими за рахунок використання моркви і цибулі.

Крім вищевказаних інгредієнтів, будуть потрібні:

  • 2 яловичих копита;
  • головка часнику;
  • мелений перець;
  • 6 г солі.

Етапи підготовки:

  • В підігрітій воді копита добре обчищаются, після чого опускаються в каструлю об’ємом до 8 л.
  • Бульйон вариться 2 години на середньому вогні при постійному видалення піни і виділяється жирку.
  • Наступні 1,5 години бульйон відварюється з цибулиною, морквою та ½ солі.
  • Відвар проціджують.
  • Вилучене м’ясо звільняється від кістки і дрібно подрібнюється, після чого повертається в бульйон. Залишається традиційно насипати сіль, подрібнений часник і перець.

Традиційний грузинський хаш

Процес виконання наваристого супу – трудомісткий і займає тривалий відрізок часу.

Для виконання рецепта хашу по-грузинськи слід придбати:

  • баранячу голову;
  • 3 баранячі ноги;
  • 1 баранячий рубець;
  • 1 яловичий язик;
  • 2 цибулини;
  • 100 мл виноградного оцту;
  • ½ Головки часнику.

Покрокова інструкція приготування:

  • Субпродукти, за винятком шлунка, опаливаются, отскабливаются до блиску, після чого голова з попередньо віддаленими мізками обробляється на частини.
  • Рубець обдается окропом і відчищається до білизни.
  • У ємність поміщаються голова і ноги, які покриваються водою.
  • Вміст каструлі, яка встановлюється на сильний вогонь, поміщається цибульна головка.
  • Після закипання, коли буде знята піна, бульйон нудиться до готовності м’яса, про який свідчить його відділення від кістки.
  • В іншій каструлі відварюються мову з другої цибулиною.
  • Подрібнений шлунок вариться в 2 етапи: після закипання вода зливається, а потім шматочки рубця варяться до готовності близько 5 годин.
  • Після термічної підготовки всіх продуктів з бульйону витягується голова, ноги і цибулю. З перших двох продуктів знімається м’ясо і повертається в подрібненому вигляді в каструлю.
  • Туди ж відправляється подрібнений шлунок і мову.
  • З часнику і оцту готується соус.
  • Хаш з часниковим соусом подається до столу.
Дивіться також:  Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Готуємо в мультиварці

Використання сучасного кухонного пристрою дозволяє приготувати блюдо хаш набагато швидше.

Знадобляться:

  • помідор;
  • 1 шт. болгарського перцю;
  • морква;
  • цибулина;
  • головка часнику;
  • 1 кг яловичини;
  • зелень;
  • редька;
  • сіль і перець.

Спосіб виконання:

  • М’ясо промивається і ділиться на шматочки.
  • Томат ріжеться кубиками, моркву – соломкою, цибулю – кільцями, перець – шматочками.
  • У чашу мультиварки складаються порізане м’ясо, подрібнене помідор, перець, морква і цибуля.
  • Все заливається водою і готується на програмі «Гасіння» протягом 3,5 годин.
  • Часник пропускаємо через прес.
  • Після звукового сигналу в хаш відправляються часникова кашка, рубана зелень, сіль і спеції.

Зі свинячої рульки

Якщо в холодильній камері виявилися 1,5 кг свинячої рульки і рубець яловичий, то можна підготувати хаш з цих продуктів, включаючи:

  • ½ Головки часнику;
  • редьку;
  • зелень петрушки, естрагону, базиліка;
  • сіль.

При приготуванні наваристого першого страви:

  • Свиняча рулька ділиться на шматки, які заливаються водою таким чином, щоб вона перевищувала м’ясо на 20 див.
  • Після закипання з бульйону знімається пінна маса.
  • Рубець очищається, добре промивається, заливається водою і відварюється протягом 30 хвилин до зникнення специфічного запаху.
  • Готовий рубець, витягнутий з води, нарізане скибочками, які відправляються в бульйон зі свинячої рулькою.
  • Часник і зелень подрібнюються.
  • Редька натирається і подається в якості салату до ситного супу, який притрушивается зеленню і часником.

Хаш зі свинячих ніжок

Перше страву кавказької кухні з свинини більше адоптировано до європейських традицій.

Використовуються для втілення рецепта в життя:

  • 4 свинячі ніжки;
  • 2 цибулини;
  • 2 моркви;
  • головка часнику;
  • 5 горошин перцю;
  • 3 лаврових листки;
  • лимонний сік і сіль.

У процесі підготовки:

  • Добре очищені ніжки заливаються водою. Обсяг доводиться до кипіння і через 10 хвилин зливається.
  • Субпродукти знову заливаються чистою водою в каструлі, куди відправляються цибулю і моркву.
  • Вариться хаш 5 годин на повільному вогні.
  • Після готовності бульйон проціджують і приправляється.
  • З готових ніжок зчищається м’ясо, яке заливається вже в тарілках підсоленим бульйоном з часником.
Дивіться також:  Розсольник: класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Таким чином, незважаючи на тривалість приготування, хаш з насиченим смаком і ароматом варто витрачених сил і часу.

Прокрутка до верху