Колись, коли полиці магазинів не відзначалися різноманітністю, хмиз був одним з найпопулярніших і недорогих десертів. Адже 2 основних інгредієнта (не рахуючи масла для обсмажування) для його приготування, навіть у застійні часи, до делікатесів ніяк не віднесеш. Його переваги: швидко, недорого, легко і смачно! Рецепти приготування розрізняються лише деякими добавками і кількістю інгредієнтів.
Класичний хрусткий хмиз на горілці
Це самий економний рецепт з простих продуктів, які завжди є на будь-якій кухні. Освойте його, і ніякі несподівані гості будуть не страшні!
Для приготування візьміть:
- пару яєць;
- 0,3 ч. л. солі;
- ст. л. горілки;
- 3 ст. л. цукрової пудри;
- 170-190 г борошна;
- 160 мл олії.
Приступаємо до приготування:
- Вибрати з кухонного посуду глибоку і широку миску, що полегшить подальше збивання яєць. Збити підсолені яйця до появи однотонного кольору.
- Влити ложку горілки, перемішати, всипати, перемішуючи кожного разу, невеликими порціями і борошно.
- Вимісити тісто до эластичости, обернути «колобок» плівкою, дати відпочити півгодини в холодильнику.
- Дістати, орезать невеликий шматочок розкачати дуже тоненько (від цього залежить легкість готового виробу). Нанести на його поверхню гострим ножем скісну сітку (смуги близько 3 см завширшки), нарізати ромби. По черзі протягнути в отвір протилежні краю, злегка розтягнути.
- У сотейнику (бажано з товстим дном) добре прогріти масло, поміщати по 1-2 шт. заготовок хмизу, обсмажити до жовтувато-коричневої скоринки. По трудомісткості, це самий тривалий етап, але поспішати не варто, оскільки, якщо завантажити в масло відразу багато тесту, то можна не встигнути вийняти – хмиз згорить.
- Розстелити на дошці кілька шарів паперових рушників, обсмажені шматочки викладати на нього для видалення масла.
- Останній штрих: перекласти готовий хмиз на блюдо, присипати пудрою. При бажанні цукрову пудру можна для аромату змішати з корицею, але якщо хто не любить, то й без неї буде смачно.
Рецепт на тесті з молока
Приготувати хмиз можна і на молоці без додавання алкоголю, його потрібно зовсім небагато близько чверті склянки. Зовсім небагато часу і дурманний запах свіжої випічки наповнить квартиру!
Для приготування знадобиться:
- 50 мл молока;
- 4 яйця;
- 3 ст. л. цукру;
- 350 г борошна;
- пудра цукрова – для оформлення.
Процес приготування:
- Віночком збити яйця в чашці до однорідності, додати цукор, влити трохи тепле молоко, перемішати, щоб цукор розчинився.
- Борошно попередньо просіяти і змішати з яйцями, добре вимісити тісто, дати йому дозріти хвилин 10.
- Роздяглися «колобок» на кілька частин, по черзі розкачати кожну в дуже тонкий пласт. Нарізати на невеликі смужки, в центрі кожної зробити розріз, кожен кінець просунути двічі в надріз, вийде якась спіралька, так вчинити з усіма заготовками.
- У глибокій сковороді розігріти гарно олію, занурити (по1-2) смужки, обсмажити з обох сторін, до появи пухирців і солом’яного кольору.
- Блюдо вислати декількома шарами серветок або паперових рушників, скласти на них хмиз. Коли масло вбереться перекласти хмиз на молоці на іншу плоску тарілку, присипати цукровою пудрою. Зручно це зробити через маленьке ситечко, т. к. пудра легко вбирає вологу і комкується.
Хмиз на кефірі
За цим рецептом випічка не вийде тонкої і «дзвінкої», хмиз не буде так звучно хрустіти, як, наприклад, на воді. Але ж скільки людей, стільки й смаків. Можливо, комусь такий пишний і м’який варіант виробу сподобається більше. Рецепт тіста універсальний, можна з нього готувати і пампушки, тільки тоді тісто не так тонко розкачати і вирізати кружечки, а потім також обсмажувати в олії.
Інгредієнти:
- ч. л. соди;
- пара яєць;
- пара-трійка ст. л. цукру;
- солі – щіпка;
- 300 мл кефіру (жирність 1%-2,5%);
- 2,5-3 ст. борошна;
- ваніль – за бажанням;
- масло – для обсмажування.
Приготування:
- У злегка підігрітий кефір додати соди, перемішати. Замість кефіру можна використовувати кисле молоко. Збити яйця з додаванням цукру (любителі солодкого можуть брати його більше) віночком, об’єднати їх з кефіром, посолити. При бажанні додати ванілін, добре розмішати.
- До отриманої суміші через ситечко просіяти борошно невеликими порціями, вимісити тісто. Воно повинно бути середньої консистенції і не круте, і не м’яке, добре тримати форму і не прилипати до рук. Борошна може знадобитися різна кількість, залежить від її якості, розміру яєць і густоти кефіру (кисляку).
- Стіл притрусити шаром борошна, викласти тісто, розкачати в пласт (товщиною трохи менше 1 сантиметра), нарізати ромбами середнього розміру. В середині кожного зробити проріз, протягнути в неї протилежні кінці ромба. Заготовки розкласти на присипаній борошном дошці.
- Добре розігріти в сотейнику масло, опускати по кілька заготовок, смажити до рум’яної скоринки і поява бульбашок на середньому вогні. Обсмажують шматочки дуже швидко, тому відволікатися від приготування не варто.
- Випічку шумівкою викладати на багатошарове паперовий рушник, коли масло вбереться, перекласти хмиз на велике блюдо зверху присипати цукровою пудрою з корицею (для любителів). Подавати випічку теплої кави з молоком або чаєм.
Варіант приготування на сметані
Від цієї апетитною хрусткою випічки мало хто відмовляється. Варіантів приготування існує декілька, але коли в холодильнику «застоялася» сметана, спробуйте саме цей. Готується дуже швидко, а запах такий, що двічі до столу кликати домашніх не доведеться!
Інгредієнти:
- сметана – 100 гр;
- яйця – 4 шт.;
- солі й соди – по щіпці;
- борошна – близько 3 ст.;
- масла для обсмажування;
- цукрової пудри – 2-3 ст. л.;
- ваніль (за бажанням).
Процес приготування:
- Розбити в підходящу посуд яйця, виделкою або міксером перемішати (не збивати) до однорідності, покласти сметану з содою і сіллю, перемішати.
- Додати просіяне борошно (точної кількості немає, оскільки борошно розрізняється за якістю, а яйця по сортам) до отримання еластичного грудки тіста, яке не буде прилипати до рук. Дати тісту «дозріти» приблизно півгодини для набухання клейковини. Взяти невелику його кількість, розкачати в пласт, нарізати довгими волоссям, а їх – ромбами. По центру кожної заготовки зробити надріз, через нього просмикнути 1-2 рази протилежні сторони, злегка розтягнути. Використання для фігурного нарізання ножа додасть виробу додаткову декоративність.
- У каструлю з товстим дном влити масло, добре розжарити. Викладати по кілька штук заготовок, обсмажувати їх до красивого золотистого кольору і появи на поверхні бульбашок.
На дошці розстелити кілька шарів паперового рушника, викласти на нього обсмажені шматочки, в кінці скласти все на широкий піднос, присипати цукровою пудрою через ситечко з ваніліном (можна не додавати). Перший день випічка буде м’якою, а на наступний стане хрусткою. - Є ще один варіант. Тісто обсмажувати невеликими шматочками, а потім скласти гіркою і перемішати з вареним згущеним молоком, присипати горішками, вийде швидкий тортик – подоба татарського «чак-чака».
Як приготувати хмиз без горілки?
Можна приготувати «хрустики», як часто називаю випічку діти, без додавання алкоголю, звичайно так, причому на смак це практично не позначиться.
Для приготування візьміть:
- пару ст. борошна;
- і пару яєць;
- ст. л. цукру з гіркою;
- ст. л. молока;
- за щіпки ванілі і солі
- довільно олії для обсмажування.
Приготування:
- Розбовтати яйця з цукром, всипати підсолену борошно, влити молоко, вимісити тісто до еластичності, повинно вийти як пельменний, але не таке круте. Залишити його в спокої на третину години.
- Відрізати частину, дуже тонко розкачати, нарізати маленькими кружечками, стиснути в середині, щоб вийшли метелики.
- Розжарити півтори склянки олії, обсмажити метеликів з обох боків до красивого солом’яного кольору, розкласти їх на кілька шарів паперових серветок. Перекласти на красиве блюдо, присипати сумішшю пудри, можна додати ваніль і корицю. Такі метелики красиво виглядатимуть навіть і на святковому столі.
Пісний хмиз на воді
Продукти для приготування:
- борошна – 2 ст.;
- яєць – 2 шт.;
- води – близько ст.;
- солі – 12 ч. л.;
- цукру – 3 ст. л.;
- олії – близько 12 ст. для обжарювання.
Приступаємо до приготування:
- Висипати гіркою на стіл борошно, додати по центру (поглиблення) підсолені яйця з цукром. Маленькими порціями додати воду, вимісити пластичне, не липнущее до рук і столу тісто. Кількість борошна і води регулювати за необхідності. Дати йому трохи постояти.
- Розкачати тонкий пласт, нарізати на невеликі смужки, стиснути кожну в гармошку по середині, щоб вийшла метелик.
- Далі обсмажити в добре розігрітій олії, просушити на паперових рушниках, перекласти на тарілку, обсипати сумішшю цукрової пудри з корицею. Подати до столу поки випічка тепла.