Існує безліч вдалих варіантів рецептів, як приготувати хумус. Його основою можуть стати як різні бобові, так і авокадо. Кращі рецепти страви зібрані нижче.
Хумус – що це за страва
Кулінари задаються питанням: що таке хумус? Це незвичайне східне блюдо у вигляді густої пасти.
Зазвичай його основою стають різні бобові. До них додаються масла, різні спеції, овочі, горішки.
Готову пасту можна подавати як «намазки» на хліб, корж, піту. Смачно використовувати його як соус і навіть як гарнір до м’яса, риби.
Як приготувати справжній хумус з нуту
Склад продуктів:
- сухий нут – 300 – 320 г;
- зіра – 1 велика пучку;
- масло оливи – 2 десертні ложки;
- насіння кунжуту – 30 – 70 г (за смаком);
- сік лайма/лимона – 5 – 6 десертних ложок;
- часник – 3 зубчики;
- сіль.
Приготування:
- Щоб зробити хумус з нуту, спочатку потрібно залити бобові великою кількістю води і залишити в такому вигляді на 15 годин.
- Злити рідину. Далі, за бажанням знімати чи не знімати з нуту лушпиння. У першому випадку страва вийде особливо ніжним з гладкою однорідною консистенцією.
- Варити нут протягом 2,5 ч. Не солити! Злити відвар і зберегти його.
- Прожарити зіру на чавунній сковорідці до легкого аромату. Подрібнити в кавомолці.
- Так само вчинити зі світлим кунжутом. Його кількість залежить від смаку самого кулінара.
- Порошок з кунжуту змішати з часником, сіллю і маслом оливи в чаші блендера. Перемолоти.
- Поступово почати додавати в масу нут і відвар від нього, перебиваючи кожну порцію до стану пюре. У процесі за смаком всипати ще сіль і вливати свіжовичавлений сік цитруса.
- Додати зіру і все змішати.
Викласти частування в красиву піалу. В центрі маси зробити поглиблення і заповнити його маслом оливи. Можна взяти ароматне, настояне на травах і/або часнику.
Домашній варіант з гороху
Склад продуктів:
- горох (будь-який) – 300 – 320 г;
- кунжут – ½ ст.;
- лимон – 1 шт.;
- масло оливи – 5 – 7 десертних ложок;
- вода – 1 повний стакан;
- сіль, подрібнений чилі, коріандр і куркума.
Приготування:
- Першим ділом для приготування хумуса за таким рецептом слід замочити промиті бобові на 10 годин, а потім зварити до м’якості без солі.
- Засмажити кунжут до легкого красивого кремового відтінку.
- Перебити його за допомогою будь-якого кухонного помічника з невеликою кількістю соку лимона, маслом і крижаною водою.
- Окремо пюрировать варений горох.
- Змішати з масою з третього кроку, спеціями і сіллю.
- Знову все збити блендером.
Якщо консистенція страви недостатньо ніжна, виправити це можна за допомогою залишився від гороху відвару.
Готуємо з квасолі
Склад продуктів:
- біла квасоля – 280 – 300 г;
- кунжут – 70 г;
- масло оливи – 2 десертні ложки;
- сода – на кінчику ложки;
- лаврушка – пару листочків;
- сіль, куркума, підсушений подрібнений часник.
Приготування:
- Бобові залишити у воді на 14 годин.
- Промити, залити гарячою водою з содою і варити до м’якості (близько півгодини).
- Знову промити квасолю. Варити ще півгодини вже без соди, але в солоній воді з лаврушкой. Півсклянки відвару залишити для хумуса.
- Пюрировать м’які бобові. Лаврушки попередньо видалити.
- Кунжут перемолоти зручним способом, змішати з маслом
- Додати до нього квасоляний масу і всі залишилися за рецептом інгредієнти.
- Знову все збити, додаючи відвар.
Розкласти частування в піали.
Хумус з авокадо
Склад продуктів:
- зварений нут – 180 – 200 г;
- авокадо – 1 шт.;
- часник – 1 зубчик;
- масло оливи – 4 десертні ложки;
- лимон – половина;
- сіль і порошок чилі.
Приготування:
- Збити варені бобові з часником, олією, сіллю і чилі.
- У вже однорідну масу почати поступово додавати шматочки м’якоті авокадо. Продовжувати збивати інгредієнти.
- Влити сік цитруса за смаком.
- Все ще раз змішати.
Подати вийшло частування з коржами та брусочками свіжих овочів.
Рецепт з баклажанами
Склад продуктів:
- нут – 1 повний стакан;
- цибуля – половинка;
- часник – 5 зубків;
- лимон – половина;
- масло оливи – 4 десертні ложки;
- баклажан (великий) – половина;
- сіль, паприка, каррі.
Приготування:
- Зварити бобові до готовності. Посолити в самому кінці процесу.
- Цибулю і часник подрібнити і смажити в невеликій кількості олії оливи до рум’яності. В процесі зарум’янювання присипати овочі усіма спеціями.
- Баклажан без шкіри порубати кубиками і обсмажити їх з овочами до м’якості.
- Засмажку і бобові перебити блендером. Долити масло і сік цитруса, проціджений від кісточок, засипати сіль.
- Збивати інгредієнти до отримання складу гладкої консистенції. При необхідності додавати до них відвар нуту.
Подати ароматне густе пюре зі свіжоспеченими домашніми коржами.
З сочевиці
Склад продуктів:
- сочевиця – повний стакан;
- борошно (кунжутна) – 3 ст. ложки;
- масло оливи – 4 ст. ложки;
- сік лайма – 2 ст. ложки;
- часник, сіль, прянощі.
Приготування:
- Зварити сочевицю до готовності. Частину відвару залишити.
- Часник розчавити з сіллю, змішати з кунжутною борошном і всіма рештою за рецептом компонентами.
- Подрібнити суміш заглибним блендером.
- Поступово додавати в неї чечевицю і відвар, продовжуючи процес збивання.
Ніжне пюре прикрасити чилі і цілими зернятками кунжуту.
Готуємо в мультиварці
Склад продуктів:
- нут – стакан;
- кунжутна паста – 2 десертні ложки;
- масло оливи – 1 десертна ложка;
- відвар нуту – за необхідності;
- сіль.
Приготування:
- Боби замочити на 7 годин.
- Залити новою водою і відправити варитися у програмі гасіння на 3 – 3,5 години. В самому кінці посолити.
- Змішати нут з кунжутною пастою і маслом. Збити блендером в окремому посуді. В процесі додавати відвар з мультиварки для отримання потрібної консистенції хумуса. Він повинен вийти м’яким, ніжним, гладким.
Подавати з м’ясом і овочами.
Зараз вже важко сказати, який з рецептів дозволяє приготувати той самий, справжній хумус. Але будь-яка з його варіацій виходить смачною і ніжною. Подавати його можна навіть як корисний гарнір до м’яса/риби/морепродуктів.