Поганий настрій? Включаємо в раціон царську птицю! А щоб «крилата» трапеза підвищила загальний тонус і принесла справжнє задоволення, дізнаємося про те, як приготувати індичку просто, якісно і апетитно. Вирішити таку тріаду допоможе добірка самих смачних страв.
Буженина в духовці у фользі
Цей делікатес зазвичай готуємо для святкового застілля. Для отримання м’якою і соковитою буженини потрібно не менше доби. Процес, звичайно, довгий, але результативний.
Склад інгредієнтів:
- масло пісне — 40 мл;
- свіжа гірчиця — 20 р;
- зубки часнику — 5 шт.;
- грудинка індички (м’якоть без кісточки) — до 1,5 кг;
- мускатний горіх, імбир, паприка, перець, кориця (підбираємо склад за уподобанням);
- сіль.
Процес приготування:
- Добре промиваємо м’ясо птиці, промокаємо паперовими рушниками, викладаємо на дошку. Звільняємо м’якоть від всіх плівок і сухожиль.
- З’єднуємо в піалі спеції і приправи, додаємо подрібнений часник, свіже масло і гірчицю, все перемішуємо, м’ясо обробляємо приготованою сумішшю. Поміщаємо індичку в контейнер, відправляємо на добу в холодильник.
- Дістаємо замариноване м’ясо, викладаємо його на удвічі складені аркуші фольги, поливаємо залишками соусу, щільно загортаємо в папір. Руками обжимаем упаковку по всій довжині, випускаючи повітря. Скручуємо кінці, як фантики цукерки, викладаємо на деко.
- Запікаємо грудинку 40 хвилин в духовій шафі при 250 °C. За чверть години до завершення процесу розгортаємо фольгу, підрум’янюємо м’ясо.
Готову буженину залишаємо в закритій печі до повного охолодження, нарізаємо скибочками, подаємо до столу.
Індичка, запечена в духовці цілком
Курка в тарілці — це добре, але індичка в духовці цілком — ще краще!
Список продуктів:
- масло вершкове — 50 г;
- лимон;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- індичка — до 5 кг;
- зубки часнику — 3 шт.;
- яблука — 2 шт.;
- цукор-пісок — 100 г;
- насіння коріандру — 130 г;
- гілочки розмарину та петрушки;
- апельсин;
- листи лавра — 2 шт.;
- сіль — 250 г;
- масло оливи — 20 мл
Порядок приготування:
- Добре промиваємо птицю, зрізаємо на хвостику жировик, ретельно просушуємо. Щоб індичка в духовці цілком залишилася соковитою після запікання, тушку необхідно потримати в розсолі. Вливаємо у велику посуд 4 л бутильованої води, повністю розчиняємо в рідині сіль і цукор. Додаємо подрібнене насіння коріандру, листи лавра, залишаємо птицю на добу в приготованому розчині.
- З’єднуємо в чаші подрібнені гілочки розмарину (2 шт.) і петрушки (3 шт.), подрібнені зубки часнику, розм’якшений вершковий жир, перець і сіль. Протираємо цедру, вичавлюємо трохи соку лимона, вливаємо олію, все перемішуємо.
- Дістаємо індичку з розсолу, ретельно просушуємо серветками, натираємо отриманою пастою зовні і всередині.
- Нарізаємо яблука, апельсин і лимон великими часточками, шаткуємо цибулю, фаршируємо птицю фруктами. Не забуваємо помістити в черевце гілочки запашної зелені. Частина начинки залишаємо для створення ароматною «подушки».
- Викладаємо на деко відстрочені овочі і фрукти, на них маємо індичку грудкою вниз. Ніжки птиці фіксуємо кулінарною ниткою. Відправляємо заготовку на 1,5 години в духову шафу.
- Після закінчення цього часу поливаємо тушку утворився соком, накриваємо листом фольги, продовжуємо приготування ще 2 години.
В кінці процесу відкриваємо папір, добре підрум’янюємо м’ясо. Дістаємо індичку, витягаємо начинку, подаємо до столу.
Як загасити з картоплею в мультиварці
Немає часу на приготування індички з картоплею? Готуємо страву в мультиварці — розумна техніка розв’яже всі проблеми!
Список продуктів:
- масло вершкове та олію;
- картопля — до 1,5 кг;
- філе птиці — 600 г;
- перо цибулі, кріп, петрушка — по 1 пучку;
- сіль, улюблені приправи.
Етапи приготування:
- Промиваємо біле м’ясо птиці, промокаємо рушниками, видаляємо плівки, філе нарізаємо порційними шматочками. Приправляємо їх перцем, сіллю, спеціями і прянощами. Залишаємо продукт на годину маринуватися.
- Очищаємо картоплю, поділяємо коренеплоди на великі частини.
- З’єднуємо в піалі 20 грамів розтопленого вершкового масла і 20 мл соняшникової жиру. Додаємо сушені трави. Можна використовувати готові суміші або підібрати їх самостійно. Добре перемішуємо отриманий склад.
- Викладаємо в чашу шматки індички, на них маємо злегка підсолені бульби картоплі, заливаємо продукти отриманої масляною сумішшю.
- Вибираємо на кухонному приладі програму «Випічка» і час приготування 1 год. Звуковий сигнал подасть знак про те, що пора діставати тушковану з картоплею індичку з мультиварки.
Все вийшло швидко, смачно і практично без нашої участі. Смакуємо і насолоджуємося!
Стейк із птиці на сковороді
Це блюдо вийде чудово смачним при одній умові, яке обов’язково враховуємо, коли готуємо стейк з індички на сковороді.
Набір компонентів:
- масло (вершкове масло і соняшникову);
- зубок часнику;
- філе птиці (товста частина) — 400 г;
- чебрець, спеції.
Процес приготування:
- Промиваємо філе індички, підсушуємо серветками, видаляємо всі наявні плівки. Поділяємо пласт м’яса на стейки товщиною до 4 див. Якщо скибочки вийшли невеликими, злегка їх відбиваємо плоскою стороною молотка. Як варіант, можна надрізати шматок м’яса посередині, розкрити його немов книгу. Приправляємо заготовки сіллю і перцем.
- Щоб не пересмажити м’ясо, його термічна обробка повинна відбуватися виключно на розпеченій сковороді з антипригарним покриттям. Дотримання цієї вимоги полягає головна умова приготування соковитого страви.
- Викладаємо м’ясо в гаряче олію, підрум’янюємо обидві сторони кожного пласти за 2 хвилини на сильному вогні. Через 5 хвилин, зменшуємо інтенсивність нагрівання, додаємо до м’яса гілочки чебрецю, роздавлений ножем зубок часнику, шматочок вершкового жиру.
- Поливаємо страва розтопленим маслом, закінчуємо приготування. Розміщуємо гарячі скибочки на сервірувальній посуді, накриваємо на 10 хвилин фольгою. Це необхідно для «відпочинку» продукту, рівномірного розподілу соків усередині м’яса.
Подаємо стейки з індички з обраним гарніром і улюбленими соусами. Страва — повний захват!
Тефтелі з фаршу індички
Невеликі кульки можна приготувати з різних видів і сортом м’яса. Якщо основою для страви стане фарш індички, їжа не тільки вийде смачною і апетитною, але і дієтичною.
Необхідні продукти:
- масло оливи (можна рослинне) — 20 г;
- томат-паста — 20 г;
- яйце;
- рис (бажано круглий) — 150 г;
- цибуля-ріпка, морква, помідор — 1 шт.;
- філе птиці — 700 г;
- часникові зубки — 2 шт.;
- спеції, горошини перцю, лист лавра.
Технологія приготування:
- Відварюємо добре промитий рис до напівготовності в трохи підсоленій питній воді, потім відкидаємо крупу на сито.
- Поділяємо підготовлене біле м’ясо на невеликі шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні разом з ½ очищеної від лушпиння цибулинки.
- Приправляємо складу сіллю (1 ч. л.), перцем, додаємо рис і яйце, замішуємо фарш до отримання в’язкої і однорідної консистенції. При бажанні використовуємо хмелі-сунелі.
- Шаткуємо кубиками помідор, дрібно рубаємо помідор і залишилася половинку цибулинки, натираємо очищену моркву. Пасеруємо продукти до м’якого стану в олії оливи, потім приєднуємо томат-пасту. Тушкуємо продукти до 5 хвилин на слабкому вогні.
- Формуємо з м’ясного фаршу невеликі кульки, розташовуємо їх на овочевий склад. Вливаємо бутильовану воду, щоб вона наполовину покрила круглі вироби. Кидаємо в ємність лист лавра, солимо і перчимо рідкий склад, готуємо страву 20 хвилин в закритому вигляді. Перевертаємо кожен колобок, через 10 хвилин закінчуємо процес.
Тефтелі з фаршу індички — ситна страва саме по собі, тому його можна вживати з гарніром або просто з апетитними шматочками свіжого хліба.
Крила, запечені в рукаві
Від цієї страви можна, образно кажучи, «полетіти» у світ чарівних смаків і чудових ароматів.
Необхідні компоненти:
- аджика — 40 г;
- масло оливи — 20 мл;
- крила індички — 500 г;
- домашня сметана — 20 г;
- сіль, спеції.
Методика приготування:
- Натираємо оброблені частини птиці сіллю і якісної аджикою, обраними за смаком приправами. Залишаємо продукт на півгодини маринуватися.
- Змащуємо крила густою сметаною (можна і майонезом), поміщаємо в рукав для запікання. Обов’язково робимо кілька проколів на верхній стороні плівці, щоб пара, що утворюється в процесі приготування, не розірвав пакет.
- Фіксуємо краю упаковки, викладаємо її на деко, запікаємо 50 хвилин (коригуємо час в залежності від потужності духовки) при 200 °C. В кінці приготування обережно розрізаємо рукав, підрум’янюємо страва до апетитної скоринки.
Подаємо крила індички у гарячому вигляді, прикрашаємо нарубаною зеленню.
В соєвому соусі
Обробка продукту універсальної японської приправою істотно підсилює смак м’яса, покращує його аромат, насичує колір готового страви.
Необхідні інгредієнти:
- рідкий мед — 20 г;
- прованські трави — 10 г;
- стегно індички;
- соус соєвий — 5 мл;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Починаємо процес, як завжди, з маринування м’яса. З’єднуємо в чаші італійські трави, розтоплений в мікрохвильовці або на водяній бані мед, соєвий соус, невелику кількість солі. Перемішуємо складу. Обробляємо стегно отриманої запашної сумішшю, залишаємо в закритому стані на 2 години.
- Робимо з боку шкіри птиці невеликі надрізи, щоб маринад краще проникав безпосередньо до м’яса, сприяв утворенню скоринки.
- Щільно загортаємо стегно в подвійний шар фольги, викладаємо на деко. Не забуваємо полити м’ясо залишками маринаду, відправляємо продукт на 1 годину в духовку(200 °C). В кінці процесу відкриваємо папір, підрум’янюємо страву.
Відмінним гарніром до основної страви стане картопля, який можна запекти разом з індичкою в соєвому соусі.
Смажене філе стегна індички
Продовжуємо тему самої соковитою і апетитною частини птиці, дещо змінивши методику її приготування. Щоб смачно приготувати філе індички, знадобиться список продуктів:
- масло оливи — 30 мл;
- мука в/с — 60 г;
- стегно індички без кістки — 600 г;
- білки курячі — 4 шт.;
- спеції (сіль, перець).
Порядок приготування:
- Ретельно промиваємо філе птиці. Не лінуємося добре просушувати м’ясо серветками, інакше в процесі обсмажування піддамося «обстрілу» з боку потрапили в гаряче масло крапельок вологи.
- Ділимо шматок на скибочки товщиною до 1 см, злегка відбиваємо, приправляємо сіллю, перцем, спеціями. Залишаємо заготовки на півгодини в закритій ємності.
- З’єднуємо злегка збиті курячі білки з просіяним борошном, трохи солимо і перчимо склад, перемішуємо складу до однорідної маси, за консистенцією схожа на сметану.
- Нагріваємо в сковороді свіжа олія оливи, занурюємо кожен пласт в отриманий кляр, викладаємо скибочки в гарячий склад, обсмажуємо на середньому вогні до золотистого відтінку.
Розміщуємо готове м’ясо на паперові серветки, залишаючи на них зайвий жир, після чого подаємо страву до столу.
Готуємо грудку індички м’якою і соковитою
Представлене страва не вийде низькокалорійним, але смачним і ароматним — це неодмінно!
Склад компонентів:
- масло вершкове — 50 г;
- лимон — 1/3 плода;
- часник — 1/2 головки;
- гілочки чебрецю;
- грудка індички — від 1,3 кг;
- вино (бажано біле сухе) — 200 мл
Етапи приготування:
- Звільняємо м’ясо від жилок і плівки. Для кращої обробки продукту потрібно не просто масло, а попередньо ароматизований жир. Розтираємо його з доданою дрібкою звичайної солі, приєднуємо сік лимона, чебрець, подрібнений часник. Отриманою сумішшю бажано запастися завчасно, зберігати в морозильній камері.
- Розподіляємо запашний складу по всьому філе індички, поміщаємо продукт у термостійку форму, заливаємо вином, відправляємо на 30 хвилин у піч, нагріту до 200 °C. Готуємо їжу півгодини під фольгою, потім ще 15 хвилин у відкритому вигляді.
Ніжна і соковита грудинка індички буквально тане в роті!
Смажені котлети з манкою
Додати в м’ясний фарш м’якушки булки — звичний спосіб приготування котлет. Замінивши хлібний компонент манною крупою, отримаємо дивно смачні, пишні, симпатичні вироби.
Перелік продуктів:
- яйце;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- манка — 30 г;
- гірчиця — 20 р;
- м’ясо індички — 500 г;
- зелень рубана — 3 ст. л.;
- масло пісне;
- сметана/жирні вершки — 40 г;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Промиту м’якоть птиці розрізаємо на шматочки, подрібнюємо домашнім комбайном.
- Додаємо в отриману масу інші інгредієнти, солимо і перчимо склад, ретельно перемішуємо. При бажанні трохи збільшуємо кількість сметани, так як крупа ще набубнявіє, вбере вологу. Залишаємо фарш на 25 хвилин настоюватися в умовах кімнатної температури.
- Нагріваємо в сковороді олію, відбираємо ложкою частину м’ясної маси, викладаємо в ємність. Сформувавши котлети, обсмажуємо їх до 10 хвилин з кожного боку на невеликому вогні. Якщо комусь подобається тушкована страва, вливаємо ¼ склянки питної води/бульйону, тушкуємо ще 12 хвилин.
Подаємо рум’яні котлети з картопляним пюре або рисом, поливаємо залишився в сковороді ароматним складом. Дуже смачно і поживно!
Новорічний рецепт запікання з апельсинами
Святкове оформлення індички — відповідальний момент для кожної господині. Потрібно не просто уявити смачне блюдо, але і приготувати справжній ексклюзив.
Набір продуктів:
- масло вершкове — 100 г;
- головка часнику;
- індичка цілком — до 5 кг;
- лист лавра;
- апельсини — 2 шт.;
- чебрець, естрагон, гвоздика мелена, кардамон;
- спеції.
Алгоритм приготування:
- Ретельно промиваємо індичку, залишаємо на добу в розсолі. Для його отримання використовуємо рецепт запікання птиці цілком.Ємність з продуктом тримаємо в холодильнику. Дістаємо посуд за 4 години до початку приготування, залишаємо в умовах кімнатної температури, після чого виймаємо тушку з рідини, ретельно промокаємо паперовими серветками.
- Чисті апельсини опускаємо на 2 хвилини в окріп, потім розділяємо на чверті. Головку часнику ріжемо навпіл. Поміщаємо продукти всередину птиці.
- Трохи розм’якшене масло з’єднуємо з перцем. Запашну спецію завжди перемелюємо безпосередньо перед використанням, інакше вона не розкриє свої чудові якості.
- Застеляємо деко двома смугами фольги, викладаємо індичку грудкою вгору. Акуратно знімаємо шкірку від шиї до черевця, поміщаємо частина масла під шкіру, іншим кількістю обробляємо всю птицю. Загортаємо її в алюмінієву папір, відправляємо в духовку. Перші 45 хвилин запікаємо при 220 °C, наступні 3 години готуємо при 180 °C, після чого підрум’янюємо птицю 30 хвилин у відкритому вигляді.
Для утворення кращого кольору і хрусткої скориночки включаємо режим конвенції. Дотримуємося це умова, щоб індичка постала на новорічному застіллі у всій красі.
Холодець з індички
Якщо вже мова зайшла про сам чудовому в році святі, то холодець з індички — традиційна страва на майбутньому торжестві.
Необхідні компоненти:
- цибуля-ріпка — 1 шт.;
- частини індички — до 2 кг;
- горошини перцю, лист лавра;
- часникові зубки — 6 шт.;
- морква;
- сіль, зелень.
Для того щоб холодець застиг без желатину, обов’язково використовуємо гомілку індички, стегна, шию і ніжки — суглоби, в яких є жили, шкіра, хрящі. Готувати необхідно не менше 6 годин на мінімальному вогні, коли поверхню бульйону ледь тремтить.
Поетапне приготування:
- Очищаємо і добре промиваємо частини індички, викладаємо в простору емальовану каструлю, заливаємо бутильованої водою, перевищує розміщені продукти на 2 див.
- Після початку кипіння знижуємо висоту полум’я до мінімуму, знімаємо піну, постійно стежимо за процесом приготування. Виключаємо бурління рідини, в іншому випадку бульйон стане каламутним, швидко випарується до неприпустимих меж. Доливати його категорично забороняється!
- Цибулину, очищену від верхнього шару лушпиння, поміщаємо в холодець за 2 години до закінчення технологічного процесу, моркву — через 60 хвилин, лист лавра і горошини перцю — за 30 хвилин до заключної стадії приготування.
- Солимо їжу за вподобанням. Проте на смак гарячий бульйон повинен бути трохи більш солоним, ніж звичайне перше блюдо. В остиглому стані ця різниця не відчувається. Дефіцит білих кристалів позбавить їжу смакової виразності.
- Отже, коли вогонь вимкнений, витягаємо частини індички з каструлі. Кістки викидаємо, шматочки м’яса нарізаємо невеликими частинами або розбираємо на волокна. Хрящики дрібно рубаємо. Вони зроблять холодець більш щільним.
- Розкладаємо м’ясо за формами (тарілках), додаємо в кожну порцію бажану кількість нарубаного часнику, гілочки зелені, фігурно оформлені слайсы моркви. Заливаємо продукти процідженим бульйоном.
Остиглу при кімнатній температурі їжу відправляємо в холодильник. Подаємо страву з гірчицею, хроном, гострими соусами. Заморожувати страву не можна!
Пастрома в мультиварці
Це дуже смачне блюдо прийшло до нас з єврейської кухні. Оригінальне страву готували з яловичини, однак, страва, отримане з індички в мультиварці — гідний варіант розкішного делікатесу.
Список інгредієнтів:
- перець червоний мелений — 10 г;
- сіль морська — 50 г;
- зерна коріандру і гірчиці — по 20 р;
- філе індички — 1,4 кг;
- паприка, перець чилі — по 10 г;
- цукор коричневий — 25 г;
- цибуля ріпчаста;
- масло оливи.
Приготування страви:
- Розчиняємо морську сіль в 1 л питної води. Очищаємо філе грудки від плівок і зайвого жиру, заливаємо розсолом, повністю покриває продукт. Витримуємо м’ясо в розчині від 2 годин до однієї доби. Чим довше, тим більш ніжною і соковитою вийде пастрома.
- Дістаємо філе з рідини, ретельно промиваємо, просушуємо серветками. З’єднуємо в посуді зерна коріандру і гірчиці, паприку, перець і цукор, розводимо суміш маслом оливи.
- Натираємо м’ясо отриманої густою пастою, загортаємо у кілька шарів плівки, витримуємо 3 години в холодильнику.
- Викладаємо в чашу мультиварки крупно нашатковану цибулю, зверху розмішуєм філе індички. Вибираємо режим «Гасіння» і час роботи приладу 2 години. По закінченні приготування залишаємо продукт в закритому агрегаті до повного охолодження.
Подаємо пастрому в охолодженому стані.
З печерицями в білому соусі
Для того щоб поласувати ніжним м’ясом індички під густим, що тане в роті грибним соусом, вилка не потрібна — все до останньої краплі буде підібрано хлібом.
Список продуктів:
- печериці — 500 г;
- часник — 3 зубки;
- свіжі вершки (жирність 20%);
- масло пісне;
- грудка індички — 700 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- спеції.
Технологія приготування:
- Обробляємо філе птиці, нарізаємо невеликими шматочками, обсмажуємо до рум’яного відтінку.
- Очищаємо і обполіскуємо гриби, поділяємо кожен на 4 частини. Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно кришимо, смажимо в окремій ємності.
- Приєднуємо до печерицям і овочів подрібнені зубки часнику, апетитні шматочки м’яса. Заливаємо складу жирними вершками, приєднуємо 250 мл питної води. Перемішуємо компоненти страви, приправляємо сіллю і перцем, тушкуємо 20 хвилин в закритому вигляді.
М’ясо з печерицями в білому соусі подаємо з пюре або іншим гарніром. Однак свіжий хліб — неодмінний атрибут цього страви!
Суп з індички з рисом
Ще раз переконуємося в тому, наскільки універсально м’ясо птиці. Досить зварити на його основі бульйон, додати рис і супутні компоненти, щоб отримати чудову перше блюдо.
Інгредієнти рецепту:
- картопля — 3 шт.;
- цибуля-порей;
- морква;
- рис — 80 г;
- індичка (будь-яка частина на кості) — 400 г;
- коріння — 1 ст. л.;
- лист лавра, сіль, горошини перцю, зелень.
Процес приготування:
- Кістка індика розрізаємо на дві частини, покласти в каструлю, вливаємо 2 л очищеної води. Варимо бульйон, після початку кипіння знижуємо інтенсивність нагріву. Для отримання ароматного супу з яскравим смаком додаємо невелику цибулину, перець горошком, лист лавра. Не забуваємо знімати пінку.
- Через 40 хвилин, проціджуємо бульйон, ставимо на плиту. Після початку нового кипіння викладаємо нарізану маленькими брусочками моркву, порізану кубиками картоплю, чайну ложку подрібненого коріння (селера, петрушка), кружальця цибулі-порею, ретельно промитий рис.
- Приправляємо бульйон сіллю, продовжуємо приготування до готовності продуктів.
Подаємо суп, додаючи в тарілки шматочки індички і рубану зелень.
Так чому птицю в Росії називали «царською», забороняючи простолюдинам включати в їжу? Звичайно ж, за її чудові гастрономічні якості м’яса, здатність благотворно впливати на здоров’я людини, дарувати почуття радості і щастя.