Як приготувати індичку – 15 смачних рецептів

Поганий настрій? Включаємо в раціон царську птицю! А щоб «крилата» трапеза підвищила загальний тонус і принесла справжнє задоволення, дізнаємося про те, як приготувати індичку просто, якісно і апетитно. Вирішити таку тріаду допоможе добірка самих смачних страв.

Буженина в духовці у фользі

Цей делікатес зазвичай готуємо для святкового застілля. Для отримання м’якою і соковитою буженини потрібно не менше доби. Процес, звичайно, довгий, але результативний.

Склад інгредієнтів:

  • масло пісне — 40 мл;
  • свіжа гірчиця — 20 р;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • грудинка індички (м’якоть без кісточки) — до 1,5 кг;
  • мускатний горіх, імбир, паприка, перець, кориця (підбираємо склад за уподобанням);
  • сіль.

Процес приготування:

  • Добре промиваємо м’ясо птиці, промокаємо паперовими рушниками, викладаємо на дошку. Звільняємо м’якоть від всіх плівок і сухожиль.
  • З’єднуємо в піалі спеції і приправи, додаємо подрібнений часник, свіже масло і гірчицю, все перемішуємо, м’ясо обробляємо приготованою сумішшю. Поміщаємо індичку в контейнер, відправляємо на добу в холодильник.
  • Дістаємо замариноване м’ясо, викладаємо його на удвічі складені аркуші фольги, поливаємо залишками соусу, щільно загортаємо в папір. Руками обжимаем упаковку по всій довжині, випускаючи повітря. Скручуємо кінці, як фантики цукерки, викладаємо на деко.
  • Запікаємо грудинку 40 хвилин в духовій шафі при 250 °C. За чверть години до завершення процесу розгортаємо фольгу, підрум’янюємо м’ясо.

Готову буженину залишаємо в закритій печі до повного охолодження, нарізаємо скибочками, подаємо до столу.

Індичка, запечена в духовці цілком

Курка в тарілці — це добре, але індичка в духовці цілком — ще краще!

Список продуктів:

  • масло вершкове — 50 г;
  • лимон;
  • цибуля ріпчаста — 2 шт.;
  • індичка — до 5 кг;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • яблука — 2 шт.;
  • цукор-пісок — 100 г;
  • насіння коріандру — 130 г;
  • гілочки розмарину та петрушки;
  • апельсин;
  • листи лавра — 2 шт.;
  • сіль — 250 г;
  • масло оливи — 20 мл

Порядок приготування:

  • Добре промиваємо птицю, зрізаємо на хвостику жировик, ретельно просушуємо. Щоб індичка в духовці цілком залишилася соковитою після запікання, тушку необхідно потримати в розсолі. Вливаємо у велику посуд 4 л бутильованої води, повністю розчиняємо в рідині сіль і цукор. Додаємо подрібнене насіння коріандру, листи лавра, залишаємо птицю на добу в приготованому розчині.
  • З’єднуємо в чаші подрібнені гілочки розмарину (2 шт.) і петрушки (3 шт.), подрібнені зубки часнику, розм’якшений вершковий жир, перець і сіль. Протираємо цедру, вичавлюємо трохи соку лимона, вливаємо олію, все перемішуємо.
  • Дістаємо індичку з розсолу, ретельно просушуємо серветками, натираємо отриманою пастою зовні і всередині.
  • Нарізаємо яблука, апельсин і лимон великими часточками, шаткуємо цибулю, фаршируємо птицю фруктами. Не забуваємо помістити в черевце гілочки запашної зелені. Частина начинки залишаємо для створення ароматною «подушки».
  • Викладаємо на деко відстрочені овочі і фрукти, на них маємо індичку грудкою вниз. Ніжки птиці фіксуємо кулінарною ниткою. Відправляємо заготовку на 1,5 години в духову шафу.
  • Після закінчення цього часу поливаємо тушку утворився соком, накриваємо листом фольги, продовжуємо приготування ще 2 години.

В кінці процесу відкриваємо папір, добре підрум’янюємо м’ясо. Дістаємо індичку, витягаємо начинку, подаємо до столу.

Як загасити з картоплею в мультиварці

Немає часу на приготування індички з картоплею? Готуємо страву в мультиварці — розумна техніка розв’яже всі проблеми!

Список продуктів:

  • масло вершкове та олію;
  • картопля — до 1,5 кг;
  • філе птиці — 600 г;
  • перо цибулі, кріп, петрушка — по 1 пучку;
  • сіль, улюблені приправи.

Етапи приготування:

  • Промиваємо біле м’ясо птиці, промокаємо рушниками, видаляємо плівки, філе нарізаємо порційними шматочками. Приправляємо їх перцем, сіллю, спеціями і прянощами. Залишаємо продукт на годину маринуватися.
  • Очищаємо картоплю, поділяємо коренеплоди на великі частини.
  • З’єднуємо в піалі 20 грамів розтопленого вершкового масла і 20 мл соняшникової жиру. Додаємо сушені трави. Можна використовувати готові суміші або підібрати їх самостійно. Добре перемішуємо отриманий склад.
  • Викладаємо в чашу шматки індички, на них маємо злегка підсолені бульби картоплі, заливаємо продукти отриманої масляною сумішшю.
  • Вибираємо на кухонному приладі програму «Випічка» і час приготування 1 год. Звуковий сигнал подасть знак про те, що пора діставати тушковану з картоплею індичку з мультиварки.

Все вийшло швидко, смачно і практично без нашої участі. Смакуємо і насолоджуємося!

Стейк із птиці на сковороді

Це блюдо вийде чудово смачним при одній умові, яке обов’язково враховуємо, коли готуємо стейк з індички на сковороді.

Набір компонентів:

  • масло (вершкове масло і соняшникову);
  • зубок часнику;
  • філе птиці (товста частина) — 400 г;
  • чебрець, спеції.

Процес приготування:

  • Промиваємо філе індички, підсушуємо серветками, видаляємо всі наявні плівки. Поділяємо пласт м’яса на стейки товщиною до 4 див. Якщо скибочки вийшли невеликими, злегка їх відбиваємо плоскою стороною молотка. Як варіант, можна надрізати шматок м’яса посередині, розкрити його немов книгу. Приправляємо заготовки сіллю і перцем.
  • Щоб не пересмажити м’ясо, його термічна обробка повинна відбуватися виключно на розпеченій сковороді з антипригарним покриттям. Дотримання цієї вимоги полягає головна умова приготування соковитого страви.
  • Викладаємо м’ясо в гаряче олію, підрум’янюємо обидві сторони кожного пласти за 2 хвилини на сильному вогні. Через 5 хвилин, зменшуємо інтенсивність нагрівання, додаємо до м’яса гілочки чебрецю, роздавлений ножем зубок часнику, шматочок вершкового жиру.
  • Поливаємо страва розтопленим маслом, закінчуємо приготування. Розміщуємо гарячі скибочки на сервірувальній посуді, накриваємо на 10 хвилин фольгою. Це необхідно для «відпочинку» продукту, рівномірного розподілу соків усередині м’яса.
Дивіться також:  Картопля по-селянськи, запечена в духовці – 10 смачних рецептів приготування

Подаємо стейки з індички з обраним гарніром і улюбленими соусами. Страва — повний захват!

Тефтелі з фаршу індички

Невеликі кульки можна приготувати з різних видів і сортом м’яса. Якщо основою для страви стане фарш індички, їжа не тільки вийде смачною і апетитною, але і дієтичною.

Необхідні продукти:

  • масло оливи (можна рослинне) — 20 г;
  • томат-паста — 20 г;
  • яйце;
  • рис (бажано круглий) — 150 г;
  • цибуля-ріпка, морква, помідор — 1 шт.;
  • філе птиці — 700 г;
  • часникові зубки — 2 шт.;
  • спеції, горошини перцю, лист лавра.

Технологія приготування:

  • Відварюємо добре промитий рис до напівготовності в трохи підсоленій питній воді, потім відкидаємо крупу на сито.
  • Поділяємо підготовлене біле м’ясо на невеликі шматочки, подрібнюємо в домашньому комбайні разом з ½ очищеної від лушпиння цибулинки.
  • Приправляємо складу сіллю (1 ч. л.), перцем, додаємо рис і яйце, замішуємо фарш до отримання в’язкої і однорідної консистенції. При бажанні використовуємо хмелі-сунелі.
  • Шаткуємо кубиками помідор, дрібно рубаємо помідор і залишилася половинку цибулинки, натираємо очищену моркву. Пасеруємо продукти до м’якого стану в олії оливи, потім приєднуємо томат-пасту. Тушкуємо продукти до 5 хвилин на слабкому вогні.
  • Формуємо з м’ясного фаршу невеликі кульки, розташовуємо їх на овочевий склад. Вливаємо бутильовану воду, щоб вона наполовину покрила круглі вироби. Кидаємо в ємність лист лавра, солимо і перчимо рідкий склад, готуємо страву 20 хвилин в закритому вигляді. Перевертаємо кожен колобок, через 10 хвилин закінчуємо процес.

Тефтелі з фаршу індички — ситна страва саме по собі, тому його можна вживати з гарніром або просто з апетитними шматочками свіжого хліба.

Крила, запечені в рукаві

Від цієї страви можна, образно кажучи, «полетіти» у світ чарівних смаків і чудових ароматів.

Необхідні компоненти:

  • аджика — 40 г;
  • масло оливи — 20 мл;
  • крила індички — 500 г;
  • домашня сметана — 20 г;
  • сіль, спеції.

Методика приготування:

  • Натираємо оброблені частини птиці сіллю і якісної аджикою, обраними за смаком приправами. Залишаємо продукт на півгодини маринуватися.
  • Змащуємо крила густою сметаною (можна і майонезом), поміщаємо в рукав для запікання. Обов’язково робимо кілька проколів на верхній стороні плівці, щоб пара, що утворюється в процесі приготування, не розірвав пакет.
  • Фіксуємо краю упаковки, викладаємо її на деко, запікаємо 50 хвилин (коригуємо час в залежності від потужності духовки) при 200 °C. В кінці приготування обережно розрізаємо рукав, підрум’янюємо страва до апетитної скоринки.

Подаємо крила індички у гарячому вигляді, прикрашаємо нарубаною зеленню.

В соєвому соусі

Обробка продукту універсальної японської приправою істотно підсилює смак м’яса, покращує його аромат, насичує колір готового страви.

Необхідні інгредієнти:

  • рідкий мед — 20 г;
  • прованські трави — 10 г;
  • стегно індички;
  • соус соєвий — 5 мл;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Починаємо процес, як завжди, з маринування м’яса. З’єднуємо в чаші італійські трави, розтоплений в мікрохвильовці або на водяній бані мед, соєвий соус, невелику кількість солі. Перемішуємо складу. Обробляємо стегно отриманої запашної сумішшю, залишаємо в закритому стані на 2 години.
  • Робимо з боку шкіри птиці невеликі надрізи, щоб маринад краще проникав безпосередньо до м’яса, сприяв утворенню скоринки.
  • Щільно загортаємо стегно в подвійний шар фольги, викладаємо на деко. Не забуваємо полити м’ясо залишками маринаду, відправляємо продукт на 1 годину в духовку(200 °C). В кінці процесу відкриваємо папір, підрум’янюємо страву.

Відмінним гарніром до основної страви стане картопля, який можна запекти разом з індичкою в соєвому соусі.

Смажене філе стегна індички

Продовжуємо тему самої соковитою і апетитною частини птиці, дещо змінивши методику її приготування. Щоб смачно приготувати філе індички, знадобиться список продуктів:

  • масло оливи — 30 мл;
  • мука в/с — 60 г;
  • стегно індички без кістки — 600 г;
  • білки курячі — 4 шт.;
  • спеції (сіль, перець).

Порядок приготування:

  • Ретельно промиваємо філе птиці. Не лінуємося добре просушувати м’ясо серветками, інакше в процесі обсмажування піддамося «обстрілу» з боку потрапили в гаряче масло крапельок вологи.
  • Ділимо шматок на скибочки товщиною до 1 см, злегка відбиваємо, приправляємо сіллю, перцем, спеціями. Залишаємо заготовки на півгодини в закритій ємності.
  • З’єднуємо злегка збиті курячі білки з просіяним борошном, трохи солимо і перчимо склад, перемішуємо складу до однорідної маси, за консистенцією схожа на сметану.
  • Нагріваємо в сковороді свіжа олія оливи, занурюємо кожен пласт в отриманий кляр, викладаємо скибочки в гарячий склад, обсмажуємо на середньому вогні до золотистого відтінку.
Дивіться також:  Грудинка в цибулинні — найсмачніші 5 рецептів

Розміщуємо готове м’ясо на паперові серветки, залишаючи на них зайвий жир, після чого подаємо страву до столу.

Готуємо грудку індички м’якою і соковитою

Представлене страва не вийде низькокалорійним, але смачним і ароматним — це неодмінно!

Склад компонентів:

  • масло вершкове — 50 г;
  • лимон — 1/3 плода;
  • часник — 1/2 головки;
  • гілочки чебрецю;
  • грудка індички — від 1,3 кг;
  • вино (бажано біле сухе) — 200 мл

Етапи приготування:

  • Звільняємо м’ясо від жилок і плівки. Для кращої обробки продукту потрібно не просто масло, а попередньо ароматизований жир. Розтираємо його з доданою дрібкою звичайної солі, приєднуємо сік лимона, чебрець, подрібнений часник. Отриманою сумішшю бажано запастися завчасно, зберігати в морозильній камері.
  • Розподіляємо запашний складу по всьому філе індички, поміщаємо продукт у термостійку форму, заливаємо вином, відправляємо на 30 хвилин у піч, нагріту до 200 °C. Готуємо їжу півгодини під фольгою, потім ще 15 хвилин у відкритому вигляді.

Ніжна і соковита грудинка індички буквально тане в роті!

Смажені котлети з манкою

Додати в м’ясний фарш м’якушки булки — звичний спосіб приготування котлет. Замінивши хлібний компонент манною крупою, отримаємо дивно смачні, пишні, симпатичні вироби.

Перелік продуктів:

  • яйце;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • манка — 30 г;
  • гірчиця — 20 р;
  • м’ясо індички — 500 г;
  • зелень рубана — 3 ст. л.;
  • масло пісне;
  • сметана/жирні вершки — 40 г;
  • сіль, перець.

Процес приготування:

  • Промиту м’якоть птиці розрізаємо на шматочки, подрібнюємо домашнім комбайном.
  • Додаємо в отриману масу інші інгредієнти, солимо і перчимо склад, ретельно перемішуємо. При бажанні трохи збільшуємо кількість сметани, так як крупа ще набубнявіє, вбере вологу. Залишаємо фарш на 25 хвилин настоюватися в умовах кімнатної температури.
  • Нагріваємо в сковороді олію, відбираємо ложкою частину м’ясної маси, викладаємо в ємність. Сформувавши котлети, обсмажуємо їх до 10 хвилин з кожного боку на невеликому вогні. Якщо комусь подобається тушкована страва, вливаємо ¼ склянки питної води/бульйону, тушкуємо ще 12 хвилин.

Подаємо рум’яні котлети з картопляним пюре або рисом, поливаємо залишився в сковороді ароматним складом. Дуже смачно і поживно!

Новорічний рецепт запікання з апельсинами

Святкове оформлення індички — відповідальний момент для кожної господині. Потрібно не просто уявити смачне блюдо, але і приготувати справжній ексклюзив.

Набір продуктів:

  • масло вершкове — 100 г;
  • головка часнику;
  • індичка цілком — до 5 кг;
  • лист лавра;
  • апельсини — 2 шт.;
  • чебрець, естрагон, гвоздика мелена, кардамон;
  • спеції.

Алгоритм приготування:

  • Ретельно промиваємо індичку, залишаємо на добу в розсолі. Для його отримання використовуємо рецепт запікання птиці цілком.Ємність з продуктом тримаємо в холодильнику. Дістаємо посуд за 4 години до початку приготування, залишаємо в умовах кімнатної температури, після чого виймаємо тушку з рідини, ретельно промокаємо паперовими серветками.
  • Чисті апельсини опускаємо на 2 хвилини в окріп, потім розділяємо на чверті. Головку часнику ріжемо навпіл. Поміщаємо продукти всередину птиці.
  • Трохи розм’якшене масло з’єднуємо з перцем. Запашну спецію завжди перемелюємо безпосередньо перед використанням, інакше вона не розкриє свої чудові якості.
  • Застеляємо деко двома смугами фольги, викладаємо індичку грудкою вгору. Акуратно знімаємо шкірку від шиї до черевця, поміщаємо частина масла під шкіру, іншим кількістю обробляємо всю птицю. Загортаємо її в алюмінієву папір, відправляємо в духовку. Перші 45 хвилин запікаємо при 220 °C, наступні 3 години готуємо при 180 °C, після чого підрум’янюємо птицю 30 хвилин у відкритому вигляді.

Для утворення кращого кольору і хрусткої скориночки включаємо режим конвенції. Дотримуємося це умова, щоб індичка постала на новорічному застіллі у всій красі.

Холодець з індички

Якщо вже мова зайшла про сам чудовому в році святі, то холодець з індички — традиційна страва на майбутньому торжестві.

Необхідні компоненти:

  • цибуля-ріпка — 1 шт.;
  • частини індички — до 2 кг;
  • горошини перцю, лист лавра;
  • часникові зубки — 6 шт.;
  • морква;
  • сіль, зелень.

Для того щоб холодець застиг без желатину, обов’язково використовуємо гомілку індички, стегна, шию і ніжки — суглоби, в яких є жили, шкіра, хрящі. Готувати необхідно не менше 6 годин на мінімальному вогні, коли поверхню бульйону ледь тремтить.

Поетапне приготування:

  • Очищаємо і добре промиваємо частини індички, викладаємо в простору емальовану каструлю, заливаємо бутильованої водою, перевищує розміщені продукти на 2 див.
  • Після початку кипіння знижуємо висоту полум’я до мінімуму, знімаємо піну, постійно стежимо за процесом приготування. Виключаємо бурління рідини, в іншому випадку бульйон стане каламутним, швидко випарується до неприпустимих меж. Доливати його категорично забороняється!
  • Цибулину, очищену від верхнього шару лушпиння, поміщаємо в холодець за 2 години до закінчення технологічного процесу, моркву — через 60 хвилин, лист лавра і горошини перцю — за 30 хвилин до заключної стадії приготування.
  • Солимо їжу за вподобанням. Проте на смак гарячий бульйон повинен бути трохи більш солоним, ніж звичайне перше блюдо. В остиглому стані ця різниця не відчувається. Дефіцит білих кристалів позбавить їжу смакової виразності.
  • Отже, коли вогонь вимкнений, витягаємо частини індички з каструлі. Кістки викидаємо, шматочки м’яса нарізаємо невеликими частинами або розбираємо на волокна. Хрящики дрібно рубаємо. Вони зроблять холодець більш щільним.
  • Розкладаємо м’ясо за формами (тарілках), додаємо в кожну порцію бажану кількість нарубаного часнику, гілочки зелені, фігурно оформлені слайсы моркви. Заливаємо продукти процідженим бульйоном.
Дивіться також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Остиглу при кімнатній температурі їжу відправляємо в холодильник. Подаємо страву з гірчицею, хроном, гострими соусами. Заморожувати страву не можна!

Пастрома в мультиварці

Це дуже смачне блюдо прийшло до нас з єврейської кухні. Оригінальне страву готували з яловичини, однак, страва, отримане з індички в мультиварці — гідний варіант розкішного делікатесу.

Список інгредієнтів:

  • перець червоний мелений — 10 г;
  • сіль морська — 50 г;
  • зерна коріандру і гірчиці — по 20 р;
  • філе індички — 1,4 кг;
  • паприка, перець чилі — по 10 г;
  • цукор коричневий — 25 г;
  • цибуля ріпчаста;
  • масло оливи.

Приготування страви:

  • Розчиняємо морську сіль в 1 л питної води. Очищаємо філе грудки від плівок і зайвого жиру, заливаємо розсолом, повністю покриває продукт. Витримуємо м’ясо в розчині від 2 годин до однієї доби. Чим довше, тим більш ніжною і соковитою вийде пастрома.
  • Дістаємо філе з рідини, ретельно промиваємо, просушуємо серветками. З’єднуємо в посуді зерна коріандру і гірчиці, паприку, перець і цукор, розводимо суміш маслом оливи.
  • Натираємо м’ясо отриманої густою пастою, загортаємо у кілька шарів плівки, витримуємо 3 години в холодильнику.
  • Викладаємо в чашу мультиварки крупно нашатковану цибулю, зверху розмішуєм філе індички. Вибираємо режим «Гасіння» і час роботи приладу 2 години. По закінченні приготування залишаємо продукт в закритому агрегаті до повного охолодження.

Подаємо пастрому в охолодженому стані.

З печерицями в білому соусі

Для того щоб поласувати ніжним м’ясом індички під густим, що тане в роті грибним соусом, вилка не потрібна — все до останньої краплі буде підібрано хлібом.

Список продуктів:

  • печериці — 500 г;
  • часник — 3 зубки;
  • свіжі вершки (жирність 20%);
  • масло пісне;
  • грудка індички — 700 г;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • спеції.

Технологія приготування:

  • Обробляємо філе птиці, нарізаємо невеликими шматочками, обсмажуємо до рум’яного відтінку.
  • Очищаємо і обполіскуємо гриби, поділяємо кожен на 4 частини. Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно кришимо, смажимо в окремій ємності.
  • Приєднуємо до печерицям і овочів подрібнені зубки часнику, апетитні шматочки м’яса. Заливаємо складу жирними вершками, приєднуємо 250 мл питної води. Перемішуємо компоненти страви, приправляємо сіллю і перцем, тушкуємо 20 хвилин в закритому вигляді.

М’ясо з печерицями в білому соусі подаємо з пюре або іншим гарніром. Однак свіжий хліб — неодмінний атрибут цього страви!

Суп з індички з рисом

Ще раз переконуємося в тому, наскільки універсально м’ясо птиці. Досить зварити на його основі бульйон, додати рис і супутні компоненти, щоб отримати чудову перше блюдо.

Інгредієнти рецепту:

  • картопля — 3 шт.;
  • цибуля-порей;
  • морква;
  • рис — 80 г;
  • індичка (будь-яка частина на кості) — 400 г;
  • коріння — 1 ст. л.;
  • лист лавра, сіль, горошини перцю, зелень.

Процес приготування:

  • Кістка індика розрізаємо на дві частини, покласти в каструлю, вливаємо 2 л очищеної води. Варимо бульйон, після початку кипіння знижуємо інтенсивність нагріву. Для отримання ароматного супу з яскравим смаком додаємо невелику цибулину, перець горошком, лист лавра. Не забуваємо знімати пінку.
  • Через 40 хвилин, проціджуємо бульйон, ставимо на плиту. Після початку нового кипіння викладаємо нарізану маленькими брусочками моркву, порізану кубиками картоплю, чайну ложку подрібненого коріння (селера, петрушка), кружальця цибулі-порею, ретельно промитий рис.
  • Приправляємо бульйон сіллю, продовжуємо приготування до готовності продуктів.

Подаємо суп, додаючи в тарілки шматочки індички і рубану зелень.

Так чому птицю в Росії називали «царською», забороняючи простолюдинам включати в їжу? Звичайно ж, за її чудові гастрономічні якості м’яса, здатність благотворно впливати на здоров’я людини, дарувати почуття радості і щастя.

Прокрутка до верху