Питання про те, як приготувати качку в домашніх умовах, виникають не тільки у початківців господарок, але й у досвідчених кулінарних «гуру». Адже завжди є «небезпеку» того, що в світі з’явилися нові, унікальні рецепти, роблять м’ясо птиці особливо ніжним і соковитим? Читаємо, вивчаємо, вибираємо!
Качка з яблуками — святковий рецепт
Інгредієнти:
- черносливы (без кісточок) — 500 г;
- яблука (кисло-солодких сортів) — 6 шт.;
- звичайний цукор — 40 г;
- качка — від 2 кг;
- пісне масло — 20 г;
- гілочка розмарину;
- пів-лимона;
- підбираємо склад чебрецю, перцю, імбиру, солі.
Приготування:
- Очищаємо тушку від нутрощів, включаємо конфорку, обробляємо качку над відкритим полум’ям, спалюючи тонкі волоски. Птицю ретельно миємо, обсушуємо. Выщипываем пінцетом все пір’ячко, з качиного хвостика (куприка) витягуємо «жировик», з шкіри шиї видаляємо жир. Цю процедуру проробляємо в обов’язковому порядку.
- Добре помиті черносливы на три хвилини заливаємо окропом. П’ять чистих яблук розрізаємо на шматочки (одне відкладаємо в сторону), збризкуємо соком половинки лимона.
- Відокремлюємо листочки розмарину від стебла, покласти в ступку разом з перцем, чебрецем і сіллю, ретельно подрібнюємо складу. Натираємо качку отриманою сумішшю, включаючи внутрішню частину.
- З’єднуємо і перемішуємо черносливы, яблука і цукор, поміщаємо продукти всередину птиці, краї шкіри зашиваємо або скріплюємо шпажками.
- Обробляємо деко олією, ціле яблуко розрізаємо на тонкі пластини, викладаємо шаром на металевий лист, зверху розміщуємо підготовлену тушку.
- Відправляємо качку на 3 години в духову шафу (190°C). Періодично поливаємо жиром, що утворився в процесі приготування.
Розрізаємо святкову качку на порційні частини, сервіруємо запеченими плодами, прикрашаємо яскравими гілочками смородини або брусниці.
Качка в духовці цілком
Інгредієнти:
- кислі яблука — 4 шт.;
- качка — до 2 кг;
- курага, горіхи волоські, черносливы — по 10 шт.;
- зубки часнику — 5 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 20 г;
- підбираємо склад солі, перцю і прянощів.
Приготування:
- Як приготувати качку по представленому рецептом? Починаємо з начинки. Очищаємо яблука, видаляємо серцевини, нарізаємо фрукти шматочками. Поділяємо на маленькі шматочки апельсини (без шкірки), миті черносливы і курагу. Змішуємо всі компоненти, додаємо подрібнені ядра горіхів.
- Фаршируємо тушку підготовленою начинкою (невелику частина відкладаємо в сторону), краї шкіри скріплюємо шпажками або зашиваємо.
- Натираємо птицю сіллю, перцем, подрібненими зубками часнику. Тушку поміщаємо на оброблений маслом деко, обкладаємо шматочками фруктів і цілими плодами, накриваємо фольгою.
- Запікаємо страву 1,5 години (180°C), періодично поливаємо качку виділяється соком. Папір прибираємо за 15 хв. до закінчення нашого дійства.
Викладаємо цілу качку на блюдо, декоруємо запеченими фруктами.
Качка в духовці з картоплею
Інгредієнти:
- качка — до 2 кг;
- картопля — 500 г;
- цибуля — 500 г;
- вино червоне — до 100 мл;
- сік смородини — 200 мл;
- мед — 130 г;
- перець, сіль, гілочки чебрецю та шавлії.
Приготування:
- Кладемо в чашу рубінове вино з червоним соком смородини, ароматизируем напій гілочками трав, нагріваємо суміш на слабкому вогні без кипіння. В злегка охолоджений запашний відвар додаємо свіжий мед і заважаємо суміш до повного розчинення компонентів.
- Застеляємо форму фольгою, обробляємо папір маслом і викладаємо коренеплоди, нарізані пластинами, приправлені сіллю і спеціями.
- Підготовлену качку поділяємо на половинки, натираємо аналогічним способом, поміщаємо у велику чашу, поллємо приготованим винним соусом. Зверху маємо гніт, відправляємо продукт на 3 години в холодильник.
- Далі викладаємо частини качки на подушку з картоплі, прикриваємо фольгою, запікаємо 1 годину (190°C). Дістаємо блюдо, прибираємо папір, ще раз поливаємо частини тушки винним соусом і продовжуємо приготування 30 хв. до отримання на них рум’яної скоринки.
Описувати казковий смак цієї страви марно. Його потрібно просто приготувати і з задоволенням скуштувати!
Тушкуємо в мультиварці
Ніжна й надзвичайно соковита качка, приготована в кухонному електроприладі, цілком «самодостатня» для створення розкішного букета різноманітних смаків при оформленні вишуканих страв.
Інгредієнти:
- морква — 1 кг;
- качка — 1,5 кг;
- картопля — ½ кг;
- цибуля — 1,5 кг;
- приправи та спеції, сіль;
- зубки часнику — 5 шт.
Приготування:
- Підготовлену качку нарізаємо на порційні частини, перчимо, солимо, натираємо прянощами та спеціями, залишаємо на 2 години в такому стані.
- Овочі миємо, очищаємо. Морква шаткуємо соломкою, картоплю поділяємо на брусочки, цибулю нарізаємо півкільцями. Подрібнюємо часник.
- Замариновані частини тушки викладаємо в чашу мультиварки, встановлюємо на агрегаті режим «Випічка», поміщаємо шматочки качки і обсмажуємо до рум’яної скоринки. Воду і жир не додаємо: у птаха досить власних ресурсів».
- Викладаємо овочі і продовжуємо приготування в тій же програмі до м’якого стану продуктів.
Викладаємо качку з мультиварки, подаємо страву в гарячому вигляді.
Качка по-пекінськи — класика приготування
Інгредієнти:
- качка — до 3 кг;
- мед — 100 г;
- вино червоне — 200 мл;
- соус соєвий — 50 г;
- горілка (джин) — 100 мл;
- імбир, сіль, перець.
Приготування:
- Готуємо птицю в звичайному порядку. Обсушену серветками тушку натираємо міцним спиртним напоєм і залишаємо на півгодини. Після такої «ударної дози» занурюємо «захмелілу» тушку на 2 хв. в окріп, витягаємо з рідини і знову промокаємо паперовим рушником. Варити качку не слід!
- З’єднуємо вино і мед. Натираємо тушку перцем, сіллю, потім винної сумішшю, надягаємо на банку, підставляємо під неї піднос і ставимо на добу в холодильник. Кілька разів повторюємо обробку продукту медовим соусом.
- Викладаємо качку на деко (без банки, природно), наливаємо на дно трохи очищеної води, накриваємо тушку металевої папером. Намагаємося, щоб папір не стикалася з «тілом».
- Запікаємо птицю 30 хв. (220°C), потім поміщаємо її на решітку. Продовжуємо приготування до появи на шкірці темно-коричневого, навіть червонуватого кольору. Ніжки «взуваємо» у фольгу.
- Витягаємо качку по-пекінськи з жару печі, викладаємо на блюдо, поливаємо винним з медом соусом.
Приготовану птицю досвідчені кулінари нарізають на сотні тонких скибочок. Подають страву з побажаннями «чжу ні вэйкоу хао», що по-китайськи означає — приємного апетиту!
Смачна качка шматочками
Інгредієнти:
- апельсини — 3 шт.;
- тушка птиці;
- гілочка розмарину;
- перець, сіль.
Приготування:
- Чисту і обсушену качку ділимо на порції, натираємо сіллю і спеціями, розміщуємо у формі для запікання.
- Вичавлюємо з одного цитрусового сік, поливаємо качине м’ясо. Інші апельсини розрізаємо на товсті кружечки, ділимо навпіл і викладаємо навколо тушки. Накриваємо страва фольгою.
- Залишаємо продукт на 5 годин в холодильнику, після чого відправляємо його на 50 хв. в духовку (200°C). В кінці приготування знімаємо фольгу і запікаємо тушку до улюбленої скоринки.
Подаємо нашу чарівну качечку, не забуваючи полити її соком апельсина, змішаним з гарячим жиром форми.
Різдвяний рецепт запікання з апельсинами
Інгредієнти:
- молода качка — до 2,5 кг;
- апельсини — 6 шт.;
- солодка гірчиця — 20 р;
- соус соєвий — 30 г;
- не дуже густий мед — 100 г;
- перець і сіль — за бажанням;
- черешки селери — 2 шт.
Приготування:
- З’єднуємо в чаші мед, гірчицю, соєвий соус, сік з 2 апельсинів, перець, сіль і ретельно розмішуємо складу.
- Поміщаємо підготовлену качку в целофановий пакет, додаємо маринад, кілька разів повертаємо кульок, щоб соус рівномірно розподілився по тушці.
- Виливаємо медову суміш в окремий посуд, витягаємо птицю з упаковки, відправляємо на ніч в закритому контейнері в холодильник.
- Дістаємо качку, закладаємо в середину нарізані апельсини і очищені черешки селери. Розміщуємо птицю на деко і відправляємо на 1 ч. в духову шафу (220°C).
- Через кожні 20 хв. поливаємо тушку маринадом і соком, зібраним з металевого листа.
Подаємо качку на великому блюді. Обкладаємо золотисту тушку помаранчевими кружечками запечених апельсинів, поливаємо соусом-глазур’ю. Різдво вдалося на славу!
Плов з качки в мультиварці
Інгредієнти:
- невелика качка — 1,5 кг;
- морква — 2 шт.;
- цибуля — 300 г;
- черносливы — 10 шт.;
- рис — 800 г;
- головка часнику;
- бульйон або очищена вода — 1 л;
- склад перцю, солі, приправ сообразуем з особистими смаками.
Приготування:
- Рис моєму і залишаємо в чистій воді. Цибуля поділяємо на смужки, морква шаткуємо соломкою.
- Качку розрізаємо на шматки, звільняємо м’ясо від кісточок, витягнутий жир не викидаємо. Знімаємо шкірку, дрібно рубаємо, обсмажуємо в качиному жирі, шкварки видаляємо.
- Кладемо в сковороду овочі, пасеруємо і додаємо м’ясо качки. Заливаємо бульйон або бутильовану воду, нагріваємо складу до кипіння. Зменшуємо інтенсивність нагрівання, в середину компонентів плову поміщаємо головку часничку і одержуємо так званий казан.
- Тушкуємо продукти протягом години, потім видаляємо часник, викладаємо рис і черносливы. Перчимо, солимо страву, додаємо підібрані приправи. Продовжуємо готувати ще 15 хвилин від початку нового закипання.
Готову страву знімаємо з плити, накриваємо рушником, залишаємо на чверть години. Практично узбецький плов з качкою готовий!
Філе птиці в медово-гірчичному соусі
Інгредієнти:
- мед і гірчиця — по 20 р;
- філе качки;
- сіль, перець, спеції.
Приготування:
- Кладемо в чашу перець, сіль, приправи. Окремо з’єднуємо гірчицю і мед. Отриманої сухою сумішшю натираємо качине м’ясо, а потім змащуємо його солодким соусом.
- Через 30 хвилин викладаємо філе птиці на деко і запікаємо під фольгою при t 200°C. Через годину, прибираємо папір і продовжуємо приготування м’яса до отримання апетитною скоринки.
Поділяємо філе птиці на шматочки, поливаємо залишеною частиною медово-гірчичного соусу.
Як приготувати дику качку
Інгредієнти:
- дика качка;
- цибулина;
- оцет (9%);
- велика сіль, запашні трави (тархун, базилік, розмарин, кмин).
Приготування:
- Ошпарюємо птицю окропом, видаляємо пір’яний покрив, відрізаємо голову, витягаємо стравохід з кишечником, обробляємо тушку над вогнем конфорки. Влаштовуємо ревізію качки на предмет наявності дробинок. Далі проводимо звичайну підготовчу процедуру.
- Дика птиця має не дуже приємний рибний запах, тому маринуємо продукт у бутильованій воді з оцтом (на склянку рідини потрібна 1 ст. л. есенції) і кільцями цибулі. Залишаємо птицю в розчині на 3 години.
- Натираємо качку сіллю, перцем, улюбленими травами і спеціями. Кулінарними нитками зав’язуємо гомілки тушки, загортаємо її в декілька шарів фольги і робимо в папері дірочки для виходу пари.
- Запікаємо птицю 2 години при t 190°C.
Подаємо страву на великому блюді в оточенні часточок цитрусових плодів.
Тушкована качка в казані
Інгредієнти:
- цибулини — 2 шт.;
- морквина;
- зубки часнику — 2 шт.;
- качка;
- тертий мускатний горішок, паприка — по ½ ч. л.;
- пісне масло — 50 г;
- горошини перцю, листочок лавра, сіль.
Приготування:
- Поділяємо тушку на порції, покласти в казан, швидко обсмажуємо в олії на високому вогні.
- Овочі нарізаємо в будь-якій формі, відправляємо до качці разом з подрібненим часником.
- Вливаємо бутильовану воду, повністю покриваючи розміщені продукти. Додаємо натертий мускатний горіх, сіль, паприку, перець і лаврушку. Знижуємо інтенсивність нагрівання, тушкуємо страву 1,5 години.
Подаємо тушковану в казані птицю в гарячому вигляді.
Качина грудка запечена в тісті
Інгредієнти:
- малиновий джем — 30 г;
- готове листкове тісто — 500 г;
- качині грудки — 2 шт.;
- свіжі печериці — 150 г;
- цибулина;
- топлене масло — 30 г;
- петрушка, сіль, перець.
Приготування:
- М’ясо птиці злегка відбиваємо, утворюючи шари, потім солимо і перчимо, змащуємо малиновим джемом.
- Звертаємо скибочки рулетом, перев’язуємо ниткою, обсмажуємо в олії до скоринки, «запечатуючи» м’ясний сік усередині продукту.
- У сковороду, де готували грудки, викладаємо цибулю і нарізані гриби. Обсмажуємо до м’якого стану, додавши перець і сіль. Охолоджуємо масу, а потім розбиваємо складу міксером.
- Поділяємо листкове тісто на два аркуша. На один викладаємо грибну начинку.
- Зрізаємо нитки з рулетиків, дрібно шаткуємо м’ясо і розміщуємо його на грибний шар. Накриваємо заготівлю другим шаром тіста, краї щільно защипуємо і запікаємо 40 хв. в печі (190°C).
Готовий пиріг розрізаємо на порційні частини і викладаємо на блюдо запечені в тесті качині грудки.
Кассуле по-тулузски
Інгредієнти:
- біла квасоля — 50 г;
- качина ніжка;
- цибулина;
- зубок часнику — 1 шт.;
- помідори — 100 г;
- гусячий жир — 400 г;
- скибочку бекону;
- сіль морська;
- курячий бульйон — 300 мл;
- паста томатів, масло вершкове, хлібні крихти — по 1 ч. л.;
- сосиска.
Приготування:
- Посипаємо качину ніжку морською сіллю, покласти в контейнер і маринуємо до 10 годин.
- Змиваємо з м’яса сіль, обсушуємо серветкою і викладаємо в каструлю з гусячим жиром. Обсмажуємо 1,5 години, після чого 5 хвилин запікаємо продукт в печі (250°C) до хрусткої скоринки.
- Замочуємо квасолю на 2 години, після закінчення яких зливаємо воду. Обсмажуємо цибулю до золотистого відтінку, додаємо бобові, пасту томатів, нарізані помідори і зубок часнику. Трохи смажимо продукти, потім вливаємо курячий бульйон і відварюємо компоненти страви 1,5 години.
- Готову квасолю покласти в форму, приєднуємо сосиску і бекон, посипаємо їжу хлібними крихтами, відправляємо на 5 хвилин в духовку (220°C).
На запечене страва урочисто викладаємо качину ніжку. Хіба не диво це розкішне кассуле по-тулузски?
Качка, фарширована гречкою в духовці
Інгредієнти:
- морква і цибуля — 1 шт.;
- качка;
- гречка — 100 г;
- пісне масло;
- головка часнику;
- мускатний горіх, перець (чорний і червоний), сіль.
Приготування:
- Добре моєму крупу, викладаємо в каструлю, заливаємо бутильованої водою, перевищує гречку на два пальці, і трохи солимо. Відварюємо продукт до готовності.
- Подрібнюємо часник, додаємо тертий горіх, перець, сіль і масло. Ретельно перемішуємо склад і обмазуємо їм підготовлену качку, включаючи порожнину птиці. Залишаємо тушку на годину в ароматній «шубці».
- Цибулю шаткуємо, обсмажуємо, додаємо моркву, нарізану соломкою, і через 15 хвилин змішуємо овочі з готової гречаною кашею.
- Фаршируємо качку трохи прохолола начинкою, зашиваємо порожнину птиці і відправляємо тушку на годину в піч (t—180°C). Не забуваємо поливати її виділився ароматним соком.
І це вже не дивина, а справжній кулінарний шедевр, залишений нам у спадок предками.
Готуємо птицю із брусничним соусом
Інгредієнти:
- філе качки — 500 г;
- брусниця — 200 г;
- масло пісне (соняшникова) і вершкове — 100 г;
- цукор коричневий — 40 г;
- вино червоне — 80 мл;
- палички кориці — 2 шт.;
- сіль, розмарин, перець.
Приготування:
- Чисте філе качки натираємо сіллю і перцем. Щоб шкірочка на м’ясі не деформувалася в процесі теплової обробки, надсекаем її в декількох місцях.
- Викладаємо шматок в гарячу сковороду з маслом (обома видами жиру) і обсмажуємо продукт до рум’яного кольору.
- Зменшуємо інтенсивність нагрівання, тушкуємо філе ще 3 хвилини, а потім перекладаємо в чашу і накриваємо фольгою.
- У сковороду, де смажилося м’ясо, поміщаємо брусницю, корицю, цукор і розмарин, вливаємо вино і п’ять хвилин тушкуємо пахучу суміш. Опускаємо качине філе в ароматний склад, додаємо м’ясний сік, що виділився. Нагріваємо одну хвилину і закінчуємо приготування.
Нарізаємо нашу смакоту косими скибочками, пробуємо, відчуваючи гордість від досягнутого кулінарного успіху.
Качка, запечена в рукаві
Інгредієнти:
- картопля — 500 г;
- апельсин;
- качка;
- цибулина;
- головка часнику;
- кількість масла оливок, спецій, прованських трав використовуємо за вподобанням.
Приготування:
- Очищений часник подрібнюємо, вичавлюємо з апельсина сік, з’єднуємо компоненти в єдиний склад, додавши сіль, перець, спеції і трави.
- Натираємо качку, розділену на невеликі частини, отриманої ароматною сумішшю.
- Через годину поміщаємо в кулінарний рукав цибулю, нашатковану кільцями, нарізані брусочками коренеплоди, посипаємо їх пряною сумішшю і сіллю, скроплюємо маслом. Поверх овочів викладаємо шматочки замаринованной тушки. Запікаємо птицю в рукаві протягом години (180°C).
Дуже швидкий і дієвий спосіб отримання наивкуснейшей качки, майстерно запеченої в духовці.
В’ялена качина грудка
Для приготування представленого страви потрібно… ні багато ні мало, 4 тижні.
Інгредієнти:
- цукор тростинний — 20 г;
- сіль — 50 р;
- качина грудка;
- перець, паприка, сушений чебрець — по 1 ч. л.;
- листочок лавра.
Приготування:
- Зазначені в рецепті приправи відправляємо в ступку і добре подрібнюємо.
- Видаляємо з грудки зайвий жир, робимо надрізи на шкірці і натираємо м’ясо складом спецій. Кладемо м’ясо в посуд і висипаємо залишки приправи.
- Відправляємо продукт в холодильник на тижневе маринування.
- Дістаємо грудку, ретельно миємо, обсушуємо серветками, запаковуємо в вакуум або марлю, складену в декілька шарів. Повертаємо м’ясо в холод ще на 3 тижні.
Ароматну в’ялену грудки нарізаємо на тонкі пласти, насолоджуємося пікантний смак приготованого блюда.
Качка, тушкована з капустою
Інгредієнти:
- капуста білокачанна — 1 кг;
- морквина;
- цибулина;
- плід солодкого перцю;
- качка — до 1,5 кг;
- сіль, зелень, спеції використовуємо за смаком;
- масло пісне (соняшникова чи оливкова) — 50 р.
Приготування:
- Підготовлену качку ділимо на шматочки, викладаємо на сковороду шкірою вниз, щоб витопити більше жиру. Масла наливаємо зовсім небагато.
- М’ясо перчимо, солимо, посипаємо спеціями і прянощами, обсмажуємо з обох сторін, дістаємо з ємності.
- На місце птиці вкладаємо нарізану цибулю, пасеруємо 5 хвилин додаємо нашатковану капусту, нарізаний смужками перець, подрібнену моркву. Трохи солимо і перчимо, додаємо шматочки качки.
- Обсмажуємо продукти до готовності, періодично перевертаючи компоненти страви.
Качка з користю «поплавала» серед смажених овочів, засвоїла їх смаками і ароматами, пора і на тарілку!
Якщо ми вкладаємо в кулінарні експерименти всю нашу душу, питання про те, як приготувати качку або інше улюблену страву, ніколи не виникає. Справжні гурмани кажуть, що смачна їжа — це та, в яку кидають щіпку любові!