Качине м’ясо більш цікаве на смак, ніж куряче. Незаслужено його готують дуже рідко. Якщо ви задумалися як приготувати качку в духовці, то наша підбірка кращих рецептів допоможе вам визначитися з варіантом приготування.
Качка, запечена в духовці цілком
Приготувати качку в духовці цілком не складе великої праці.
Слід вибирати тушку, маса якої становить не більше 2,5 кілограмів. Це запорука того, що качка молода, а значить м’ясо буде м’яким і ніжним.
Інгредієнти:
- качка – 2500 г;
- горіх – 11 шт. волоських;
- рослинна олія;
- яблуко – 5 шт.;
- часник – 4 зубки;
- апельсин – 2 шт.;
- перець;
- чорнослив – 10 шт.;
- сіль;
- курага – 11 шт.
Приготування:
- Промити тушку. Взяти паперовий рушник. Промокнути.
- У насипати сіль перець. Натерти сумішшю качку.
- Натерти часникові зубки. Натерти тушку.
- Очищені яблука нарізати. З апельсин зрізати шкірку. Подрібнити. Порубати горіхи. Сухофрукти порубати. Змішати. Помістити в тушку. Зашити.
- Змастити маслом. Помістити на деко. Укрити фольгою.
- Прогріти духовку. Буде потрібно 180 гр. Поставити деко. Запікати дві години, періодично поливаючи соком, який виділяє качка.
- Коли тушка повністю готова, зняти фольгу. Зарумянить. Потрібно чверть години, щоб з’явилася приємна, хрустка скориночка.
Готуємо з додаванням чорносливу
Це блюдо гідно займає місце на будь-якому урочистому столі. М’ясо виходить солодкуватим і ніжним.
Інгредієнти:
- качка – тушка 3000 м;
- перець чорний;
- яблуко – 3 шт.;
- сіль;
- ром – 130 мл;
- паприка – 15 г солодкої;
- чорнослив – 55 г;
- сухий базилік – 15 г;
- часник – 3 зубки;
- родзинки – 55 г;
- лайм – 1 шт.;
- оливкова олія – 65 мл;
- мед – 35 г;
- бальзамічний оцет – 65 мл
Приготування:
- У мелений перець насипати сіль. Натерти тушку. Загорнути в плівку. Помістити в холодильник. Потримати добу.
- Подрібнити часникові зубки. Залити олією. Натерти цедру лайма, вичавити сік з лайму відправити до часнику. Збити. Присипати базиліком і паприкою. Перемішати.
- Отриманою сумішшю натерти качку не тільки зовні, але і всередині.
- У сотейник налити оцет, потім ром. Розмішати. Прогріти. Потримати п’ять хвилин.
- Подрібнити очищені яблука. Перемішати з родзинками. Чорнослив нарізати. Змішати. Залити частиною медової маси.
- Начинити отриманою начинкою качку. Зашити отвір. Взяти зубочистку, проколоти тушку в різних місцях.
- Помістити на решітку. Деко поставити в самий низ духовий печі. Крила і ніжки загорнути у фольгу. Грати помістити в центр духової шафи.
- Запікати три години. Режим використовувати 180 градусів. Періодично поливати залишилися медовим соусом.
Апетитна качка з апельсинами
Рум’яна, ідеально запечена, з легким цитрусовим ароматом принесе задоволення не тільки смаковими якостями, але й зовнішнім виглядом.
Інгредієнти:
- кориця – 1 паличка;
- тушка качки – 2500 г;
- мелений перець;
- апельсин – 2 великих;
- сіль;
- духмяний перець – 2 горошини;
- часник – 3 зубки;
- чорний перець – 2 горошини;
- вода – 240 мл;
- мед – 2 ст. ложки.
Приготування:
- Взяти тертку. Стерти цедру. Використовувати один апельсин. Вичавити сік з плоду. Розчавити часникові зубки. Помістити в ступку горошини перцю. Насипати сіль. Додати перетертий часник. Розтерти. Перемішати з цедрою.
- На грудей і шиї є зайвий жир, який необхідно зрізати. Взяти вилку і часто наколоти шкірочку. Залити апельсиновим соком. Натерти перетертої сумішшю. Промаринувати. Потрібно сім годин.
- Духова шафа прогріти. Режим виставити на 180 градусів.
- Другий апельсин нарізати. Отримані часточки змішати з корицею і помістити в черевце. Взяти зубочистку. Скріпити отвір.
- На деко помістити решітку. Викласти тушку. Грудка повинна бути зверху. Влити воду в деко. Укрити фольгою деко і тушку. Помістити в духову шафу. Витримати 2/3 години.
- Видалити фольгу. Взяти пензлик. Вмочити в сік, що утворився на деку. Промазати птицю. Присипати перцем. Запікати ще стільки ж часу.
- Взяти дві великі ложки з дека соку і змішати з медом. Промазати тушку отриманою сумішшю. Поставити назад в духовку. Збільшити температуру до 220 градусів. Запікати сім хвилин.
Фарширована гречкою
Качка з гречкою виходить соковитою і ароматною. Завдяки великому виділення жиру з птиці, крупа просочується і виходить дуже ніжною.
Інгредієнти:
- масло – 2 ст. ложки рослинного;
- качка – 2300 г;
- лаврушка – 2 аркуша;
- печінка – 320 г курячої;
- чорний перець – 1 ч. ложка;
- печериці – 240 г;
- сіль;
- гречка – 160 г;
- цибуля – 2 шт.
Приготування:
- Тушку промити і просушити. Використовуйте паперовий рушник або серветки.
- Взяти сіль, змішати з перцем. Натерти птицю. Помістити в пакет. Прибрати в холодильник.
- Відварити крупу. Нашаткувати цибулю. Порізати печериці. Нарізати печінку. Якщо в тушці були тельбухи, їх можна теж подрібнити і використовувати для начинки.
- Відправити продукти в сковорідку. Засмажити. Підсолити. Посипати перцем. Перемішати. Змішати з гречкою.
- Помістити начинку в тушку. Взяти звичайну нитку з голкою. Зашити отвори.
- Загорнути у фольгу. Запікати в духовій шафі дві години. Режим використовувати 180 градусів.
- Зняти фольгу. Зарумянить тушку.
Качка запечена з яблуками в духовці
Якщо ви хочете відчути класичний смак качки. То слід приготувати її саме з яблуками, які надають особливу пікантність і легку кислинку птиці.
Інгредієнти:
- імбир;
- тушка качки – 2300 г;
- сіль;
- чорний перець;
- яблуко – 550 г;
- кориця;
- лимон – 1 шт.
Приготування:
- Змішати сіль і прянощі. Натерти тушку.
- Обрізати шкірку з яблук. Видалити насіння. Нарізати дрібно. З лимона вичавити сік. Полити яблука. Перемішати. Це необхідно для того, щоб фрукт не потемнів. Сіль змішати з корицею. Присипати яблука. Перемішати. Отриману начинку помістити в тушку.
- Зажити отвори. Можна заколоти зубочистками.
- Крильця укрити фольгою. Помістити тушку на деко.
- Відправити в духову шафу. Запікати півтори години. Періодично поливати виділився жиром. Режим використовувати 180 градусів.
Рецепт приготування птиці у фользі
Коли птах готується у фользі, соки не випливають на деко, а просочують птицю з усіх боків. Від чого качка стає ароматніше і ніжніше.
Інгредієнти:
- качка – 2300 г;
- сіль;
- майонез – 120 мл;
- часник – 4 зубчики;
- чорний перець – 0,5 ч. ложки;
- апельсин – 2 шт.
Приготування:
- У майонез насипати сіль. Додати перець. Видавити часник з землянки Перемішати.
- Нарізати апельсини.
- Майонезним соусом натерти заздалегідь промиту і просушену тушку.
- Фольгу розстелити на деку. Викласти птицю. Обкласти апельсиновими кільцями. Укутати щільно фольгою. Сік у процесі приготування витікати не має.
- Запікати годину. Прибрати фольгу. Зарумянить, для цього буде потрібно близько півгодини.
- Режим 200 градусів.
Як смачно приготувати качку шматочками в духовці?
Не завжди зручно готувати курку цілком, тоді на допомогу прийде ця варіація приготування. Страва підходить не тільки для вечері в колі родини, але і гідно прикрасить святковий стіл.
Інгредієнти:
- сіль;
- качка – 2300 г;
- спеції;
- яблука – 10 шт.
Приготування:
- Обробити тушку. На товстих частинах зробити надрізи, щоб швидше приготувалися.
- Змішати сіль і спеції. Присипати качині частини. Перемішати. Витримати в холодильнику півгодини.
- Яблука знадобляться без шкірки. Нарізати на шматочки.
- На деко вистелити фольгу. Розмістити яблука. Укласти качині шматки. Загорнути фольгу.
- Запікати годину (220 градусів). Зняти фольгу. Витримати в духовій печі ще чверть години.
Соковита птах, фарширована рисом
Краще блюдо, яким можна здивувати гостей – фарширована птиця. Тушка виходить дуже м’яким, а крупа соковитою.
Інгредієнти:
- часник – 2 ч. ложки подрібненого;
- сіль;
- качка – тушка;
- рослинна олія;
- рис – 1 склянка;
- чорний перець – 1 ч. ложка;
- яблуко – 23 шт.;
- розмарин – 1 ч. ложка подрібненого;
- морква – 2 шт.
Приготування:
- Використовуючи дрібну тертку натерти моркву.
- Подрібнити часникові зубки, змішати з половиною морквяної стружки. Підсолити. Присипати перцем і розмарином.
- Тушку натерти залишилася морквяної стружкою. Потримати півтори години.
- Нашаткувати цибулю. Відправити в гарячу сковорідку з олією. Додати морквяну суміш. Засмажити.
- Відварити рисові зерна. Змішати з засмажкою.
- Очистити фрукти. Нарізати кубиками.
- До середини наповнити тушку рисовою сумішшю, другу частину – яблуками. Для приготування вибирайте качку побільше, щоб вся начинка помістилася.
- Прогріти духову піч (195 градусів). На деко вилити кухоль води. Помістити тушку. Відправити запікатися. Потрібно дві години. Не забувайте періодично поливати образовывающимся соком.
З додаванням квашеної капусти
Жирне м’ясо ідеально поєднується з кислим присмаком квашеної капусти. Від цього птах набуває неповторний, вишуканий смак, здатний задовольнити самих вибагливих гурманів.
Інгредієнти:
- качка – 2700 м;
- сіль;
- часник – 7 зубків;
- квашена капуста – 750 г;
- перець;
- яблука – 11 шт. антонівки;
- спеції;
- вино – 130 мл сухого для начинки;
- цибуля – 5 шт.;
- сухе вино – 230 мл для маринаду;
- соняшникова олія – 2 ст. ложки;
- вершкове масло – 180 р.
Приготування:
- Взяти ножик. Відскребти непотрібний жир з тушки. Облити окропом.
- Спеції змішати з вином і олією. Полити тушку. Розтерти. Промаринувати. Потрібні добу.
- Віджати рідину з капусти. Нашаткувати цибулю. Помістити в сковороду, в якій заздалегідь розтопили вершкове масло. Засмажити. Змішати з капустою.
- Очищені яблука нарізати і перемішати з засмажкою. Залити вином. Загасити. Потрібно вісім хвилин. Остудити. Нашаткувати птицю.
- Помістити на деко. Укрити фольгою. Запікати півтори години. Зняти фольгу. Тушкувати півгодини.
В рукаві у медовому маринаді
Качка в рукаві виходить з хрусткою скоринкою і ніжною м’якоттю.
Інгредієнти:
- часник – 7 зубків;
- качка – 1 тушка;
- перець;
- мед – 3 ст. ложки;
- сіль;
- гірчиця – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Видавити часник, використовуйте прес. Залити медом. Додати гірчицю. Перемішати.
- Розрізати уздовж качку. Присипати перцем. Посолити. Розтерти. Полити підготовленим соусом. Розтерти.
- Відправити в рукав. Зав’язати з двох сторін. Зробити проколи в рукаві.
- Помістити на деко. Відправити в гарячу духову шафу. Запікати півтори години.
- Розрізати рукав. Для отримання хрусткої скоринки витримати ще півгодини.
Ситне блюдо з картоплею
Порадуйте себе панським стравою. Ще в царські часи, після полювання, було прийнято запікати в печі смачну дичину з картоплею.
Інгредієнти:
- качка – 2100 м;
- перець;
- картопля – 1850 р;
- сіль;
- часник – 8 зубчиків;
- майонез – 120 мл;
- яблуко – 1 шт.
Приготування:
- Промити і просушити тушку.
- Часникові зубки порубати. Змішати з майонезом. Насипати сіль, потім перець. Розмішати.
- Отриманим маринадом натерти тушку. Відставити на півгодини.
- Очищені і промиті картопляні бульби порубати. Підсолити. Перемішати.
- Яблука очистити. Нарізати шматочками.
- На деко розкласти картопляні кружальця. Викласти качку. Полити залишками маринаду. У птаха запхати яблука. Укрити фольгою.
- Прогріти духову піч до 200 градусів.
- Помістити деко. Запікати годину.
- Видалити фольгу. Тушкувати страву півгодини.
Традиційна качка по-пекінськи
Знаменитий рецепт, який підкорив увесь світ.
Інгредієнти:
- сіль – 3 г;
- рисовий оцет – 65 мл;
- качка – тушка;
- мед – 3 ст. ложки;
- вода – 1950 мл;
- бадьян – 2 шт.;
- корінь імбиру – 1 шматок;
- приправа 5 спецій — ст. ложка;
- соєвий соус – 65 мл
Приготування:
- Промити, потім просушити тушку. Зрізати зайвий жир. Помістити грати на деко.
- У каструльку влити воду. Нарізати імбирний корінь. Закинути в рідину. Влити мед. Залити соус, оцет. Насипати спеції. Додати бадьян. Перемішати. Закип’ятити. Проварити шість хвилин.
- Полити тушку маринадом. Шкірка повинна стягтися і потемніти.
- Наповнити пляшку водою. Поставити в каструльку. Насадити тушку. Заховати в холодильник. Витримати добу.
- Дістати. Потримати годину в теплі. Прогріти духову піч. Температура потрібно 195 градусів.
- Натерти тушку сіллю. Викласти на решітку. На дно духовки помістити піддон. Поставити решітку. Запекти. Потрібно півтори години.
Варіант приготування в брусничним соусом
Щоб вийшло шалено смачне і ніжне м’ясо, використовуйте тільки молоду птицю, яка не піддавалася заморожуванню.
Інгредієнти:
- перець;
- качка – 3 ніжки;
- зелень;
- брусниця – 180 г;
- сіль;
- розмарин – 1 гілка;
- цибулю-шалот – 4 шт.;
- окріп – 125 мл;
- сметана – 2 ст. ложки;
- чебрець – 3 гілки;
- рослинне масло – 3 ст. ложки.
Приготування:
- У насипати сіль перець. Натерти ніжки. Відправити на сковорідку. Обсмажити.
- Нашаткувати цибулю. Засмажити.
- Влити сметану. Потомити три хвилини. Влити воду. Додати подрібнений розмарин і чебрець.
- Взяти гусятницю. Помістити ніжки. Залити соусом.
- Накрити кришкою. Помістити в духову шафу. Запікати дві години. Режим 180 градусів.
- Соус злити. Додати брусницю. Збити. Подавати ніжки полив соусом.
Різдвяна качка в духовці
Скористайтеся поданим варіантом приготування і ваш святкова вечеря наповниться дивовижним ароматом і смаком.
Інгредієнти:
- спеції;
- качка – тушка;
- гірчиця – 2 ст. ложки;
- сіль – 2 ч. ложки;
- соєвий соус – 95 мл;
- перець чорний;
- рослинне масло.
Приготування:
- В гірчицю насипати сіль. Залити соєвим соусом. Присипати спеціями, перцем. Перемішати.
- Промити тушку. Просушити. Натерти соусом. Промаринувати добу.
- Помістити у форму. Залити соусом, який не всмоктався. Укрити фольгою.
- Відправити в духову шафу. Запікати дві години.
- Зняти фольгу. Потомити чверть години. Режим використовувати 185 градусів.