Стильний сучасний десерт – крихітні тістечка з яскравими маківками з крему. Вони прикрасять домашнє чаювання і будуть доречні в кенді-барі на будь-якому торжестві. Підбірка перевірених рецептів підкаже, як приготувати капкейки на самий різний смак і гаманець.
Класичні капкейки в домашніх умовах
Екзотичні інгредієнти не знадобляться. Класичний варіант легко приготувати з того, що є під рукою.
Інгредієнти для основи:
- 100 г масла;
- 200 г борошна;
- 100 г цукру;
- два яйця;
- 100 мл вершків;
- 15 г соди
- 2 р солі;
- ванільний екстракт.
Правило вдалою випічки: всі продукти повинні постояти в приміщенні і зігрітися.
- Розм’якшене масло збити з цукром.
- Яйця збити з сіллю.
- З’єднати все із молоком.
- Просіяти сухі інгредієнти.
- Невеликі формочки наповнити тестом на дві третини. Спочатку десерт готували в маленьких чашечках, звідси і з’явилося англійська назва.
- Випікати півгодини при 180 º с.
Тісто треба використовувати відразу всі, щоб воно не перестояло. Тому слід запастися формочками для капкейків в надлишку.
Для крему змішати:
- 200 г вершкового масла;
- 200 г цукру;
- 5 білків;
- 5 мл лимонного соку.
Етапи приготування:
- Білки прогріти з цукром до 60 – 70 ºС, тобто, до такої температури, при якій цукор розчиниться. Обов’язково перемішувати, щоб білок не згорнувся. Найкраще робити це на водяній бані, яка забезпечує повільний щадний нагрівання.
- Збити теплі білки в меренгу.
- Не вимикаючи міксер, ввести потроху розм’якшене масло і лимонний сік.
- Якщо крем потрібно пофарбувати, розділити його по невеликих ємкостей і внести барвники.
- З кондитерського мішка відсадити крем на охолоджені заготовки. Використовуючи різні насадки, можна надати кремовим шапочкам красивий рельєф.
З начинкою з вареного згущеного молока
З начинкою капкейки виходять більш насичені і соковиті. Вносити її можна двома способами: в тісто або в спечену заготовку. Вибір залежить від типу начинки. Різноманітні варіанти дозволяють приготувати на одній основі десерт-асорті на будь-який смак.
Один з варіантів швидкої начинки – варена згущене молоко. Вона доповнює смак десерту не менш ефектно, ніж складні складові крему.
- Для начинки згущене молоко уварюють в запаяній банку не менше 2,5 годин. Процес не вимагає догляду, так що це досить легкий етап.
- З готового, остудженого капкейка зрізають кришечку і виймають м’якуш.
- На його місце закладають густу начинку, заповнюючи всі порожнини.
- Верх капкейка можна знову прикрити зрізаною кришкою або прикрасити кремом.
Крем з вареного згущеного молока з маслом (2:1) відмінно тримає форму, ідеально поєднується за смаком з начинкою.
Як приготувати крем для капкейків
Різні крему для капкейків теж дозволяють урізноманітнити десерт. Головне правило – поєднання смаків основи, начинки і крему. Тут все залежить від уподобань і фантазії кулінара.
Ще одна важлива вимога – щільність і гарний рельєф. Зазвичай використовуються масляні креми або крем-чіз.
Масляний крем – це 50 % олії, стільки ж цукрової пудри, і смакові добавки (шоколад, згущене молоко, фруктове пюре і так далі). Всі інгредієнти збивають, крем охолоджують і відсаджують з кондитерського мішка порівну на кожен капкейк.
Інгредієнти для крем-чизай:
- 300 г вершкового масла або кисломолочного сиру;
- 100 р масла, густого йогурту або збитих вершків;
- 150 – 200 г цукрової пудри;
- ванільний екстракт.
Розм’якшене Масло використовують, йогурт, вершки, навпаки, охолоджені.
Крем збивають і наносять на міні-тортики.
Для фарбування використовуються жиророзчинні гелеві барвники. Достатньо однієї краплі, щоб забарвити крем на 6 – 12 порцій. Не обов’язково використовувати промислові харчові барвники. Чудово «спрацюють» соки чорниці, моркви і буряків. Їх них отримують три основних кольори. Інші відтінки створюють, змішуючи пофарбовані крему в різних пропорціях. Змішувати натуральні барвники не можна.
Рецепт з меренгою
Крем зі збитих білків містить менше жиру і теж відмінно тримає форму. Існує три види меренг, їх все можна використовувати для капкейків.
- Для французької меренги збивають сирі білки і цукор до повного розчинення крупинок. Краще використовувати цукрову пудру – вона швидше розчиняється. Крем виходить дуже ніжний і легкий. Зігріті у приміщенні яйця дають більш стабільну піну. Перед використанням потрібно обробити свіжі яйця концентрованим розчином соди, так як термічна обробка не передбачена. Після цього шкаралупу протерти і простежити, щоб білок не потрапили осколки.
- Швейцарську меренгу збивають на водяній бані 5 – 10 хвилин. Готовий крем продовжують збивати до охолодження. Можна просто прогріти білки з цукром, а потім збивати до стійкості. Шапочки капкейків з швейцарської меренги можна підрум’янити за допомогою пальника. Вийде незвично і дуже красиво.
- Для італійської меренги білок спочатку збивають з цукром. Потім заварюють гарячим сиропом, вливаючи його в меренгу і продовжуючи збивати, поки на дні не залишиться рідини.
Шоколадні капкейки
Шоколад від капкейків використовують у всіх можливих варіантах: у тесті, кремовою шапочці, в начинці, шматочками, м’який або рідкий.
Для шоколадного тіста:
- 100 г масла;
- 100 г цукру;
- 50 г какао;
- 200 г борошна;
- три яйця;
- 20 г розпушувача.
Масло і яйця збити, сипучі інгредієнти просіяти. Випікати при 189 С.
Для шоколадного крему:
- Розтопити масло і шоколад 1:2.
- Збити їх разом.
- Охолодити і відсадити на капкейки з кондитерського мішка.
Щоб начинити капкейки шоколадом, потрібно:
- Залити у форму тісто до половини.
- Втопити в тесті часточку шоколаду.
- Полити її ложкою карамельного сиропу.
- Зверху капнути трохи тесту, щоб формочка не наповнилася вщерть.
- Випікати, згідно звичайним рецептом.
Інший варіант:
- Розтопити шоколад і змішати його з вершками 1:5.
- У готовому капкейку ножем або спеціальним каттером зробити невелику виїмку.
- Влити в неї ложку шоколаду.
- Прикрасити десерт кремом, щоб приховати начинку.
Якщо капкейки треба начинити твердими шматочками шоколаду, його заморожують, дрібно нарізають і змішують з тістом.
З сиром
Відмінний спосіб нагодувати сиром маленьких прівередой – заховати його в оригінальний десерт. Від такого ласощі не відмовиться ніхто!
Для сирного тіста:
- 200 г борошна;
- три яйця;
- 150 г жирного сиру;
- 50 г сметани 20%;
- 150 г цукру;
- 150 р масла;
- 10 г соди;
- ванільний екстракт.
Приготування:
- Сир протерти або перебити блендером.
- Збити яйця з цукром.
- Збити сметану з маслом.
- З’єднати всі компоненти з просіяним борошном.
- Додати соду і ванільний екстракт.
- Випікати півгодини при 180 º с.
Солодким або натуральним сиром можна начинити капкейки, зробивши в них глибокі виїмки. Сир повинен бути ретельно розтертим, схожим на м’яку пасту, щоб десерт мав приємну однорідну текстуру.
Крем, звичайно, теж сирний:
- 150 г жирного сиру;
- 100 г масла;
- 150 г цукрової пудри;
- 100 мл збитих вершків;
- ванільний екстракт.
Приготування:
- Розм’якшене масло збити з пудрою.
- Сир протерти.
- З’єднати всі з вершками.
- Охолодити перед нанесенням на десерт.
Готуємо на сметані
Щоб зменшити кількість жирів в десерті, частина масла в рецепті замінюють сметаною.
Інгредієнти:
- 200 г цукру;
- 100 г масла;
- 200 г борошна;
- 200 г сметани;
- три яйця;
- ванільний екстракт;
- 10 г соди.
Для різноманітності смаку в тісто можна додати подрібнені горішки, родзинки або цукати.
- Збити яйця з цукром.
- Окремо збити сметану і розм’якшене масло.
- Змішати і просіяти в тісто сухі компоненти. Сода вноситься або разом з борошном, або в самому кінці.
- Випікати при 180 º с.
Без додавання яєць
Існують вегетаріанські варіанти капкейків, не менш апетитні, ніж приготовані за класичним рецептом.
Інгредієнти:
- 200 г борошна;
- 200 мл кокосового або соєвого молока,
- 100 г кокосового масла або маргарину;
- 100 г цукру;
- ванільний екстракт;
- 5 г розпушувача.
Приготування:
- Маргарин збити з цукром.
- Частинами ввести рідину і сипучі речовини, продовжуючи збивати тісто.
- Випікати при 190 – 200 С.
Начинити вегетаріанські капкейки можна варенням, конфітюром або мармеладом на агар-агарі.
Незвичайні морквяні капкейки
З морквяного тесту виходить дивна випічка – пряна, пишна і соковита одночасно. Великий плюс – тривалий термін зберігання.
До трьох-п’яти днів морквяні капкейки зберігають смак і не тверднуть при зберіганні на холоді.
Інгредієнти:
- 250 г моркви;
- два яйця;
- 100 г рослинної олії;
- 100 г густого йогурту;
- 150 г цукру;
- 100 г волоських або будь-яких інших горіхів;
- 100 г борошна;
- 15 г розпушувача;
- 2 р солі;
- кориця, мускат і інші спеції за смаком.
Етапи роботи:
- Сиру моркву натерти на дрібній тертці. Зайвий сік віджати.
- Горіхи обсмажити і подрібнити.
- Збити йогурт, масло і цукор.
- Додати яйця і знову збити.
- Просіяти сухі інгредієнти.
- Все з’єднати за допомогою лопатки або ложки.
Тісто виходить досить густе, тому паперові форми використовувати не бажано – заготовки розтягнутий папір і на виході вийдуть прості коржі. Підійдуть силіконові або залізні формочки. Можна помістити в них паперові, і тоді капкейки не втратять форму, а виймати їх буде зручно. Випікають десерт при 180 º с.
Десерт від знаменитого Енді Шефа
Цей рецепт від популярного фуд-блогера для тих, хто не пошкодує часу і сил, щоб побалувати себе вишуканим десертом.
Лимонні капкейки з лимонним курдом і легкої лимонної меренгою – просто фонтан освіжаючого цитруса!
Для кексу:
- 200 г борошна;
- 100 г масла;
- 275 г цукру;
- два яйця;
- 100 г густого йогурту;
- 5 г розпушувача;
- лимон.
Етапи роботи:
- Збити масло з цукром.
- Додати яйця, йогурт і знову збити.
- Влити пару ложок лимонного соку і цедру.
- Суміш сухих інгредієнтів внести частинами, кожен раз ретельно збиваючи тісто.
- Випікати при 160 – 170 ° С 20 хвилин.
Лимонний курд:
- 100 мл лимонного соку;
- цедра з цілого лимона;
- 75 г цукру;
- 60 р масла;
- 30 г крохмалю;
- чотири жовтка.
Етапи роботи:
- Всі інгредієнти змішати і нагріти до загустіння крему. Можна робити це на водяній бані.
- Процідити.
- Охолодити.
- Начинити капкейки.
Для «шапочки» приготувати швейцарську меренгу і додати в неї ложку лимонного соку.
Збирати міні-тортики легко і захоплююче. Ця мозаїка смаків однаково захоплює і дорослих, і дітей. Тому готувати та прикрашати капкейки потрібно обов’язково всією сім’єю.