Короп любимо багатьма гурманами риби за насичений смак із солодкуватими нотками. Він може отвариваться, запікатися, смажитися, готуватися повністю або в поєднанні з іншими продуктами. Але незалежно від того, як приготувати коропа, страва завжди буде ароматним, ситний і дуже смачним.
Короп, запечений в духовці у фользі цілком
Запечений короп вагою в 1 кг з апетитною скоринкою будемо готувати з додаванням:
- 50 г кропу;
- такої ж кількості петрушки;
- головки часнику;
- 100 мл майонезу;
- 20 мл соняшникової олії;
- солі і спецій.
Щоб приготувати коропа в духовці цілком:
- Риба очищається, потрошится, промивається, солиться і натирається спеціями.
- Також тушка натирається пропущеним через прес часником.
- Всередину закладаються кріп і петрушка, виключаючи кілька гілочок, які залишаються для прикраси.
- Деко вистилається фольгою, яка добре промаслюється.
- Короп викладається на фольгу і змащується майонезом, після чого загортається в «кокон» і відправляється в розігріту до 180°C духовку на 50 хвилин.
- За 10 хвилин до закінчення відведеного часу фольга розкривається, щоб у риби утворилася рум’яна кірочка.
В сметані
Короп у сметані з вишуканим смаком відповідає всім принципам правильного харчування, поєднуючи в собі велику кількість вітамінів, мінералів і мінімум калорій.
Для приготування потрібні:
- короп – 1,5 – 2 кг;
- цибуля – 4 шт.;
- сметана – 250 мл;
- рослинна олія;
- сіль і спеції.
Спосіб приготування:
- Карпу надається належний вигляд – він очищається, потрошится.
- Поперек тушки роблять глибокі надрізи, після чого риба натирається сіллю і перцем.
- Овоч нарізають півкільцями, які злегка подсаливаются і збризкують маслом.
- Риба викладається в промаслений форму.
- Цибуля закладається в розрізи, черевце і навколо тушки.
- У фіналі короп поливається сметаною, розведеної в невеликій кількості простої води.
- Форма накривається кришкою і поставити в духовку, розігріту до 200°C, на 30 хвилин.
- Через зазначений час кришка знімається, і риба запікається ще 7 – 10 хвилин.
Рецепт запікання з картоплею
Ситний короп з картоплею в духовці готується з:
- 1,5 кг риби;
- лимона;
- 250 мл сметани;
- 12 бульб картоплі;
- 150 г спецій.
У процесі створення апетитного страви:
- На підготовленої тушки робляться надрізи, щоб короп краще промариновался і пропікся. Після цього він гарненько натирається сіллю і спеціями з усіх боків, поливається соком половини лимона.
- Картоплю нарізають кругляком, які приправляються і подсаливаются.
- По листу, застеленному змащеній маслом фольгою, розподіляється шар картоплі.
- Картопляний пласт злегка змащують сметаною, по якій розподіляються цибульні кільця, здебільшого зосереджені в місці, де буде риба.
- У центрі картоплі на цибульну подушку викладається короп, після чого він добре обмазується сметаною.
- Випікається страву при температурі 190°C близько 40 хвилин.
Як посмажити рибу короп на сковороді з часником
Щоб насолодитися смаженою карпом з солодкуватим присмаком і часниковим ароматом, будуть потрібні наступні продукти:
- короп – 1 шт.;
- масло – шматочок;
- сметана – 50 мл;
- часник – ½ головки;
- сіль приправа – за смаком.
Виповнюється рецепт за наступною схемою:
- Короп готується до смаження – очищається і ріжеться на порційні шматочки.
- Шматки натираються сумішшю солі, приправ і товченого часнику.
- На сковороді розігрівається масло, куди викладаються обмазані сметаною шматки коропа.
Готуємо в рукаві
В рукаві смачна риба з ніжним м’ясом виходить дуже соковитою і зберігає всі корисні елементи.
Для приготування поживного страви з коропа в 1,3 кг використовуються:
- лимон;
- приправи;
- сіль;
- оливкова олія.
Спосіб приготування:
- Тушка ретельно очищається від луски, потрошится і добре промивається проточною водою.
- Риба натирається сумішшю з солі і улюблених спецій.
- Лимон нарізати слайсами.
- Через 10 хвилин короп поливається оливковою олією, соком з декількох лимонних часточок, а решта шматочки цитруса закладаються в черевце.
- Тушка упаковується в рукав, який проколюють в декількох місцях, щоб не накопичувався пар.
- Блюдо відправляється в духовку на 25 хвилин для випікання при температурі 190°C.
На овочевій подушці з грибами
Короп з овочами – прекрасне блюдо з дієтичного меню, для підготовки якого буде потрібно зовсім небагато продуктів.
Вони обов’язково знайдуться влітку на дачі, коли рибак принесе свій улов:
- короп вагою 1,5 – 2 кг;
- 2 болгарських перцю;
- цибулина;
- морква;
- 300 г печериць;
- ½ Лимона;
- оливкова олія, сіль і перець.
Готується страва наступним чином:
- Лимон нарізати слайсами.
- Тушка готується до запікання (очищається, солиться), після чого на одному боці робляться неглибокі надрізи, в які поміщається по лимонної часточці.
- Соком, що залишився цитруса поливається вся тушка.
- Цибулю нарізати кільцями, моркву – кружальцями, перець – смужками, гриби – пластинками.
- Гриби відварюють, а всі овочі пассеруются на сковороді разом з сіллю.
- На деко рівномірним шаром розподіляються підготовлені в попередньому кроці продукти, на які викладається риба.
- Вміст дека взбрызгивается маслом і випікається при 180°с близько 30 – 35 хвилин.
Короп, запечений з овочами
Простий рецепт карпа з овочами у фользі виконується з наступних компонентів:
- короп – 2 кг;
- перець болгарський – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- спеції, сіль, масло і зелень.
Щоб подати до столу апетитну рибку:
- Риба очищається, приправляється, солиться і надрізається по черевцю.
- Овочі подрібнюються невеликими шматочками, а зелень дрібно рубається.
- Подрібненими інгредієнтами фарширується тушка.
- В розрізи на одному з боків вкладаються часточки лимона.
- Короп взбрызгивается маслом, загортається в фольгу і випікається 30 хвилин при 180°C.
Як приготувати юшку з коропа
Вуха – традиційне блюдо російської кухні з сортів свіжої риби з солодкуватим смаком.
Щоб приготувати перше блюдо, необхідні:
- голова і хвіст карпа;
- 3 л води;
- цибулина;
- морквина;
- 5 бульб картоплі;
- лавровий лист, сіль, спеції, зелень;
- корінь петрушки.
В процесі приготування:
- У каструлю закладаються ціла цибулина, корінь петрушки і кілька горошин перцю, після чого все заливається водою.
- Після доведення рідини до кипіння в каструлю відправляються підготовлені рибні частини і сіль.
- Коли рибний бульйон прокипить 12 хвилин на повільному вогні, «запчастини» тушки викладається за допомогою шумівки на окрему тарілку.
- Також з бульйону витягується цибулина.
- Картоплю і моркву нарізати брусочками, після чого відправляються в каструлю, куди також додається лавровий лист.
- За кілька хвилин до готовності в юшку відправляється і зелень.
Важливо! Впродовж всього процесу приготування не можна забувати про пеню, яку систематично потрібно видаляти.
Хе по-корейськи
Це корейська закуска, яку можна закохатися після першої дегустації.
Смачно приготувати коропа вагою в 2 кг можна з додаванням:
- 2 стопок рослинного масла;
- 15 мл оцтової есенції;
- цибулини;
- 7 г насіння кінзи;
- головки часнику;
- 2 червоних пекучих перців;
- 50 мл соєвого соусу;
- солі.
Етапи створення закуски:
- З риби готується філе, що нарізається соломкою.
- Рибний продукт поливається есенцією і поміщають під прес на півгодини.
- На сковороді розігрівається масло, в якому пассеруются цибульні кубики з сіллю.
- У гаряче масло з цибулею додаються насіння кінзи, подрібнений пекучий перець і соєвий соус.
- Після того як риба промаринувалася, вона заливається приготованим соусом і знову вирушає під прес на 30 хвилин.
- По завершенні відведеного часу закуска готова, однак якщо її відправити на ніч у холодильник, хе буде ще смачніше.
Риба, запечена в тісті
Оригінальне блюдо, яке готується з таких продуктів:
- 1 кг коропа;
- 40 мл сметани;
- 5 г сухих дріжджів;
- 300 г борошна;
- 30 мл рослинного масла;
- солі і цукру.
Етапи створення полягають у виконанні наступних дій:
- Короп очищається, потрошится, змащується цукром і сіллю за смаком, після чого загортається в харчову плівку.
- Через 2 години маринування риба обмазується сметаною.
- З 150 мл теплої води, 5 г цукру, дріжджів, борошна та олії замішується тісто, яке відправляється на «відпочинок».
- Через 1 годину тісто розкочується, в його центр поміщується короп, після чого борошняна маса защипывается.
- Страву викласти на деко, який відправляється в духовку, розігріту до 180°C, на 70 хвилин.
Фарширований короп в духовці
Оригінальний рецепт для сервірування святкового столу.
Інгредієнти:
- дзеркальний короп – 3 кг;
- цибуля – 2 шт.;
- морква – 2 шт.;
- яйця – 2 шт.;
- хліб – 150 г;
- молоко – 150 мл;
- соняшникова олія – стільки ж;
- лимон – ¼ частину;
- сіль і спеції – за смаком.
Щоб вразити присутніх гостей, готуйте, згідно наступного алгоритму:
- Очищена і випотрошена тушка надрізається по хребту, а також обов’язково біля голови і хвоста.
- Витягають хребет з кістками.
- Вся м’якоть відділяється від шкіри за допомогою столової ложки і ножа таким чином, щоб залишилася тільки шкурка з головою.
- В піалі змішується лимонний сік, сіль і перець, якими натирається шкура для просочення.
- Фарш готується з розмоченого в молоці хліба, філе, яєць, морквяно-цибулевої засмажки, солі і спецій.
- Промаринованная шкурка фарширується підготовленою масою, після чого черевце зашивається.
- Випікається риба на змащеному олією деку близько 40 хвилин при температурі 180°C.
В клярі на сковороді
Короп в клярі готується з наступних інгредієнтів:
- короп – 1 шт.;
- яйце – 2 шт.;
- борошно – 100 г;
- олія соняшникова – стопка;
- молоко – 30 мл;
- часник – ½ головки;
- сіль приправа – за смаком.
Основні етапи:
- Підготовлений короп ділиться на порційні шматочки, які солятся і приправляється.
- В піалі збиваються яйця разом з сіллю і перцем, до яких додаються товчений часник, молоко і борошно.
- Шматки риби умочують в кляр з консистенцією густої сметани, після чого обсмажуються на сковороді з гарячим маслом з двох сторін.
Отже, якщо рибалка приніс улов у вигляді карпа, то не варто відправляти таку рибу з найніжнішим м’ясом надовго в холодильник. Краще відразу приготувати її по одному з описаних способів.