Вирішили запекти вдало спійману рибу з сімейства сазановых? Представлені рецепти страв допоможуть розкрити всі тонкощі і нюанси отримання «смачного» результату, виключити можливі помилки і сумніви в питаннях про те, як приготувати коропа в духовці.
Рецепт запікання шматочками з майонезом і цибулею
Отримати смачно запечене страву зовсім нескладно, якщо врахувати особливості теплової обробки риби.
Склад інгредієнтів:
- морква — 1 шт.;
- олія оливок — 50 мл;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- борошно;
- свіжий майонез — 100 г;
- короп — до 1,5 кг;
- перець, сіль, суміш прянощів.
Спосіб приготування:
- Надягаємо гумові рукавички, викладаємо рибу на застелений цупким папером стіл. Щоб не вколотися, відокремлюємо ножицями плавники, з допомогою скребка або ложки знімаємо луску. Розрізаємо черево особини, виймаємо нутрощі і коричневу плівку. Добре моєму продукт, просушуємо паперовими рушниками.
- Відокремлюємо голову коропа, попередньо видаливши зябра. Оскільки ця частина тушки в нашому процесі не бере участь, відправляємо в морозильну камеру для подальшого використання.
- Поділяємо рибу на великі частини. Враховуємо просте правило: чим меншими шматками розрізаємо карпа, тим більше соку втратимо в процесі запікання.
- Приправляємо рибу сіллю, перцем і прянощами, залишаємо на час маринуватися.
- Очищаємо овочі, шаткуємо: цибулю у вигляді півкілець, моркву — соломкою. Обсмажуємо продукти в олії оливок до золотистого відтінку.
- Викладаємо шматки риби на деко, оброблений рослинним жиром. Зверху розміщуємо приготовану овочеву піджарку, обробляємо її густим шаром майонезу. Відправляємо страву на 40 хвилин в духовку (180 °C). Дістаємо блюдо після утворення яскравою апетитною скоринки.
Подаємо гарячу рибу з легким овочевим салатом.
Як приготувати коропа цілком у фользі
Металева папір подарувала нам масу можливостей для смачного та корисного приготування страв з мешканців водного світу.
Список продуктів:
- цибуля ріпчаста — 150 г;
- морква — 150 г;
- короп — 1,5 кг;
- соус соєвий — 50 мл;
- лимон;
- масло пісне — 50 мл;
- сіль, перець, зелень.
Особливості приготування:
- Очищаємо і розбираємо рибу. Голову залишаємо, а від хвоста позбавляємося. Добре моєму карпа, ретельно промокаємо серветками, потім робимо поперечні розрізи по боках з обох сторін тушки. Таким способом розсікає гострі кістки.
- Поливаємо соєвим соусом рибу, приправляємо сіллю, залишаємо маринуватися на півгодини.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо півкільцями. Очищену моркву рубаємо кружечками. Поміщаємо частина овочів разом з гілочками петрушки всередину карпа. Вставляємо половинки часточок лимона поперечні «насічки» на боках риби.
- Застеляємо деко подвійний фольгою, обробленої маслом. Викладаємо шар нарізаних овочів, на них поміщаємо карпа. Краї металевої папери щільно з’єднуємо у формі кулі, щоб верхній лист не торкався риби.
- Відправляємо страву на годину в духовку (180 °C). Відкриваємо фольгу за 15 хвилин до закінчення процесу, закінчуємо після приготування освіти на рибі апетитною рожевої скоринки.
Витягуємо з черевця карпа начинку, подаємо страву в гарячому вигляді.
В сметані
Для отримання вишуканої страви неодмінно використовуємо домашню сметану, яка додасть рибі легку кислинку і особливу ніжність.
Необхідні компоненти:
- цибуля — 2 шт.;
- короп — 1 кг;
- зубок часнику;
- густа сметана — 100 г;
- солодка морква — 1 шт.;
- пів-лимона;
- масло пісне;
- перець, сіль, зелень.
Процес приготування:
- Оскільки короп — продукт середньої жирності, до нього чудово підходять різноманітні соуси, які добре доповнюють смак страви.
- Видавлюємо на підготовленого коропа сік половини лимона, обробляючи їм і внутрішню частину риби.
- Поміщаємо в піалу сметану, сіль і перець, видавлюємо через прес зубок часнику, ретельно перемішуємо соус.
- Дрібно натираємо в чашу моркву. Додаємо нашатковану півкільцями цибулину, порізану зелень. Приправляємо продукти невеликою кількістю сметанного складу, отриманою начинкою заповнюємо черевце риби.
- Застеляємо форму фольгою, викладаємо шар з розділеної на тонкі слайсы цибулини. Зверху поміщаємо карпа, поливаємо його соусом, що залишився. Загортаємо кінці папери, відправляємо ємність на годину в духовку (180 °C).
Риба короп у сметані буквально приголомшила нас чудовим букетом сполучених смаків і тонких ароматів.
Короп, запечений з овочами
Щоб зробити блюдо яскравим, виразним і найбільш смачним, доповнимо рибу цвітною капустою та іншими овочами.
Перелік компонентів:
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- нежирні вершки — 170 г;
- морква;
- масло пісне — 50 г;
- короп — 500 г;
- перець білий коріандр — по 5 г;
- порошок мускатного горіха — 4 г;
- зубки часнику — 4 шт.;
- капуста цвітна — 100 г;
- соус соєвий — 15 г;
- «Російський» сир — 50 г;
- кабачок — 70 р.
Методика приготування:
- Поділяємо очищеного, тушу, митого коропа на стейки.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, нарізаємо кільцями, потім чвертями. З кабачка виймаємо насіння і м’якоть, залишаємо лише тверду частину овоча. Крупно натираємо очищену моркву.
- Капусту розбираємо на суцвіття, ріжемо на невеликі шматочки, 7 хвилин відварюємо в трохи підсоленій воді, потім витягуємо з рідини.
- Поділяємо рибні стейки навпіл (можна використовувати філе), збризкуємо продукт соєвим соусом, приправляємо перерахованими в рецепті спеціями, залишаємо для маринування.
- Пасеруємо в нагрітій сковороді з маслом цибулю і моркву, через дві хвилини, відправляємо в тарілку. У цій же посуді нагріваємо нарізаний кубиками кабачок, злегка обсмажуємо, додаємо до інших овочів.
- З’єднуємо в піалі сметану, мелені спеції, сіль, вершки, подрібнений часник. Добре перемішуємо компоненти соусу до отримання однорідної маси.
- Викладаємо у форму для запікання овочевий шар. На ньому маємо шматки коропа, трохи вдавлюючи їх в ароматну масу. Поливаємо продукти третьою частиною сметанного складу.
- Тепер розміщуємо цвітну капусту. Вирівнюємо її по всій площі, заповнюючи вільні місця. Присмачую компоненти страви залишилися соусом, посипаємо густим шаром сирної стружки. Відправляємо страву на півгодини в духовку (200°C).
Дивно приємний смак приготованої страви забезпечений вдалим поєднанням м’яса карпа і овочів.
Готуємо в рукаві
Спеціальні пакети для запікання не тільки зберігають корисні властивості продуктів, але і позбавляють нас від неприємної чищення духової шафи.
Список інгредієнтів:
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- короп;
- перець солодкий — 2 шт.;
- морква;
- сметана — 20 г;
- помідори — 5 шт.;
- масло пісне — 50 г;
- зелень, сіль, спеції і приправи.
Поетапне приготування:
- Поділяємо перець (без насіння) на 4 частини, потім шаткуємо соломкою. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву — круглими пластинами. Видаляємо з помідорів шкірку, рубаємо їх на маленькі кубики.
- Обсмажуємо цибулю на сковороді з олією, приєднуємо скибочки моркви, через 5 хвилин додаємо шматочки томатів і перців. Тушкуємо продукти до готовності, покласти в чашу, перемішуємо з нарубаним кропом.
- Наповнюємо черево заздалегідь підготовленої риби овочевою начинкою, скріплюємо боки зубочистками, змащуємо тушку сметаною. Викладаємо коропа в кулінарний рукав, кінці щільно затискаємо кліпсами.
- Проколюємо верхню частину пакету в декількох місцях (при відсутності фабричних отворів), поміщаємо заготовку на холодний деко, ставимо його в духову шафу. При цьому враховуємо, щоб надувшийся в процесі запікання пакет не торкався нагрівального елемента.
- Відправляємо страву на 40 хвилин в духовці (180 °C). Стежимо за температурним режимом, зазначеним виробником на упаковці рукава.
Обережно розрізаємо целофан, перекладаємо рибу на блюдо, подаємо до столу.
На овочевій подушці з грибами
Чудовий «тандем» з печериць і карпа прикрасить будь-урочисте застілля.
Необхідні продукти:
- печериці — 500 г;
- перець болгарський — 3 шт.;
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- короп дзеркальний;
- лимон;
- морква;
- масло топлене — 20 г;
- сіль, перець, кріп.
Приготування страви:
- Чисту і випатрану тушку карпа натираємо сіллю і перцем. Вставляємо половинки лимонних часточок в місця розрізів, зроблених на боках риби. Поміщаємо в черевце річкового мешканця третю частину кропу.
- Очищаємо печериці, поміщаємо в каструлю разом з шматочками лимона. Наповнюємо посуд гарячою водою. Відварюємо продукти 5 хвилин, відкидаємо на друшляк. Більш великі гриби розрізаємо на частини, маленькі використовуємо в цілому вигляді.
- Обсмажуємо в топленому маслі нарізані соломкою овочі, додаємо печериці, доводимо продукти до готовності.
- Обробляємо форму рослинним жиром, посередині викладаємо кріп, навколо нього розміщуємо овочі з печерицями, зверху маємо підготовлену рибу. Злегка скроплюємо її запашним маслом, голову загортаємо в пергамент або фольгу.
- Запікаємо продукти 20 хвилин при 180°C, потім збільшуємо нагрівання до 200 °C. Готуємо ще чверть години.
Представляємо гостям коропа на ароматної подушці з грибами.
З картоплею
Представленим рецептом відкриємо для себе ще один корисний кулінарний прийом смачного приготування рибного блюда.
Набір продуктів:
- цибулина і морквина;
- риба короп — 1 кг;
- картопля — 10 шт.;
- майонез — 30 г;
- пів-лимона;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- сіль, звичайний цукор, приправи і спеції.
Технологія приготування:
- Як завжди, чистимо та миємо рибу, видаляємо нутрощі, відрізаємо плавники і голову, робимо поперечні по боках «насічки». Начебто Все, як зазвичай, та не зовсім. Наливаємо в миску воду, додаємо сіль і цукор в таких пропорціях: на 1 літр рідини — 45 і 40 грамів відповідно. Після 20 хвилин перебування в такому розчині, смак рибного м’яса покращиться в рази!
- Дістаємо річкового жителя з водного складу, ретельно промокаємо серветками, натираємо приправами і спеціями, обробляємо майонезом.
- Викладаємо на дно форми, змащену маслом оливок, шар з кілець цибулі і нашаткованої соломкою моркви. Покласти рибу на овочеву «подушку», навколо маємо нарізану брусочками картоплю. Приправляємо коренеплоди сіллю і перцем, скроплюємо маслом оливок.
- Накриваємо продукти фольгою, відправляємо на 60 хвилин в духовці (200°C). Не забуваємо прибрати папір за чверть години до закінчення теплової обробки.
Приготувати коропа з картоплею на обід дуже вигідно. Потрібно лише зібрати і оформити всі компоненти страви, а решта, як кажуть, справа техніки, тобто духовки.
Риба, запечена в тісті
Як утримати рідину, испаряющуюся з рибного м’яса при тепловій обробці? Дуже просто — підсмажити коропа в клярі або запекти в тесті.
Необхідні компоненти:
- домашня сметана — 50 г;
- сіль — 10 г;
- короп — 1 кг;
- цукор — 5 г;
Продукти для тіста:
- швидкі дріжджі (пресовані) — 7 г;
- сіль — 10 г;
- вода питна — 170 мл;
- просеянная борошно — 300 г;
- масло пісне — 30 мл
Процес приготування:
- Змішуємо цукор і сіль, натираємо чисту і просушену серветками тушку риби, включаючи внутрішню частину. Загортаємо коропа в плівку, відправляємо години на три в холодильник, після чого змащуємо домашньою сметаною.
- Розпускаємо дріжджі в піалі з трохи теплою водою (чверть склянки), додаємо ложечку цукру, очікуємо утворення пишної «шапки».
- Вливаємо в чашу бутильовану воду, розчиняємо в ній сіль. Просіваємо частину борошна, поміщаємо дріжджовий склад. Перемішуємо компоненти, потім приєднуємо пісне масло і решту борошна.
- Робимо заміс м’якого і еластичного тіста, формуємо з нього кулю, накриваємо плівкою, залишаємо в теплі для підйому. Кілька разів обминаємо продукт для виходу вуглекислого газу.
- Розкачуємо тісто, розміщуємо на ньому карпа, з’єднуємо краю пласта, щільно защипуємо. Акуратно перекладаємо пиріг з рибою на оброблений маслом деко, відправляємо в піч (200°C). Відразу знижуємо температуру нагрівання на 40 градусів.
- Випікаємо виріб не менше години. Коли скоринка стане практично коричневою, дістаємо страва з жару печі.
Коли риба, запечена в тісті, трохи охолоне, з нетерпінням приступаємо до її дегустації.
Фарширований короп в духовці
Приголомшливо смачне блюдо, для приготування якого найкраще підійде дзеркальний короп.
Склад інгредієнтів:
- яйця — 3 шт.;
- свіжі вершки — 180 мл;
- морква — 300 г;
- частина батона — 70 г;
- масло (вершкове масло і соняшникову);
- короп — 1,7 кг;
- желатин — 15 г;
- цибуля-ріпка — 200 г;
- майонез — 30 г;
- перець, сіль.
Спосіб приготування:
- Очищаємо і моєму овочі, крупно шаткуємо цибулю ріжемо моркву тонкими кружечками. Викладаємо в сковороду 30 грамів вершкового жиру, обсмажуємо продукти до готовності.
- Знімаємо з коропа його нечисленні лусочки, розкриваємо черево (посередині), виймаємо нутрощі, видаляємо зябра і очі.
- Тепер нам потрібно акуратно зняти «панчохою» шкіру. Для цього поміщаємо рибу в целофановий пакет, злегка відбиваємо тушку дерев’яним молотком. Такий прийом істотно полегшить роботу.
- Надрізаємо нижній край черевця, потім обережно знімаємо шкіру (вона у коропа цілком міцна) від м’яса. Просуваємося пальцями по всій рибі до хребта з обох сторін особини. Коли шкіра звільнена, акуратно відламує хребет в районі голови і хвоста.
- Далі зрізаємо з кісток філе, викладаємо в окрему миску.
- Заливаємо батон вершками. Коли хліб повністю розмокне, подрібнюємо його в домашньому комбайні разом з м’ясом риби. Додаємо в отриману масу яйця, приправляємо складу перцем і сіллю, улюбленими приправами. Додаємо желатин і залишки вершків, ретельно вимішуємо фарш.
- Наповнюємо шкіру риби приготовленої масою, надаємо «виробу» форму дзеркального коропа, черевце зашиваємо кулінарними нитками.
- Підбираємо посуд для запікання тушки, поміщаємо на дно підсмажені овочі, на них «ставимо» (саме так!) фаршированого коропа черевом униз. Змащуємо рибу майонезом, відправляємо на 40 хвилин в духовці (180 °C).
Святкове блюдо вийшло просто чудове!
Наша цікава кулінарія завжди в змозі відповісти на питання про те, як приготувати коропа в духовці, щоб ваше життя була такою ж «смачною, яскравою і апетитною»!