Короп — це неймовірно смачна риба, насичена масою корисних мікроелементів. Регулярно вживаючи таку їжу, можна наситити організм речовинами, необхідними для його нормальної роботи. Рибу варять, смажать або запікають, але в цій статті піде мова про те, як приготувати коропа в духовці цілком.
Короп, запечений у фользі в духовці цілком
Це самий простий, не вимагає великої кількості інгредієнтів спосіб того, як смачно запекти коропа.
Для підготовки знадобляться такі продукти:
- рибна тушка;
- сіль;
- приправи для риби;
- жирна сметана;
- кулінарна фольга.
Як запекти рибу у фользі:
- Зрізаємо з коропа плавники, чистимо, видаляємо нутрощі і моєму.
- Змішуємо в мисці сметану з сіллю і рибними приправами, а потім натираємо масою рибну тушку.
- Розстилаємо фольгу на деку, укладаємо карпа, загортаємо і відправляємо в духовку.
Рада. Щоб риба покрилася приємною скоринкою, приблизно за 20 хвилин до того, як вийняти її з духовки, фольгу знадобиться розгорнути.
Як запекти рибу з картоплею
Щоб не замислюватися над приготуванням гарніру, можна запекти рибу у фользі з картоплею.
Знадобляться такі інгредієнти:
- тушка карпа;
- 5-7 картопляних бульб;
- часникові зубці;
- сушений кріп;
- половинка лимона;
- сіль;
- рослинна олія;
- рибні приправи;
- кулінарна фольга.
Як приготувати страву:
- Чистимо та миємо карпа, поливаємо лимонним соком, натираємо сіллю і рибними приправами.
- Ріжемо картоплю на часточки, посипаємо сіллю, сушеним кропом і тиском часником, наливаємо трохи олії і перемішуємо.
- У застелену фольгою посуд викладаємо рибу, а навколо неї розміщуємо шматки картоплі і відправляємо блюдо в духовку.
Приготування коропа за таким рецептом займе не так багато часу, а результат буде приголомшливим.
Готуємо з овочами
Щоб карпо не пригорів в процесі випікання, можна приготувати його на «подушці» з овочів.
Для цього знадобляться такі складові:
- рибна тушка;
- кілька цибулин;
- 2-3 моркви;
- соковиті томати;
- трохи столового оцту;
- соєвий соус;
- рибні приправи;
- паприка і сіль.
Як зробити карпа з овочами в духовці:
- Вимиту і почищений рибну тушку поливаємо соєвим соусом, посипаємо спеціями і даємо трохи промаринуватися.
- Обсмажуємо подрібнену цибулю з морквою, посипати сіллю і паприкою, а в кінці підготовки додаємо трохи столового оцту, перемішуємо і знімаємо з вогню.
- Відмиваємо під краном помідори ріжемо кружальцями. Якщо плоди дуже великі, можна подрібнити їх напівкруглими часточками.
- У вогнетривкий посуд викладаємо цибульно-морквяну суміш, зверху поміщаємо гуртки помідорів, а потім рибу.
- Відправляємо блюдо в духовку і запікаємо до готовності карпа.
При подачі можна посипати рибку кропом або прикрасити пір’ям зеленого лука.
Покрокове приготування коропа з томатами і маслинами
Помідори в поєднанні з маслинами стануть прекрасним доповненням до риби. Карпа, запеченого з такою начинкою, можна подати не тільки до повсякденного обіду або вечері, але і поставити на святковий стіл.
Для страви потрібні такі продукти:
- тушка риби;
- помідори черрі;
- маслини без кісточок;
- зубці часнику;
- половинка лимона;
- рибні приправи;
- червоний перець;
- сіль;
- калька або фольга.
Як приготувати страву:
- Поливаємо тушку лимонним соком, натираємо сіллю і спеціями, відкладаємо в сторону.
- Ріжемо помідори черрі половинками або четвертинками, змішуємо з тиском часником і цілими маслинами.
- Заправляємо начинку сіллю і червоним перцем, після чого заповнюємо нею черевце риби.
- Скріплюємо краю зубочистками або загостреними сірниками в декількох місцях і відправляємо карпа запікатися, застеливши деко фольгою або калькою.
Як гарнір до такої страви можна подати картоплю, рис або овочевий салат.
Соковита риба з лимоном
Традиційно рибу подають з часточками лимона, але можна використовувати цей цитрус і при запіканні риби. Його яскравий аромат і виражений смак додадуть страві нові, свіжі нотки.
Для роботи знадобляться такі інгредієнти:
- короп середнього розміру;
- лимон;
- майонез;
- сушений базилік;
- приправа до рибних страв;
- шматок кальки або фольги.
Як запекти рибу з лимоном:
- Промитого і очищеного карпа натираємо приправами, а потім наносимо суміш майонезу і сушеного базиліка.
- Ріжемо лимон тонкими часточками і заповнюємо ними черевце риби.
- Закріплюємо краю з допомогою зубочисток, кладемо коропа на шматок фольги або кальки, постеленной на деко, а потім відправляємо в духовку.
Випікання цієї страви займе приблизно 35-40 хвилин, залежно від розміру риби.
Незвичайний рецепт з медом
Мед та риба на перший погляд здаються продуктами, які не поєднуються в одній страві. Але, незважаючи на те, що подібна страва виходить дуже незвичайним, багатьом воно припало до душі.
Для підготовки знадобляться такі продукти:
- тушка риби;
- рідкий мед;
- соєвий соус;
- кілька цибулин;
- чорний перець;
- оцет;
- сіль.
Як приготувати коропа з медом:
- Змішуємо мед з соєвим соусом і масу наносимо на рибу, не забуваючи про внутрішню частину черевця.
- Ріжемо цибулину півкільцями, заливаємо оцтом і залишаємо на чверть години.
- Обсмажуємо шматочки цибулі в сковороді, посипавши сіллю і чорним перцем, поки вони не стануть м’якими.
- Набиваємо засмажкою карпа і випікаємо страву в духовці.
Любителі гострого можуть не тільки змастити рибу медом і соєвим соусом, але і щедро посипати меленим перцем.
Фарширований короп в духовці
Існує чимало способів приготування фаршированого коропа. В якості начинки використовуються найрізноманітніші інгредієнти. У цьому рецепті ми розповімо, як зробити цю страву з грибами.
Для роботи будуть потрібні наступні продукти:
- рибна тушка;
- свіжі гриби будь-якого виду;
- цибуля;
- сметана;
- чорний перець і сіль;
- фольга або калька.
Як зробити короп, фарширований грибами:
- Відмиваємо тушку, змащуємо сіллю і сметаною, відкладаємо в сторону.
- Смажимо гриби з цибулею, не забувши посипати сіллю і чорним перцем, а потім даємо трохи охолонути.
- Наповнюємо черевце риби начинкою, закріплюємо краю заточеними ножем сірниками або зубочистками.
- Стелимо у вогнетривкий посуд кальку або шматок фольги, кладемо рибу і відправляємо в духовку.
На замітку. Деякі господині замінюють гриби подрібненої вареної курятини. Незважаючи на досить несподіване поєднання, виходить дуже смачно.
Наведені рецепти прості у виконанні і не вимагають дорогих чи дефіцитних продуктів. Приготувати будь-який з цих страв зможе навіть людина, що не має особливого досвіду по частині кулінарії.