Курник не можна назвати просто пирогом. Він може виступити прекрасним самостійною стравою і навіть стати окрасою святкового столу. З млинцями або грибами, великий чи маленький рецептів існує безліч. А ми розповімо, як приготувати курник на швидку руку і відкриємо таємниці російських майстринь по пирогів.
Класичний курник в духовці
М’ясні пироги – класика жанру для російської кухні. Вони смачні в будь-якому вигляді, будь то теплий або холодний. Від шматочка ситного соковитого курника відмовитися неможливо. Та й чи треба? Краще навчитися готувати цю страву, улюблене всіма поколіннями відразу. Тим більше, при певній вправності, пекти його зовсім не важко.
Для класичного курника підготуємо:
- дріжджове тісто – 1 кг;
- борошно для розкочування;
- шматочок соковитої свинини – 400 г;
- велику головку цибулі;
- великий бульба картоплі;
- вершкове масло – 100 г;
- сіль, перець за смаком;
- яєчний білок для змащення;
- рослинна олія для змащування противеня.
Звичайно, краще всього заздалегідь замісити і поставити пишне домашнє тісто. Але, якщо часу не вистачає, ми пропонуємо придбати готове, щоб прискорити процес випічки.
Занадто тонко тісто краще не розгортайте: інакше начинка витече; краща товщина 0, 7 мм
Як готуємо:
- Тісто розкачуємо на 2 тонких пластини.
- М’ясо ріжемо дрібними кубиками, а картоплю тремо на тертці або ріжемо кубиками.
- Цибулю чистимо, подрібнюємо на шматочки. Потім змішуємо картоплю, цибулю, м’ясо, суміш солимо і перчимо.
- На першу частину тіста викладаємо начинку і акуратно разровняем його по всій поверхні. Зверху в довільному порядку викладемо шматочки вершкового масла. Воно повинно бути не крижаним, але холодним. Крижане масло кришиться.
- Прикриваємо всі другий пластиною з тіста і защипуємо краю. Залишилося тільки змастити пиріг яєчним білком і проткнути його в декількох місцях виделкою. Так він пропечеться рівномірніше, не вздуется.
Ставимо в духовку на 200 градусів. Зазвичай для якісного пропікання вистачає 30-40 хвилин. Зорієнтуватися буде просто: по дому попливе чарівний аромат м’яса, тіста, цибулі. Рум’яна кірочка – ознака повної готовності. Не забудьте змастити курник маслом: скоринка вийде м’якою, вершковою, що тане. Ріжемо шматочками і їмо, запиваючи гарячим лимонним чаєм.
З додаванням картоплі
Курник з картоплею і куркою дуже економічний варіант: у будинку, як правило, є грудка або ніжка курки. Пиріг з розряду «гості на порозі» похвалить кожен. За смак і ніжну ніжну начинку.
Нам потрібні:
- дріжджове тісто – 1 кг;
- борошно для розкочування;
- куряча грудка – 400 г (або філе);
- велика цибулина;
- картопляне пюре – 400 г;
- вершкове масло – 100 г;
- сіль, перець за смаком;
- яєчний білок для змащення;
- пісне масло.
Технологія:
- Розкачуємо на 2 аркуша тісто.
- Готуємо начинку: курку розрізаємо шматочками, подрібнюємо цибулину і обсмажуємо.
- Змішуємо пюре з цибулею.
- Розкладаємо пюре тонким шаром по тесту, а зверху розсипаємо довільно шматочки курячої грудки.
- Трьом вершкове масло зверху начинки, а потім вкриваємо другим листом тесту.
- Защипуємо краю, проколюємо шапочку з тіста у кількох місцях гострим ножем або виделкою, після чого змащуємо пиріг яєчним білком.
Ставимо в розігріту до 220 градусів духовку і печемо 15-20 хвилин до рум’яної скоринки. Привабливість цього варіанту в тому, що все практично готово: треба дати протомиться м’ясних шматочках і пропектися тесту. Готовий пиріг змащуємо вершковим маслом, растаиваем 10-15 хвилин під махровим рушником. Коли курник «отдышится», ріжемо його на шматочки і їмо, смакуючи і насолоджуючись.
Готуємо в мультиварці
Простий і швидкий рецепт для приготування пирога в мультиварці. Прилад на режимі «випічка» як би гасить пиріг всередині, і пропекает одночасно. Виходить дивовижно ніжне блюдо, за якими до того ж не потрібно стежити.
Необхідні компоненти:
- дріжджове тісто – 1 кг;
- борошно для розкочування;
- фарш з курячого філе – 400 г (або філе);
- велика цибулина;
- картопля – 2 шт.;
- вершкове масло – 100 г;
- сіль, перець за смаком;
- яєчний білок для змащення;
- пісне масло.
Етапи технології:
- Для початку розкотимо з тіста дві тонкі пластини. На першу викладемо начинку з картоплі, цибулі, фаршу. Компоненти варто перемішати, посолити, поперчити, а при бажанні додати туди кілька шматочків вершкового масла.
- Коли начинка розкладена, вкриваємо її другою частиною тіста. Краї повинні бути щільно защипаны: інакше соковита начинка почне зрадницьки витікати. Змащуємо пиріг маслом або яєчним білком.
- Акуратно перекладаємо курник на дно мультичаши. Накриваємо кришкою і включаємо режим «випічка».
Залишилося дочекатися сигналу про закінчення готування, і почекати, поки страва щоб підійшло. Запахи по дому витають запаморочливі: тримайтеся, а потім їжте на здоров’я з холодним молоком.
Курник з листкового тіста
Смачний курник виходить з листкового тіста. Причому неважливо з дріжджами або без них. З дріжджового він більш пишний, пухнастий і розсипчастий, а з бездріжджового виходить варіант, де тесту мало, а начинки багато. Такий пиріг дуже соковитий, легкий для засвоєння, практично нешкідливий для талії (якщо з’їсти його вранці або вдень). Всього-то й треба: пачка тіста, картоплина, шматочок курячого філе і цибулина. Не вважаючи, звичайно, прянощів.
Обов’язково протыкайте листкове тісто: воно завжди здувається, що псує зовнішній вигляд і не дає начинку рівномірно пропікається.
Готуємо просто:
- Цибулю і м’ясо злегка обсмажуємо на сковороді, попередньо подрібнивши.
- Пластину тіста розкачуємо, щоб воно стало тонким.
- Картоплю тремо на тертці, змішуємо з м’ясом і цибулею.
- Викладаємо начинку на тісто, акуратно розрівнюємо.
- Вкриваємо другою частиною і щільно прищипываем по краях.
- Змащуємо білком, міцним чаєм або рослинним маслом.
- Випікаємо в духовці на 220 градусів, поки тісто не стане рум’яним.
Готового пирога треба дати підійти під кришкою або рушником. Так він не буде розсипатися, а волога зробить його ще соковитіше. Ріжемо пиріг до чаю і їмо із задоволенням.
Пиріг за старим російським рецептом
Курник стався зовсім не від слова курка, а від слова курінь. Зі старослов’янської слово перекладається як сім’я. Раніше курники пекли на особливі родинні свята – весілля, великі гуляння, як символ багатства і процвітання сім’ї. Пекли його у формі шапки Мономаха, залишаючи в центрі невеликий отвір. З одного боку отвір означало сімейне вогнище, але з іншого служило своєрідним пароотводом, дозволяючи начинці пропікається рівномірно. Не можна сказати, що російський рецепт простий. Але який же він смачний! Приступаємо до випічки.
Нам потрібні:
- дріжджове тісто (зрозуміло, що в ідеалі його треба ставити самим);
- готові млинчики 6-7 шт. (або печіть їх напередодні за улюбленим рецептом);
- відварені стегенця – 3 шт.;
- варені яйця – 3 шт.;
- стакан вареного рису;
- 2 великі цибулини;
- 400 г печериць (або будь-яких інших грибів);
- білок для змащення;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Якщо ви наважитеся робити курник «з нуля», будьте готові: процес тривалий та клопіткий: на Русі все дійство займало 2 дня в цілому; але результат, однозначно, заслуговує всіх зусиль.
Як готувати курник за старим російським рецептом?
Слідуємо інструкції:
- Для початку розкотимо тісто, ділимо його на 2 частини. Перша частина буде невеликий, друга більше – їй треба накрити собою декілька шарів з начинкою.
- Обсмажимо гриби з цибулею, а з стегенець знімемо м’ясо і розділимо його на волокна. Змішуємо гриби з вареними яйцями, изрубленными на шматочки.
- Обсмажимо окремо цибулю, змішаємо його з вареним рисом. При бажанні на цей етапі додають зелень, краще петрушку (вона чудово поєднується з курячим м’ясом, не перебиваючи смак інших компонентів).
- Викладаємо на пергамент перший шар тіста. Зверху викладаємо начинку з рисом, вкриваємо всі млинцем. Повторюємо шар начинки, цього разу з куркою, знову все «закутуємо» млинчиком. Третій шар – грибний. Робимо так, поки начинка не скінчиться.
- Правильна форма пирога – конусоподібна. Згадайте як виглядала шапка російських царів і постарайтеся повторити форму. Останнім шаром накриваємо наш конус і ліпимо фігурки з тіста. Які вмієте.
- Залишилося защепити краї верхнього і нижнього тесту між собою, не даючи начинці висипатися, і виконати вгорі дірочку-«вогнище». Туди кладемо шматочок вершкового масла.
- Ставимо пиріг в духовку і випікаємо до золотистої скоринки 30 хвилин на 200 градусах.
Курник змащуємо маслом, даємо йому відстоятися і ріжемо на шматочки. Якщо слідувати російській традиції, то спочатку їдять начинку, немов би вам подавали другу страву. А тісто використовується як хліб. Подобається вам такий варіант чи ні – вибирайте самі. Страву в будь-якому випадку виходить запаморочливо смачне: скоринка откусывается з смачним хрускотом, а начинка сочиться і буквально, сама стрибає в рот.
З млинців з куркою і грибами
З практичної точки зору курник з млинців можна пекти після Масляної, коли домочадці об’їлися млинчиків і бажають чогось новенького. Швидкий рецепт передбачає наявність декількох інгредієнтів.
Нам будуть потрібні:
- млинці: 5-6 шт.;
- будь-тісто – 500 г;
- варена куряча грудка – 400 г;
- велика цибулина;
- будь-яких грибів (морожених або сухих) – 300 р.
- не забудьте про вершковому маслі, воно надає страві соковитості. Його підготуємо – 100 р.
Потріть в начинку трохи сиру: курник буде ще смачніше, з’явиться тягучість, вершковість, пікантність.
Як готуємо:
- Тісто розгортаємо і ділимо на 2 нерівні частини – перша буде вище, щоб вмістити всю начинку, друга – трохи нижче. Вона виступить кришечкою пирога.
- Цибулину ріжемо кубиками і обсмажуємо не щедрої порції вершкового масла. До цибулі додаємо гриби, нарізані невеликими шматочками. Притушиваем, щоб сік з грибів злегка випарувався, але не до кінця – нам потрібна соковита начинка. З’єднуємо гриби і цибулю з курячим м’ясом – його попередньо знімаємо з кістки і рубаємо невеликими кубиками.
- Першу частину тіста викладаємо на змащене олією присипаний борошном) деко, і формуємо з нього бортики.
- Тепер збираємо пиріг в такій послідовності: млинець-начинка-млинець. Повторюємо шари, поки не закінчаться млинці.
- Залишилося накрити другим шматочком, щільно защипнути краю і відправити випікатися на 200 градусів. Час випічки – 30 хвилин.
Обов’язково проткніть пиріг виделкою в декількох місцях, для виходу пари.
Готового пирога дає відстоятися, а потім нарізаємо на шматочки. Смачний, ситний, ніжний курник з млинцями готовий.
Швидкий ледачий рецепт
Курник багато хто не люблять за хлопотность. Для найбільш стомлених і зайнятих господинь пропонуємо рецепт – виручалочку. Пиріг-курник на швидку руку. Його готувати швидко, з процесом при бажанні впоратися старий холостяк або школяр.
Що нам буде потрібно:
- склянка кефіру;
- стакан майонезу;
- стакан (або трохи більше) борошна;
- 2 курячих яйця;
- пакетик розпушувача;
- куряче м’ясо – 300 г (будь-яке);
- 4 картоплини;
- велика солодка ріпчаста цибулина;
- сіль, перець за смаком.
Готуємо по етапах:
- Розігріємо духовку до 200 градусів.
- А поки вона нагрівається, наріжемо кубиками м’ясо, картоплю тонкими кружальцями, цибулю – півкільцями.
- Форму для запікання (краще круглу) змастимо маслом і викладемо на неї начинку. Вкриємо фольгою або кришкою і відправимо на 15 хвилин у духовку, щоб начинка злегка пропеклась.
- Тим часом замісимо тісто з кефіру, майонезу, борошна, яйця і розпушувача. Вийде суміш, що нагадує тісто для шарлотки.
- Виймаємо з духовки м’ясо з картоплею і заливаємо все тестом, знову відправляємо запікатися.
- За спостереженнями, випічка займає приблизно 20 хвилин – можна перевірити, проткнув пиріг паличкою. Вона буде сухою, якщо наш курник пропікся.
Побачите: вийде чудова м’ясна шарлотка. Ситна, соковита, смачна. З начинкою можна експериментувати, додаючи гриби, сир, свинину і навіть рибні консерви. Чудовий варіант для економних господинь.
Маленькі закусочні курники
Маленькі курники в дореволюційній Росії подавалися страви-апетити: до легкого супу або бульйону. Їх зручно брати на пікнік, в якості перекусу на роботу. Форму легко надати будь-яку: ліпіть так, як зручно. Головне не форма, а смак.
Що нам знадобиться:
- тісто – 500 г;
- куряче м’ясо – 300 г (будь-яке);
- 100 г майонезу;
- 4 картоплини;
- велика ріпчаста цибулина;
- 2 білка для змащення;
- 50 р масла;
- сіль, перець за смаком.
Як готувати:
- Рубаємо цибулю кубиками, точно також ріжемо курку та картоплю. Змішуємо інгредієнти, солимо, перчимо, додаємо трохи майонезу.
- Тісто розгортаємо і розрізаємо на квадрати. Розмір визначайте самі: ідеальний варіант – краю по 15 см – такий курник буде потрібного розміру.
- У центр кожного викладемо столову ложку начинку. Залепим курник, надаючи йому форму трикутника. Змастимо тісто білком, і відправляємо запікатися.
- Час запікання – 20 хвилин. Не передержите: інакше пиріжки вийдуть сухими.
- Перед їжею дайте їм підійти: для м’якості.
Їмо курники з чаєм, какао, беремо з собою на роботу або на заняття в школу.
З пісочного тіста
Правильно приготувати курник можна з пісочного тіста. Хоча такий варіант більше схожий на європейський пиріг кіш — він завжди випікається на пісочному фарбуйте. Спробуємо приготувати аля-російська кіш з начинкою для курино-грибного курника.
Що нам потрібно:
- пісочне тісто (вибирайте улюблений рецепт, а можна просто змішати борошно з маргарином, сіллю і яйцем для отримання гладкого блискучого колобка).
- відварна курка – 400 г;
- цибулина;
- печериці – 300 г;
- вершки – 250 мл;
- будь-який твердий сир – 150 р.
Розкачуємо тісто і викладаємо його у форму з ребристими краями, роблячи високі бортики. Запікаємо до напівготовності, присипавши зернятками квасолі. Ця хитрість дозволить отримати рівну поверхню, без опуклостей. Поки корж пропікається, обсмажимо цибулю з грибами і додамо до суміші куряче м’ясо. Викладемо начинку на відкритий пиріг, заллємо вершками, присыпем сиром. Запікаємо поки сир не розплавиться 20-30 хвилин на 200 градусах. Ледь пиріг трохи охолоне – разрежем його ножем і з’їмо, запиваючи домашнім лимонадом з м’ятою. Повірте, така варіація дивовижно смачна!
Курники сьогодні перестали бути суто ритуальним блюдом, призначеним тільки для урочистостей. В наших силах готувати його часто, хоча б і кожну тиждень, особливо якщо вносити в рецепти корективи. Пиріг настільки смачний, що обов’язково стане фірмовим блюдом. Достатньо проявити зусилля і пару раз відійти від звичного рецепта. Експериментуйте на кухні, будьте ситі і задоволені.