Хрусткі пікантні крильця птиці подають практично у кожному пивному ресторані в якості закуски до «пінному». Якщо ж доповнити їх картоплею або будь-яким іншим гарніром, вийде повноцінний ситний обід. Як приготувати курячі крильця в домашніх умовах смачно, розповідається далі.
Курячі крильця з хрусткою скоринкою в духовці
Інгредієнти:
- 1 кг курячих крилець;
- 6 – 7 ст. л. рідкого меду;
- 1 ст. л. солодкої гірчиці;
- 3 ст. л. кетчупу без добавок;
- по ¼ ч. л. паприки і кориці;
- свіжий часник за смаком;
- соняшникова олія;
- 1 ст. класичного соєвого соусу.
Приготування:
- Промити крила і обрізати у них кінчики без м’яса. Інакше ці частини будуть сохнути під час запікання.
- Зміщати всі заявлені інгредієнти в окремому посуді. Часник попередньо розчавити (в середньому 2 – 4 часточки), мед при необхідності розтопити на водяній бані. Додатково сіль не додавати, її буде достатньо в соусі.
- Крила залити соусом з минулого кроку. Залишити птицю маринуватися при кімнатній температурі хвилин на 40.
- Деко з пергаментом промаслить.
- Викласти на нього підготовлені крильця. Обов’язково тільки в один шар!
- Поставити деко в заздалегідь розігріту духовку (200°С). Готувати 40 – 55 хвилин.
Отримані курячі крильця з хрусткою скоринкою подати з сирним, томатним або будь-яким іншим соусом.
Гостре блюдо на сковороді
Інгредієнти:
- 1 кіло курячих крил;
- 50 мл гострої аджики;
- 1 солодкий перець;
- 1 цибулина;
- 5 – 6 зубчиків часнику;
- сіль і масло для обсмажування.
Приготування:
- Крильця покрити аджикою, додати розім’яту часник і залишити маринуватися на кілька годин.
- Перекласти продукти на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажити крила до рум’яності.
- Надіслати до м’яса шматочки цибулі і солодкого перцю. Накрити кришкою і томити вміст сковорідки для розм’якшення овочів і готовності курятини.
Подати гострі курячі крильця з кетчупом і хрусткими хлібними тостами.
Тушкуємо з картоплею в мультиварці
Інгредієнти:
- 8 великих картопляних бульб;
- 8 курячих крил;
- 2 ч. л. спецій для курячого м’яса;
- 3 десертні ложки соняшникової олії;
- 1 суха гілочка розмарину;
- 2 цибульні головки;
- велика сіль.
Приготування:
- Змішати масло, розкришений сухий розмарин і спеції. Натерти отриманою сумішшю крильця. Залишити на 25 хвилин.
- Перекласти замариновану масу в чашу пристрою. Туди ж відправити шматочки картоплі. Перемішати.
- Зверху викласти товсті цибульні кільця. Посолити продукти.
- Смачно приготувати курячі крильця допоможе режим «Піч» (150°С). Спочатку він активується на 20 хвилин. Посередині терміну потрібно відкрити кришку мультиварки і перемішати продукти.
- Залити вже наполовину готові компоненти ½ ст. гарячої води і залишити готуватися ще на півгодини.
Розкласти порційно і прикрасити свіжою зеленню.
Як приготувати курячі крильця, як у KFC
Інгредієнти:
- 1 кіло крил курки;
- 250 – 350 г кукурудзяних пластівців;
- 1 ст. борошна;
- 3 – 4 яйця;
- ½ Ч. л. табаско (соус);
- 3 – 4 зубчики свіжого часнику;
- 1 щіпка солодкої меленої паприки;
- велика сіль;
- велика кількість рослинного масла.
Приготування:
- Промиті крила порубати на 3 частини. Крайні без м’яса викинути.
- Відправити крильця в киплячу солону воду. Після повторного закипання відразу вимкнути нагрів плити і залишити курятину доходити в гарячому бульйоні. Остудити крила.
- У миску розбити яйця. Злегка розбавити їх холодною водою. Додати табаско і розім’ятим часник, а також трохи меленої паприки.
- Кожну частину крильця обваляти в борошні, вмочити в яєчну суміш. Потім запанірувати роздробленими кукурудзяними пластівцями. Обов’язково використовувати несолодкі (наприклад, фітнес-варіант без цукру).
- Залишити заготовки підсушитися на півгодини.
- Довести до готовності в киплячому маслі. Досить смажити близько 3 хвилин.
Готову закуску викласти на рушники з паперу, щоб позбутися від зайвого жиру.
Швидкий спосіб готування в мікрохвильовій печі
Інгредієнти:
- по 40 мл класичного майонезу, кетчупу та олії оливи;
- улюблені спеції і сіль;
- 8 крил.
Приготування:
- Зрізати з промитих крил гострі кінчики.
- З усіх інших інгредієнтів приготувати однорідний маринад.
- Обмазати їм м’ясо. Залишити в такому вигляді хоча б на 1/3 години.
- Плоску тарілку, яку дозволено ставити в мікрохвильову піч, змастити олією. Розкласти на ній крила. Обов’язково в 1 шар.
- Накрити миску кришкою, поставити в мікрохвильовку.
- Готувати страву 15 — 17 хвилин при максимальній потужності.
За цей час крильця повинні вийти рум’яними і апетитними.
Готуємо в медово-соєвому соусі
Інгредієнти:
- ½ Кіло крил;
- 1,5 десертні ложки рідкого меду;
- 2 часникових зубця;
- 2 десертні ложки соняшникової олії;
- 4 десертні ложки класичного соєвого соусу;
- перець і дрібна сіль за смаком.
Приготування:
- Змішати соус з маслом. Додати до нього рідкий мед.
- Туди ж відправити сіль, перець, розім’яті часникові зубці.
- Покласти в маринад підготовлені крила. Якщо соєвий соус виявився досить солоним, то від зайвої порції дрібної солі можна відмовитися.
- Залишити крила в такому вигляді мінімум на півгодини. Періодично їх треба перемішувати прямо руками, ніби втираючи в маринад м’ясо.
- Перекласти м’ясо з рідиною в сковороду.
Готувати курячі крильця з медом і соєвим соусом в духовці 30 – 40 хвилин. Оптимальна температура 190°С. Готовність легко визначається по яскравому кольору скоринки.
Курячі крильця в клярі
Інгредієнти:
- 1 кіло крил курки;
- 1 яйце;
- 4 десертні ложки кукурудзяного (або картопляного) крохмалю;
- 1,5 ст. борошна;
- питна вода;
- приправа для курки і червоний перець;
- сіль і масло для обсмажування;
- 1 ч. л. куркуми;
- 2 ч. л. солодкої паприки.
Приготування:
- У крил відрізати гострі кінчики, в яких немає м’яса. Засипати їх червоним перцем, сіллю, залишити постояти хоча б на півгодини.
- Для кляру з’єднати ½ ст. борошна, вибраний крохмаль, спеції (крім куркуми) і трохи солі.
- Яйця з парою ложок питної води збити до піни.
- Перелити суміш з минулого кроку до сипучих компонентів. Перемішати продукти.
- «Викупати» підготовлені частини крил в клярі. Обваляти в борошні з куркумою.
Готувати хрусткі курячі крильця в сковороді з добре розігрітою олією до красивою рум’яної скоринки. На весь процес піде близько чверті години.
Запікаємо в лимонному сиропі
Інгредієнти:
- 750 – 850 г крил;
- 2 лимона;
- 3 ст. л. цукру-піску;
- 1 ст. чистої води;
- 3 щіпки меленого перцю;
- ½ Малий. ложки кухонної солі.
Приготування:
- Посипати промиті і обсушені крила перцем. На час відставити їх в сторону.
- Пісок розчинити в склянці води. Довести суміш до кипіння. Додати лимони, нарізані часточками. Варити сироп на невеликому вогні приблизно чверть години.
- Крила викласти в прямокутну форму для запікання. Залити сиропом. Між рядами курки розташувати варені лимонні дольки.
Запікати страву 35 – 45 хвилин при 170°С.
Пікантна закуска до пива
Інгредієнти:
- 1 кіло курячих крил;
- 1 ст. л. солодкої паприки (меленої);
- 3 – 5 зубчиків часнику;
- 1 ст. л. гірчиці і стільки ж олії оливи;
- 1 пучку пекучого червоного перцю;
- 2 ст. л. кленового сиропу;
- 1/3 ст. соєвого соусу.
Приготування:
- Крила розрізати по суглобу на 2 частини.
- Перекласти у велику миску. Залити соусом. Додати туди ж всі заявлені в рецепті компоненти.
- Накрити миску харчовою плівкою. Прибрати її в такому вигляді в прохолоду на всю ніч.
- Підготовлене м’ясо викласти на промаслений лист. Бажано застелити його фольгою – блискучою стороною вгору.
- Перемістити крила в заздалегідь розігріту духовку.
Готувати при 210°С близько 10 – 12 хвилин. Краще при цьому активувати режим «гриль».
В гірчично-майонезному соусі
Інгредієнти:
- 1 кіло крил курки;
- ½ Ст. класичного майонезу;
- 70 г солодкої гірчиці;
- спеції для курки з сіллю.
Приготування:
- Зєднати гірчицю, класичний майонез, спеції. Добре перемішати компоненти.
- Покрити ароматною сумішшю крила.
- У такому вигляді скласти їх в рукав для запікання, зав’язати.
Відправити в духовку на 45 хвилин.
Глазуровані курячі крильця по-азійськи
Інгредієнти:
- 1 кіло крил курки;
- за 4 десертні ложки соняшникової олії та рідкого меду;
- з 1 мал. ложці чилі перцю, кориці, чорного меленого перцю;
- ¼ Ст. соєвого соусу;
- 2 мал. ложки тертого імбиру;
- 1 ст. світлого пива;
- жменя світлого кунжуту.
Приготування:
- Крила розрізати на фаланги. Гострі частини без м’яса викинути.
- У воке розігріти олію. Додати мед.
- Влити пиво, соєвий соус, додати всі спеції. Варити сироп на середньому вогні 6 – 7 хвилин. Він повинен злегка загуснути.
- Додати крила і тертий імбир.
- Обсмажити м’ясо до готовності і рум’яності.
Викласти крила на тарілку, полити у воці соусом, прикрасити світлим кунжутом.
Рецепт з часником і сметаною
Інгредієнти:
- 750 г курячих крил;
- ½ Ст. сметани;
- 2 морквини;
- 2 часникових зубки;
- 1 ст. л. пасти з томатів;
- 2 цибулини;
- перець, сіль і масло.
Приготування:
- Подрібнені цибулю з морквою обсмажити до рум’яності на будь-якому маслі.
- Викласти на овочі підготовлені крила.
- Зверху вилити сметану з томатною пастою, злегка розведені водою. Додати розім’яту часник, сіль і перець.
- Накрити сковороду кришкою і тушкувати її вміст 20 – 25 хвилин.
Потім перевернути м’ясо і продовжувати процес ще стільки ж часу.
Будь-які перелічені страви з курячими крильцями можна приготувати на вечерю. Щоб зробити його менш калорійним, як гарнір варто подати свіжі овочі або салат з них. Але особливо смачні смажені або запечені крила з ніжним картопляним пюре на вершковому маслі.