Знаючи, як приготувати курячі ніжки смачно, кожен кулінар зможе швидко і просто організувати вечерю на всю велику родину. Є безліч вдалих рецептів з обговорюваної частиною тушки птиці. Приготовлені різними способами ніжки добре поєднуються практично з будь-яким гарніром.
Курячі ніжки, запечені в духовці
Інгредієнти:
- 15 ніжок;
- 150 г вершкового масла;
- 2 чашки сухарної крихти;
- сіль і перець.
Приготування:
- Заздалегідь розігріти духовку до 180 – 190°С. покрити Деко пергаментом.
- Розтопити масло і змішати його з підготовленими крихтою.
- З ніжок зняти шкірку. Кожну заготовку натерти сіллю і перцем.
- Обваляти курятину в масі їх сухарів і масла і розкласти заготовки на деко з пергаментом.
Запікати курячі ніжки в духовці при виставленої раніше температурі близько години. Подавати з гострими соусами і овочевим гарніром.
Смажені гомілки на сковороді
Інгредієнти:
- 6 ніжок разом із стегнової частини;
- сіль, перець, кмин, коріандр;
- ½ Склянки оливкової олії.
Приготування:
- Всі спеції і сіль перетерти в ступці.
- Ніжки підготувати і натерти сумішшю з першого кроку. Вони повинні бути повністю, з усіх сторін, покриті спеціями.
- Розігріти в чавунній сковорідці оливкову олію і викласти в нього підготовлені частини птиці.
- Смажити ніжки з кожного боку до готовності і рум’яності. В процесі регулярно перевертати курятину.
- Коли м’ясо зарум’яниться, влити в сковорідку до нього 1 ст. води і готувати вміст ємності під кришкою до повного випаровування рідини.
Відразу ж подати м’ясо до столу з картопляним пюре або іншим гарніром.
В листковому тісті
Інгредієнти:
- півкіло листкового тіста;
- 4 курячі гомілки;
- 4 шт. картоплі;
- 150 г печериць;
- 1 цибулина;
- 3 десертні ложки рафінованої олії і 40 г вершкового;
- велика сіль і спеції;
- 1 жовток.
Приготування:
- Зрізати з гомілок великі хрящі і обсмажити заготовки до готовності на розігрітій олії, попередньо натерши їх сіллю і спеціями.
- Гриби з цибулею дрібно порізати і обсмажити в жирі, що залишився від курятини.
- Зварити картоплю в солоній воді, перетворити в пюре і змішати з грибами і цибулею. Досолити за смаком.
- Тісто тонко розкачати і нарізати на невеликі квадрати. У середину кожного викласти невелику кількість овочевої начинки. Вертикально поставити на неї по ніжці, підняти краї тіста і зібрати його навколо вузької частини гомілки.
- Верхівку обмотати смужкою з рукава для запікання. Стирчала кісточку укрити фольгою, щоб вона не горіла, і змастити заготовки збитим жовтком.
Приготувати на вечерю таке незвичайне частування в духовці вдасться за 25 – 30 хвилин. Температура – 180°С.
Як приготувати холодець з курячих ніжок
Інгредієнти:
- 450 г курячих лапок і 650 г гомілок;
- 3 – 5 зубків часнику;
- 2 ч. л. крупної солі;
- 1 велика морквина 1 цибулина;
- 3 листа лаврушки;
- 7 – 8 горошин чорного перцю.
Приготування:
- З курячих лапок кухонними ножицями зрізати кігті. Опустити заготовки на 1 хвилину в крутий окріп, після чого швидко зняти верхній шар шкіри.
- Відправити лапки разом з гомілками в каструлю і залити водою (2 – 2,5 л). Коли рідина закипить, злити її і замінити новою. Додати лаврушку, перець.
- Через пару годин варіння бульйону додати в нього очищену моркву і цибулю. Пінку на протязі всього процесу слід ретельно знімати.
- Загальний час варіння бульйону – 3,5 – 4 години. В самому кінці слід посолити вміст каструлі, а потім процідити готовий бульйон.
- М’ясо зняти з кісток. Разом з шматочками свіжого часнику і відвареної моркви укласти його в невеликі миски і залити процідженим бульйоном.
Відправити лотки з майбутнім холодцем в прохолоду до повного застигання.
Курячі гомілки по-селянськи
Інгредієнти:
- 4 курячі гомілки;
- 3 помідори;
- 4 картоплини;
- 1 ст. замороженого зеленого горошку;
- 1 щіпка коріандру;
- 1 ст. несолодкого йогурту;
- оливкова олія;
- 1 цибулина;
- 4 шт. свіжих печериць;
- сіль і перець;
- 1 морквина;
- свіжий часник за смаком.
Приготування:
- Спеції із сіллю перетерти і обробити цією сумішшю курячі ніжки. Обсмажити їх до рум’яності.
- На сковорідку з рештою після м’яса жиром відправити шматочки моркви, цибулі та грибів. Обсмажити до м’якості.
- Перекласти гомілки і засмажку з грибів з овочами у форму для запікання. Туди ж відправити шматочки томатів, горошок і тонкі кругляш картоплі.
- Залити все сумішшю з йогурту, подрібненого часнику і солі.
Запікати частування в духовці при середній температурі 40 – 50 хвилин.
У вершково-гірчичному соусі
Інгредієнти:
- 6 ніжок;
- 200 г печериць;
- 1 ст. курячого бульйону;
- часник;
- сіль і перець;
- ½ Ст. білого сухого вина і стільки ж жирних вершків;
- 2 ст. л. солодкої гірчиці;
- за 3 десертні ложки вершкового і оливкового масел.
Приготування:
- На розігрітій суміші двох масел обсмажити ніжки з усіх боків і відкласти їх на тарілку.
- У жирі, що залишився засмажити великі пластинки грибів з подрібненим часником.
- Залити печериці курячим бульйоном. Додати гірчицю і вино. Влити вершки.
- Потомити гірчичний соус на повільному вогні близько чверті години до загустіння. Посолити і поперчити.
- У форму для запікання викласти курячі ніжки і залити їх масою з сковорідки.
Запікати частування при 190°С. Достатньо буде 40 – 45 хвилин.
Фаршировані курячі ніжки в духовці
Інгредієнти:
- 12 курячих ніжок;
- півкіло глив;
- 3 цибулини;
- сіль і перець;
- 4 десертні ложки класичного майонезу;
- свіжа зелень;
- соняшникова олія.
Приготування:
- З ніжок зняти шкірку панчохою, залишивши її на невеликій частині кісточки з суглобом. З решти зрізати філе.
- Гриби обсмажити з цибулею на соняшниковій олії. Гливи варто нарізати дуже дрібно.
- Відправити м’ясо в чашу блендера разом з грибами, цибулею і подрібненою зеленню. Перетворити інгредієнти у фарш, посолити і поперчити.
- Нафарширувати цією начинкою курячу шкіру і зверху змастити заготовки майонезом.
- Укласти їх в форму з високими бортиками і запікати 40 – 45 хвилин при середній температурі.
Поливати фаршировані курячі ніжки виділяється в процесі приготування соком.
Гомілки, тушковані в мультиварці з картоплею
Інгредієнти:
- 4 гомілки;
- півкіло картоплі;
- по 1 шт. моркви і цибулі;
- сіль і перець;
- 2 аркуша лаврушки;
- шматочок вершкового масла.
Приготування:
- Натерти промиті ніжки зі знятою шкіркою сумішшю з солі і спецій (можна взяти будь-які).
- Укласти курятину в чашу пристрою, змащену розтопленим вершковим маслом. Зверху розкришити лаврушку.
- В режимі смаження готувати курятину до рум’яності і прозорого соку.
- Спочатку до ніжок висипати подрібнені цибулю і моркву. А ще через 3 – 4 хвилини додати дрібні картопляні кубики.
- Залити продукти половиною склянки води і досолити.
Готувати курячі стегенця з картоплею в режимі гасіння 35 хвилин.
Готуємо швидко і смачно в мікрохвильовці
Інгредієнти:
- 4 курячі гомілки;
- суміш спецій для курячого м’яса;
- 2 щіпки часниковою солі;
- 3 десертні ложки класичного майонезу;
- 2 цибулини.
Приготування:
- Натерти гомілки спеціями, часниковою сіллю і залишити на кілька хвилин.
- Укласти ніжки в рукав для запікання. Зверху висипати великі кільця цибулі, додати майонез і добре перемішати інгредієнти. Зробити у верхній частині рукава декілька отворів зубочисткою, щоб він не розірвався від скупчився пара.
- Відправити гомілки в мікрохвильовку на третину години при максимальній потужності.
Сік, що виділився при запіканні страви, можна буде використовувати як підливку.
Як приготувати в рукаві
Інгредієнти:
- 3 великі курячі гомілки;
- 5 десертних ложок соняшникової олії;
- по 2 десертні ложки білого бальзамічного оцту, зерновий гірчиці, класичного соєвого соусу;
- сіль, свіжий часник і мелений перець.
Приготування:
- Змішати всі компоненти, крім м’яса, в загальній посуді.
- Вийшов ароматним маринадом гомілки натерти з усіх боків. Можна зробити в них отвори, щоб спеції краще усмоктувалися в м’ясо.
- Викласти ніжки в рукав для запікання і залити приготовленим маринадом. Можна додати зверху ще пару цілих часникових зубков.
- Струсити компоненти, зав’язати рукав і залишити гомілки в такому вигляді на півгодини.
- Укласти заготовку в форму для запікання і готувати страву при 190°С в режимі відразу двох типів нагріву – і верхньої, і нижньої.
Копчені курячі ніжки в домашніх умовах
Інгредієнти:
- 1 кг гомілок;
- сіль;
- спеції для курки;
- гранульований часник.
Приготування:
- Обсипати гомілки перед копченням сіллю і залишити на 5 – 6 годин. Можна відразу додати до них спеції та часник.
- Підготовлені гомілки викласти на півгодини для обвітрювання.
- Намочити тріску будь-яких плодових дерев і викласти її на дно коптильні, застеленому фольгою.
- Встановити піддон для зливу жиру, на ньому розташувати решітки. На останні викласти підготовлені ніжки на деякій відстані один від одного.
- Закрити кришку, жолобок заповнити водою.
- Відправити коптильню на вогонь. Коли піде дим, використовувати шланг і вивести його у витяжку.
Коптити ніжки 40 хвилин. Потім не відкривати пристрій ще чверть години.
Смажимо в медовому маринаді
Інгредієнти:
- 8 курячих ніжок;
- по 2 десертні ложки французької гірчиці, пісного масла, рідкого меду і класичного соєвого соусу;
- по 2 г солі і меленого базиліка;
- 2 – 4 часникових зубка.
Приготування:
- Змішати всі компоненти, крім ніжок. Часник попередньо розім’яти. Якщо мед зацукрувався, розтопити його на водяній бані.
- Отриманому маринадом натерти курячі «запчастини» і залишити так на всю ніч (або хоча б на 3 – 4 години).
- Викласти мариноване м’ясо в промаслений форму і готувати ніжки при 175°С трохи менше години.
Блюдо в соєвому соусі на сковороді на вечерю
Інгредієнти:
- 8 курячих гомілок;
- 5 десертних ложок класичного соєвого соусу;
- ½ Ст. кип’яченої води;
- рослинне масло.
Приготування:
- Швидко і смачно приготувати курячі ніжки вдасться і просто на сковорідці. Для цього потрібно розігріти олію і злегка обсмажити в ньому гомілки до появи рум’яності.
- Соус розвести водою і залити ним ніжки.
Готувати частування близько півгодини, постійно перевертаючи м’ясо. За цей час весь соєвий соус випаруватися і гомілки встигнуть додатково обсмажитися.
З грибами в духовці
Інгредієнти:
- 7 – 8 шт. курячих ніжок;
- 350 г дрібних шампіньйонів;
- 1 ст. легкого майонезу;
- 40 г солодкої гірчиці;
- 4 – 5 часточок часнику;
- сіль, пряні трави.
Приготування:
- Майонез змішати з размятым часником, гірчицею, сіллю і пряними травами.
- Добре промити, обсушити гомілки і натерти їх майонезним маринадом.
- Надіслати до м’яса дрібні цілі гриби (очищені).
- Перемішати продукти, дати їм постояти в прохолоді півгодини і викласти у форму для запікання.
Готувати страву при 175°С приблизно 80 – 90 хвилин. Подати як основне святкове гаряче з тостами з пшеничного хліба.
Ніжки, тушковані у вині в мультиварці
Інгредієнти:
- 1,2 кг курячих гомілок;
- по 1 щіпці меленої кориці, куркуми і цукру;
- 3 десертні ложки темного винного оцту;
- 5 десертних ложок олії оливи;
- 1 десертна ложка борошна;
- 1 шт. цибулі-порею;
- 1 ст. білого сухого вина;
- сіль і гранульований часник.
Приготування:
- Змішати всі сухі спеції, сіль, цукор, часник і борошно. Залити отриманий склад оцтом і половиною оливкової олії.
- З курячих ніжок зняти шкірку і натерти заготовки ароматною кашкою.
- Залишити курятину маринуватися на кілька годин (чим більше, тим краще).
- Швидко обсмажити в мультиварці на маслі подрібнену цибулю і додати до нього замариноване м’ясо. Вилити вино.
- Активувати «Тушкування» на 70 хвилин.
Подати частування з відвареною картоплею і м’яким домашнім хлібом. Воно виходить з великою кількістю смачної ароматної підливи.
Курячі ніжки можна варити, запікати і обсмажувати. Якщо не шкодувати спецій і соусів, то вони при будь-якому способі приготування виходять соковитими, м’якими і смачними. Готовність ніжок птахи завжди перевіряється проколом близько кістки. Якщо виділяється прозорий сік без домішок крові, значить, вже можна знімати пробу з частування.