Як приготувати курячі ніжки швидко і смачно – 15 рецептів в духовці на сковороді, в мультиварці і мікрохвильовці

Знаючи, як приготувати курячі ніжки смачно, кожен кулінар зможе швидко і просто організувати вечерю на всю велику родину. Є безліч вдалих рецептів з обговорюваної частиною тушки птиці. Приготовлені різними способами ніжки добре поєднуються практично з будь-яким гарніром.

Курячі ніжки, запечені в духовці

Інгредієнти:

  • 15 ніжок;
  • 150 г вершкового масла;
  • 2 чашки сухарної крихти;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Заздалегідь розігріти духовку до 180 – 190°С. покрити Деко пергаментом.
  • Розтопити масло і змішати його з підготовленими крихтою.
  • З ніжок зняти шкірку. Кожну заготовку натерти сіллю і перцем.
  • Обваляти курятину в масі їх сухарів і масла і розкласти заготовки на деко з пергаментом.

Запікати курячі ніжки в духовці при виставленої раніше температурі близько години. Подавати з гострими соусами і овочевим гарніром.

Смажені гомілки на сковороді

Інгредієнти:

  • 6 ніжок разом із стегнової частини;
  • сіль, перець, кмин, коріандр;
  • ½ Склянки оливкової олії.

Приготування:

  • Всі спеції і сіль перетерти в ступці.
  • Ніжки підготувати і натерти сумішшю з першого кроку. Вони повинні бути повністю, з усіх сторін, покриті спеціями.
  • Розігріти в чавунній сковорідці оливкову олію і викласти в нього підготовлені частини птиці.
  • Смажити ніжки з кожного боку до готовності і рум’яності. В процесі регулярно перевертати курятину.
  • Коли м’ясо зарум’яниться, влити в сковорідку до нього 1 ст. води і готувати вміст ємності під кришкою до повного випаровування рідини.

Відразу ж подати м’ясо до столу з картопляним пюре або іншим гарніром.

В листковому тісті

Інгредієнти:

  • півкіло листкового тіста;
  • 4 курячі гомілки;
  • 4 шт. картоплі;
  • 150 г печериць;
  • 1 цибулина;
  • 3 десертні ложки рафінованої олії і 40 г вершкового;
  • велика сіль і спеції;
  • 1 жовток.

Приготування:

  • Зрізати з гомілок великі хрящі і обсмажити заготовки до готовності на розігрітій олії, попередньо натерши їх сіллю і спеціями.
  • Гриби з цибулею дрібно порізати і обсмажити в жирі, що залишився від курятини.
  • Зварити картоплю в солоній воді, перетворити в пюре і змішати з грибами і цибулею. Досолити за смаком.
  • Тісто тонко розкачати і нарізати на невеликі квадрати. У середину кожного викласти невелику кількість овочевої начинки. Вертикально поставити на неї по ніжці, підняти краї тіста і зібрати його навколо вузької частини гомілки.
  • Верхівку обмотати смужкою з рукава для запікання. Стирчала кісточку укрити фольгою, щоб вона не горіла, і змастити заготовки збитим жовтком.

Приготувати на вечерю таке незвичайне частування в духовці вдасться за 25 – 30 хвилин. Температура – 180°С.

Як приготувати холодець з курячих ніжок

Інгредієнти:

  • 450 г курячих лапок і 650 г гомілок;
  • 3 – 5 зубків часнику;
  • 2 ч. л. крупної солі;
  • 1 велика морквина 1 цибулина;
  • 3 листа лаврушки;
  • 7 – 8 горошин чорного перцю.

Приготування:

  • З курячих лапок кухонними ножицями зрізати кігті. Опустити заготовки на 1 хвилину в крутий окріп, після чого швидко зняти верхній шар шкіри.
  • Відправити лапки разом з гомілками в каструлю і залити водою (2 – 2,5 л). Коли рідина закипить, злити її і замінити новою. Додати лаврушку, перець.
  • Через пару годин варіння бульйону додати в нього очищену моркву і цибулю. Пінку на протязі всього процесу слід ретельно знімати.
  • Загальний час варіння бульйону – 3,5 – 4 години. В самому кінці слід посолити вміст каструлі, а потім процідити готовий бульйон.
  • М’ясо зняти з кісток. Разом з шматочками свіжого часнику і відвареної моркви укласти його в невеликі миски і залити процідженим бульйоном.
Дивіться також:  Як замаринувати імбир в домашніх умовах – 6 рецептів

Відправити лотки з майбутнім холодцем в прохолоду до повного застигання.

Курячі гомілки по-селянськи

Інгредієнти:

  • 4 курячі гомілки;
  • 3 помідори;
  • 4 картоплини;
  • 1 ст. замороженого зеленого горошку;
  • 1 щіпка коріандру;
  • 1 ст. несолодкого йогурту;
  • оливкова олія;
  • 1 цибулина;
  • 4 шт. свіжих печериць;
  • сіль і перець;
  • 1 морквина;
  • свіжий часник за смаком.

Приготування:

  • Спеції із сіллю перетерти і обробити цією сумішшю курячі ніжки. Обсмажити їх до рум’яності.
  • На сковорідку з рештою після м’яса жиром відправити шматочки моркви, цибулі та грибів. Обсмажити до м’якості.
  • Перекласти гомілки і засмажку з грибів з овочами у форму для запікання. Туди ж відправити шматочки томатів, горошок і тонкі кругляш картоплі.
  • Залити все сумішшю з йогурту, подрібненого часнику і солі.

Запікати частування в духовці при середній температурі 40 – 50 хвилин.

У вершково-гірчичному соусі

Інгредієнти:

  • 6 ніжок;
  • 200 г печериць;
  • 1 ст. курячого бульйону;
  • часник;
  • сіль і перець;
  • ½ Ст. білого сухого вина і стільки ж жирних вершків;
  • 2 ст. л. солодкої гірчиці;
  • за 3 десертні ложки вершкового і оливкового масел.

Приготування:

  • На розігрітій суміші двох масел обсмажити ніжки з усіх боків і відкласти їх на тарілку.
  • У жирі, що залишився засмажити великі пластинки грибів з подрібненим часником.
  • Залити печериці курячим бульйоном. Додати гірчицю і вино. Влити вершки.
  • Потомити гірчичний соус на повільному вогні близько чверті години до загустіння. Посолити і поперчити.
  • У форму для запікання викласти курячі ніжки і залити їх масою з сковорідки.

Запікати частування при 190°С. Достатньо буде 40 – 45 хвилин.

Фаршировані курячі ніжки в духовці

Інгредієнти:

  • 12 курячих ніжок;
  • півкіло глив;
  • 3 цибулини;
  • сіль і перець;
  • 4 десертні ложки класичного майонезу;
  • свіжа зелень;
  • соняшникова олія.

Приготування:

  • З ніжок зняти шкірку панчохою, залишивши її на невеликій частині кісточки з суглобом. З решти зрізати філе.
  • Гриби обсмажити з цибулею на соняшниковій олії. Гливи варто нарізати дуже дрібно.
  • Відправити м’ясо в чашу блендера разом з грибами, цибулею і подрібненою зеленню. Перетворити інгредієнти у фарш, посолити і поперчити.
  • Нафарширувати цією начинкою курячу шкіру і зверху змастити заготовки майонезом.
  • Укласти їх в форму з високими бортиками і запікати 40 – 45 хвилин при середній температурі.
Дивіться також:  Різотто з куркою і грибами – 7 рецептів приготування

Поливати фаршировані курячі ніжки виділяється в процесі приготування соком.

Гомілки, тушковані в мультиварці з картоплею

Інгредієнти:

  • 4 гомілки;
  • півкіло картоплі;
  • по 1 шт. моркви і цибулі;
  • сіль і перець;
  • 2 аркуша лаврушки;
  • шматочок вершкового масла.

Приготування:

  • Натерти промиті ніжки зі знятою шкіркою сумішшю з солі і спецій (можна взяти будь-які).
  • Укласти курятину в чашу пристрою, змащену розтопленим вершковим маслом. Зверху розкришити лаврушку.
  • В режимі смаження готувати курятину до рум’яності і прозорого соку.
  • Спочатку до ніжок висипати подрібнені цибулю і моркву. А ще через 3 – 4 хвилини додати дрібні картопляні кубики.
  • Залити продукти половиною склянки води і досолити.

Готувати курячі стегенця з картоплею в режимі гасіння 35 хвилин.

Готуємо швидко і смачно в мікрохвильовці

Інгредієнти:

  • 4 курячі гомілки;
  • суміш спецій для курячого м’яса;
  • 2 щіпки часниковою солі;
  • 3 десертні ложки класичного майонезу;
  • 2 цибулини.

Приготування:

  • Натерти гомілки спеціями, часниковою сіллю і залишити на кілька хвилин.
  • Укласти ніжки в рукав для запікання. Зверху висипати великі кільця цибулі, додати майонез і добре перемішати інгредієнти. Зробити у верхній частині рукава декілька отворів зубочисткою, щоб він не розірвався від скупчився пара.
  • Відправити гомілки в мікрохвильовку на третину години при максимальній потужності.

Сік, що виділився при запіканні страви, можна буде використовувати як підливку.

Як приготувати в рукаві

Інгредієнти:

  • 3 великі курячі гомілки;
  • 5 десертних ложок соняшникової олії;
  • по 2 десертні ложки білого бальзамічного оцту, зерновий гірчиці, класичного соєвого соусу;
  • сіль, свіжий часник і мелений перець.

Приготування:

  • Змішати всі компоненти, крім м’яса, в загальній посуді.
  • Вийшов ароматним маринадом гомілки натерти з усіх боків. Можна зробити в них отвори, щоб спеції краще усмоктувалися в м’ясо.
  • Викласти ніжки в рукав для запікання і залити приготовленим маринадом. Можна додати зверху ще пару цілих часникових зубков.
  • Струсити компоненти, зав’язати рукав і залишити гомілки в такому вигляді на півгодини.
  • Укласти заготовку в форму для запікання і готувати страву при 190°С в режимі відразу двох типів нагріву – і верхньої, і нижньої.

Копчені курячі ніжки в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • 1 кг гомілок;
  • сіль;
  • спеції для курки;
  • гранульований часник.

Приготування:

  • Обсипати гомілки перед копченням сіллю і залишити на 5 – 6 годин. Можна відразу додати до них спеції та часник.
  • Підготовлені гомілки викласти на півгодини для обвітрювання.
  • Намочити тріску будь-яких плодових дерев і викласти її на дно коптильні, застеленому фольгою.
  • Встановити піддон для зливу жиру, на ньому розташувати решітки. На останні викласти підготовлені ніжки на деякій відстані один від одного.
  • Закрити кришку, жолобок заповнити водою.
  • Відправити коптильню на вогонь. Коли піде дим, використовувати шланг і вивести його у витяжку.

Коптити ніжки 40 хвилин. Потім не відкривати пристрій ще чверть години.

Дивіться також:  Гарячі страви – 15 рецептів приготування на святковий стіл, на день народження або на вечерю

Смажимо в медовому маринаді

Інгредієнти:

  • 8 курячих ніжок;
  • по 2 десертні ложки французької гірчиці, пісного масла, рідкого меду і класичного соєвого соусу;
  • по 2 г солі і меленого базиліка;
  • 2 – 4 часникових зубка.

Приготування:

  • Змішати всі компоненти, крім ніжок. Часник попередньо розім’яти. Якщо мед зацукрувався, розтопити його на водяній бані.
  • Отриманому маринадом натерти курячі «запчастини» і залишити так на всю ніч (або хоча б на 3 – 4 години).
  • Викласти мариноване м’ясо в промаслений форму і готувати ніжки при 175°С трохи менше години.

Блюдо в соєвому соусі на сковороді на вечерю

Інгредієнти:

  • 8 курячих гомілок;
  • 5 десертних ложок класичного соєвого соусу;
  • ½ Ст. кип’яченої води;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Швидко і смачно приготувати курячі ніжки вдасться і просто на сковорідці. Для цього потрібно розігріти олію і злегка обсмажити в ньому гомілки до появи рум’яності.
  • Соус розвести водою і залити ним ніжки.

Готувати частування близько півгодини, постійно перевертаючи м’ясо. За цей час весь соєвий соус випаруватися і гомілки встигнуть додатково обсмажитися.

З грибами в духовці

Інгредієнти:

  • 7 – 8 шт. курячих ніжок;
  • 350 г дрібних шампіньйонів;
  • 1 ст. легкого майонезу;
  • 40 г солодкої гірчиці;
  • 4 – 5 часточок часнику;
  • сіль, пряні трави.

Приготування:

  • Майонез змішати з размятым часником, гірчицею, сіллю і пряними травами.
  • Добре промити, обсушити гомілки і натерти їх майонезним маринадом.
  • Надіслати до м’яса дрібні цілі гриби (очищені).
  • Перемішати продукти, дати їм постояти в прохолоді півгодини і викласти у форму для запікання.

Готувати страву при 175°С приблизно 80 – 90 хвилин. Подати як основне святкове гаряче з тостами з пшеничного хліба.

Ніжки, тушковані у вині в мультиварці

Інгредієнти:

  • 1,2 кг курячих гомілок;
  • по 1 щіпці меленої кориці, куркуми і цукру;
  • 3 десертні ложки темного винного оцту;
  • 5 десертних ложок олії оливи;
  • 1 десертна ложка борошна;
  • 1 шт. цибулі-порею;
  • 1 ст. білого сухого вина;
  • сіль і гранульований часник.

Приготування:

  • Змішати всі сухі спеції, сіль, цукор, часник і борошно. Залити отриманий склад оцтом і половиною оливкової олії.
  • З курячих ніжок зняти шкірку і натерти заготовки ароматною кашкою.
  • Залишити курятину маринуватися на кілька годин (чим більше, тим краще).
  • Швидко обсмажити в мультиварці на маслі подрібнену цибулю і додати до нього замариноване м’ясо. Вилити вино.
  • Активувати «Тушкування» на 70 хвилин.

Подати частування з відвареною картоплею і м’яким домашнім хлібом. Воно виходить з великою кількістю смачної ароматної підливи.

Курячі ніжки можна варити, запікати і обсмажувати. Якщо не шкодувати спецій і соусів, то вони при будь-якому способі приготування виходять соковитими, м’якими і смачними. Готовність ніжок птахи завжди перевіряється проколом близько кістки. Якщо виділяється прозорий сік без домішок крові, значить, вже можна знімати пробу з частування.